Cinema impunător: HTC HD7 în test connect

Scris de | 16 aprilie, 2011
Cinema impunător: HTC HD7 în test connect

HTC HD7 este cel mai mare (ca dimensiuni ale ecranului) smartphone Windows Phone 7 de la HTC. Este el şi cel mai bun reprezentant al noului sistem de operare?

Redactat de Daniel Chira

telefon htcDacă ar conta numai mărimea, HTC HD7 ar fi câştigat din start. Căci la 162 g, el nu este numai cel mai greu smartphone cu Windows Phone 7, ci şi cel mai lat exemplar al acestei specii la cei 68 mm în plan orizontal. Cu toate acestea, el stă bine în mână, iar în buzunarul de la haină intră destul de uşor datorită grosimii sale de numai 12 mm. În schimb, nu este comod de purtat într-un buzunar de pantalon.

Display în format cinema
O carcasă atât de masivă are motivele ei, şi anume să cuprindă cel mai mare display folosit până acum de un model Windows Phone 7. Acesta lasă pe lateral un spaţiu de numai 5 mm pentru cadru, iar în ceea ce priveşte suprafaţa oferă mai mult cu 30% decât smartphone-ul Mozart, de la acelaşi producător.
Rezoluţia nu are de câştigat de pe urma spaţiului recuperat, căci a rămas la standardele actuale ale acestui sistem de operare, la 800 x 480 pixeli. În schimb textele, simbolurile şi tastele virtuale de pe ecran sunt ceva mai mari, ceea ce înseamnă că HD7 este perfect echipat pentru redarea video. Procesorul rapid Qualcomm Snapdragon la 1 GHz garantează redarea fără trepidaţii, iar displayul luminos, bogat în contraste, asigură afişarea clară. Suportul metalic, rabatabil, permite poziţionarea modelului în formatul transversal de cinema de buzunar; în poziţie închisă suportul metalic înconjoară camera, bliţul led şi orificiile difuzorului.

Operare simplă, reacţii fluente
Operarea nu este aproape cu nimic diferită faţă de modelele actuale Windows Phone 7, căci la urma urmei Microsoft controlează atent sistemul său de operare. În acest sens amintim cerinţa pentru tastele frontale obligatorii pentru „meniu principal”, „înapoi” şi „căutare”, folosite de HTC până acum drept taste cu senzori. În cazul lui Mozart şi Trophy testerii reclamau faptul că tastele virtuale reacţionează prea sensibil şi deseori sunt acţionate din greşeală. La HD7 acest lucru a fost mult mai rar, pe de o parte din cauza formatului mai mare, iar pe de alta datorită experienţei acumulate în operarea lui Windows Phone 7. În rest, manevrarea smartphone-ului se face perfect, platforma de utilizator este intuitivă şi reacţionează întotdeauna fluent la comenzi.

Nu este posibil tetheringtelefon htc
La fel ca oricare sistem de operare nou, şi Windows Phone 7 lasă loc de mai bine. Copy and paste, ce lipsea şi la primele iPhone, va apărea în curând, dar Microsoft nu are nimic de oferit referitor la sincronizarea Outlook, exemplar realizată în ultimii ani. Microsoft urmează tendinţa actuală – adică administrarea wireless a datelor prin sever, ce menţine la acelaşi nivel „portofoliul” pe toate aparatele finale. Sincronizarea se realizează prin serviciile Microsoft Windows Live, respectiv Hotmail, ce permit transferul de contacte din Outlook. Iar pe viitor Microsoft Office Outlook Connector va permite prelucrarea live a mailurilor şi contactelor prin Outlook. Sincronizarea se realizează prin rețeaua mobilă cu smartphone Windows Phone 7. Dar uneori, ar fi practică şi sincronizarea locală desktop a la ActiveSync. Observaţie valabilă şi pentru opţiunea acum pierdută de a reda date pe smartphone prin Windows Explorer şi de a le administra prin Explorer. Pentru imagini, muzică şi video Microsoft pune la dispoziţie software-ul Zune. Alte date, precum documente Office, pot fi transferate pe HD7 fie printr-un server SharePoint, obişnuit numai la firme, sau prin mail. Conexiunea la internet este, la fel ca la iPhone şi Android, o parte importantă a conceptului de construcţie al aparatului, deşi anumiţi utilizatori şi-ar dori un cablu direct între telefon şi computerul personal.
Observaţia este valabilă şi în sens invers, atunci când HD7 trebuie să pună la dispoziţia notebook-ului cei 7,2 Mbps în download şi 2 Mbps în upload. Acest aşa-numit tethering a fost subînţeles la ultima generaţie de aparate Microsoft, dar s-a renunţat la funcţie la această nouă generaţie de aparate.
Pe lista celor mai neplăcute lipsuri este şi slotul pentru carduri de memorie, ce permite upgrade în cazul smartphone-urilor mai vechi. Dar la cei 8 GB noile telefoane Windows-7 sunt suficient de bine echipate – HTC HD7 vine chiar cu 16 GB la bord! Dar odată cu scăderea continuă a preţurilor pentru memorie şi oferta practic nelimitată de video şi muzică un slot de memorie va avea întotdeauna avantaje de partea sa.
Mulţi dintre utilizatori nu vor avea însă deloc de suferit de pe urma lipsurilor amintite mai sus, ci se vor bucura de opţiunea de integrare a serviciilor social-media: aproape că nu poate fi conceput mai mult Facebook decât cel de pe HD7. Aici Microsoft este avantajat faţă de Apple şi Google, căci ultimele amintite consideră Facebook o ameninţare, pentru care nu vor să creeze prea mult spaţiu pe platformele lor. La Microsoft contează mai puţin serviciile decât softul şi, ceva mai puţin, hardware-ul. Din acest motiv, Facebook este tolerat – ceea ce creează pentru HD7 & co. un grup ţintă propriu.

Din laborator
Pe lângă manevrarea bună şi funcţionalitatea extinsă, clienţii se aşteaptă şi la date tehnice de performanţă cât mai bune. HD7, la fel ca şi Mozart şi Trophy, are slăbiciuni la autonomie. Dacă cele cinci-şase ore durată de convorbiri în GSM ar fi suficiente pentru majoritatea clienţilor, cele 3 ½ ore la funcţionare mixtă sunt mult prea puţin. Aici ar fi fost de ajutor un acumulator mai mare.
Nicio problemă cu calitatea emisiei, una foarte bună mai ales în UMTS. Zvonul răspândit pe internet cum că HD7 ar suferi de aceeaşi boală a antenei ca şi iPhone 4 nu a fost confirmat de testele connect. Ar trebui să prinzi bine telefonul cu ambele mâini ca să te apropii puţin de efectul iPhone 4. Acustica nu atinge nivelul celorlalte două modele înrudite, dar cu toate acestea a obţinut calificativul „bine” în ambele direcţii de comunicare.

Concluzie
La circa 472 de euro, HTC HD7 este un smartphone excelent finisat, cu display mare şi de calitate. Dimensiunea de construcţie şi masa sunt peste standardele obişnuite, dar manevrabilitatea este totuşi bună. Autonomia ar putea fi ceva mai mare pentru utilizatorii pretenţioşi, dar restul valorilor tehnice se situează la nivelul înalt aşteptat de la HTC. Dacă la momentul apariţiei telefonului ar fi existat şi software-ul de navigaţie Telemap, Navigator HD7 ar fi obţinut un „bine”. Aşa noul model din seria Windows Phone 7 trebuie să se mulţumească cu un punct mai puţin decât concurenţii HTC Mozart şi Trophy.

Etichete: , , , , , , , ,