E3 2012: Noile console Xbox şi PlayStation sunt încă departe

Scris de | 7 iunie, 2012
E3 2012: Noile console Xbox şi PlayStation sunt încă departe

Expoziţia E3, unul dintre cele mai importante eveniment din lumea gaming-ului, se apropie de sfărşit şi este destul de clar că atât Sony cât şi Microsoft sunt încă departe de a lansa consolele next-gen. Ceea ce este ciudat însă este faptul că lucrurile par să meargă înainte şi fără acestea.

În urmă cu circa un an presa vuia cu zvonuri cum că E3 2012 va fi punctul de lansare al următoarei generaţii de console de jocuri – PlayStation (posibil Orbis) şi Xbox (Durango).  Zvnourile au fost stopate după un timp de oficiali ai celor două companii, care ţineau să sublinieze că nu vom avea surprize la capitolul hardware în 2012, iar aceştia par să se fi ţinut de cuvânt deoarece în afară de Nintendo Wii U, care nu este tocmai o consolă next-gen, această categorie a lipsit cu desăvârşire de la E3.

Motivele sunt împărţite, de la cele economice – este evident pentru toată lumea că economia globală nu duduie în acest moment şi până la cele ce ţin de strategia de piaţă. Atâta timp cât gamerii sunt încă mulţumiţi de ofertă şi cheltuie bani pe hardware şi jocuri, schimbările majore pot fi amânate. Producătorii preferă să meargă la sigur, lucru evident şi dacă analizăm lansările de jocuri de la E3: totul este construit în jurul marilor francize (Call of Duty, Halo, God of War), iar inovaţiile ocupă poziţia secundă (Watch Dogs, Beyond: Two Souls).

Un alt mod de a prelungi viaţa actualelor console a fost lansarea de tehnologii complementare. Microsoft a prezentat Smartglass, o aplicaţie pentru dispozitive cuWindows 8 sau Windows Phone care îţi conectează telefonul, tableta sau PC-ul cu consola Xbox 360, pentru o experienţă interactivă.

Sony, pe de altă parte încearcă să diversifice modul de utilizare al tehnologiei Move, lansând Wonderbook, un sistem ce încearcă să trezească la viaţă cărţile de poveşti cu ajutorul realităţii augmentate şi a controlerului Move. Compania a găsit o nouă utilizare şi pentru consola portabilă PlayStation Vita, care va putea fi folosită pe post de controler special pentru PS3, sistem ce va purta denumirea Cross-Controller. Avantajul pentru gamer este posibilitatea de a folosi suprafaţa tactilă de pe Vita precum şi camerele video ale acestuia.

Atât Xbox 360 cât şi PlayStation 3 rămân încă pe poziţii, iar achiziţionarea unei console din această generaţie nu este o idee rea nici măcar acum, deoarece există toate şansele ca acestea să îşi mai facă treaba încă o bună bucată de vreme

Mai multe despre jocurile şi tehnologiile prezentate de Sony şi Microsoft la E3 găseşti aici şi aici.

Etichete: , , , , ,