Samsung Galaxy S III review: Stofă de campion

Scris de | 11 iunie, 2012
Samsung Galaxy S III review: Stofă de campion

După succesul lui Galaxy S II, care a dominat multă vreme piaţa drept cel mai bun smartphone cu Android, Samsung încearcă în acest an să repete performanţa. Este Galaxy S III un nou campion sau doar un alt smartphone din zona high end?

În februarie 2011 Samsung scotea în faţa reflectoarelor modelul Galaxy S II, un smartphone care s-a bucurat de o recepţie extrem de bună atât din partea presei de profil cât şi din partea utilizatorilor. Considerat un etalon în ceea ce priveşte viitorul telefoanelor inteligente, S II a reuşit să ajungă la cifra record de 10 milioane de unităţi vândute în doar 5 luni, iar în februarie 2012 pragul de 20 de milioane era şi el depăşit.

În aceste condiţii era normal ca S III să fie unul dintre cele mai aşteptate gadgeturi ale lui 2012.  Rămâne însă de văzut dacă noul vârf de lance al companiei coreene va reuşi să domine din nou topurile. De ce spunem asta? Pentru că de această dată concurenţa este mult mai acerbă, iar telefoane precum HTC One X oferă o alternativă serioasă pentru cei ce caută cel mai bun smarpthone de pe piaţă. Merită să amintim şi reacţia iniţială a multor utilizatori, care au considerat că S III nu oferă suficiente motive pentru a-i determina să facă un upgrade de la la S II.

Creat pentru oameni

Designul lui Galaxy S3 a reuşit să stârnească reacţii împărţite, luând în mare parte utilizatorii prin surprindere. Lumea acuza folosirea execsivă a plasticului, lipsa unor materiale mai exotice, a metalului şi aspectul destul de banal. Nici noi nu am fost foarte convinşi de designul telefonului în momentul în care am zărit primele fotografii oficiale. Ne aşteptam la ceva mai special, însă în clipa în care am luat produsul în mână am început să înţelegem la ce se referea Samsung atunci când numea S 3 un telefon “creat pentru oameni”.

Galaxy S III este extrem de comod, muchiile rotunjite se aşează comfortabil în palmă, iar raportul dintre greutate, volum şi grosime este perfect. Telefonul măsoară 136.6 x 70.6 x 8.6 mm, iar greutatea ajunge la doar 133 grame.

Estetic telefonul nu arată deloc rău, iar construcţia este atentă. Într-adevăr, nimic sofisticat, mult plastic, însă ideea este ca designul să nu stea în calea funcţionalităţii.

Sub ecranul de 4.8 inchi ce domină partea frontală a telefonului regăsim tasta home, a cărei dublă apăsare accesează S Voice, precum şi clasicele taste Android Back şi Options. Pe muchia stângă regăsim tastele de volum, iar butonul Power este situat pe muchia dreaptă. Deşi obişnuinţa ne face să îl căutăm pe marginea superioară, telefoanele cu ecrane de mari dimensiuni adoptă plasarea pe lateral.  Motivul?  Tasta nu mai poate fi apăsată lejer cu degetul arătător atunci când ţii telefonul în palmă, aşa că acţiunea îi este repartizată acum degetului mare.

Spatele telefonului găzduieşte bliţul, grila difuzorului şi camera principală, protejată oarecum de o muchie în relief. Capacul din spate poate fi îndepărtat integral şi este realizat dintr-un material plastic extrem de subţire, însă destul de flexibil.

Ecran reuşit

Galaxy S III oferă un ecran mai mare decât predecesorul său, un Super AMOLED de 4.8 inchi cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli. Un display foarte reuşit la toate capitolele, însă nu cel mai bun de pe piaţă. HTC One X reuşeşte să ia titlul folosind ultimele noutăţi de pe frontul LCD, care îi conferă un plus de claritate şi o reproducere mai fidelă a culorilor. Diferenţele sunt însă mici, iar marea majoritate a utilizatorilor nu le vor remarca.

O mică problemă poate fi  sistemul automat de reglare a luminozităţii, care tinde să întunece prea mult ecranul în unele situaţii.

Performanţe de excepţie

Având la bază un procesor quad core Exynos 4212 la 1.4 GHz, noul Galaxy reuşeşte să te uimească prim timpul de reacţie senzaţional. Fie că vorbim de navigarea în meniu, rulearea aplicaţiilor sau browsing pe internet, telefonul “zboară” pur şi simplu. O atingere şi ai obţinut ce căutai (sau o comandă vocală dacă apelezi la S Voice).

Dincolo de percepţie telefonul îşi dovedeşte puterea şi în aplicaţiile de benchmark. În Vellamo spre exemplu Galaxy S III obţine un scor de 2135 de puncte, situându-se peste HTC One X.

