Cătălin Nițu: Salut Liviu Boar, Creative Director, Stuck in the Attic și mulțumesc că ai acceptat invitația connect.
Liviu Boar: Salut, mersi fain de invitație mă bucur să fiu aici.
Cătălin Nițu: Aș vrea să începem discuția cu o scurtă introducere. Spune-ne câteva cuvinte despre Stuck in the Attic. Cine sunteți, cât mare este echipa și ce ați mai făcut până acum?
Liviu Boar: Suntem o echipă de trei oameni: doi români și un italian. S-a schimbat un pic componența după primul joc. Ne-am schimbat programatorul. Înainte eram trei români acum suntem doi români și un italian. Și noi suntem bazați aici în Târgu Mureș, Chris, programatorul nostru e în Napoli. Am lansat primul nostru joc în 2019, se numește Gibbous: A Cthulhu Adventure (link Steam). E tot un joc de aventură. Primul joc a fost finanțat pe Kickstarter, deci am făcut crowdfunding, adică s-a adunat mai multă lume și ne-a ajutat, plătind jocul în avans ca să reușim să-l facem.

Cătălin Nițu: Adică fanii au contribuit la finanțarea jocului.
Liviu Boar: Exact, pentru că probabil o să discutăm de chestia asta, dezvoltarea jocurilor nu doar că durează foarte mult, dar și necesită niște bugete foarte serioase de care… nu dispuneam. Așa că ne-a ajutat foarte mult chestia asta cu Kickstarter-ul. Și că vorbim de Kickstarter, în 2021 am făcut al doilea Kickstarter pentru jocul actual, Near-Mage. Noi deja lucrasem cât cât la el, deci aveam conceptul aveam un pic de grafică dar nu eram siguri cât de fezabil e, pentru că e un joc și mai ambițios.
Cătălin Nițu: Poți să ne zici cât ați strâns pentru primul joc buget și cât s-a strâns pentru cel de-al doilea? Banuiesc ca sunt publice datele.
Liviu Boar: Da, sunt publice, doar ca creierul meu nu face față foarte bine cifrelor. Primul mi se pare că a strâns 56.000 de dolari, pe acolo, și al doilea vreo 150.000.
Cătălin Nițu: Pentru un ciclu de development de câțiva ani.
Liviu Boar: De câțiva ani, exact. Primul joc am reușit să-l facem cam în trei ani jumate. Bine, deja lucram la un demo de trei ecrane cu un an de zile înainte de Kickstarter, dar asta era mai mult ca să ne dăm noi seama dacă putem să facem un joc…

Cătălin Nițu: E acel vertical slice, cum este numit în industrie.
Liviu Boar: Vertical slice, exact. Adică o bucățică micuță din joc dar care are absolut totul de la grafică, animație, voci… absolut tot. Dar cum ți-am zis am vrut să fim mult mai ambițioși cu jocul al doilea E un joc mult mai mare, și a durat mai mult.
Cătălin Nițu: Noul joc se numește Near-Mage. Este în același stil dar nu este o continuare a lui Gibbous. Este un joc 100% original din punctul ăsta de vedere. Este tot adventure, dar este puțin diferit din descrierea pe care o oferiți chiar și voi în proiect. Spune-ne ce aduce nou față de Gibbous.
Liviu Boar: Așa e, da. Primul nostru joc, Gibbous, l-am făcut urmând cumva toate cutumele adventure-urilor clasice. Și pentru că ne-a fost mai ușor așa și pentru că eram la început de drum. Nu-am simțit de ajuns de experimentați încât să vedem ce putem să aducem noi nou. Cu jocul ăsta nou am căpătat un pic mai multă încredere. În același timp, am încercat să-l facem mult mai prietenos din toate punctele de vedere. Adventure-urile sunt un gen de joc destul de nișă. Și unul dintre obiectivele principale pe care ni le-am setat cu Near-Mage A fost să-l facem cât mai prietenos, cât mai user-friendly… accesibil. Dacă știi să dai un click și un click dreapta, probabil că o te descurci jucând Near-Mage. Nu e nimic intimidant, nu te lovește cu cine știe ce tipuri de gameplay ezoterice și complicate. Și pe lângă asta, tematic, am încercat să explorăm un pic partea asta, filonul ăsta transilvanean, autohton autentic.
Cătălin Nițu: Se legă cumva de următoarea mea întrebare. Gibbous și acum Near-Mage sunt legate de Transilvania. Scopul este să trimiteți mai departe cultura românească/transilvaneană și în afara granițelor să vadă lumea că există această cultură la noi, pe care să o descopere cu ajutorul jocurilor?
Liviu Boar: Exact, exact. Bine acum noi nu ne arogăm cine știe ce puteri în direcția asta, dar facem și noi ce putem. Mie îmi place foarte mult, în toată media pe care o consum, fie că sunt filme, jocuri, culoarea locală. Transilvania e un subiect un pic ciudat și aparte pentru că majoritatea media care e făcută despre Transilvania, fie că sunt filme, jocuri și așa mai departe, e făcută în afară și atunci am zis, băi de ce să nu ne ocupăm noi de partea asta?

