Sony Ericsson Xperia X10 a fost testat trei săptămâni la rând de către redactorii connect. La testul de anduranţă modelul s-a dovedit a fi un partener matur şi cooperativ – o poveste de succes, cu foarte mici excepţii.
Redactat de: Bogdan Bele
Prima impresie este excelentă, interesul pentru acest telefon fiind mare de la bun început. Chiar dacă are un aspect puţin butucănos, Xperia şi al său display mare atrag privirile – designul este simplu, dar şic, iar carcasa este de plastic, strălucitoare. Totul este menţinut în alb şi înnobilat cu elegante elemente de decor argintii – X10 ştie să impresioneze din punct de vedere al aspectului. Dar, aşa cum se întâmplă şi în viaţă, pe termen lung nu prea contează cum arăţi, ci care sunt virtuţile tale interioare. Aspect la care Xperia dispune de toate premisele pozitive, deoarece funcţionează cu mult-lăudatul sistem de operare Android, ceea ce garantează o relaţie bună între smartphone şi utilizator.
Să ne cunoaştem mai bine
Nimic de criticat după primele teste: capacul acumulatorului se desprinde fără probleme de pe carcasă; după încă două operaţii acumulatorul a fost extras, iar cartela SIM şi cardul de memorie sunt integrate în sloturile corespunzătoare. După configurarea asistată a limbii, datei şi setărilor de ţară se prezintă pentru prima dată platforma utilizator, ce promite să nu fie prea complicată. Prin mişcări de fluturare a degetelor în stânga şi în dreapta pe ecranul sensibil la atingeri se deschide rapid ecranul de start, format din mai multe părţi; toate simbolurile sunt clare şi intuitive, motiv pentru care operarea aparatului nu ridică dificultăţi. Cu alte cuvinte, totul devine din ce în ce mai interesant.
Agitaţie tinerească
Analizând setările telefonului descoperim că este instalat Android 1.6, dar din nov. 2010 există disponibil update 2.1. Asistentul update ne informează că noua versiune Android trebuie descărcată pe computer prin PC Suite şi că este nevoie de un backup înainte de actualizarea software-ului, pentru a nu se pierde date. Totul sună un pic complicat, dar urmând pas cu pas instrucţiunile, operaţia poate fi controlată uşor.
După aceea datele pot fi schimbate cu uşurinţă; X10 acceptă date de contact, ce pot fi transferate de pe un alt mobil prin Bluetooth; fişierul vCard exportat din Outlook s-a integrat imediat în agenda telefonică a smartphone-ului.
În următorul pas sunt configurate conturile email private şi profesionale, X10 dovedind încă o dată cât de simplu este de manevrat; tastele individuale ale tastaturii QWERTY virtuale se răspândesc larg pe ecranul de 4 inchi. Dacă iniţial degetele sunt oarecum nesigure deasupra câmpului de litere, feedbackul prin vibraţii oferit te ajută să câştigi încredere. De aceea la testare am putut configura ultra-rapid contul POP3 al căsuţei Hotmail, mai ales că nu a fost nevoie decât de adresa email şi parolă – restul datelor de server sunt preluate automat de către X10 din reţea.
Prima problemă apare la încercarea de a configura un cont Exchange – la clientul mail standard lipseşte intrarea corespunzătoare, chiar şi după update la Android 2.1. Abia prin serviciul mail preinstalat Moxier, adăugat de Sony Ericsson pe X10 începând cu varianta 1.6, se reuşeşte comunicarea cu un server Exchange.
Lucrurile se agită la primul contact cu Timescape – un canal creat de Sony Ericsson, ce reuneşte toate noutăţile într-o listă. Iar aici apar nu numai apelurile, SMS-urile şi e-mail-urile, ci şi mesajele de status de pe reţelele sociale. Fotografiile şi titlurile muzicale, redate recent de music player, sunt prezentate în ordine cronologică, folosind grafică 3D frumos animată. Pe lângă Facebook şi Twitter, în mai puţin de 2 minute se configurează şi StudiVZ sau Xing, fiind totodată determinate şi intervalele de timp individuale pentru actualizarea automată.
Setările
Să recunoaştem: aproape tot ceea ce am încercat până acum a funcţionat bine de la prima încercare. Iar lucrurile pot fi îmbunătăţite şi mai mult datorită complexităţii oferite de Android Market – pentru a putea cumpăra din acest magazin online ai nevoie de un cont Gmail. Printre aplicaţiile ce intră în dotarea de bază amintim N-TV şi Ran, dar şi browserul reality Layar şi staţia de radio pe internet Tune-In-Radio – toate aplicaţii gratuite cu valoare practică reală. După download şi instalarea automată aplicaţiile s-au ordonat alfabetic în meniul principal. Pentru acces mai rapid există linkuri directe pe unul dintre cele cinci ecrane de start, ce sunt foarte uşor de configurat; nu trebuie decât să menţii un timp degetul pe simbolul aplicaţiei respective, pentru a-l plasa apoi în poziţia dorită de pe ecranul home.
După o zi de lucru cu X10 ecranul de start este plin cu shortcut-uri de programe şi mai multe widgets; încă nu am găsit o poziţie definitivă pentru fiecare intrare, căci cel puţin la început trebuie descărcate tot mai multe aplicaţii, ceea ce presupune reconfigurarea ecranului de start. Proeminent plasat este însă widgetul Timescape, în aşa fel încât să vezi imediat toate noutăţile; permanent accesibile sunt şi fereastra de căutare Google şi clientul YouTube, ce au fost folosite mult de-a lungul testului.
