Nokia are în sfârşit un smartphone al cărui sistem de operare este optimizat pentru operarea pe touchscreen, Nokia N8. Acesta este primul model ce funcţionează cu platforma Symbian 3.
Redactat de: Bogdan Bele
A durat ceva timp: au trecut aproape patru ani de când Apple a arătat lumii cum trebuie realizat un sistem de operare pentru smartphone-uri ce poate fi operat în mod optim pe touchscreen – iar acum a venit rândul lui Nokia să prezinte o platformă concurentă – Symbian 3. Chiar dacă nu poate fi uşor să restructurezi un sistem de operare gândit iniţial pentru operarea clasică pe tastatură, procesul a durat oricum prea mult. Microsoft a renunţat de altfel la acest plan şi a luat totul de la început odată cu Windows Phone 7. Nokia, la fel ca şi RIM, se bazează însă pe evoluţia platformelor lor dezvoltate de-a lungul anilor, apropiindu-se tot mai mult de idealul reprezentat de iPhone şi Android. Nokia a anunţat că evoluţia nu se opreşte la Symbian 3 şi că deja lucrează la noile versiuni.
Dar Symbian 3, ce poate fi folosit în modul normal de afişare şi în cel transversal, este un pas important înainte. Foarte multe dintre ciudăţeniile care apăreau în utilizarea smartphone-urilor au dispărut cu totul. Astfel pentru activarea funcţiilor este suficient un clic – până acum era nevoie de clic dublu. În plus, nesfârşitele meniuri pentru opţiuni – o relicvă de pe vremea operării pe tastatură – au fost în sfârşit simplificate. Pentru multe dintre operaţii – de exemplu posibilitatea de afişare pe hartă a adresei unui contact din agenda telefonică – există acum butoane speciale de operare. Astfel meniul opţiuni a fost simplificat, iar acum funcţiile des folosite sunt accesibile prin simplu clic. Chiar şi comenzile multi-touch, precum fluturarea a două degete pe ecran sunt acum posibile pentru N8.
Ovi Store
Ovi Store nu este foarte bine dotat, dar poate fi folosit fără un abonament special.
Nokia oferă posibilitatea de plată a jocurilor şi aplicaţiilor suplimentare direct de pe mobil, sumele intrând în factura de telefon. În plus, shopul software a fost mult îmbunătăţit, astfel încât categoriile sunt acum prezentate sub formă de listă. Punctul „Programe” este împărţit în zece sub-categorii. În domeniul „business” există până acum cca. 60 de aplicaţii. Ceea ce nu este prea mult, dar cel puţin nu lipsesc programele importante. Şi în plus aparatul are deja instalate numeroase aplicaţii. Pentru prelucrarea documentelor Office există QuickOffice. Iar dacă te interesează numai programele gratuite poţi cere numai afişarea acestora. Instalarea programelor se face prin câteva clicuri. Aplicaţia ajunge în punctul din meniu „Programe” de unde poate fi transferată unde doreşti.
În pas cu vremea
La testare N8 a reacţionat fluent la comenzi, la fel de rapid derulându-se şi operaţiile de scroll prin liste lungi. Numai în cazul funcţiilor ce preiau conţinuturile de pe internet, ca de pildă Ovi Store, este nevoie de ceva mai multă răbdare. Dar în general operarea aparatului este acum mult mai plăcută; doar ici şi colo am mai întâlnit câteva ciudăţenii. Pentru căutarea în agenda telefonică pe ecran apare o tastatură cu literele în ordine alfabetică – cu aşa ceva trebuie să te obişnuieşti înainte de a-l putea folosi. În plus multe dintre programe nu pot fi încă închise direct, fiind nevoie de activarea meniului opţiuni. Alternativ acest lucru poate fi realizat şi prin task-manager, ce se activează prin apăsarea prelungită pe tasta meniu – singurul element mecanic din partea frontală. Căci Symbian a fost dintotdeauna capabil de multitasking, aşa cum e şi acum.
