Test cu AMD Ryezn 7 9700X, unul dintre noile procesoare AM5 de la „echipa roșie”: Performanță mai mare, consum mai mic

Scris de | 26 noiembrie, 2024
Test cu AMD Ryezn 7 9700X, unul dintre noile procesoare AM5 de la „echipa roșie”: Performanță mai mare, consum mai mic

La connect nu prea am scris despre procesoare până în acest moment (a se citi „deloc”) așa că astăzi avem parte de un soi de premieră. Deși nu este vorba de un review în adevăratul sens al cuvântului, aveți deja destule la dispoziție prin presa de tehnologie românească sau străină, am încercat să testez acest CPU din punct de vedere al utilizatorului obișnuit, cel care vrea să aibă parte de cele mai bune rezultate în gaming-ul nostru cel de toate zilele, și puțin și pe partea de productivitate. Adică l-am supus la câteva jocuri din cele mai recente, și nu numai, pentru a vedea cum se comportă el. Așa că înainte de toate vă las aici platforma completă pe baza căreia s-a realizat acest material.

Platforma completă cu care au fost realizate aceste teste:

  • NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER Gigabyte Windforce V2
  • AMD Ryzen 7 9700X
  • RAM Kingston Fury DDR5 @6000 MT/s
  • SSD Kingston KC3000 2TB
  • MOBO ASROCK B650 PRO RS

AMD Ryzen 7 9700X, procesor care face parte din noua serie Ryzen 9000 (lansată la finalul verii trecute), este un CPU care aduce îmbunătățiri semnificative în primul rând datorită arhitecturii Zen 5. Cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, acesta este proiectat, cel puțin pe hârtie, pentru utilizatori care ar cam avea nevoie de un echilibru între performanță în sarcini de lucru și eficiență energetică. Trecerea la un proces de fabricație pe 4 nm îi permite acestuia să atingă o frecvență de bază de 3,8 GHz, putând fi „urcat” în boost până la 5,5 GHz, menținând în același timp un TDP destul de impresionant, de 65W, semnificativ mai mic decât predecesorul său, Ryzen 7 7700X.

Desigur, vă las aici și rezultatele din testele sintetice pe care le rulăm de fiecare dată când vorbim despre procesoare, indiferent dacă este vorba de laptopuri sau nu.

Cinebench R32

Cinebench 2024

Geekbench

PCMark

CPU-Z

„Clientul” de astăzi se evidențiază prin performanțele în sarcini diverse, de la gaming până la aplicații profesionale. În benchmark-uri precum Cinebench R23 și Geekbench 6, Ryzen 7 9700X demonstrează o creștere notabilă a performanței single-core datorită îmbunătățirilor arhitecturale și a unei latențe mai mici în accesul la cache. De altfel, în sarcinile multi-core eficiența sa energetică permite o performanță consistentă, chiar și sub sarcini intense, fără să pară că generează o cantitate prea mare de căldură.

Comparativ cu Ryzen 7 7700X, pentru că asta interesează pe cei mai mulți dintre cei care se gândesc să-și cumpere așa ceva, diferențele constau mai ales în eficiență și în optimizarea consumului de energie. Noua arhitectură Zen 5 îmbunătățește raportul de curent consumat în frecvențele mai mari, dacă vrei să mergi spre un overclock rudimentar, ceea ce înseamnă că procesorul acesta va oferi o performanță superioară la un consum mai mic de energie. 

Suport nativ pentru DDR5-5600

În plus, Ryzen 7 9700X vine cu suport nativ pentru memoriile DDR5-5600, o creștere notabilă față de DDR5-5200 așa cum am văzut la generația anterioară, dar și cu suport PCIe 5.0 pentru o mai bună compatibilitate cu plăcile grafice și dispozitivele de stocare care se vor lansa pe termen scurt și mediu.

În testele practice de gaming, Ryzen 7 9700X oferă o performanță bună spre foarte bună în jocuri de ultimă generație precum Call of Duty Black Ops 6 sau Cyberpunk 2077. Deși nu beneficiază de tehnologia 3D V-Cache disponibilă pe alte modele din această gamă, CPU-ul compensează prin frecvențele ridicate și latențele reduse. 

Aceasta îl face destul potrivit pentru configurații high-end, la fel ca cea pe care l-am testat și eu, mai ales pentru utilizatori care vor să se joace la rezoluții precum 1440p sau 4K. Și mai important decât atât, pentru că trebuia să menționez și asta, deși nu este un procesor de gaming la fel de performant precum, să zicem, un Ryzen 7 7800X3D, sau precum colegul său de gamă, recent lansatul 9800X3D, nu putem vorbi, în nici un caz, de bottleneck.

Un alt punct forte al procesorului, care ar trebui punctat aici, este compatibilitatea cu platforma AM5, care contribuie cât se poate de mult la future-proofing. Deși nu mai este vorba de o platformă foarte recent lansată, asta este o veste bună pentru cei care migrează de pe platforme mai vechi, cum ar fi AM4. Adică cei care au rămas puțin „în urmă”. În ciuda îmbunătățirilor, prețul de lansare al Ryzen 7 9700X, de aproximativ 1750-1800 de lei la magazinele din România, este mai mic decât cel la care a fost lansat predecesorul său, Ryzen 7 7700X. Cu toate acestea, concurența cu Intel rămâne strânsă, în special în segmentul mid-range, unde Ryzen 7 9700X se poate compara cu Intel Core i7-13700K.

Pentru cine ar avea cel mai mult sens acest upgrade

Mai pot vedea aici un upgrade destul de bun și o categorie de utilizatori care folosesc chiar și în prezent Ryzen 5 5600X, un procesor de gaming excellent la vremea lui, care însă a devenit destul de vechi. Desigur, nu le putem compara la preț, însă upgrade-ul ar avea destul de mult sens acum, mai ales că nu ai nevoie de vreun alt chipset, fiind vorba aici tot de AM5. În plus, ar trebui să ai grijă la memorii dacă vrei să faci pasul următor, pentru că Ryzen 7 9700X se folosește de DDR5-5600, așa cum am precizat și mai devreme. Din celelalte puncte de vedere, însă, achiziția ar fi justificată, dacă nu ai nevoie să treci chiar spre excelentul 9800X3D.

AMD Ryzen 7 9700X este un procesor excelent, care vine cu un consum redus de energie și o performanță destul de mare, mai ales comparativ cu generațiile trecute. Deși diferența între el și Ryzen 5 9600X nu este la fel de mare ca între modelele din gamele anterioare, acesta poate reprezenta un upgrade semnificativ dacă vii de la modelele din gama 5000. AMD Ryzen 7 9700X poate fi cumpărat de la partenerii ASBIS România.

Advert 61

Etichete: , , ,