Honor Magic7 Lite review: adevăratul telefon „de două zile”?

Honor Magic7 Lite review: adevăratul telefon „de două zile”?

Scris de | 10 ianuarie, 2025

Pare că e deja o tradiție să încep anul cu un review pentru cel mai nou telefon „Lite” de la Honor. În 2024, aveam pe mâini Honor Magic6 Lite, un telefon pe care îl numeam, la acea vreme, extrem de capabil să facă față rigorilor zilnice și să acopere cam toate nevoile pe care le-ai avea de la un telefon. Ei bine, 2025 începe cu succesorul lui Magic6 Lite, care se numește, firește, Magic7 Lite. Ce e Magic la el și de ce merită atenția noastră? Încercăm să descifrăm asta în rândurile următoare.

Am petrecut aproape două săptămâni alături de Honor Magic7 Lite, timp suficient ca să vedem ce oferă, ce îi lipsește și ce diferă față de alte telefoane din segmentul acesta. Are două variante de culoare disponibile, Titanium Purple, adică cea de față, și Titanium Black, pentru cei care preferă un aspect mai sobru.

Un telefon super rezistent

În ceea ce privește design-ul, nu prea s-au schimbat multe de la un an la altul. Magic7 Lite are în continuare un ansamblu de cameră circular care deja devine o marcă reprezentativă pentru seria Magic, cu margini zimțate. Spatele a rămas și el mat, nu prea reține amprente și își schimbă ușor nuanța în funcție de lumină. Movul mi se pare genul de culoare foarte love it or hate it uneori, iar în cazul meu e prima variantă. Mi se pare că Magic7 Lite arată ca un telefon premium, e foarte frumos, elegant și singurul motiv pentru care l-aș pune în husă ar fi ca să mă asigur că nu i se zgârie spatele.

Apropo de zgâriat, dacă ești interesat de telefonul acesta, probabil ai mai văzut clipuri în care a fost supus anumitor teste: fie i s-a zgâriat ecranul, fie a fost băgat la congelator, în funcție de anumite provocări pe care ni le-au trimis cei de la Honor. Noi am preferat să nu facem decât câteva teste simple de rezistență, cu use case-uri normale, cum ar fi un drop test sau zgârierea sa cu cheile, lucruri care se pot întâmpla destul de ușor dacă nu ești atent și le pui laolaltă în același buzunar și pe care le poți vedea în clipul de mai sus, de pe YouTube. Am făcut lucrurile astea pentru că Honor se laudă foarte mult cu capacitatea acestui telefon de a rezista la șocuri și tratamente mai „dure”, datorită rating-ului IP64 pentru protecție la apă și praf. De altfel, Magic7 Lite integrează și o protecție cu 3 straturi pentru prima dată, ceea ce asigură că ecranul funcționează perfect și cu mâinile umede. Am testat, și da, putem confirma că așa este.

Ce m-a șocat însă cu adevărat este cât de ușor este acest telefon, ținând cont că are o baterie gigantică la interior, de 6.600mAh. La doar 185 de grame, acesta se simte atât de ușor și de subțire încât nu ai să crezi vreodată că este un telefon de sub 2.000 de lei. Într-o perioadă în care vedem telefoane din ce în ce mai mari și mai groase, Honor Magic7 Lite se distinge imediat de acestea. Are margini curbate, colțurile la fel, iar culoarea neobișnuită și profilul subțire îl fac să iasă imediat în evidență.

