David şi Goliat: LG Optimus One Vs HTC Desire Z

Scris de | 13 aprilie, 2011
David şi Goliat: LG Optimus One Vs HTC Desire Z

Competiţia dintre noile smartphone-uri Android – HTC Desire Z şi LG Optimus One – pune faţă în faţă un model business veritabil cu dotare completă şi un aparat din segmentul de preţ low-budget – fără nicio posibilitate de a stabili dinainte victoria vreunuia dintre modele.

Redactat de: Bogdan Bele

HTC Desire Z

O familie plină de succes, cu un membru nou: Desire Z cu tastatură QWERTY, un veritabil hit pentru toţi cei pasionaţi de editarea pe aparate mobile.

telefon htcModelele HTC din seria Desire sunt unele dintre cele mai căutate aparate Android – iar varianta HD este pe placul clienţilor ce pun mare preţ pe ecrane cât mai mari. Acum a sosit momentul prezentării încă unui model Desire, ce se adresează în primul rând celor ce preferă varianta mobilă a biroului sau care scriu mult, aşa cum sunt fanii Web 2.0. Caracteristica marcantă a lui Desire Z este tastatura sa QWERTY de calitate, ce se manevrează printr-un mecanism isteţ plasat în partea stângă inferioară a smart-phone-ului: două braţe înguste ridică partea superioară, iar dedesubt culisează tastatura. În ciuda construcţiei subţiri, aparatul nu lasă deloc impresia că ar trebui să fie manevrat cu mănuşi. Chiar dimpotrivă! Desire Z impresionează prin finisare excelentă şi materiale metalice de primă clasă – caracteristici departe de a fi subînţelese la un preţ de 500 de euro.

Asul numit tastatură
Tastatura îndeplineşte cele mai exigente cerinţe: taste cauciucate cu feed-back bun, suprafaţă clară de contact şi distanţă suficientă între ele, motiv pentru care pot fi operate în viteză după o scurtă perioadă de antrenament. Singurul lucru care ar putea să încurce lucrurile, cel puţin la început, este schimbul dintre tastele funcţii şi shift. În afară de această mică incoerenţă Desire Z este companionul perfect pentru operaţii zilnice de editare mobilă, atât la birou, cât şi în afara acestuia. Căci tastatura bună este acompaniată de binecunoscutele funcţii Android, precum administrarea confortabilă a emailurilor şi PIM, inclusiv conexiune Exchange, dar şi Office Suite care se descurcă cu toate formatele standard Microsoft. Dar cu mijloacele oferite de Desire Z nu pot fi prelucrate decât documentele Word şi Excel; concurentul direct LG Optimus One, mult mai ieftin, stă mai bine deoarece poate prelucra şi realiza chiar şi prezentări Powerpoint.
Displayul generos, de 3,7 inchi, la rezoluţie de 480 x 800 pixeli, îşi face datoria, în sensul că afişează clar mesajele editate sau cele primite prin conexiunea online. Desire Z este în avantaj faţă de concurenţă şi în ceea ce priveşte conectivitatea: HSDPA la 14,4 Mbps, HSUPA la 5,76 Mbps. Iar dacă este bună conexiunea la internet, smartphone-ul Android se ridică la nivelul absolut al tehnicii actuale – iar datorită posibilităţii de conectare la un hotspot WLAN se poate conecta la internet şi alte aparate la o viteză similară cu cea obţinută prin conexiunea broadband. Memoria lui Desire Z este neobişnuit de mare: utilizatorii au la dispoziţie 1,5 GB, iar asta fără card de memorie SD (achiziţionabil separat).

Confort în operare cu limitări
Dacă îţi doreşti o tastatură mare trebuie să trăieşti şi cu un telefon greu – cele 184 g limitează manevrabilitatea lui Desire Z, şi la fel face şi lungimea sa de 119 mm. Cu toate acestea modelul QWERTY a obţinut calificative bune la capitolul manevrare, în special datorită confortului în operare. HTC a proiectat modelul Desire Z folosind combinaţia trackpad şi tastă de navigaţie, ceea ce permite operarea cu o singură mână în multe situaţii – de exemplu la scroll prin liste şi pagini web. Tastele cu senzori de dedesubt sunt un blestem şi o binecuvântare în acelaşi timp, căci se întâmplă deseori să fie operate din greşeală ajungând astfel în pagini nedorite ale meniului.