Cătălin Nițu: De asemenea, ce vedem în media este strâns legat de vampiri și tot felul de chestii de genul acesta.
Liviu Boar: Vampiri, exact. Dar noi avem mult mai multă cultură decât asta. Așa că nu că n-am avea vampiri în Near-Mage, dar ei sunt doar o mică parte din „bestiarium-ul” ăla. Am făcut destul de multă documentație în legătură cu mituri și legende și așa mai departe, și am încercat să includem cât mai multe. Să nu ne limităm numai la clișeele astea. Și am încercat un pic și să surprindem jucătorul prin faptul că oamenii când spun Transilvania în general se gândesc la ceva super întunecat, depresiv și așa mai departe. Dimpotriva. Jocul nostru e foarte colorat și viu, foarte saturat.
Cătălin Nițu: Are un stil artistic cartoony în continuare adică nu merge pe realism. E 100% desenat, nu?
Liviu Boar: Da, e 100% asta desenat și animat de mână. Și ăsta e unul din motivele pentru care a durat foarte mult să-l facem. Pentru cine nu știe, dacă faci o animație de o secundă la 24 de cadre pe secundă asta înseamnă că pentru acea secundă trebuie să faci minimum 24 de desene. De fapt se fac mai multe, pentru că întâi e schița și după aia desenul. Mă rog, nu vreau intru în chestii tehnice, dar e o muncă migăloasă.

Cătălin Nițu: Și cu asta te ocupi efectiv tu, din postura de Creative Director.
Liviu Boar: Exact. Îți dai seama că fiind doar doi oameni pe partea asta artistică, ne mai împărțim. Cami mă mai ajută și ea, adică un pic ne împărțim la animație, la muzică și așa dar până la urmă suntem doar două persoane. Însă sunt chestii pe care ne place foarte mult să le facem și eu zic ajută foarte mult pentru că valorile de producție contează foarte, foarte mult. Știi și tu cât aglomerată e piața de jocuri acum. Doar ca să dau două date interesante: în 2018 au ieșit pe Steam 9000 de jocuri și în 2024 au ieșit 18000. S-au dublat între timp. Una dintre misiunile noastre e să livrăm întotdeauna calitate, dar a fost și mai important de data asta.
Revenind la chestia cu Transilvania, într-adevăr am avut un capitol transilvănean în primul joc în Gibbous, dar a fost doar un capitol, iar acela ne-a făcut poftă să explorăm zona asta și mai mult. Jocul e open world, adică poți să te plimbi fără îngrădire prin el, aproape de la început. Și sunt trei hub-uri: e Sighisoara, e un oraș din ăsta magic, ascuns majorității oamenilor care se numește Rakus. și Institutul Transilvănean de Magie. Sună amuzant când îl zic așa.
Cătălin Nițu: Transylvanian Institute of Magick (TIM), sau MIT scris invers, nu?
Liviu Boar: Nici nu mi-am dat seama dar mi se pare foarte tare. Trebuie să folosesc asta.