Ecran de nivel flagship

Ecranul este superb din toate punctele de vedere – mare, pentru că are 6,78 de inchi, cu culori vibrante și foarte luminos, la cei 4000 de niți pe care îi atinge în peak brightness. Rezoluția e puțin aparte, 1224 x 2700 de pixeli, dar experiența vizuală pe care o oferă Honor Magic7 Lite este excelentă. E un ecran foarte bun, AMOLED și rata de refresh de 120Hz face ca navigarea prin meniu și jocurile să se simtă fluide. Am văzut pe el câteva episoade din sezonul 2 din Squid Game și nu am avut motive să mă plâng. Știu că unii încă strâmbă din nas când văd un ecran curbat, dar nu e și cazul meu, încă sunt un fan al lor și mi-ar plăcea să mai văd din nou flagship-uri care vin cu așa ceva. Știu și că am mai lăudat la unele midrange-uri calitatea ecranelor pe care le oferă, dar în cazul lui Magic7 Lite chiar mi se pare remarcabil și nu i-am găsit vreun punct negativ.

Partea vizuală e completată foarte bine de cea audio, unde Magic7 Lite vine cu un sunet puternic și destul de clar, care este și stereo. Dus la maxim, intră în scenă o funcție numită 300% High Volume, care face, ei bine, fix ce crezi – crește volumul cu până la 300% și diferența nu e doar în cifre, ci se și simte foarte clar, fiind semnificativă. E genul de funcție pe care te vei bucura foarte mult că o ai atunci când ai nevoie de ea, cum ar fi când ești într-un mediu foarte zgomotos și trebuie să asculți ceva, fără să ai căștile la îndemână.

Minus la capitolul performanță

Problema principală pe care o are Honor Magic7 Lite este performanța, pentru că vine cu un procesor care nu e tocmai la înălțime. Vorbim despre Snapdragon 6 Gen 1, realizat pe un proces modern de 4nm. Nu e rău, per se, dar nici senzațional, și rezultatele din testele sintetice arată asta, atât în testele de CPU, cât și în cele de GPU. În ceea ce privește opțiunile de RAM și stocare, dacă ești ușor nehotărât e de bine, pentru că nu o să ai o alegere prea grea. Magic7 Lite vine cu o singură configurare de 8GB memorie RAM și doar două opțiuni diferite de stocare – 256GB sau 512GB.

Partea bună este că 8 GB RAM sunt încă de ajuns în utilizare normală, întrucât există încă telefoane high-end precum Galaxy S24 care vin cu astfel de configurații. Însă, dacă îți place să te joci mult pe telefon, și eventual și titluri ceva mai solicitante, cum ar fi Genshin Impact sau alte jocuri de genul acesta, cu grafică mai complexă, Magic7 Lite s-ar putea să nu fie tocmai cel mai potrivit telefon pentru tine. S-a descurcat bine în titluri precum Asphalt Legends Unite, dar după o perioadă mai lungă de timp începe să se încingă, acesta fiind cam singurul dezavantaj al faptului că are un corp atât de subțire și o baterie atât de mare.

Apropo de baterie, a venit momentul să vorbim despre ea. Are 6600mAh și se încarcă la 66W. Asta dacă îți cumperi tu separat brick-ul de încărcare, pentru că acesta nu se găsește în cutie. Practic, în utilizarea mea, nu am găsit vreun mod prin care să golesc bateria telefonului acesta într-o singură zi fără să activez performance mode. E o baterie absolut uriașă, care va însemna, pentru marea majoritate a utilizatorilor, două zile de utilizare fără mari probleme, pentru că mă îndoiesc că vor avea nevoie de acel boost extra oferit de performance mode. Adaugi la asta și încărcarea foarte rapidă a telefonului, și nu cred că mă pripesc dacă spun că, la ora actuală, acesta e cam cel mai bun pachet, în ceea ce privește autonomia, pe care îl găsești în segmentul midrange.

AI? Nu lipsește

La software, am aceeași problemă pe care o am de obicei cu Honor, anume faptul că nu sunt eu mare fan al interfeței pe care o folosește producătorul chinez. Metoda de control prin drag down pentru a accesa notificările în partea stângă, respectiv drag down în partea dreaptă ca să accesezi control center-ul mi se pare în continuare destul de confuză pentru un utilizator obișnuit și nu pot să spun că am rezonat cu ea vreodată. În plus, rulează Android 14, ceea ce chiar e un dezavantaj în condițiile în care mulți alți competitori din piață vin deja cu Android 15. Sigur, va primi upgrade-ul, dar nu știm exact când la momentul actual.

