Deși ne aflăm încă în prima parte a lui 2025, Samsung a avut trei luni extrem de ocupate. Compania sud-coreeană a lansat deja atât seria sa flagship, Galaxy S25, cât și seria midrange, Galaxy A, două dintre cele mai importante serii de dispozitive ale companiei. Și da, ambele arată bine, sunt frumoase și au materiale premium, dar cele mai importante modificări în acest an, la ambele serii, au survenit la interior, acolo unde Samsung a pus tot ce avea mai bun la nivel de software.
Astăzi vrem să facem o scurtă recapitulare cu privire la un anumit aspect de software la care Samsung a furat startul în industria smartphone-urile și de care ai tot auzit, dar sperăm că nu te-ai și săturat: AI, sau… inteligență artificială.
Samsung devine sinonim cu „AI”
Samsung a introdus prima oară funcții AI pe telefoanele sale pe seria Galaxy S24, și în același an, a făcut disponibile multe dintre aceste funcții și în limba română, ceva ce nu prea găsim prin alte părți. Asta a făcut ca mulți dintre utilizatorii acestor dispozitive să le poată folosi acum fără griji, fără teama că nu pot înțelege sau comunica într-o limbă străină, experiența fiind mai ușoară și mai intuitivă.
Sud-coreenii se străduiesc astfel de mai bine de un an să fie asociați cu sintagma „AI” și putem spune că le-a reușit destul de bine deja. Rivalii din industrie sunt mult în urmă în anumite aspecte, cu funcții care sunt fie lansate pe piețe limitate, fie neintegrate complet încă, fie pur și simplu nu la fel de bune ca cele de pe telefoanele Samsung. Iar în 2025, acestea au ajuns mai utile ca niciodată.

Probabil cea mai bună integrare a AI-ului în telefoanele din acest an o reprezintă Now Brief și Now Bar, funcții care au sosit pe seria Samsung Galaxy S25. Now Brief îți oferă un raport scurt, dar cuprinzător despre activitățile tale în ziua respectivă, fie până în acel moment, fie cele rămase, sau îți poate da chiar sugestii despre cum să te relaxezi sau ce să faci pentru a duce la capăt o zi mai grea. Spre exemplu, unul dintre lucrurile pe care le poate face este să îți amintească de o întâlnire pe care o ai mai târziu în zi, iar când se apropie să îți sugereze și cum ai putea să ajungi acolo. Sau, de asemenea, îți poate sugera cât de multă activitate fizică ar trebui să faci într-o zi, bazat pe somnul pe care l-ai avut în timpul nopții.
Now Bar este și ea extrem de utilă și o poți folosi inclusiv pe ecranul de blocare, pentru diverse lucruri. Spre exemplu, poți seta foarte ușor un cronometru atunci când vrei să te concentrezi pe un anumit lucru la birou și să nu mai fii distras de telefon, sau poți folosi funcția Interpret pentru traducere.
Cum poate fi AI-ul creativ
Samsung insistă să își împartă funcțiile sale cu inteligență artificială în două zone distincte – cele utile pentru creativitate, și cele utile pentru productivitate. Primele dintre ele au rolul de a te ajuta în munca ta creativă (duh!), oferindu-ți șansa de a mai scurta timpul petrecut în fața unei aplicații de editare.
Până la introducerea lui Now Brief și Now Bar, am fi zis și că acestea erau cele mai utile funcții cu inteligență artificială de la Samsung, pentru că sunt extrem de bine integrate și chiar îți pot ușura munca. Spre exemplu, dacă vrei să editezi și să postezi fotografii cu tine și prietenii tăi, Best Face este una dintre funcțiile care te pot ajuta extrem de mult, pentru că poate alege cea mai bună expresie a fiecăruia dintre voi din mai multe fotografii și crea una complet nouă, care să păstreze însă esența momentului. Deci, scapi de acel „nu posta asta te rog, că nu am ieșit bine” pe care sigur l-ai auzit.