Cătălin Nițu: Văzându-l în joc eu așa am crezut că este, sincer.
Liviu Boar: Excelent! Nu, n-a fost intenționat deloc dar să știi că o să-l folosesc acum.
Cătălin Nițu: Ca să facem un disclosure, eu am primit acces la joc în urmă cu câteva zile, pentru a putea avea un pic de context despre ce vorbim aici. Hai să discutăm puțin și despre planurile de viitor. Near-Mage se lansează în câteva zile. Ne spui și când?
Liviu Boar: Da, pe 27 mai se lansează pe PC (pe Steam și pe GOG.com), și planificăm să-l lansăm și pentru console. Fiind o echipă micuță, n-am vrut să-l mai încărcăm pe bietul programator să facă și portările, deci probabil o să lucrăm cu un publisher astfel încât să nu fie un decalaj prea mare între lansarea pe PC și cea de pe console.

Cătălin Nițu: Mai voiam să știu, dacă se poate, dacă aveți deja în plan un joc viitor după proiectul acesta. Îmi imaginez că ultimii 5 ani nu au fost tocmai simpli și probabil că aveți nevoie de o pauză, dar mă gândesc că există și niște planuri pentru următorul proiect.
Liviu Boar: Există mai multe. Acum depinde foarte tare și de cum merge jocul, evident. E clar e că am vrea să încercăm să facem măcar un spin-off mai micuț pentru Near-Mage pentru că, stând 5 ani în universul jocului ăsta ai ajuns să-l cunoști foarte bine. Am lucrat foarte mult ca să construim universul, să facem world building, să desenăm toate personajele… efectiv să creăm o lume de la zero, și cumva ar fi păcat să o abandonăm complet înainte să sărim la următorul proiect. Așa că cel mai probabil o să încercăm să facem ceva tot legat de Near-Mage, tot legat de universul ăsta. Cu siguranță însă, nu ceva care să dureze 5 ani de zile.
Cătălin Nițu: V-ați gândit dacă rămâneți concentrați pe genul adventure sau încercați și un alt gen?
Liviu Boar: O să rămânem și focusați pe jocuri narrative, asta e clar, pentru că asta ne place să facem până la urmă. Mie îmi plac foarte multe genuri de jocuri, așa cum presupun că îți plac și ție, numai că trebuie să-ți cunoști un pic punctele forte. Și oricum dacă ar fi să aleg, probabil că tot jocuri foarte, foarte axate pe narativ am face. Singura diferență este că, așa cum am făcut și cu Near-Mage, ne îndepărtăm încet încet de zona asta foarte strictă de point-and-click-uri cum se făceau în anii 90 și probabil că o încercăm să înotăm un pic și cu curentul, nu doar neapărat împotriva lui. Din mai multe rațiuni. După părerea mea ca persoană creativă trebuie să fii tot timpul la curent și să înțelegi care-i zeitgeist-ul și să faci tot posibil să nu rămâi în urmă. Cât înaintezi în vârstă e tot mai greu să ții pasul și nu vreau să ajung un depășit. Chiar nu vreau chestia asta.

Cătălin Nițu: În același timp bănuiesc că luați în calcul din nou Kickstarter?
Liviu Boar: Da, luăm în calcul un Kickstarter, dar s-ar putea de data asta să-l facem un pic mai puțin ambițios în sensul… în sensul recompenselor fizice. Pentru că e foarte fain să promiți tricouri, ediții fizice și așa mai departe însă bătaia de cap logistică e enormă.
Cătălin Nițu: Plus timpul care ar putea fi investit în development.
Liviu Boar: Exact. Acum e foarte satisfăcătoare și partea creativă care ține de conceput, design-ul pentru edițiile speciale pentru tricouri, pentru tote bags și așa. Noi am livrat toate goodies-urile astea pentru Gibbous în mijlocul pandemiei dintr-un oficiu poștal în care jumătate din oameni nu-și țineau măștile. A fost un stres enorm. Și plus toată chestia cu administrat o bază de date, cu adrese. E foarte multă muncă, și GDPR, plus că sunt de peste tot din tot globul. Am trimis în Noua Zeelandă, până pe nu mai știu ce insula undeva. Și am preferat să ne concentrăm mai mult pe partea creativă, așa că dacă facem un Kickstarter, probabil că o ne rezumăm doar la a promite coduri digitale, wallpapers deci chestii pe care putem să le trimitem noi liniștiți de pe calculator.
Interviul a fost editat, pe alocuri, pentru claritate.