Relaţia dintre smartphone şi utilizator devine tot mai personală, ambii ajustându-se în funcţie de nevoile celuilalt şi colaborând tot mai bine.
Descoperirea de talente
Astfel, primele zile ale testului au trecut cu încercări şi experimente – iar în scurt timp un lucru a devenit clar: X10 este un smartphone multimedia matur nu numai din cauza ecranului mare, ci şi datorită prezentării combinate a conţinuturilor media digitale. În aşa-numitul Mediascape există muzică, imagini şi video, de unde pot fi accesate direct – indiferent dacă datele sunt stocate pe cardul de memorie sau în memoria telefonului. Mediascape poate accesa chiar şi albumul foto online de la Facebook şi Picasa. Sony Ericsson a integrat perfect şi platforma media Play Now. Iar în timp ce asculţi melodia preferată prin căştile de performanţă medie incluse în pachet, poţi stabili această melodie drept ton de apel folosind tasta meniu şi aplicaţia Mediascape. Căutarea unei aplicaţii pentru reglarea sunetului a rămas însă fără rezultat.
Se naşte un star
După o săptămână, cea mai des folosită funcţie de către testeri este Timescape, care adună toate noutăţile la un loc, ba chiar mai mult: ce este nou pe Facebook, care au fost ultimele melodii ascultate, cu cine am vorbit azi la telefon şi care au fost ultimele fotografii realizate. Timescape postează şi mesajele de status ale utilizatorului, într-o anumită reţea sau în toate. Ceea ce nu funcţionează fără ocolişuri este comentarea mesajelor; în acest sens din Timescape apare un client separat pentru reţeaua respectivă. O mică neplăcere: Timescape are nevoie de prea mult timp pentru a sorta toate rezultatele; dar în final totul se operează fluent. După 10 zile de utilizare intensă X10 nu s-a blocat niciodată, dovedindu-se un partener de încredere.
Prima neplăcere
Clipirea ledurilor verzi de deasupra ecranului semnalizează faptul că există mesaje noi sau că s-a pierdut un apel. În plus carcasa se prezintă bine după o perioadă îndelungată de utilizare, numărul de zgârieturi fiind foarte mic. Multe laude şi pentru cameră, care oferă o calitate foto excelentă dacă lumina înconjurătoare este bună. În schimb au existat voci critice referitoare la calitatea vocală; vocea pentru partenerul de conversaţie sună prea încet, iar zgomotele de fond prea puternice – lucru confirmat de testul de anduranţă, căci nu rareori ne-a fost dat să auzim întrebarea: „Ce ai spus?”
Totodată calitatea emisiei ar putea fi ceva mai bună, căci în zonele cu semnal slab abia dacă auzi partenerul de conversaţie. Concluzie: în direcţia de emisie Xperia este ceva mai slab.
Acceptarea neplăcerilor
Pentru a nu avea de-a face cu volum prea mare de date smartphone-ul a fost conectat la un spot WLAN, iar seara acasă cu un router. Trecerea de la o reţea la cealaltă nu se face întotdeauna de la sine, uneori fiind nevoie de realizarea manuală a conexiunii. În schimb ,nu există o cauză clară pentru care nu funcţionează la comutarea de la o reţea la alta – s-ar putea să fie legat strict de aparatul testat.
La o călătorie cu tramvaiul, X10 a schimbat permanent date cu internetul prin reţeaua de telefonie mobilă. Browserul afişează clar paginile web pe ecranul mare; displayul de 4 inchi la o rezoluţie de 480 x 854 pixeli permite navigaţie la nivel înalt, dar X10 nu face zoom folosind mişcarea cu două degete – sau cel puţin nu încă. Sony Ericsson a anunţat un update la începutul lui 2011 ce va face Xperia compatibil cu gesturile multitouch; până atunci mărirea se face însă în trepte. Acest lucru a mai diminuat din plăcerea navigării pe pagini web complexe, ce nu sunt optimizate pentru mobile.
Despărţirea şi dorul
Traiul în comun dintre Xperia şi echipa de testare a pretins anumite compromisuri, dar după două săptămâni echipa este suficient de bine sudată. Pe ecranul de start domină acum ordinea: aplicaţiile cele mai importante apar acum drept linkuri, câteva jocuri sunt adunate într-un director; widgetul pentru controlul energiei permite activarea şi dezactivarea rapidă a WLAN, Bluetooth şi GPS.
Contactele cel mai des folosite au un link propriu pe homescreen; dar aproape întotdeauna în pauza de prânz a trebuit să scoatem din sertar cablul de încărcare şi să conectăm aparatul la priză.
Finalul, deşi previzibil, este resimţit negativ; calendarul telefonului ne aminteşte de următorul termen: „Testul de anduranţă – de predat mâine”. Ultima frunzărire a meniului; în meniul setări sub intrarea „Protecţia datelor” se ascunde butonul care pune capăt acestei istorii: „Înapoi la setările din fabricaţie”. Toate datele personale sunt şterse, totul este resetat.
X10 nu s-a blocat niciodată în decursul celor trei săptămâni de test.
Reclama făcută de Sony Ericsson modelului Xperia, cum că acesta ar reprezenta „experience” este reală: Time- şi Mediascape creează noi lumi. Ecranul uriaş, finisarea solidă a carcasei şi numeroasele opţiuni de personalizare fac din X10 partenerul ideal – aparatul lasă o impresie pozitivă şi merită recomandarea connect. Chiar dacă acest smarphone are câteva puncte slabe, iar noi nu am făcut deloc rabat din a le scoate în evidență. Însă să fim corecți până la capăt, cine nu are oare aşa ceva?