Review router Asus RT-N66U Dual-Band Wireless-N900 Gigabit

Scris de | 31 august, 2012
Review router Asus RT-N66U Dual-Band Wireless-N900 Gigabit

Un nume cam lung pentru a descrie cel mai puternic router al companiei taiwaneze Asus, dar este numele perfect pentru a-i descrie calitățile.

Prezentat oficial CES 2012, routerul Asus RT-N66U aduce pe lângă funcționalitățile avansate și un design atrăgător. Cutia routerului prezintă toate detaliile importante pe care ar trebui să le știi despre el înainte de cumpărare, de la software-ul preinstalat până la poziționarea elementelor hardware.

Țesături fine pe suprafața lucioasă

Partea din față a lui Asus RT-N66U prezintă niște „tesaturi” care oferă un joc de lumini în funcție de unghiul de vizualizare. Tot pe partea din față mai regăsim logo-ul ASUS și denumirea  routerului – „Dark Knight Double 450Mbps N Router”–  și led-urile albastre, menite să te înștiințeze dacă ai conexiune la Internet, ce port Ethernet este conectat sau dacă una dintre frecvențe este inactiva (2,4 GHz și 5 GHz).

În spate avem portul WAN, cele patru porturi Ethernet Gigabit și două porturi USB, mufă de alimentare, precum și butonul pentru închidere, butonul pentru readucerea la setările inițiale și butonul WPS (WiFi Protected Setup) pentru realizarea unei conexiuni wireless sigură în câteva secunde. Nu uităm nici cele trei antene detașabile, pe frecvențele de 2,4 GHz și 5 GHz pentru a oferi un semnal mai puternic.

Configurare ușoară în limba română

La introducerea CD-ului pentru instalare ți se afișează o fereastră în care poți alege limba română, iar „expertul de configurare” este și el în limba română, ajutându-te să configurezi corect rețeaua, de la cablurile conectate până la setările providerului tău. Din păcate, documentația routerului nu o găsim în limba română, dar dată fiind lansarea recentă a produsului poate vom avea pe viitor un manual în limbă română.

După setarea corectă a routerului, în interfața de administrare găsim o schema cu statusul rețelei foarte bine detaliată, care include: securitatea, clienți conectați la rețea  în acel moment (cu numele PC-ului și ip-ul) și device-urile conectate în porturile USB ale routerului, dar și toate datele legate de numele rețelei (SSID), metoda de criptare a parolei și parola implicită, ip-ul, adresele MAC pentru fiecare frecvență etc.

Asus Dark Night RT-N66U vine probabil cu cea mai intuitivă și simplă interfață de administrare dintre modelele de routere pe care le-am testat în ultimul timp. Chiar dacă nu regăsim încă limbă română în interfața de administrare, toate setările sunt intuitive și bine explicate, ceea ce este un plus major în alegerea unui router.

Dual-Band Wireless N-900 Gigabit

Asus RT-N66U Dark Night aduce în prim-plan ultima tehnologie dual-band cu viteze teoretice de până la 450 Mbps pentru fiecare bandă simultan, funcționând la viteze mari pentru conexiunile prin cablu și wireless. 900 Mbps în total pentru a te bucura de cele mai bune viteze  folosind banda de 2,4 GHz pentru web browsing și download, iar banda de 5 GHz pentru streaming 3D la calitate Full HD și alte lucruri care mănâncă mai multă bandă în mod obișnuit.

Rază de semnal wireless este foarte bună, cele trei antene cu tehnologia MIMO simțindu-se din plin, iar ASUS Ai Radar consolidează conexiunea  fără fir, furnizând semnale otpimizate în orice direcție. Ca o comparație, a avut o rază de semnalal mai bună decât modelul testat în unul dintre numerele connect din lunile trecute, Linksys E4200 Dual-Band N.

Se recomandă pentru un mai bun semnal că routerul să fie așezat vertical în standul care este în cutie.

Traffic manager, Control parental, USB Application

Routerul Dark Night vine cu mai multe aplicații, de la obișnuitul Control Parental la posibilitatea de a oferi Internet pentru vizitatori (guest network), dar cu anumite restricții.

Traffic Manager permite activarea QOS (Quality of Service) pentru a asigură o performanță mai bună rețelei.  Regulile default setează jocurile online și navigarea pe internet ca având cea mai mare prioritate și nu sunt influențate de aplicațiile peer-to-peer (exemplu: Bittorent, µTorrent etc.). Pentru a beneficia de regulile de folosire a traficului trebuie activată opțiunea QOS, ea fiind dezactivată la instalare.

În Controlul Parental poți seta intervalul orar de navigare sau perioadă de timp pentru anumite calculatoare conectate la reteau.  O aplicație utilă, descrisă foarte bine încă din numele ei, prin care părinții pot limita accesul copiilor la navigarea pe Internet.

În TAB-ul „USB application” din interfață avem diferite unelte pentru conectivitatea la dispozitivele USB (imprimantă, hard disk extern, USB etc.), având opțiuni de partajare sau descărcare a fișierelor fără a avea calculatorul deschis.

Concluzii

ASUS RT-N66U Dark Night este cel mai puternic router lansat de companie și unul dintre cele mai puternice ajunse în redacția connect. La un preț de 759 RON (TVA inclus), routerul este perfect pentru cei care apreciază un design reușit și funcționalitatea impresionantă.

 

Etichete: , , , , , ,