Anumite funcții AI vin chiar și pe Magic7 Lite, dacă erai nesigur cu privire la acest aspect. Vei avea nevoie însă de un cont Honor ca să le activezi și folosești pe toate, și nu sunt tocmai puține, dar aș zice că merită un clip separat, pentru că Honor a avut grijă să le facă destul de diferite în unele cazuri față de alți producători. Cele mai simple și mai utile în același timp ar fi însă Magic Capsule, care este acea funcție care transformă notch-ul într-o bară interactivă, care îți poate arăta diverse informații și pe care poți apăsa ca să intri în mai multe aplicații, precum și posibilitatea de ștergere a unor elemente dintr-o fotografie. De asemenea, există și așa-numitele „AI Suggestions”, care sunt de fapt patru aplicații pe care le vei avea pe homepage, și care îți vor fi recomandate în funcție de utilizările tale recente.

Principală de 108MP

Buun, și ajungem la camere. Sau cameră, pentru că ai putea destul de ușor să îi zici și așa, fiindcă în ansamblul de pe spate Honor Magic7 Lite are un senzor mare, de 108MP, cu stabilizare optică și f/1.8, respectiv unul ultrawide, de 5MP, cu f/2.2. La astea se adaugă camera frontală, un shooter de 16MP, cu f/2.5.

Și da, am zis cameră, dar nu vreau să fiu cârcotaș. Cel puțin, nu pe deplin. Ideea e că am mai spus în repetate rânduri când am testat telefoane midrange că aș prefera să existe o singură cameră care să poată fi considerată foarte bună în loc de una decentă și una sau două mediocre spre inutilizabile. Iar Honor pare că a ascultat de feedback-ul acesta, deci îmi puteți mulțumi exclusiv mie pentru asta. Glumesc, evident, dar mă bucur foarte mult că e așa, pentru că această principală de pe spatele lui Honor Magic7 Lite chiar este genul de cameră care nu prea te poate dezamăgi.

O să încep însă cu camera frontală, pentru că am destul de puține lucruri de zis despre ea. Îmi place. Reușește să surprindă destul de bine tonurile feței și ale pielii, precum și o cantitate surprinzătoare de detalii pentru un shooter de doar 16MP. Bokeh-ul poate fi activat sau dezactivat din colțul din stânga jos al viewfinder-ului, și dacă alegi să îl folosești, decuparea va fi destul de corectă, în mare parte a timpului, cu mici defecte în anumite zone, care nu se prea observă însă decât pe zoom. Am observat că umbrele au mici probleme, întrucât ies mai luminate decât sunt în realitate, dar nu e ceva care să te deranjeze prea tare, în opinia mea. Cam aceleași lucruri se aplică și pentru portrete, cu un plus de claritate pentru fotografii, fiind vorba de un senzor mai mare.

Principala este însă de vis în anumite momente, iar în cele mai rele cazuri mai mult decât decentă. Deși nu există o cameră fizică cu zoom, datorită senzorului mare, poți apropia prin crop, la nevoie. Calitatea zoom-ului (fotografiile de sub acest paragraf) nu e neapărat problematică pentru modul 2x, dar cel 3x iese ceva mai pixelat. Cu toate acestea, este încă utilizabil. În ceea ce privește culorile, aici Honor face un lucru pe care pe unii îi va mulțumi, pe alții îi va face să intre în setările Pro și să umble puțin la ele.