Faptul că N8 are un sistem de operare mai complex decât un iPhone sau model Android se datorează faptului că acest sistem este deschis. Dacă modelele Android nu suportă, în configuraţia de bază, decât sincronizarea cu ActiveSync, adică cu serviciile online Google sau un server Exchange, în cazul lui N8 există şi alte opţiuni. Astfel smartphone-ul se descurcă cu protocolul SyncML, dar şi cu sincronizarea locală a datelor direct pe PC. Operaţia a reuşit în text şi cu o versiune mai veche Nokia PC Suite. Există însă şi Ovi Suite ce poate fi descărcat gratuit pe www.nokia.com. Iar prin Ovi Nokia oferă un serviciu propriu de sincronizare, fără a obliga însă cu nimic clienţii.
Muzica poate fi ascultată prin căştile stereo Bluetooth – prin cablu sau wireless – dar şi pe radio datorită emiţătorului FM integrat. Fotografiile pot fi stocate direct pe cameră, galeria foto sau pot fi trimise prin browser – la alegere prin e-mail, MMS sau Bluetooth. Fotografiile şi materialele video pot fi transferate spre un PC cu ajutorul cablului de date inclus în pachet. Iar cei care vor ajunge să aprecieze această flexibilitate, se vor obişnui până la urmă cu meniul ceva mai complex.
Meniul şi ecranului de start
Această flexibilitate este valabilă şi în cazul structurării meniului. Aşa cum se obişnuieşte la Symbian fiecare intrare din meniul principal poate fi mutată oriunde, chiar şi în directoare nou realizate. Astfel utilizatorii pot organiza după cum doresc structura meniului, în aşa fel încât ceea ce este important să apară în prim-plan. Totodată ecranul de start este şi el liber configurabil. Cele trei ecrane, între care se comută prin fluturarea degetelor pe display, pot fi ocupate cu cele mai importante funcţii şi contacte. În plus sunt afişate elementele dinamice precum intrarea în căsuţa poştală, contul Facebook sau RSS-feeds, care prezintă pe ecranul de start mesajele nou primite. Practic: în cazul unei călătorii în străinătate toate aceste widget-uri, alimentate cu noutăţi de pe internet, pot fi comutate offline, simplu şi rapid.
Câteva funcţii extra
Azi nimeni nu mai este impresionat de liste lungi ale dotării, căci la acest capitol smartphone-urile sunt foarte asemănătoare. N8 oferă tot ceea ce ai putea avea nevoie. Memoria internă măsoară 14 GB şi poate fi extinsă prin card. Conexiunea la internet se face prin WLAN sau HSDPA, conexiunea cu alte aparate prin Bluetooth sau USB – prin USB se pot conecta la N8 şi medii de stocare.
Există şi un tuner GPS, iar Nokia a instalat şi aplicaţia de navigaţie Ovi Maps. Aceasta oferă modul pietonal şi cel pentru maşină, modul de noapte şi afişează la cerere clădirile în grafică 3D. Hărţile pot fi transferate comod de pe PC. Odată hărţile instalate pe N8 navigaţia se poate realiza onboard. Dacă ai nevoie de alte hărţi le poţi încărca de pe net. În plus, hărţile sunt echipate cu conţinuturi de la alţi dezvoltatori. Astfel, pe lângă prognoza meteo există şi ghidul Michelin şi aplicaţia pentru căutare de hoteluri HRS.
Din dotarea standard fac parte music playerul cu afişare de copertă de album, radio FM, precum şi accesul direct la serviciul Nokia Ovi Music store. Drept aplicaţii Office există pe lângă un program pentru comprimarea datelor şi un reader PDF, precum şi QuickOffice pentru prelucrarea datelor Word, Excel sau PowerPoint.
Acces la Facebook şi Twitter
O noutate la N8: punctul din meniu „reţele sociale”. Aplicaţia oferă acces direct la Facebook şi Twitter; alte reţele nu sunt deocamdată suportate. Cu această aplicaţie pot fi publicate status-updates şi fotografii, activată camera pentru instantanee şi comenta mesajele altor utilizatori.
Carcasă de aluminiu
Totul este împachetat într-o carcasă frumoasă de aluminiu, foarte bine finisată, oferită în negru sau argintiu, dar şi în alte culori. Faptul că tastele laterale au un joc minim nu deranjează prea mult în manevrare. Acumulatorul este integrat fix, dar acest lucru înseamnă că nu pot fi folosite două acumulatoare cu acest mobil. Partea frontală este dominată de un display AMOLED luminos, bogat în contraste, uşor de citit chiar şi din lateral şi protejat la zgârieturi datorită unui ecran de sticlă. Rezoluţia se ridică la 360 x 640 pixeli, ceea ce înseamnă bogăţie de detalii; cu toate aceasta ecranul nu se poate ridica la nivelul de calitate al unui iPhone 4.
