Samsung Galaxy S3 review: Displayul, camera și performanța sub lupă

Scris de | 5 noiembrie, 2012
Samsung Galaxy S3 review: Displayul, camera și performanța sub lupă

Odată cu lansarea modelului Galaxy S III, Samsung a revoluţionat universul comunicaţiilor mobile: smartphone-ul este atât de actual, încât iPhone-ul pare învechit. Dar se poate ridica la nivelul aşteptărilor?

Vâlva din jurul unui telefon poate fi declanşată şi de alt producător în afară de Apple, precum a demonstrat Samsung. Despre nici un alt model nu s-a discutat atât de mult în ultimele zile şi niciun alt model nu a fost aşteptat cu atâta nerăbdare precum Galaxy S3. Acum a sosit momentul adevărului: în urma testului din numărul trecut, super Androidul disponibil la 575 euro este supus acum unui test în laboratorul connect. Și asta în condiţii mai drastice: pentru a ţine pasul cu progresul razant de pe piaţa smartphone-urilor, am modificat procedeul de testare, condiţiile fiind mult mai severe.

Apariţie bună din cap până-n picioare

Din punct de vedere al aspectului, se poate observa o îmbunătăţire: predecesorul Galaxy S II era disponibil doar în carcasa monotonă din plastic negru, în schimb S III are accente moderne cu display-ul AMOLED gigantic cu o diagonală de 4,8 inchi. Modelul de top este disponibil pe alb sau albastru închis elegant, iar carcasa din policarbonat s-a dovedit a fi una extrem de rezistentă la zgârieturi şi împreună cu variantele de la Nokia şi HTC face parte din categoria celor mai bune carcase din plastic. Şi în ciuda dimensiunilor mari, greutatea totală este una redusă datorită carcasei din plastic (133 grame). O comparaţie: în ciuda unui acumulator mic şi a unui display mai mic, iPhone 4S cântăreşte cu şapte grame mai mult. Din fericire, arcuirea inestetică de pe spatele S II a dispărut – şi nici în rest nu avem ce comenta referitor la finisare: spaţiul dintre display şi marginea carcasei abia că se observă, iar carcasa nu scârţăie la atingere. Datorită formelor rotunde, Galaxy S III este surprinzător de manevrabil, de regulă operarea se face cu ambele mâini.

Viteză de lucru mare, dar memorie mică

Samsung excelează la capitolul performanţă. Procesorul propriu cu patru nuclee Exynos 4412 cu frecvenţă de până la 1400 MHz a demonstrat în cadrul testului un multitasking perfect şi a obţinut valori excelente în Quadrant şi Vellamo. Cele patru nuclee pot funcţiona individual şi în funcţie de aplicaţie pot reduce frecvenţa până la 200 MHz, pentru a economisi atât de valoroasa energie. Browserul este deosebit de rapid, la testul Browsermark Benchmark Galaxy S III stabileşte un nou standard. În schimb, la capitolul memorie situaţia nu este atât de bună: la exemplarele cu memorie de 16 GB, erau doar 11 GB liberi. Ca bonus, Samsung poate aduce în joc slotul pentru card microSD, care este poziţionat sub capacul acumulatorului şi care suportă până la 64 GB de memorie. În plus, este preinstalat un client pentru serviciul de stocare online Dropbox, prin care Samsung oferă gratis utilizatorului un spaţiu de 50 GB suplimentari pentru doi ani. În rest, în afară de LTE, Galaxy S III are la bord toate funcţiile de top precum NFC, Wi-Fi Direct şi HSDPA cu până la 21 Mbps. În ceea ce priveşte traficul de date, în funcţie de reţea, coreeanul oferă viteză rapidă până la razantă.

Nu toate noutăţile conving

Dar de hardware potent nu duce lipsă nici concurenţa, astfel Samsung pune accent pe talente deosebite şi funcţii practice, cum ar fi sistemul de comenzi vocale S Voice sau funcţia Buddy Photo Share, care recunoaşte feţele persoanelor din grupuri.

Direct Call funcţionează impecabil – dacă scrii un SMS sau E-Mail şi realizezi că ar fi mai bine să transmiţi mesajul telefonic, tot ce trebuie să faci este să duci telefonul mobil la ureche şi apelul este imediat iniţiat (condiţia necesară este să fi introdus adresa de email).

Şi S Beam permite transferul rapid de fişiere de dimensiuni mai mari de la un aparat la altul prin NFC şi Wi-Fi Direct, și funcţionează impecabil. Highlight-ul este funcţia Smart Stay: atât timp cât priveşti display-ul acesta rămâne activ, când îţi îndepărtezi privirea ecranul se blochează ceea ce economiseşte energie valoroasă – pentru aceasta, perioada după care se blochează trebuie să fie setată la minim. La dezvoltarea modelului S III, Samsung a acordat atenţie şi celor mai mici detalii, ca de exemplu LED-ul integrat în partea din stânga deasupra display-ului, care nu informează utilizatorul doar că smartphone-ul trebuie conectat la încărcător, ci îl informează şi despre apelurile ratate sau mesajele text recepţionate. Cu ajutorul aplicaţiei “Light Flow Lite“, disponibilă gratis, se poate defini şi culoarea în care să lumineze LED-ul în diferitele situaţii. De asemenea practic: în cazul în care nu poţi răspunde unui apel, cu un gest de ştergere pe ecran poţi alege din mai multe texte predefinite şi poţi trimite un răspuns apelantului sub formă de SMS.