Nici cu memoria internă telefonul nu stă deloc rău. Samsung oferă un maxim de 50 GB spaţiu de stocare în Dropbox, transformând noul Galaxy într-unul dintre cele mai “încăpătoare” telefoane dacă luăm în cosiderare şi cei până la 64 GB memorie internă (momentan va fi disponibilă doar o versiune de 32 însă una de 64 va sosi în curând) plus 64 GB pe carduri microSD.

Cameră de top

S III oferă două camere, una principală de 8 megapixeli şi o cameră secundară de 1.9 MP. Pe lângă opţiunile extinse, ce includ fotografiere în rafală sau HDR, camera principală reuşeşte să ofere rezultate extrem de bune, mai ales la capitolul detaliu. Este probabil una dintre cele mai bune camere de pe un smarphone. Dacă ar fi să analizăm unele aspecte negative, putem remarca adaptarea nu tocmai instantă la condiţiile cu lumină variabilă şi supra/sub expunerea unor imagini. În condiţii optime însă vei rămâne uimit de calitatea fotografiilor realizate cu telefonul.

Clipurile video full HD 1080p arată şi ele extrem de bine, mai ales dacă ţinem cont de faptul că filmarea a fost realizată cu un telefon. La fel ca şi în cazul camerei foto există o mică problemă cu adaptarea expunerii. Spre exemplu dacă filmezi pe geam o scenă în lumină puternică iar apoi revii pentru a filma un cadru în interior camera are nevoie de puţin timp pentru a se adapta.

Per total însă camera este un progres destul de important faţă de S II, mai ales la capitolul timp de răspuns (shutter lag insesizabil) şi rezoluţie. Până vom avea ocazia să testăm Nokia 808, camera noului Galaxy S rămâne cea mai bună cameră de smartphone a momentului.

S Voice

Sistemele ce permit controlul vocal al smartphone-ului par să fi prins la public, Siri de pe iPhone bucurându-se de succes. Iată că odată cu Galaxy S III Samsung introduce un sistem similar, denumit S Voice,care se dovedeşte a fi mai mult decât un simplu truc.

S Voice pare să înţeleagă mai bine întrebările adresate în limba engleză decât Siri, chiar şi dacă pronunţia nu este perfectă. Poţi pune întrebări precum “What is the weather like today” pentru a afla prognoza meteo, poţi activa rapid unele funcţii, cum ar fi conexiunea WiFi, poţi seta alarme, căuta termeni pe net sau realiza apeluri. În mare lucrurile merg neaşteptat de bine. În unele cazuri însă durează neobişnuit de mult până când întrebarea ta primeşte răspuns, iar unele funcţii par să nu fie adaptate local, cum ar fi cea apelabilă cu “Find Restaurants”. Pentru a folosi S Voice este necesară o conexiune la web.

Alte funcţii care îi oferă plus valoare lui S3 sunt Direct Call, care atunci când scrii un mesaj însă te hotărăști totuși să suni contactul respectiv formează automat numărul atunci când duci telefonul la ureche, S Beam, un sistem de transmisie a datelor prin NFC sau AllShare Cast, ce permite conectarea wireless la TV.

Samsung introduce şi o serie de gesturi ce permit interacţiunea mai comodă cu telefonul. Poţi spre exemplu salva screenshot-uri trăgând cu palma de la o muchie la alta a ecranului sau poţi opri redarea unei piese punând pur şi simplu palma pe ecran.

Interfaţa TouchWiz folosită de Samsung peste Android 4.0 este şi ea bine gândită, aducând un plus de valoare fără a deveni derutantă sau incomodă. De la ecranul de start şi până la meniuri, ai senzaţia că lucrurile au fost organizate pentru a-ţi îmbunătăţi experienţa.

Telefonul are o baterie generoasă de  cu o capacitate de 2100 mAh, care oferă o autonomie normală pentru un smarpthone din zona de vârf. Am reuşit ne îndeplinim sarcinile zilnice, apeluri, plus navigare web şi salvarea câtorva fotografii şi clipuri video, iar telefonul a necesitat încărcarea doar la orele târzii ale nopţii. Practic ai la dispoziţie suficientă energie pentru o zi plină.

Concluzie

Samsung Galaxy S III este cu siguranţă unul dintre cele mai importante lansări ale acestui an pe segmentul smartphone. Telefonul are extrem de puţine slăbiciuni, fiind o plăcere ca experienţă de utilizare – rapid şi puternic, extrem de comod şi cu o paletă largă de funcţii menite să ofere plus valoare. Ecranul de mari dimensiuni îl recomandă pentru navigarea web sau vizionarea de conţinut multimedia, iar camera foto oferă imagini extrem de reuşite, înlocuind cu succes multe compacte din clasa de jos.

Etichete: , , , , , , ,