Apple iPhone 4 – test de anduranţă

Scris de | 9 mai, 2011
Apple iPhone 4 – test de anduranţă

Celebrul iPhone, ajuns la a patra variantă, se bucură în continuare de un devotament aproape religios. Pierde însă ceva din strălucire şi perfecţiune acest obiect – cult atunci când este supus la testul de anduranţă, mai ales acum că se apropie cu paşi repezi iPhone 5?

Redactat de Bogdan Bele

Un lucru care trebuie precizat de la bun început: autorul acestor rânduri nu a fost până acum cuprins de frenezia iPhone. Acum doi ani am avut în mâini modelul 3G, pe care l-am considerat prea uşor şi l-am pus apoi deoparte. În plus îmi displace dependenţa de iTunes – software-ul de sincronizare, date şi multimedia fără de care iPhone aproape că nu funcţionează. Curiozitatea este însă destul de mare faţă de ultimul erou Apple. Mai ales că la testul connect, iPhone 4 a obţinut rezultate excelente de laborator. De la acel test, piaţa s-a schimbat dramatic: dacă la început modelele iPhone putea fi găsite mai greu, acum smartphone-ul poate fi cumpărat de la diverşi provideri de telefonie mobilă. Versiunea 16 GB și cea de 32 GB costă în funcție de providerul ales. La acest cost trebuie adăugat un abonament pentru cel puţin 300 MB trafic de date, dacă vrei să foloseşti opţiunile unui iPhone fără limitări. Destul de mult pentru un telefon! În plus, statutul social cu care era înconjurat un iPhone aparţine de acum trecutului.

Format nou, material nobil
Dacă trecerea de la iPhone 3G la 3GS a fost aproape insesizabilă ca design, actuala generaţie de aparate a suportat o revoluţie în ceea ce priveşte designul şi calitatea materialelor. 3GS nu este un model urât, dar iPhone 4 este mult mai elegant, fiind vorba cu siguranţă despre generaţia cea mai bună de modele de până acum datorită displayului incredibil, calităţii excelente a finisării şi puterii fascinante a acumulatorului, care nu scade decisiv odată cu trecerea timpului.
Formatul mai colţuros, în contrast vădit faţă de rotunjimile caracteristice ale modelelor mai vechi, creează încă discuţii, dar nu şi finisarea sau materialele folosite. Aici nu ai absolut nimic de comentat, căci telefonul îşi păstrează aspectul de aparat nou. Partea anterioară şi cea posterioară sunt protejate de suprafeţe acoperite cu sticlă rezistentă la zgârieturi, dar cadrul din inox trebuie tratat cu mai multă atenţie, mai exact trebuie ferit de contactul cu obiecte ascuţite, ca cele care pot fi găsite prin genţi sau buzunare, pentru a evita orice zgârietură.

Display fascinant
Highlightul absolut este cu siguranţă displayul denumit de Apple „Retina”. Touchscreen-ul capacitiv oferă o rezoluţie de 640 x 960 pixeli – cea mai mare întâlnită la un smartphone actual. De aceea textele, imaginile și jocurile sunt afişate atât de clar şi de plastic încât totul devine un adevărat spectacol. În plus, ecranul reacţionează fluent la comenzi. Dimensiunile au rămas la fel 3,5 inchi, ceea ce oferă un bun compromis între dimensiuni, autonomie şi opţiuni de afişare. Mai mult, touchscreen-ul este luminos şi de aceea poate fi citit destul de bine chiar şi în lumină solară puternică. Valurile de entuziasm şi fascinaţie ale numeroşilor fani Apple sunt de înţeles dacă ne raportăm la cele prezentate mai sus, dar nu putem să trecem cu vederea faptul că modelele de top ale concurenţei – respectiv Samsung – oferă acelaşi nivel de valoare.