Sunet bun, acumulator mic
În laborator s-au confirmat toate observaţiile realizate în operarea telefonului. Sunetul este bun, extrem de natural în direcţia de recepţie şi mai ales suficient de puternic pentru a rămâne comprehensibil chiar şi în medii zgomotoase. Calitatea de emisie şi recepţie este bună, dar nu peste medie; nicio problemă însă cu recepţia în oraşe. Doar acumulatorul ar putea fi ceva mai mare; acesta livrează numai 1200 mAh. Ceea ce înseamnă 5:50 ore de convorbiri cu N8. În utilizare moderată N8 rezistă una, două zile, dar la folosire intensă trebuie pus la încărcat la finele zilei. Concluzie: odată cu Symbian 3 Nokia a atins nivelul actual de dezvoltare pentru smartphone.
Camera
Camera integrată în N8 are o rezoluţie nominală de 12 MP. Dar adevăratele sale puncte forte au puţin de-a face cu numărul de pixeli.
Senzorul de 12 MP realizează fotografii ce pot fi tipărite în formatul 50 x 40 cm, fără ca fotografia să fie mărită digital. În plus N8 comprimă mult datele unei fotografii, chiar şi o imagine de 12 MP ocupă numai 1,58 MB. Dar pentru majoritatea cazurilor va fi suficientă o valoare de numai 3 MP. Dar dacă vrei ceva mai mult poţi alege 9 MP. La test nu am văzut diferenţe prea mari faţă de cele de 12 MP. Rezoluţia mai mare nu înseamnă neapărat calitate mai înaltă. Mult mai importante sunt autofocalizarea sau bliţul Xenon, ce se descurcă chiar şi în condiţii de iluminare slabă. Pre-bliţul împiedică apariţia ochilor roşii şi poate fi activat în mod direct. La test N8 a livrat imagini frumos colorate la o rezoluţie bună şi cu detalii suficiente, chiar şi în regiunile întunecate ale imaginii. La folosirea bliţului este vizibil zgomotul de imagine la mărirea imaginilor. Dar oricum bliţul nu falsifică prea evident culorile.
Operarea camerei nu ridică niciun fel de probleme. Camera este activată printr-o tastă specială din partea dreaptă a carcasei, fiind gata de acţiune după cca. 2 secunde. Camerele digitale sunt mult mai rapide, dar în cazul smartphone-urilor 2 secunde este valoarea obişnuită. Tasta camerei declanşează şi autofocalizarea, iar pentru declanşare tasta este menţinută apăsată. Dar trebuie să ţii cont şi de o întârziere a declanşării destul de mică. Camera oferă un mecanism automat de operare bine pus la punct. Dar dacă vrei poţi modifica setările pentru nuanţa de culoare, sensibilitatea luminoasă, contrast, claritate sau iluminare, iar apoi să salvezi aceste modificări drept moduri proprii de fotografie. Ceea ce este bine să faci căci la fiecare repornire camera trece la setările de bază. Există însă şi alte moduri fotografiere, ca de exemplu modul sport pentru motive în mişcare.
Camera poate fi folosită şi în modul video la o rezoluţie HD de 1.280 x 720 pixeli şi o rată de 25 cadre/secundă. Astfel camera poate capta chiar şi mişcări rapide, fără ca imaginea să distorsioneze sau să prezinte artefacte, iar sunetul este incredibil de bun. Înregistrările video ocupă însă mult spaţiu: fiecare secundă de film are nevoie de 1 MB.
N8 poate prelucra direct atât fotografiile, cât şi fişierele video. Cu fotografiile se pot realiza slide-show-uri cu muzică, iar video poate fi editat şi inserat. Toate conţinuturile pot fi trimise prin email sau MMS, încărcate pe Facebook sau transferate pe PC prin Bluetooth sau cablu.
Totodată imaginile pot fi vizualizate pe un televizor, căci N8 are o ieşire HDMI compatibilă cu orice cablu HDMI uzual.