Apariţie impozantă
Destul cu „bârfa”: la testele dure de laborator Desire Z s-a dovedit a fi un model matur. Calitatea emisiei şi recepţiei este bună atât în reţeaua GSM, cât şi în UMTS, reuşind să depăşească fără probleme concurenţa. Acustica a obţinut rezultate la fel de bune, iar în ceea ce priveşte „rezistenţa” modelul Android este un adevărat artist: deşi acumulatorul nu măsoară decât 1300 mAh – spre deosebire de cei 1500 mAh ai concurentului coreean – Desire Z obţine o autonomie tipică mai bună datorită unei administrări mai bune a rezervelor de putere, tipică pentru modelele Android. La funcţionare continuă aparatul obţine peste şase ore de autonomie, ceea ce nu este suficient pentru a trece peste o întreagă zi de lucru intens, dar rămâne pe recepţie maxim 20 de zile.
Cu Desire Z compania HTC şi-a extins portofoliul oricum impresionant cu un nou highlight, care se adresează în primul rând utilizatorilor profesionişti.

LG Optimus One

Ieftin, dar bun – o combinaţie rar întâlnită pe piaţa smartphone-urilor. LG reuşeşte să ne prezinte un model low-budget de calitate.

telefon lgNimeni nu putea să prezică dacă noul model Optimus Prime va putea să se alăture cu succes seriei de smartphone-uri LG. Dar modelul Android acoperă aproape orice pretenţie fără şovăială, este flexibil şi se prezintă bine şi la partea de date tehnice. Pe lângă asta, costă mai puţin de jumătate faţă de preţul concurentului din Taiwan: 189 de euro. Nici nu-i de mirare că până acum LG a putut vinde peste un milion de exemplare.

Compact, uşor şi complex
În primul rând trebuie menţionat că aproape tot ceea ce oferă aparatul de numai 128 g este de calitate medie: indiferent dacă este vorba de displayul TFT cu o diagonală de 3,2 inchi şi rezoluţie de 320 x 480 pixeli, ori de finisarea sau compatibilitatea cu standardele de emisie, mai puţin cuprinzătoare decât la HTC, din cauza lipsei HSUPA şi WLAN N. Optimus One nu poate fi sub nicio formă încadrat în clasa de top. Ceea ce nici nu vrea de fapt, şi nici nu este nevoie. Avantajele sale sunt legate de manevrabilitate. Terminalul compact dispare cu uşurinţă în orice buzunar, dar este suficient de stabil pentru a putea tolera şi condiţii de lucru mai dificile. În plus, modelul LG se adresează începătorilor în lumea Android. Astfel Optimus One are preinstalat LG App Advisor, precum şi serviciu backup, ce permite şi backup online. În plus aparatul este echipat şi pentru viitor – LG a anunţat deja un update la versiunea Android 2.3 pentru acest smartphone.
În ceea ce priveşte memoria, LG a urmat un alt traseu decât HTC: în loc de memorie internă uriaşă Optimus One oferă 138 MB, dar are în pachet un card de memorie. Datorită receptorului GPS şi versiunii actuale Android 2.2 aparatul LG poate fi folosit drept sistem de navigaţie – în acest sens nu este nevoie de legătura la internet, căci noua versiune Google Maps permite navigaţia turn-by-turn offline.
O asemenea bogăţie de funcţii nu este deseori întâlnită la acest preţ. Iar prin LG Launcher smartphone-ul Optimus One are şi un sistem de operare bun, ce seamănă destul de mult cu platforma HTC Sense!

Lumini şi umbre în laborator
Modelul coreean poate să se ridice la nivelul concurentului HTC atât la partea de acustică, cât şi la cea de autonomie, dar nu şi la capitolul de calitate a emisiei şi recepţiei, unde apar mici probleme, fără efect însă în zonele cu semnal bun. Autonomia în standby de 22 zile este remarcabilă, la fel ca şi cele cinci ore durată de convorbiri în UMTS – în GSM durata este ceva mai mare. Drept urmare, Optimus One a obţinut calificativul „bine”, surprinzător pentru acest segment de preţ.

Etichete: , , ,