Sony Vaio VPC-EH1S1: Galanterii a la Sony

Scris de | 22 octombrie, 2011
Sony Vaio VPC-EH1S1: Galanterii a la Sony

“Dulce ca mierea şi cu funcţii speciale” – aşa poate fi caracterizat noul notebook Vaio VPC-EH1S1, semnat Sony. Modelul are o carcasă 3D aidoma unui figuri care ascunde alături de un procesor Intel i5 şi o serie de tehnologii de ultimă generaţie, numai bune să te îndulcească. Şi pentru ca să te dedulcim complet am decis să testăm şi camera video Full HD, Sony HDR-CX350VE, cu sensor Exmor R.

Text: Daniel Chira

Prima impresie contează şi atunci când vorbim de achiziţionarea unui notebook de ultimă generaţie, chiar dacă mai apoi ne concentrăm ochii şi asupra componentelor de la interior. Noul notebook Sony, Vaio VPC-EH1S1, trece cu brio testul vizual prin designul său ingenios şi punctează decisiv şi la celelate capitole.

Design şi manevrabilitate

Vaio VPC-EH1S1 atrage prin designul compact, 3D, de tip fagure, care reflectă elegant lumina ambietală şi conferă utilizatorului o senzaţie plăcută la atingere. Este evident faptul că prin adoptarea acestei carcase senzaţionale, Sony încearcă să-i seducă atât pe clienţii business cât şi pe cei care doresc să-şi găsească un companion multimedia pentru timpul liber. Textura tridimensională, în relief o regăsim şi la interior, în zona touchpad-ului, fapt ce oferă o senzaţie de confort sporit. Pad-ul este plăcut la atingere, iar răspunsul la comenzi este prompt. Tastatura este una clasică Sony, cu spaţii bine delimitate între taste, de 19,05 mm, ceea ce elimină tastarea nedorită. Nu lipseşte nici tastatura numerică şi mai ales butoanele speciale Sony Assist şi Vaio, plus unul Web, de acces la Internet printr-o simplă atingere (toate trei în partea stângă sus, unde se află şi butonul de pornire). Vaio VPC-EH1S1 are greutatea de 2,7 Kg şi dimensiunile de 24,84 x 3,13 x 36,98 cm. Ecranul modelului este WXGA, de 15,5 inchi.

Putere de calcul şi display

Windows 7 Home Premium. Procesor Intel Core i5-2410M de 2.40GHz, generaţia a doua. Memorie internă de 4 GB, DDR3. Hard disk serial ATA, cu o capacitate de 600 GB (viteză HDD 5400 rpm). Unitate DVD SuperMulti. Gata puteţi trage aer în piept. VPC-EH1S1 se bucură de o echipare mai mult decât atrăgătoare, viteza procesorului este de 2.4 GHz, drept pentru care Windows Experience Index îi oferă nota 7, în timp ce memoria RAM primeşte 7,1 (desigur memorie poate fi crescută, cea maxim acceptată fiind de 8 GB).

Placa video este Nvidia Force 410M GPU, cu memoria RAM video de 1GB. În acest condiţii este evident faptul că sarcinile zilnice pot fi parcurse cât ai bate din palme cu ajutorul acestei configuraţii, de la redactarea de mailuri până la navigarea pe web, sau vizualizarea de filme la o rezoluţie Full  HD – ba chiar mai mult, am jucat şi Assasin’s Creed Brotherhood pe notebook, fără a sesiza vreo slăbiciune.

Aşa cum spuneam mai sus display-ul modelului este WXGA de 15,5 inchi, raportul lăţime/înălţime fiind de 16:9. Desigur, rezoluţia este Full HD, de 1920 x 1200 pixeli – ideal pentru vizualizarea unui film. Ecranul este luminos, cu culori precise şi este perfect lizibil şi în condiţii de luminozitate mărită. Deasupra display-ului găsim şi o cameră web de 0,3 megapixeli şi rezoluţie de 640 x 480, cu ajutorul căreia pueţi efectua convorbiri video online.

Din punct de vedere audio, modelul are difuzoare stereo încorporate şi un micorfon mono.

Interfeţe şi conectivitate la reţea

În partea dreaptă lateral găsim trei porturi USB – extrem de util pentru a conecat un mouse sau a face o legătură între notebook şi o imprimantă sau alte dispozitive multimedia. Un al patrulea port USB este în stânga. Dar nu vă grăbiţi să conectaţi aparatele foto sau camerele video în ele, deoarece sub tastatură găsim două sloturi special menite pentru citirea de carduri de memorie Memory Stick Pro Duo, şi unul pentru carduri SD, compatibile SDHC şi SDXC. Tot frontal mai găsim şi comutatorul de pornire/oprire a conexiunii wirelees. Pentru ca echiparea să fie atotcuprinzătoare, modelul mai prezintă în partea stângă o ieşire HDMI (perfectă pentru afişarea imaginilor pe un HDTV), alături de alta VGA şi una de conectare la reţea. Nu lipsesc nici mufele mini stereo pentru microfon şi căşti.

