Dacă este vară este sezonul dispozitivelor pliabile, iar eu tocmai m-am întors de la evenimentul Samsung unde am văzut toate noutățile. Pe lângă Galaxy Z Fold7 și Z Flip7, modelele despre care știam că vor veni cu siguranță, Samsung a venit anul acesta și cu primul model FE (Fan Edition) din gama pliabilelor, o surpriză binevenită. Desigur, și noile ceasurile Galaxy Watch8 vin cu upgrade-uri binevenite. În articolul de față vorbim doar despre modelul Fold7, dar vă invit să citiți și celelalte articole, care acoperă restul de dispozitive noi de la Samsung.
Citește și: Galaxy Z Flip7, anunțat cu un ecran imens la exterior. Flip7 FE vine cu un preț mai mic
Citește și: Samsung anunță Galaxy Watch8: design mai subțire și un model „Classic” cu rotiță
Galaxy Z Fold7 este telefonul pe care fanii îl așteptau, cu grosime de 4,2 mm
Începem cu Galaxy Z Fold7, care mi se pare de departe cel mai mult îmbunătățit față de generația precedentă. Pe de-o parte, Fold7 vine cu ecrane mai mari, dar reușește cumva și să reducă semnificativ dimensiunile și greutatea. Reprezentanții Samsung au specificat special că toate modificările de ordin fizic au fost aduse la cererea fanilor, probabil după ce unele schimbări au fost testate mai întâi cu Galaxy Z Fold SE-ul din toamna anului trecut.



Avem o grosime de doar 4,2mm atunci când telefonul este deschis și 8,9mm atunci când este închis, cele mai mici valori de până acum de la Samsung și foarte competitive cu modele pe care le-am văzut anterior de la Oppo și Honor. Noul Fold este și cel mai ușor din serie de până acum, la 215 grame, fiind chiar cu 3 grame mai ușor și decât Galaxy S25 Ultra. Am avut pentru comparație și un Fold 6 și diferențele sunt evidente. Deși este lansat doar cu un an în urmă,Fold 6 pare dintr-o altă eră. Fold7 este cu 26% mai subțire față de el, iar de când a pornit această serie din 2019, dimensiunile au fost reduse 48% în grosime.
Ecrane mai mari și rezistență îmbunătățită
Și construcția ar trebui să fie mai rezistentă decât în trecut, deși atunci când îl manevrezi, la cât de subțire este, pare fragil. Ecranul exterior vine echipat cu Gorilla Glass Ceramic 2, pe margini avem Armor Aluminum și pe spate Gorilla Glass Victus 2. Totul este completat de o nouă balama Armor FlexHinge, extrem de subțire, care este construită să reziste mai bine la utilizarea de zi cu zi dar și să reducă mai mult cuta de pe mijlocul ecranului pliabil.




De altfel, inclusiv ecranul pliabil este acum mai rezistent, cu un strat de sticlă cu 50% mai gros, un strat subțire de titan pe partea din spate și noi adezivi care îmbină toate aceste elemente. Desigur, ecranul este în continuare acoperit cu o folie care se zgârie ușor, deci tot trebuie să ai grijă. Ecranul a crescut și în dimensiuni la o diagonală de 8”, dar vine și cu două schimbări importante. În primul rând, acea cameră de 4 megapixeli de sub ecran a fost înlocuită cu o cameră cu decupaj vizibil, cu rezoluție de 10 megapixeli și obiectiv cu deschidere mai largă. Este aceeași cameră care se află și pe ecranul exterior, și care permite realizarea de fotografii și filmări la calitate mai înaltă. Apoi, suportul pentru stylus-uri S-Pen nu mai este posibil, din cauza dimensiunilor reduse.
Am însă și o veste bună: ecranul exterior crește în dimensiuni, în special pe lățime. Acesta are acum diagonală de 6,5” pe format 21:9, dimensiuni ceva mai apropiate de cele al telefoanelor tradiționale, deci semnificativ mai confortabil de folosit în acest mod. Practic acum ai un telefon tradițional în materie de dimensiuni generale, pe care îl poți deschide atunci când ai nevoie de ecranul mai mare.
Configurație de flagship, camere „Ultra”, dar aceeași baterie
Când vine vorba despre hardware Z Fold7 vine cu un chipset Snapdragon 8 Elite for Galaxy, în trei configurații: cu 12 GB RAM și 256 sau 512 GB stocare, sau cu 16 GB RAM și 1 TB stocare. Un aspect care mi s-a părut dezamăgitor este că bateria nu primește un upgrade. Vestea bună este că nici nu primește downgrade, în ciuda dimensiunilor reduse în grosime. Avem tot 4.400 mAh, încărcare la 25W pe fir și 15W wireless. Probabil că Samsung se va baza pe optimizări software și eficiența cipului pentru a asigura autonomie mai bună, așa cum am văzut și în cazul Galaxy S25 Edge.
La capitolul camere avem două upgrade-uri. Camera principală primește senzorul de 200 megapixeli de pe S25 Ultra, în timp ce ultrawide-ul este unul mai modern, tot de 12 megapixeli, dar cu focalizare automată și cu 56% mai luminos decât pe modelul anterior. Singura cameră care rămâne la fel este zoom-ul 3x cu rezoluție de 10 megapixeli. Chiar și așa, toate camerele ar trebui să se comporte mai bine datorită noilor algoritmi AI ProVisual Engine folosiți pentru procesare. Samsung a menționat în special performanța de filmare în lumină scăzută și posibilitatea de filmat în HDR cu culori pe 10 biți. Rămâne de văzut într-un review cât de mare este upgrade-ul în viața reală.




Galaxy Z Fold7 primește Android 16 înaintea Pixel
Ceva ce mi s-a părut de-a dreptul impresionant este că Samsung depășește chiar și Pixel. Pliabilele noi ale companiei sunt livrate cu OneUI 8.0, care marchează debutul Android 16 pe piață. Software-ul Samsung plusează din nou pe Galaxy AI și integrările cu Gemini, dar nu mai introduce funcții cu adevărat noi, ci doar le rafinează și le integrează mai bine pe cele deja existente. De asemenea, Gemini are acum o interfață mai bine optimizată pentru ecrane mari și pliabile. Au fost aduse și îmbunătățiri și la nivelul interfeței multitasking, dar va trebui să le testez pe îndelete înainte să îmi formez o părere.
OneUI 8 nu pare un upgrade generațional, ci mai degrabă un soi de versiune 7.5, ceea ce este de înțeles, fiind lansată la doar jumătate de an după precedenta. Așa cum era de așteptat, Galaxy Z Fold7 vine cu 7 ani de actualizări de sistem și 7 ani de actualizări de securitate, la fel ca toate flagship-urile Samsung din ultima perioadă.
Preț și data de lansare Galaxy Z Fold7
Galaxy Z Fold7 va porni de la un preț de 10.549 lei în varianta de bază și ajunge la preț de până la 12.649 lei. Va exista o ofertă de lansare care va dubla stocarea la pre-comandă în limita a 750 lei și va adăuga un voucher de 500 lei pentru cumpărături ulterioare, plus 20% reducere la garanția SamsungCare+. Precomenzile încep astăzi, 9 iulie, iar telefoanele ajung în magazine pe 25 iulie.