Nu doar atât, dar când vine vorba de editare, Object Eraser și Audio Eraser ar putea să fie cele mai bune prietene ale tale. Sunt două funcții care pot elimina practic orice lucru nedorit dintr-o fotografie sau dintr-un videoclip. Object Eraser e foarte ușor de folosit și extrem de utilă mai ales în vacanțe, atunci când ajungi în locuri pline de turiști și vrei să faci o poză în care să nu surprinzi fiecare vizitator din jurul unei clădiri. Doar încercuiești elementele pe care vrei să le scoți din fotografie, și AI-ul va face treaba mai departe pentru tine.
Audio Eraser funcționează excelent în videoclipuri, și poate fi folosit dacă vrei să elimini zgomote nedorite din fundal, precum vântul sau claxoanele mașinilor. Este una dintre funcțiile noi din acest an, dar deja a fost implementată excelent.
Multe dintre aceste funcții sunt disponibile atât pe modelele Galaxy S25, echipate cu Galaxy AI, cât și pe modelele Galaxy A, care au acces la funcțiile Awesome Intelligence. Felul în care acestea funcționează diferă un pic de la serie la serie, însă esența lor este similară: telefonul poate face lucruri pentru tine automat, folosind inteligența artificială.

Cum poate fi AI-ul productiv
Pentru partea de productivitate, Samsung a avut puțin mai mult de lucrat în ultimul an, dar rezultatele obținute sunt extrem de satisfăcătoare. Funcția Circle to Search with Google este una dintre cele mai ușor de folosit de pe telefoanele din ziua de azi: doar o apăsare în partea de jos a ecranului fiind suficientă pentru a-ți putea permite să cauți orice vezi pe ecranul telefonului direct pe internet, fără să mai trebuiască să te chinui tu să găsești lucrul respectiv. Aceasta funcționa însă oricum destul de bine, și adevăratul progres în ceea ce privește productivitatea a fost făcut cu funcțiile de scris și traducere.
Interpreter rămâne una dintre funcțiile extrem de utile pe care le poți avea pe un telefon, pentru că îți poate oferi traducere în timp real atunci când vorbești cu cineva străin. Funcționează foarte bine mai tot timpul atunci când conversația e redusă la câteva persoane, și este extrem de utilă în vacanțe, fiind și foarte ușor de folosit, integrată în meniul drop-down.

Call Transcript este o funcție care te poate ajuta extrem de mult în diverse meserii, inclusiv în cea de jurnalist. Funcția îți permite să vezi la sfârșitul unei convorbiri despre ce ai vorbit, ce puncte ai atins, ce răspunsuri ai primit de la persoana pe care ai contactat-o și astfel te poți asiguri și că nu uiți ce ai de făcut, dar și că ai obținut o versiune scrisă a convorbirii extrem de rapid.
În fine, Writing Assist este o funcție care te poate scoate din impas extrem de ușor și vei vedea cât de utilă poate fi mai ales atunci când vei avea de trimis un email unei persoane pe care nu ai cunoscut-o încă față în față și cu care nu știi exact cum ar fi mai bine să vorbești. Composer îți poate oferi posibilitatea de a alege un ton specific pentru o conversație, mai profesional, și poți să scrii și care vrei să fie ideea principală din mesajul pe care îl trimiți, pentru a fi sigur că acesta va fi concis și la obiect. Bineînțeles, toate aceste funcții de productivitate au nevoie și de puțin input din partea ta după ce își fac treaba și eventual o scurtă verificare, pentru că niciun AI nu este perfect, dar îți pot ușura semnificativ munca în multe momente.
Samsung a reușit, într-un timp foarte scurt, să își reorganizeze practic întregul software în jurul acestor două litere – AI. Inteligența artificială este o parte imensă din One UI 7 și sud-coreenii au mizat pe această tehnologie înaintea tuturor, convinși fiind de capacitatea pe care o are. Până acum cel puțin, par destul de greu de prins din urmă de restul competitorilor.
Articol realizat cu sprijinul Samsung Electronics România.