Vizavi de conectivitate,VPC-EH1S1 se laudă cu prezenţa portului ethernet RJ-45, wireless LAN IEEE 802.11 bgn (rata maximă de trasnfer LAN wireless fiind de 150 MB/s şi Bluetooth 3.0 + HS (distanţa maximă de transmisie este de 10 metri, iar rata maximă de transfer de date de 24 MB/s).

Alte caracteristici

Notebook-ul Sony mai oferă acces la portalul de soluţii Vaio Gate şi desigur la suport Vaio Care şi la alte utilitare personalizate Sony, precum Vaio Update, Vaio Smart Network şi Vaio Transfer. Bateria modelului este Litiu-ion şi ţine 4 ore în utilizare intensă.

Joc în doi

Aşa cum menţionam pe pagina iniţială, alături de modelul de notebook Vaio VPC-EH1S1 am testat şi camera video Sony HDR-CX350VE. Cele două modele semnate Sony fac echipă bună mai ales pentru cei care doresc să-şi conserve digital evenimentele din vacanţă şi nu numai. Astfel, camera video permite înregistrarea a 13 ore în format Full HD (1920 x 1080 pixeli, format AVCHD), cu ajutorul unui obiectiv superangular şi beneficiind de un zoom optic de 12 x. Înregistrarea digitală a sunetului poate fi făcută stereo, cu ajutorul zoom-ului de microfon pentru dialoguri (în acest fel se obţine sunet mai clar în cazul subiecţilor din prim-plan). Modelul permite captura video şi foto la o calitate foarte ridicată chiar şi în condiţii de lumină scăzută cu ajutorul senzorului Exmor R. Acesta are o sensibilitate de două ori mai mare la lumină decât senzorii de imagine convenţionali (poţi captura fotografii şi clipuri video HD de atmosferă, pline de detalii, chiar şi atunci când lumina scade).

Caracteristici captivante

HDR-CX350VE stă bine în palmă şi poate fi manevrată cu succes cu ajutorul unei singure mâini. Modelul are dimensiunile de 112 x 64 x 52 mm, iar greutatea este de numai 320 de grame (fără casetă). Ecranul LCD este tactil şi panoramic, fiind bazat pe tehnologia Clear Photo –  dimensiunea acestuia este de 6,7 cm,  având o rezoluţie de 230k puncte pentru vizionarea fotografiilor şi care oferă şi acces pentru controlul funcţiilor.

Obiectiv este Sony G superangular cu zoom optic 12x, ceea ce oferă performanţă optică excelentă – un unghi panoramic de 26,3 mm (pentru fotografii) şi 29,8 mm (înregistrare video) ideal pentru fotografii de grup, peisaje şi altele.

Memoria internă este de 32GB şi poate fi folosită doar pentru înregistrarea video. În cazul în care doriţi să realizaţi fotografii (pentru partea de fotografie sunt disponibili 7,1 megapixeli – poţi realiza fotografii de înaltă calitate, chiar şi în timp ce filmezi), trebuie să achiziţionaţi un card de memorie Memory Stick PRO Duo Mark II, Memory Stick PRO-HG Duo sau unul SD/SDHC (clasa 4 sau superioară).

Alte funcţii de top sunt prezenţa modului activ OSS, care anulează tremuratului în 3 moduri pentru imagini stabile, chiar şi în timpul mersului şi mod de fotografiere automat inteligent (iAUTO), care recunoaşte în mod inteligent combinaţia de detectare a feţei, 11 scene şi filmare cu camera în mână/de pe trepied (reglează setările pentru cele mai bune rezultate).

Alte funcţii atractive

Camera video mai include şi un receiver GPS încorporat, care permite etichetarea geografică automată a clipurilor şi fotografiilor prin GPS. În acest fel vezi unde au fost filmate clipurile video direct pe harta încorporată de pe ecranul LCD.

Alte două funcţii atractive sunt Golf Shot şi D-Range Optimizer. Prima permite captura automată a unei serii de imagini realizate rapid, pentru a îngheţa acţiunea superrapidă exact la momentul potrivit, în timp ce a doua reglează expunerea în scenele cu contrast ridicat pentru portrete cu iluminare din spate expuse uniform

Transfer conţinut

Prin ieşirea HDMI modelul poate fi conectata cât ai clipi din ochi la notebook-ul Sony VPC-EH1S1 sau la un televizor Bravia HD, pentru vizualizarea înregistrărilor video. În ceea ce priveşte conţinutul foto, acesta poate fi transferat de pe HDR-CX350VE şi cu ajutorul cardurilor de memorie. Prin sincronizarea cu un model Bravia, controlul funcţiilor de redare ale camerei video pot fi controlate prin telecomanda televizorului. Editarea video şi foto poate fi făcută cu ajutorul software-ului PMB şi iMovie (pentru utilizatorii de Macintosh), iar apoi materialul finit încărcat pe site-uri precum Youtube sau Facebook.

Disponibilitate produse

Atât notebook-ul Sony VPC-EH1S1 cât şi camera video HDR-CX350VE sunt lansate comercial pe piaţa din ţara noastră. Mai multe informaţii privind preţul găsiţi accesând site-ul www.sonycenter.ro.

Etichete: , , , ,