Asus U36SD: Fără compromisuri (review)

Scris de | 5 decembrie, 2011
Asus U36SD: Fără compromisuri (review)

Ultima noutate de la Asus care a poposit în redacţia connect şi‑a definit clar intenţiile încă de la scoaterea din cutie. U36SD este mic, uşor şi conceput să meargă cu tine peste tot. Şi asta fără a face compromisuri la capitolul performanţă. Se poate aşa ceva? Micul Asus e dovada extrem de clară că da.

Text de: Bogdan Bele

Să începem cu începutul. Designul nu s‑a schimbat foarte mult față de U36JC, dar asta nu înseamnă că nu merită toată admirația. Ecran foarte subțire, corp la fel, finisare ireproșabilă, îmbinări de top. Nimic nu se mișcă, nimic nu scârțâie, totul este impecabil. În plus, notebook-ul dă o puternică impresie de produs robust, care poate trece prin multe. Și asta cu toate că e mic și ușor, lucru care îl face perfect pentu a se plimba cu tine în geantă pe oriunde ai avea chef să te plimbi cu el. Având în vedere impresia sobră pe care o lasă culoarea neagră aleasă de Asus pentru modelul testat, este de presupus că el își va găsi locul într‑o servietă, în drum spre întâlniri de afaceri. Partenerii tăi de discuție nu au cum să nu fie impresionați de aspect, dar când le vei spune ce configurație are, invidia va fi garantată.

Conectivitate
Să rămânem însă la carcasă și la ceea ce arată ea la prima vedere. Începem cu porturile USB – avem parte de două USB 2.0, pe partea stângă, completate de unul USB 3.0, ca să ai parte de toată viteza posibilă, situat pe partea opusă. Lângă el se află card readerul pentru SD și Memory Stick Pro, precum și portul HDMI. Ai tu la dispoziție un display reușit de 13,3 inchi, dar la un moment dat îți vei dori să faci o prezentare pe proiector sau să vezi un film pe plasma din living, așa că el îți va fi în mod sigur util.
Trecem la tastatură, una bine realizată, cu tastele suficient de spaţiate încât să nu existe posibilitatea erorilor de tastare. Nu are num pad, dar la astfel de dimensiuni nici nu prea aveau cei de la Asus unde să‑l mai înghesuie. Tastele au o cursă suficientă pentru a „confirma” apăsările şi a nu te obliga să te uiţi tot timpul la ele când tastezi. În plus, pe tastatură ai o grămadă de scurtături, funcţionale împreună cu tasta Fn, care îţi permit să faci o grămadă de lucruri infinit mai repede – de la schimbatul piesei şi controlul volumului până la reglarea luminozităţii sau schimbarea schemei de putere utilizate în momentul respectiv.
Tastatura e completată de un touchpad multitouch precis, cu suport pentru gesturi, integrat în ton cu designul micului notebook în carcasă. Aşa cum te‑ai aştepta, dispune de suport pentru gesturi.
Să‑l şi pornim, însă, pentru că am vorbit destul despre exterior. Primul care iese în evidenţă este display‑ul la o rezoluţie de 1366 x 768 pixeli, unul de bună calitate, dar lucios, ceea ce îl face mai greu de folosit atunci când ieşi cu laptop-ul afară, în lumina soarelui. În interior, afişarea culorilor este foarte bună.
Şi dacă ai crezut că la atât se rezumă tot – un design reuşit şi un display bun – te înşeli amarnic. Cei de la Asus au înghesuit în carcasă tehnologie de ultimă generaţie, astfel încât să transporţi cu tine un dispozitiv foarte capabil.

Putere din plin
Procesorul modelului testat era un Intel Core i5 – 2410M, la o frecvenţă de 2,30 GHz pe fiecare nucleu. El este completat de 6 GB de memorie RAM (atât avea modelul testat), astfel că nu prea ai ce să îi dai de făcut fără ca el să se descurce fără probleme. În plus, o face în mod destul de silenţios în majoritatea cazurilor. Vei auzi zgomot de ventilator doar când îl soliciţi foarte tare, dar nici zgomotul acela nu este atât de puternic încât să fie deranjant. Tot la utilizare intensă, notebook-ul se încălzeşte puţin în partea dreaptă a palmrestului, dar nu în mod exagerat.
Spaţiul de stocare este de 640 GB, suficient să cari cu tine lejer o colecţie de muzică, fotografii cu familia, plus toate documentele de la birou. De menţionat că unitatea de stocare este hibridă.
Normal că, la asemenea specificaţii, notebook-ul „zbârnâie” prin sarcinile de birou pe care le presupune testul practic, la fel cum o face şi la redarea de conţinut video de înaltă definiţie.
Şi dacă tot am ajuns la capitolul distracţie, trebuie spus că micul notebook nu se face de ruşine nici la acest capitol. Vei putea fără probleme să joci jocuri de generaţie mai nouă pe el, datorită chipului video GT520M de la nVidia, cu o memorie dedicată de 1024 MB. Poate că nu le vei putea rula cu maximum de detalii, dar oricum ecranul nu este chiar unul cu dimensiuni pentru gameri. Totuşi, pentru a te distra ocazional este suficient. Am încercat un Modern Warfare 2, iar lucrurile s‑au desfăşurat în condiţii bune, grafica rulând fluent.
La capitolul sunet, se poate spune că notebookul se descurcă acceptabil, dar dacă doreşti să asculţi muzică la calitate bună, o pereche de boxe este indispensabilă.
Un punct forte al notebook-ului este, fără discuţie, autonomia. Cei de la Asus spun că se pot „scoate” peste 10 ore din bateria notebookului. Cert este că la utilizare normală, cu wireless pornit şi luminozitatea la maximum, am avut în jur de 4 ore timp până a trebuit să ne îndreptăm către priză. În mod sigur, cu un pic de economie de energie şi iluminarea display‑ului ceva mai coborâtă, se pot scoate valori foarte bune.

Concluzie
Un ultraportabil reuşit, cu specificaţii de vârf şi autonomie excelentă. Preţul său este de 3.200 de lei, fără sistem de operare.

Etichete: , , ,