TikTok pare să fie un produs foarte râvnit, întrucât după Elon Musk și Mark Zuckerberg, apar noi nume din mediul online care ar fi interesate de achiziția versiunii americane a platformei de socializare. Larry Ellison, co-fondator Oracle, a fost numit direct de Donald Trump drept un posibil cumpărător, iar acum intră în această competiție și MrBeast, cel mai mare YouTuber din lume, care pare că este in discuții deja cu „alți” miliardari pentru a înainta o ofertă.
MrBeast intră în concurență directă cu Musk, Zuckerberg și alți miliardari pentru a prelua controlul TikTok
Jimmy Donaldson, sau MrBeast, și-a construit un adevărat imperiu media în jurul canalului său de YouTube. Acesta realizează clipuri cu bugete imense, unde Jimmy, colegii și prietenii săi, sau oameni simpli, realizează tot felul de provocări, jocuri cu premii sau chiar acte de caritate. Recent, acesta a primit un buget imens din partea Amazon pentru realizarea unui concurs cu premii în stilul „Squid Game”, unde 1.000 de persoane concurează pentru cel mai mare premiu din istoria unei emisiuni de acest gen: 5 milioane de dolari.
MrBeast a glumit inițial că va cumpăra TikTok pentru a nu fi interzis, cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare a legii care interzicea rețeaua. Se pare însă că această glumă a fost luată în serios de comunitatea online, iar acesta a ajuns să poarte discuții cu persoane care ar putea să îl ajute să facă o ofertă reală. Jimmy spunea zilele trecute că urma să se întâlnească cu „niște miliardari” pentru a plasa o ofertă fermă pentru achiziția TikTok. Acesta spune că ar putea deveni noul CEO al platformei, dacă aceasta va fi acceptată.
Totuși, MrBeast nu pare să fie afiliat politic, ceea ce îi scade șansele la o victorie pentru achiziția TikTok în fața celorlalți candidați. Musk, Zuckerberg și Ellison sunt toți susținători activi ai președintelui Trump. Există, desigur și alte nume precum Kevin O’Leary, investitor celebru în cadrul emisiunii Shark Tank, sau compania Perplexity AI, par să fie interesate de o achiziție, dar este posibil să nu aibă la dispoziție capitalul necesar pentru a depăși ofertele celorlalți concurenți.
Oricine pune mâna pe TikTok în final, va trebui să scoată din „buzunar” o sumă de bani imensă. Evaluarea valorii TikTok este de aproximativ 100 de miliarde de dolari americani, algoritmul rețelei fiind probabil cea mai valoroasă parte a companiei. Nu este clar însă dacă o tranzacție de acest gen ar preda controlul asupra TikTok pentru întreaga rețea, sau doar pentru operațiunile din SUA. Posibil ca valoarea să fie mai mică dacă doar TikTok-ul american este cumpărat, în timp ce ByteDance menține controlul asupra TikTok în restul lumii. În China, TikTok nu există în aceeași versiune, ci se numește Douyin, cu regulament diferit, bazat pe legislația din China, dar și cu un algoritm diferit.
Trump dorește însă ca achiziția TikTok să implice direct guvernul american. Noul președinte dorește ca 50% din companie să aparțină direct Statelor Unite.