Aspire 5736ZAcer a realizat un notebook care ar putea părea ciudat multora. De ce? Fiindcă Aspire 5736Z rulează distribuţia Linux Moblin, scutindu-te astfel de costurile aferente unei licenţe Windows atunci când îl achiziţionezi. Normal că poţi să instalezi Windows pe urmă, dar s-ar putea să îţi fie suficient ceea ce ţi se oferă deja.
Aspect stilat
Notebookul Acer reuşeşte să facă o impresie pozitivă de la prima vedere. Are o carcasă maro elegantă, cu o textură asemănătoare unei împletituri şi dispune de o tastatură bine realizată, în tradiţia şi stilul tastaturilor notebookurilor Acer. Adică are taste oarecum rotunjite, bine separate unele de altele, şi foloseşte tastele cursor pentru scurtăturile legate de luminozitate şi volum, împreună cu tasta Fn. Nu lipseşte num padul, lucru util celor care mai folosesc notebookul ocazional pentru operaţiuni de calcul.
Nici touchpadul nu dezamăgeşte, fiind bine delimitat de palmrestul şi precis.
La capitolul conectivitate, notebookul Acer dispune de trei porturi USB – două pe dreapta, unul pe stânga, precum şi de un port HDMI şi unul VGA pentru conectarea la un display LCD sau la un monitor extern.
Display de calitate
Nu prea ar avea rost să faci asta, însă, atâta timp cât ai la dispoziţie un display LCD de bună calitate, de 15,6 inchi, la o rezoluţie de 1366 x 768 de pixeli. Acesta este numai bun pentru a viziona un film, mai ales că nu lipseşte drive-ul DVD Super Multi. Placa video este una Intel GMA 4500M, suficientă pentru redarea de filme şi sarcini zilnice, nu însă şi pentru cele mai noi jocuri. Dacă însă vei decide să păstrezi exclusiv sistemul de operare Moblin bazat pe Linux care este preinstalat, se înţelege de la sine că nu intri în categoria gamerilor.
Configuraţia este una arhisuficientă pentru orice sarcini cotidiene, încep cu procesorul Intel Pentium T4500. Acesta este unul Dual Core şi este completat de 2 GB de memorie DDR3. Asta înseamnă că un utilizator obişnuit, care nu are ocupaţii prea complexe, se va descurca mai mult decât bine. Aşa s-a şi întâmplat pe parcursul testului connect.
Partea distractivă vine însă dacă, aşa cum spuneam mai sus, te decizi să nu instalezi Windows şi să rămâi la sistemul de operare preinstalat, Moblin, care este, de fapt, o distribuţie Linux. Este vorba despre o distribuţie destinată netbookurilor şi dispozitivelor mobile în general.
Aşa cum era de aşteptat, timpii de boot sunt foarte rapizi şi un alt avantaj este că poţi oricând să stingi pur şi simplu notebookul „de la buton” fără să se petreacă nimic rău din această cauză.
Sistemul de operare în sine are cam tot ce foloseşte un utilizator din zona „basic” zilnic. Ai un ecran principal pe care îţi apar calendarul şi cele mai importante funcţii, precum şi imaginile pe care le ai stocate pe sistem. Acestea pot fi editate cu un editor foto simplu, dar care oferă destule funcţii.
Mai departe, ai posibilităţi de conectare cu prietenii tăi prin messenger, precum şi de a primi update-uri de la aceştia de pe Twitter, last.fm, MySpace sau Twitter, direct pe ecranul principal. Vei găsi tot în meniul din partea superioară (de acolo accesezi categoriile „mari” de funcţii) şi un browser bazat pe Firefox, numai bun pentru a naviga pe internet. Nu sunt probleme de conţinut web, totul rulând aşa cum te aştepţi.
Poţi să redai fără probleme şi fişiere video, accesul la playerul aferent făcându-se tot din bara din partea superioară.
Şi mai multe surprize vei găsi în tabul applications. Aici sunt aranjate pe categorii toate aplicaţiile preinstalate şi vei găsi tot soiul de programe utile, cum ar fi un PDF Viewer, un manager de fişiere, un editor de text şi altele.
Dacă eşti un utilizator avansat de Linux, nu lipseşte aplicaţia de terminal, ca să te poţi mişca mai repede.
În cazul în care vrei şi alte aplicaţii, există şi o aplicaţie cu ajutorul căruia le poţi instala.
Sistemul de operare este suficient pentru un utilizator care foloseşte doar sarcini de bază, chiar în forma preinstalată, fără a adăuga nimic nou. Îl poţi utiliza şi doar pentru a naviga pe internet, instalând şi Windows în paralel.
Concluzie
Un notebook reuşit, care oferă destul pentru preţul său (în jur de 1900 RON), cu un sistem de operare căruia îi poţi da o şansă fără probleme.