Adoptarea DMA și forțarea deschiderii iOS către magazine alternative de aplicații a fost doar începutul pentru Uniunea Europeană. Acum, blocul economic cere Apple să permită interoperabilitate cu dispozitivele altor companii și să deschidă accesul pentru dezvoltatorii software la anumite părți ale sistemelor de operare care sunt disponibile momentan doar pentru aplicațiile și serviciile sale.
Apple va trebui să permită mai multor companii să acceseze părți din iOS care erau blocate până acum
Uniunea Europeană pare să fie concentrată momentan pe asigurarea că dispozitivele iPhone și iPad pot funcționa mai bine cu accesorii produse de alte companii. Sunt menționate aici în mod special smartwatch-uri, accesorii și alte dispozitive care pot fi conectate prin Bluetooth și Wi-Fi, care nu au încă acces la funcționalitate deplină, așa cum vedem pe Apple Watch și AirPods. Practic, dacă o funcție este permisă pe Apple Watch, precum răspunderea la mesaje care vin prin notificări, acestea ar trebui să fie permise și pe alte smartwatch-uri produse de alte companii.
Apple ar trebui să comunice mai bine cu dezvoltatorii de software și hardware care îi cer acces la anumite tehnologii și componente din sistemul de operare, iar compania va trebui să fie mai transparentă atunci când refuză accesul acestora.
Tot UE cere Apple să deschidă mai bine interoperabilitatea software între iOS și alte sisteme de operare sau aplicații. De exemplu, AirDrop ar trebui să înceapă să fie compatibil cu alte sisteme de transfer de date prin tehnologii wireless locale iar AirPlay ar trebui să poată fi folosit pe mai multe dispozitive.
Apple critică aceste inițiative, spunând că multe companii vor abuza de astfel de funcționalități și vor compromite confidențialitatea datelor utilizatorilor stocate pe telefoane. Apple a numit direct Meta într-un document, în care a dezvăluit că gigantul în social media a făcut de-a lungul timpului 15 cereri de acces la tehnologii Apple momentan inaccesible, care odată acceptate, ar reduce protecțiile pe care iOS le asigură. Desigur, reprezentanții Meta au criticat Apple, spunând că această companie „nu crede în interoperabilitate” și că declarațiile referitoare la compromiterea datelor personale „nu au bază în realitate”.
Companiile care doresc interoperabilitate cu dispozitivele Apple au termen limită până pe 9 ianuarie să depună cereri în cadrul Comisiei Europene în acest dosar. Ancheta în această speță va fi concluzionată în luna februarie, iar cerințele s-ar putea schimba pe baza argumentelor Apple și cerințelor companiilor. Ceea ce va fi hotărât în urma acestor demersuri va deveni obligatoriu pentru Apple, iar dacă compania nu se va conforma, UE ar putea demara o nouă anchetă. În urma acesteia, Apple ar putea fi amendată cu până la 10% din încasările globale pe ultimul an fiscal.