Hardware
Dacă analizăm fişa tehnice a aparatului rămâi cu gura căscată: Apple a „lucrat”, modificat şi optimizat tot ce se putea, astfel încât la partea de tehnică şi dotare, modelul anterior a trecut mult în umbră. Cele mai importante modificări pe scurt: pentru transferul rapid de date în UMTS există acum şi HSPA la Apple, iar camera foto de 5 megapixeli cu lumină foto face fotografii reuşite, dacă lumina este bună şi înregistrează video în HD la o rezoluţie de 720p. Acumulatorul este optimizat şi există acum un giroscop în locul senzorului simplu de mişcare. Acesta permite un timp de reacţie mai rapid la mişcarea smartphone-ului, ceea ce va bucura în special fanii de jocuri de curse pe mobil. Şi să nu uităm ,iPhone 4 este compatibil cu videotelefonia, dar cu ceva limitări: Facetime, aşa se numeşte programul videotelefonie, funcţionează numai prin WLAN şi numai de la un iPhone 4 la altul sau spre un iPod generaţia 4 ori computer Mac.
Interiorul aparatului a fost şi el modificat: memoria de lucru a crescut de la 256 la 512 MB. Aparatul funcţionează cu procesorul A4, cunoscut de la iPad, ce oferă o frecvenţă de procesare de 1 GHz. Datorită acestei combinaţii aparatul lucrează foarte rapid la executarea comenzilor. Iar asta la o stabilitate impresionantă: niciodată în timpul testului de anduranţă nu s-a blocat aparatul, respectiv sistemul său de operare.

Noutăţi multe cu iOS4
La testul de anduranţă a trebuit să recunoaştem că istoriile legate de operarea intuitivă şi simplă a interfeţei utilizator a iPhone în general şi a sistemului de operare iOS4 în special nu sunt deloc basme. Versiunea actuală 4.2.1 funcţionează ireproşabil, iar update-ul 4.3 este deja gata de lansare şi va oferi şi mai multe funcţii. iOS4 oferă deja multe noutăţi spre deosebire de iOS3, ca de exemplu multitasking, folosit într-o variantă extrem de inteligentă, ce nu foloseşte mult din resursele telefonului. Ne plac şi opţiunile de plasare a directoarelor chiar pe nivelele standby, sincronizarea notiţelor şi căsuţa poştală unitară pentru mai multe conturi email. Prin Bluetooth pot fi conectate tastaturi externe, iar AirPlay şi AirPrint fac streaming de muzică şi chiar video şi garantează transferul wireless al documentelor spre imprimante compatibile.
Golurile din dotarea cu aplicaţii, de care „suferă” încă iPhone 4 spre deosebire de alte smartphone-uri la fel de scumpe, pot fi eliminate folosind aplicaţiile oferite parţial gratuit în shopul Apple. Iubitele programe suplimentare au fost şi au rămas un argument puternic pentru iPhone, căci App-Store are peste 300.000 de programe în ofertă – adică aici găseşti tot ceea ce ţi-ai putea vreodată dori sau imagina. Astfel, avantajele unui iPhone sunt mai mult decât evidente: operarea e o plăcere şi se face extrem de simplu; pentru toate funcţiile există un singur traseu; slăbiciunile sistemului de operare sunt continuu eliminate sau optimizate.
Indiferent dacă este vorba despre sincronizarea cu un server Exchange, configurarea unui client email, funcţia universală search sau navigaţia pe net – totul este controlat perfect de către iPhone. iOS4 este atât de simplu de operat încât cu siguranţă nu vei avea nevoie de manualul de utilizare. Ajunge să atingi uşor ecranul sau să fluturi degetele deasupra displayului şi ai ajuns acolo unde ai vrut. Doar la sub-meniurile pentru setare, mai nou destul de stufoase, e nevoie de operaţii mai amănunţite de căutare până la identificarea funcţiei de reglaj dorită.

Probleme şi problemuţe
Super-modelul Apple este şi el binecuvântat cu un călcâi al lui Ahile: antena, integrată în cadrul de oţel al aparatului. Dacă ajungi să ţii telefonul în mână în aşa fel încât să acoperi interfaţa din stânga jos a carcasei s-ar putea să ai probleme de recepţie. Utilizatorii confirmă faptul că imediat după ce iau în mână aparatul, puterea semnalului scade considerabil, iar în cazul convorbirilor mai lungi se poate ajunge chiar la întreruperea conexiunii. Problema nu apare foarte des, dar este totuşi deranjantă.
Soluţia oferită imediat de Apple – un fel de cadru de plastic care se trage peste cadrul de oţel al telefonului pentru a împiedica contactul – rezolvă această neplăcere, dar creează alte probleme. Utilizatorii care au folosit Apple Bumper se plâng de faptul că acesta zgârie cadrul telefonului, o problemă de care este conştient acum şi Apple.
Cu puţin timp înainte de încheierea acestui test, pe internet a apărut povestea unui iPhone care a explodat la temperaturi sub zero grade – de aceea am supus aparatul de test unui experiment „tortură” – am lăsat telefonul două nopţi la rând într-o maşină la temperaturi de – 8 grade Celsius. Dar nu s-a întâmplat nimic! Povestea respectivă este fie o farsă, fie un caz individual.

