Agentul AI care va fi implementat în browser-ul Chrome, Project Mariner, nu va fi disponibil deocamdată pentru toți utilizatorii. El va veni doar pentru abonații premium care plătesc nivelul Ultra, respectiv 249,99 dolari pe lună.
Cum funcționează Project Mariner
Google a anunțat în cadrul Google I/O 2025 că lansează Project Mariner, agentul experimental de inteligență artificială al companiei care navighează și utilizează site-uri web, pentru mai mulți utilizatori și dezvoltatori. De asemenea, Google spune că a actualizat semnificativ modul în care funcționează Project Mariner, permițând agentului să preia multe sarcini simultan.
Project Mariner este un agent AI care poate realiza sarcini în browser-ul Chrome, poate să înțeleagă ceea ce vede pe ecran (imagini, cod sau text) și poate să realizeze anumite sarcini cu ajutorul unei extensii de browser. Google promite că AI-ul nu va acționa fără confirmări din partea utilizatorilor pentru acțiuni sensibile, precum schimbarea tab-ului sau introducerea anumitor de date. Pe de altă parte Google nu spune dacă Project Mariner învață activ din aceste acțiuni, acționând practic ca un program spyware.
Deocamdată doar abonații americani la noul plan AI „Ultra” de la Google, cu prețul de 249,99 USD pe lună, vor avea acces la Project Mariner. Compania a declarat că, în curând, va fi disponibil suport pentru mai multe țări. De asemenea, Google spune că aduce capabilitățile Project Mariner în API-ul Gemini și Vertex AI, permițând dezvoltatorilor să creeze aplicații bazate pe agent.
Dezvăluit pentru prima dată la sfârșitul anului 2024, Project Mariner reprezintă cel mai îndrăzneț efort de până acum al Google de a reînnoi modul în care utilizatorii interacționează cu internetul prin intermediul agenților AI. La lansare, liderii Google Search au declarat că au considerat acest proiect ca parte a unei schimbări fundamentale a experienței utilizatorului, în care oamenii vor delega mai multe sarcini unui agent AI, în loc să viziteze site-uri web și să finalizeze singuri aceste sarcini.
De exemplu, utilizatorii pot cumpăra bilete la un eveniment sportiv sau pot face cumpărături online fără a vizita vreodată un site web. Pur și simplu discută cu agentul de inteligență artificială al Google, iar acesta vizitează site-uri web și face acțiunile în numele lor.
Acest proiect Google concurează cu alți agenți de inteligență artificială pentru navigare web, cum ar fi Operator de la OpenAI, Nova Act de la Amazon și Computer Use de la Anthropic. Toate aceste instrumente sunt într-un stadiu experimental.
Compania a actualizat agentul acum pentru a rula pe mașini virtuale în cloud, la fel ca agenții de la OpenAI și Amazon. Aceasta înseamnă că utilizatorii pot lucra la alte proiecte în timp ce agentul AI finalizează sarcini în fundal. Google spune că noul Project Mariner poate gestiona până la 10 sarcini simultan.