Europenii pun la cale o alianță pentru dezvoltarea Inteligenței Artificiale care să rivalizeze cu ChatGPT sau DeepSeek. Pe măsură ce DeepSeek din China amenință că va desființa monopolul AI al Silicon Valley, europenii propun și ei o alternativă.
Alianța OpenEuroLLM vrea să concureze giganții industriei
Europenii numesc proiectul OpenEuroLLM. La fel ca DeepSeek, își propun să dezvolte modele de limbaj open-source de generație următoare. Misiunea lor este diferită de a americanilor sau a chinezilor: vor crearea unei inteligențe artificiale europene care va promova lideri digitali și servicii publice de impact pe tot continentul.
Pentru a sprijini aceste obiective, OpenEuroLLM construiește o familie de modele de bază de limbi mari, multilingve, performante. Modelele vor fi disponibile pentru servicii comerciale, industriale și publice. Peste 20 de instituții europene de cercetare, companii și centre de calcul de înaltă performanță (HPC) s-au înrolat în proiect. În fruntea alianței lor se află Jan Hajic, un renumit lingvist computațional la Universitatea Charles, Cehia, și Peter Sarlin, co-fondatorul Silo AI, cel mai mare laborator privat de inteligență artificială din Europa. Silo AI a fost achiziționat anul trecut de producătorul american de cipuri AMD pentru 665 de milioane de dolari.
În această alianță europeană li se alătură o serie de companii și incubatoare europene din domeniul tehnologiei. Printre acestea se numără Aleph Alpha, liderul sectorului AI al Germaniei, CSC din Finlanda, care găzduiește unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume, și Lights On din Franța, care a devenit recent prima companie GenAI tranzacționată la bursă din Europa.
Alianța lor a fost susținută de Comisia Europeană. Potrivit lui Sarlin, inițiativa ar putea fi cel mai mare proiect AI al Comisiei. Proiectul are un buget de 52 de milioane de euro, precum și un angajament de calcul care ar putea avea o valoare monetară mai mare, a spus Sarlin.
Pe lângă finanțarea de la Comisie, OpenEuroLLM a primit sprijin din partea STEP, o schemă UE pentru a stimula investițiile în tehnologii strategice. Proiectul se aliniază, de asemenea, cu planurile UE de a consolida suveranitatea digitală a Europei, care devine vulnerabilă.
Planurile sunt lansate în vremuri de testare pentru tehnologia europeană. Pe măsură ce firme precum OpenAI în SUA și DeepSeek în China se luptă pentru a oferi noi descoperiri în domeniul inteligenței artificiale, temerile sunt tot mai mari că companiile europene, economiile și chiar cultura sunt amenințate. Europenii vor ca OpenEuroLLM să aducă noi speranțe pe bătrânul continent.
„Nu este vorba despre crearea unui chatbot de uz general, ci despre construirea infrastructurii digitale și AI care va permite companiilor europene să inoveze cu inteligența artificială”, a declarat Peter Sarlin pentru TNW.