Windows Phone Mango soseşte pe HTC HD7

Scris de | 28 septembrie, 2011
Windows Phone Mango soseşte pe HTC HD7

Noul sistem de operare Windows Phone 7.5 Mango a sosit de curând pe smartphone-ul HTC HD7, aducând aproape 500 de noi funcţii. connect a testat câteva dintre cele mai importante dintre acestea într-un test practic.

Primele telefoane cu Windows Phone Mango au început deja să îşi facă simţită prezenţa, fiind acum rândul modelului HTC HD7 să îmbrăţişeze coloratul sistem de operare al celor de la Microsoft.

Tile-urile împărţite pe două coloane sunt în largul lor pe ecranul de 4.3 inchi al lui HD7, interfaţa Metro UI fiind oarecum croită pentru display-uri de mari dimensiuni. Acestea permit afişarea în detaliu a animaţiilor şi a update-urilor dinamice disponibile odată cu Mango nu doar în tile-urile de bază, ci şi în cele ale altor producători de aplicaţii.

Pe plan estetic, Microsoft a adus modificări minime odată cu update-ul Mango şi nici nu prea avea de ce să o facă. Interfaţa este proaspătă, elegantă şi modernă, permiţând accesul instant la informaţiile cele mai importante.

Majoritatea noutăţilor se ascund fie sub „capotă”, departe de ochii utilizatorului, fie vin sub formă de funcţionalităţi suplimentare.

Unul dintre cele mai mari plusuri ale lui Mango este multitasking-ul. A devenit aproape crucial pentru un smartphone ca utilizatorul să poată reveni în joc exact în punctul în care rămăsese înainte să îi sune telefonul sau să utilizeze o aplicaţie audio în background, iar multitasking-ul care soseşte odată cu Mango oferă exact asta.

O apăsare lungă a săgeţii Back te duce către o înşiruire de ferestre, fiecare oferind acces la una dintre aplicaţiile care rulează în acel moment, iar trecerea de la un proces la altul decurge rapid şi fără probleme.

Contacte, Grupuri, Email

Windows Phone Mango aduce îmbunătăţiri majore şi la capitolele mesagerie, email şi integrare a reţelelor sociale. Email-urile şi conversaţiile sunt de acum înlănţuite, fiind posibil să urmăreşti discuţia cu prietenii încă de la început. Accesând secţiunea Email+Accounts din meniu poţi seta numeroase conturi de email şi servicii online, de Facebook, Twitter la Windows Live, Yahoo!Mail sau Gmail şi până la Linkedln.

Conturile de email pot fi afişate ca şi tile-uri separate, sau poţi conecta între ele mai multe conturi, cel de Yahoo cu cel de Gmail, de exemplu, urmând ca tile-ul Linked Inbox să afişeze toate emailurile sosite din aceste două surse.

Un lucru inedit este faptul că poţi purta conversaţii cu un prieten trecând prin numeroasele servicii de mesagerie. Discuţia începută ca SMS poate continua pe mesageria Facebook spre exemplu, utilizatorul având acces la conversaţie în totalitatea sa. În tile-ul People poţi adăuga nu doar noi contacte ci şi grupuri, unde poţi include colegii de serviciu, familia, etc şi poţi comunica separat cu aceştia.

Windows Phone Mango introduce browser-ul Internet Explorer 9, cu un engine JavaScript mai rapid, suport pentru HTML5 şi grafică hardware. Îmbunătăţirile se simt, mai ales la capitolul viteză însă putem spune şi că am dat peste mult mai puţine erori de afişare faţă de versiunile precedente ale browser-ului.

Search

Mult promovatul Search şi-a făcut şi el apariţia, cu servicii noi, sau pe care le-am mai regăsit într-o formă similară la alţi producători. Apăsând tasta Search accesezi Bing Search, cu o serie de subcategorii cum ar fi Local Scout, Bing Music sau Bing Vision.

Local Scout îţi va sugera locaţii interesante din zona ta, localuri, muzee sau magazine, împărţite în categorii cum ar fi Eat+Dring, See+Do, Shop sau Highlights. Probabil că sistemul este impresionant într-o metropolă europeană sau de peste ocean, însă în Oradea nu primeam nici un fel de sugestii la nici unul dintre capitolele de mai sus. O fi un oraş tare plictisitor în opinia Microsoft.

Bing Music este un sistem similar cu popularul Shazam, ce identifică piese şi semnale audio, iar Bing Vision permite scanarea de coduri de bare, QR sau scanarea de text, ce poate fi apoi tradus. Aşează o pagină de text în faţa camerei, iar telefonul va selecta textul, permiţându-ţi apoi să să îl traduci în una dintre cele peste 20 de limbi. Sistemul nu este perfect, însă marea majoritate a textului poate fi prelucrată.

Microsoft Office

Fiind vorba despre Microsoft, nu avea cum să lipsească accesul la Office şi Outlook. Poţi crea documente Word şi Excel complexe, poţi utiliza o sumedenie de template-uri şi poţi apoi salva documentele atât local cât şi în cloud, utilizând servicii precum SkyDrive, Office 365 sau SharePoint. Funcţionalitatea Copy/Paste soseşte şi ea alături de alte câteva elemente care îţi fac munca mult mai uşoară.

Pe partea de Exchange, cea mai mare schimbare este posibilitatea de a seta mai multe conturi.

Fanii fotografiei vor avea şi ei câteva motive de bucurie. Windows Phone Mango aduce posibilitatea de a declanşa camera instant, apăsând pe ecran sau de a salva eventualele setări pe care le-ai folosit la ultima fotografie sau filmare. Odată salvate, fotografiile pot fi mai uşor integrate în reţelele de socializare. În momentul în care doreşti să postezi o fotografie pe Facebook, spre exemplu, ai posibilitatea să adaugi tag-uri.

Ne aşteptam ca odată cu Mango Microsoft să permite upload-ul clipurilor direct pe YouTube, la fel ca în iOS, spre exemplu, însă spre surprinderea noastră, în ciuda tuturor modificărilor aduse pe partea de integrare cu reţelele sociale, sistemul de operare încă nu oferă această posibilitate.

Marketplace şi Xbox Live

Cei care utilizează smartphone-ul ca pe un dispozitiv de gaming se vor bucura de noile îmbunătăţiri aduse de Mango. Jocurile sunt organizate mai bine, pe colecţii, poţi să îţi creezi un avatar 3D care să te reprezinte în universul online şi să te mândreşti cu sistemul integrat de Achievements.

Pentru a descărca aplicaţii, jocuri şi muzică, vei apela la Marketplace. Sistemul este extrem de bine organizat, împărţind jocurile spre exemplu pe genuri şi în categorii cum ar fi Top, Free, New sau Xbox Live.

Odată cu Mango, vei avea posibilitatea să accesezi şi Web Marketplace, putând cumpăra aplicaţii şi jocuri ce vor fi apoi sincronizate cu telefonul mobil.

Windows Phone Mango se dovedeşte a fi un update extrem de important, o etapă crucială în maturizarea sistemului de operare al celor de la Microsoft, fiind o alternativă excelentă pentru cei care nu se regăsesc nici în iOS nici în Android.

Noi am testat Windows Phone Mango și ne-a plăcut, motiv pentru care vă recomandăm să-l încercați și voi, dacă aveți ocazia.

Etichete: , , , ,