Android 4.0 Ice Cream Sandwich: Recunoaştere facială, notificări şi multe alte îmbunătăţiri

Scris de | 19 octombrie, 2011
Android 4.0 Ice Cream Sandwich: Recunoaştere facială, notificări şi multe alte îmbunătăţiri

Google a prezentat ieri seară, odată cu lansarea lui Galaxy Nexus, şi mult aşteptatul sistem de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Află de la connect ce îmbunătăţiri aduce acesta faţă de Gingerbread şi Honeycomb.

Recunoaştere facială, interfaţă regândită

Android 4.0 vine cu un lock screen care îţi oferă de acum acces rapid la cameră (oarecum similar cu sistemul iOS 5), la ecranul de notificări şi la gestionarea melodiilor.

Dacă ai un telefon cu cameră frontală, vei putea debloca telefonul cu ajutorul sistemului de recunoaştere facială – acesta îţi va recunoaşte caracteristicile feţei şi va debloca accesul.

Interfaţa a fost regândită, optimizată pentru ecranele de mare rezoluţie, rezultatul fiind meniuri mai elegante, mai accesibile, cu animaţii rafinate. Cu toate acestea, Google păstrează aspectul simplu, geeky, care are o mulţime de simpatizanţi însă şi numeroşi critici.

Gesturile au fost şi ele regândite, un exemplu fiind faptul că acum un swype pe ecranul principal te va duce spre pagina de aplicaţii şi nu spre un alt home screen.

Butoanele virtuale din System Bar, prezente în în toate aplicaţiile îţi permit să accesezi rapid Back, Home sau Recent Apps, însă apar şi butoane contextuale prezente în anumite circumstanţe.

Este de asemenea mai simplu să creezi foldere de aplicaţii. Trebuie să tragi pur şi simplu o aplicaţie peste o alta pentru a le grupa într-un folder separat.

Contacte cu ilustraţii generoase

Android Ice Cream Sandwich aduce şi o nouă aplicaţie denumită People, care integrează contactele, profilele şi grupurile sociale. People oferă informaţii mai detaliate şi fotografii mari, ce aduc aminte de interfaţa Metro din Windows Phone 7. Informaţiile despre tine sunt stocate în cadrul profilului Me, pe care îl poţi accesa uşor din multiple aplicaţii.

O altă funcţie extrem de interesantă ce ţine de contacte este posibilitatea de a trimite mesaje text prestabilite în momentul în care cineva te apelează. Dacă eşti în timpul unei ore de curs şi cineva te sună, cu un simplu gest swype poţi accesa funcţia de mesaj şi să îi scrii să revină pentru că eşti ocupat.

Multitasking şi browser

Android 4.0 Ice Cream Sandwich vine cu un sistem de multitasking mai complex şi mai aspectuos. La apăsarea butonului Apps din System Bar eşti întâmpinat de o listă cu imagini ce ilustrează aplicaţiile pe care le-ai folosit recent, iar simpla atingere a unei imagini te trimite instant la acea aplicaţie.

Sistemul de widget-uri a fost şi el regândit, acestea fiind de acum grupate separate. Poţi de asemenea să măreşti sau să micşorezi widget-urile. Widget-urile îţi permit să accesezi mailul, galeria foto, calendarul, să rulezi muzică sau să arunci o privire asupra reţelelor sociale.

În cazul browser-ului una dintre funcţiile binevenite este posibilitatea de a sincroniza bookmark-urile de pe telefon cu cele din Google Chrome. Poţi să îţi accesezi astfel rapid şi comod site-urile de acasă pe telefon.

Deoarece telefoanele au avansat serios, poţi de acum să setezi modul de afişare pentru fiecare site – versiunea mobilă sau cea full, aceste setări fiind memorate. Poţi de asemenea salva pagini pentru a le citi offline.

Performanţa Android Browser a crescut şi ea semnificativ. Spre exemplu în benchmark-urile rulate pe Nexus S, browser-ul din Android 4.0 a obţinut rezultate cu 220% mai bune faţă de versiunea Android 2.3, în V8 Benchmark Suite. Lucrurile sunt şi mai dramatice pe Galaxy Nexus, unde creşterea performanţei este de 550%.

Cameră şi notificări

Sistemul de notificări a fost şi el îmbunătăţit în Android 4.0. Acestea sunt ilustrate cu imagini mici ale contactelor, spre exemplu şi îţi oferă acces în timp real la gestionarea aplicaţiilor sau a mesajelor primite. Pe dispozitivele cu ecrane mici ecranul de notificări rămâne în partea superioară a ecranului, în timp ce gadget-urile cu ecrane mai mari oferă notificările din System Bar.

Funcţiile camerei şi galeria foto s-au bucurat de un plus de atenţie în cadrul Android Ice Cream Sandwich. Pe lângă reducerea timpului necesar pentru declanşarea unei fotografii şi stabilizarea în timpul zoom-ului, camera îţi permite de acum să salvezi fotografii în timp ce filmezi, prin simpla atingere a ecranului.

Pentru a putea surprinde un peisaj în toată grandoarea sa, camera oferă de acum un mod Single Motion Panorama, care asamblează imaginile pe care le surprinzi în timp ce mişti telefonul în plan orizontal  într-o singură fotografie.

Galeria foto soseşte şi ea cu un sistem mai bun de gestionare şi de editare a imaginilor, cu posibilitatea de crop, rotire sau reducere a ochilor roşii.

În modul video soseşte şi mult trâmbiţatul mod Live Effects care îţi permite să aplici efecte caraghioase în timp real video-urilor. Poţi comunici video cu un prieten prin Google Talk şi să aplici filtrele Silly Faces, care îţi vor deforma trăsăturile faciale.

În sfârşit soseşte şi posibilitatea de a salva screenshot-uri în Android, cu ajutorul tastelor fizice.

Tastatură şi introducere de date

Tastatura a suferit şi ea îmbunătăţiri odată  cu update-ul Android 4.0, aceasta fiind mai precisă şi dotată cu un sistem de corecţie mai avansat, care se bazează pe un nou set de dicţionare. Pentru cei care scriu în engleză, soseşte şi un spell checker care va sublinia erorile.

Extrem de interesant este şi sistemul de introducere şi de recunoaştere vocală a textului. Utilizatorul poate introduce conţinut audio cât doreşte, pentru cât timp doreşte şi în ce limbă vrea. Poţi dicta de asemenea semne de punctuaţie şi să monitorizezi conversia în text. Rămâne să vedem cât de precis va fi acest sistem pentru limba română.

Alte funcţii

Alte elemente pe care le îngrămădim pe nedrept la finalul textului ar fi sistemul extrem de complex de monitorizare al traficului de date, per total şi per aplicaţie, ce permite şi afişarea de grafice, calendarul care comunică mai bine cu aplicaţiile, emailul mai versatil sau sistemul de Copy Paste îmbunătăţit, ce îţi permite să muţi inclusiv bucăţi de text şi să le plasezi oriunde vrei în cadrul documentului.

Nu putem uita nici de Android Beam, un sistem de sharing bazat pe tehnologia NFC, care îţi permite să schimbi date de contacte, fotografii sau aplicaţii cu un alt utilizator prin simplul contact fizic al celor două telefoane şi o atingere a ecranului pentru accept.

Rămâne să vedem pe când sosesc update-urile Android Ice Cream Sandwich pentru telefoanele deja prezente pe piaţă şi ce modele se vor bucura de noul Android 4.0 update.

Etichete: , , , , ,