Farmec de durată
De acum a venit timpul să concluzionăm experienţa avută cu acest model după 4 săptămâni de utilizare intensă. iPhone 4 este un telefon pe care nu prea l-ai mai lăsa din mână. Chiar dacă există capitole la care concurenţa se prezintă mai bine – de exemplu camera foto, recepţia, sau dependenţa totală de universul Apple – felul intuitiv şi perfect în care se operează acest smartphone este de-a dreptul de neimaginat. iPhone 4 este un aparat cu un farmec enorm şi de o calitate de speriat. iPhone 4 alb a fost lansat de curând şi în România.

Concluzii

Plus

  • Ecran clar şi luminos cu cea mai mare rezoluţie pentru un smartphone actual
  • Finisare perfectă şi materiale de calitate
  • Interfaţă utilizator cu multitasking şi directoare
  • Funcţionalitatea poate fi extinsă fără limite prin App-Store
  • Foarte multe accesorii disponibile
  • Cel mai înalt nivel al dotării: HSPA, n-WLAN, GPS şi procesor 1 GHz
  • Calităţi multimedia foarte bune
  • Înregistrare video în HD
  • Sistem de operare stabil

Minus

  • Nimic nu funcţionează fără iTunes
  • Scump
  • Probleme de recepţie în anumite poziţii ale telefonului în mână
  • La utilizare intensă acumulatorul trebuie încărcat la finele zilei
  • Costuri suplimentare sub formă de accesorii şi aplicaţii

 

 

Accesorii

Philips Fidelio DS1100
DS1100 de la Philips este o staţie audio compactă dar cu sunete puternice, ce poate fi folosită acasă sau la birou. Modelul face parte din seria Fidelio a companiei olandeze şi oferă sunet surround datorită formei speciale de construcţie şi difuzorului neodym. Staţia dispune de un design atractiv, sistem de iluminare discret în partea de jos, sincronizarea automată a orei între iPhone şi DS1100, precum şi opţiunea de încărcare prin USB pentru un alt aparat. Aplicaţia gratuită Fidelio extinde funcţionalitatea staţiei prin tuning sonor, precum şi diverse funcţii ceas deşteptător.

Bose MIE2i
Căşti in-ear fashion echipate cu microfon Inline şi telecomandă cu cablu. Astfel, utilizatorii pot prelua apelurile, seta volumul sonor sau opri music playerul. În acelaşi mod poate fi activată şi funcţia comandă vocală. Căştile sunt echipate cu „StayHear-Tips” ce garantează poziţia sigură a acestora în urechi. Căştile au funcţionat foarte bine la testul practic. Sonor căştile conving prin fundament başi solid şi redare echilibrată a mediilor şi înaltelor.

Apple Bumper
O soluţie simplă pentru problemele de recepţie: aşa-numitul bumper este tras peste cadrul din inox al telefonului iPhone 4 – iar astfel se elimină posibilitatea ca utilizatorii să acopere cu degetul zona critică. Tastele pentru volumul sonor şi pentru pornire/oprire sunt din metal, iar restul din cauciuc şi plastic. Husa este disponibilă în şase culori direct la Apple: negru, alb, albastru, verde, portocaliu şi roz. De ajutor, dar nu este o soluţie prea elegantă.

Just Mobile Xtand + Gum Plus
iPhone 4 nu este numai un smartphone de clasă, ci şi un player ideal pentru video datorită excelentului display. Pentru ca utilizatorii să nu fie nevoiţi să poarte telefonul tot timpul în mână există suporturile rotative de la Just Mobile. Producătorul are în ofertă şi un pachet cu acumulatori. Cutiuţa şic adăposteşte un acumulator de 4400 mAh, iar cinci leduri în partea superioară oferă informaţii despre starea de încărcare. Coletul include şi un cablu de încărcare.

TomTom car kit
pentru iPhone
Dacă vrei să foloseşti iPhone drept sistem de navigaţie în maşină ai nevoie de un suport adecvat. Car kitul pentru iPhone de la TomTom oferă însă mult mai mult de atât. Astfel, suportul cu ventuză are un difuzor pentru mesajele privind direcţia, pe care le redă cu mai multă putere decât difuzorul intern al iPhone-ului. În plus, are integrat un receiver GPS, ceea ce măreşte precizia în poziţionare.

Etichete: , , , , , , , ,