Asistentul AI Copilot de la Microsoft nu pare că se bucură de la fel de mult succes precum alternativele de la OpenAI și Google. În timp ce ChatGPT are 400 de milioane de utilizatori săptămânal, iar Gemini pare că începe să îl ajungă din urmă, Copilot, care este o aplicație preinstalată în Windows, nu poate să treacă de limita de 20 de milioane de utilizatori lunar.
Copilot folosește la bază ChatGPT, dar nu reușește să fie la fel de popular
Această valoare a fost atinsă încă de anul trecut, și a rămas constantă până în prezent, conform unor prezentări interne din cadrul Microsoft. La baza Copilot stă tot ChatGPT, dar într-o versiune personalizată pentru serviciile de la Microsoft. Funcțiile sale sunt similare, iar Microsoft a tot încercat să adauge Copilot în mai multe servicii pe care le oferă, precum căutări, browser-ul Edge sau Microsoft Office.
Din păcate pentru companie, aceste funcții nu se dovedesc a fi la fel de populare precum s-ar fi așteptat. Utilizatorii par că ar prefera mai degrabă să aibă acces la ChatGPT în interiorul acestor servicii și aplicații decât să folosească, separat, un alt AI similar de la Microsoft. Mai mult, în cazul utilizatorilor de Office, integrarea Copilot costă în plus, iar utilizatorii par să prefere să continue pe abonamente mai ieftine, fără Copilot integrat.

Microsoft a investit miliarde de dolari în OpenAI pentru dezvoltarea ChatGPT și pentru a avea acces prioritar la tehnologiile sale, dar recent această strategie a început să se schimbe. Compania a cumpărat Inflection AI și a început deja să schimbe design-ul și funcționalitatea Copilot în ultimele câteva luni. Problemele par să fie în primul rând de percepție din partea publicului, dar și de strategie.
Probleme de strategie și percepție
Microsoft numește Copilot toate funcțiile AI din diverse aplicații, însă nu toate versiunile de Copilot pot face aceleași lucruri. În Edge poate controla anumite funcții din browser, sau realiza căutări, pe desktop poate funcționa asemeni unui chatbot obișnuit, iar în Office poate face modificări pe text, în prezentări sau tabele. Totuși, fiecare „Copilot” este separat și diferit. Și mai există și Copilot+ pe laptop-urile care vin cu cipuri AI integrate, care au la rândul lor o serie de funcții exclusive.
Având în vedere că sunt 1,5 miliarde de utilizatori de Windows în lume, 20 de milioane de utilizatori înseamnă sub 1% din total care folosesc Copilot, în timp ce reprezintă sub 5% din utilizatorii activi care folosesc ChatGPT, practic aceeași tehnologie care stă la baza soluției Microsoft.
Noul Recall este una dintre funcțiile AI pe care Microsoft vrea neapărat să le popularizeze, dar există temeri în legătură cu siguranța datelor colectate de către Copilot. De altfel, Microsoft a numit Copilot noul „buton de start” din Windows și i-a dedicat chiar și un buton pe noile tastaturi pentru laptop-uri și desktop-uri. Între timp, compania a început chiar să ofere utilizatorilor opțiunea de a configura acel buton, întrucât mulți oricum nu îl foloseau.