Rezultatele pe care le oferă Honor Magic7 Lite cu camera sa principală, fără setări extra sau alte funcții active, sunt adeseori procesate agresiv. Se aplică multă saturație imediat după realizarea fotografiei, evident în special pe cer, care întotdeauna pare mai albastru decât este în realitate. Anumite culori devin mai vibrante și ies mai mult în evidență… per total, totul este mai țipător. Acum, aș zice în mod normal că mă deranjează asta, dar cumva această procesare mi se pare că face fotografiile perfecte pentru social media în multe momente, și te scutește de o muncă extra la editare. În plus, dacă o persoană care nu are cunoștințe de editare va folosi un Honor Magic7 Lite, cu siguranță va avea o impresie mult mai plăcută despre telefon și va fi mulțumită de rezultatele pe care le oferă.

Imaginile sunt sharp, fără artefacte și surprind în focus cam toate elementele, chiar și cele mai mici și mai „dificile”. Chiar și așa, tot apar mici probleme în zonele întunecate, spre exemplu atunci când ai diferențe mari de lumină în același cadru pixelii se mai pot amesteca în fundal, dar nu se pierd în decor elementele individuale. Am folosit și funcția de editare a imaginii cu AI, acel Magic Eraser în varianta Honor, și funcționează excelent în multe cazuri, compunând bine elemente care să înlocuiască lucrurile scoase din fotografie. Bineînțeles, merge mai bine cu obiecte mai mici, din decor. Dacă faci o poză lângă turnul Eiffel și vrei să îl scoți pe el din cadru, s-ar putea să nu ai parte de același succes.

Și pozele de noapte arată bine, cu o iluminare artificială destul de „potolită”. Își păstrează din naturalețe și din aspectul normal și zonele întunecate nu par artificiale, iar culorile sunt reprezentate destul de bine.

Ultrawide-ul e cam singurul punct „meh” în ceea ce privește ansamblul de cameră de pe spate. Cei 5MP se văd destul de ușor odată ce dai zoom pe o fotografie realizată cu acest senzor, și problemele pe care le are în zonele întunecate senzorul principal sunt accentuate aici. Umbrele se cam contopesc una cu cealaltă și detaliile sunt mai greu de observat. Încercați să evitați, dacă puteți, această cameră.

Dacă vrei să filmezi, ai parte de înregistrare la calitate 4K, dar doar cu 30 de cadre pe secundă. Asta pe camera principală, evident, pentru că cea frontală poate până la 1080p, tot cu 30 de cadre pe secundă. Și la capitolul acesta aș puncta și că prezența bateriei gigantice va fi un sprijin important dacă vrei să faci timelapse-uri sau să tragi cadre mai lungi. Totuși, în această zonă de preț, nu avem așteptări pentru telefoane cu funcții de filmare de top.

Concluzia connect

Honor Magic7 Lite a fost anunțat recent, dar era deja disponibil la unii retaileri încă de pe 2 ianuarie, deși în comunicarea oficială era prezentat ca fiind disponibil de pe 17. Nu știu ce s-a întâmplat exact acolo, dar ideea e că dacă ești curios de telefonul acesta, îl găsești deja disponibil, și la un preț decent. Atât varianta mov, cât și cea neagră, sunt disponibile cu o stocare de 512GB, la un preț de 2099 de lei. Aș zice că e unul foarte corect, pentru spațiu cat mulți nu pot ocupa nici în câțiva ani, o baterie care te poate ține fără mari probleme la două zile de utilizare, rezistent la lovituri și alte incidente nefericite prin care ar putea trece, și cu o cameră „sănătoasă”, de 108MP. Da, există și anumite trade off-uri pe care trebuie să le faci, cum ar fi faptul că trebuie să accepți un procesor mai mediocru ca performanță, dar chiar și așa, tot aș îndrăzni să spun că e o afacere bună.

Plusuri

  • Poate cea mai bună autonomie de pe un telefon la momentul actual.
  • Extrem de rezistent.
  • Ecran superb.
  • Camera principală excelentă

Minusuri

  • Performanța destul de slabă comparativ cu alți rivali.
  • Camera ultrawide este foarte slabă.
Advert 61

Etichete: , , , , , ,