Meciul Kodak vs RIM şi Apple se amână

Scris de | 1 iulie, 2011
Meciul Kodak vs RIM şi Apple se amână

Procesul de patentare intentat de Kodak împotriva companiilor RIM şi Apple se amână cu încă două luni, în urma unei decizii luate de International Trade Commission. Aceasta este a doua instanţă în care ITC-ul nu acordă un verdict în procesul din care Kodak speră să obţină 1 miliard de dolari în taxe de licenţiere.

Brevetul în litigiu e tehnologia de a previzualiza fotografii făcute cu o cameră digitală ca cele din iPhone 3GS,4 şi din telefoanele BlackBerry. O comisie formată din 6 membrii de la ITC – o organizaţie care poate bloca importurile de dispozitive care încalcă drepturile de patentare -, a decis, în martie, să revizuiască procesul după ce un judecător a decis că brevetul Kodak nu a fost încălcat. Joi, după ce comisia a evaluat dovezile, a decis să „paseze” problema unui judecător, care va avea opţiunea de a lua în considerarea problema până pe 30 august.

Agenţia din Washington a emis un document în cursul zilei de ieri, în care explică decizia de a amâna procesul: interpretarea anumitor aspecte ale brevetelor au nevoie de o inspecţie mai atentă. Citat de Bloomberg, Mike Abramasky, un analist de la RBC Capital Markets, Toronto, a explicat decizia: „ITC-ul a luat o hotărâre parţială şi neconcludentă”.

Hotărârea nu a picat bine nici pe Wall Street, Eastman Kodak Co. pierzând joi seara 16% din valoarea acţiunilor. Kodak a scăzut cu 35 de cenţi ajungând la 3.05 dolari pe acţiune la 7:50 pm, ora New York-ului. Cea mai mică valoare înregistrată ieri a fost de 2.87 dolari pe acţiune.

Compania americană speră să primească aproximativ 1 miliard de dolari de la Apple şi RIM din taxele de licenţiere. Dacă Kodak va câştiga procesul, cele două companii producătoare de smartphone-uri vor fi nevoite să plătească, altminteri ar putea să piardă piaţa americană.

Kodak a primit aproximativ 964 milioane de dolari de la Samsung şi LG în urma unor procese de patentare similare.

Etichete: , , , , ,