Displayul

Touchscreen-ul modelului Galaxy SIII este unul dintre cele mai bune de pe piaţă. Totuşi, motive de critică există.

S III cu un display AMOLED de 4,8 inchi, care are la bază tehnologia PenTile Matrix, se clasează pe locul doi, imediat după display-ul de 5,3 inchi al modelului Galaxy Note în portofoliul de smartphone-uri ale coreenilor. Touchscreen-ul are o rezoluţie HD de 720 x 1280 pixeli şi o densitate a pixelilor de 306 dpi. Display-ul este protejat de un strat de sticlă Gorilla a producătorului Corning rezistentă la zgârieturi. Dar atenţie, nu este protejat la căzături. Ecranul OLED cu un contrast bun şi culori puternice are avantaje înainte de toate la vizionarea imaginilor şi clipurilor video. Aici se alătură o reprezentare excelentă a mişcării, importantă la jocuri sau filme de acţiune. Astfel, în redacţia connect părerile nu sunt împărţite – display-ul modelului Samsung Galaxy S III face parte din categoria celor mai bune display-uri de pe piaţă.

Aproape perfect

Această impresie subiectivă excelentă este subliniată de valorile măsurate în laborator. Luminozitatea, s-a dovedit a fi un punct slab. Aici Galaxy S III obţine o valoare mai slabă, de 241 cd/m2. Acest neajuns este deranjant mai ales în lumina directă a soarelui, deoarece abia mai poţi vedea ceva pe ecranul telefonului. În modul de funcţionare video, este disponibilă o opţiune care într-adevăr aduce o mică îmbunătăţire. În rest, nu mai avem ce comenta referitor la display-ul modelului Galaxy S III. Contrastul este între 1:2260 în întuneric (<1 Lux) până la 1:604 la lumină din birou (500 Lucși). Abia la 20.000 Lucși (zi însorită), luminozitatea scăzută se face remarcată (1:13). Spaţiul imens de culoare al display-ului AMOLED poate fi ajustat de către utilizator, după preferinţe, din meniu. Exemplar se prezintă şi diagrama pentru dependenţa unghiului de vizualizare: modelul S III rămâne lizibil în orice situaţie.

Operare fluentă

Ca interfaţă de utilizator se foloseşte Touchwiz, care la Galaxy S III oferă câteva posibilităţi de personalizare. Enervantă este lipsa hub-ului Social, care până acum, la modele Galaxy centraliza într-un singur loc toate mesajele – SMS-uri, informaţii de pe Facebook sau email. În rest, operarea s-a făcut fluent şi fără probleme. Şi touchscreen-ul reacţionează foarte bine la atingeri, ca de exemplu când se face zoom cu două degete.

Multimedia

La capitolul multimedia nu întâmpinăm niciun fel de probleme. Nu doar fanii fotografiilor şi clipurilor video vor fi entuziasmaţi, ci şi iubitorii de muzică vor fi răsfăţaţi. Astfel, Samsung nu aduce doar un set de căşti bune, ci şi un player de muzică potent. Pe lângă egalizatorul cu 7 benzi, oferă 14 posibilităţi de presetare a sunetului. Datorită rezultatelor bune obţinute în cadrul măsurătorilor audio, Samsung Galaxy S III la acest capitol face parte din elită. Suplimentar, sunt disponibile trei huburi diferite pentru jocuri, muzică şi clipuri video.  Hub-ul Games oferă a varietate de jocuri interesante, care sunt împărţite în două categorii. Chiar şi jocurile deja instalate pe smartphone se pot porni direct de aici.

Către vârf

Ne-am jucat destul, să trecem la lucruri mai serioase. Cum se prezintă S III în laborator? Pe scurt: excelent. Înainte de toate, autonomia este impresionantă. Cu un acumulator cu o capacitate de 2076 mAh, capacitatea este aproape aceeaşi ca și cea indicată de producător, de 2100 mAh – bolidul obţine punctajul maxim la măsurătorile autonomiei. Detaliat: la utilizarea tipică mixtă compusă din operaţiuni de scroll, navigare pe internet şi telefonie S III rămâne activ pentru 6:38 ore, iar cei ce petrec mult timp vorbind la telefon se pot bucura de durate de convorbire de 20 ore în reţeaua pe 1800 MHz şi aproape şapte ore în reţeaua UMTS – doar colegul Samsung Galaxy Note obţine rezultate mai bune la această disciplină.

Acustica este de asemenea una de top, în modul handsfree complet comprehensibilă. Doar recepția UMTS ar putea fi mai bună. Trăgând linie, datorită performanţei convingătoare, Galaxy S III se catapultează în vârful topului connect – şi toate astea în ciuda noilor condiţii severe de testare. Se anunţă vremuri grele pentru concurenţă …

Şi în ceea ce priveşte funcţiile foto şi video ale Galaxy S III, inginerii coreeni au depus efort. Deţine o cameră de 8 megpixeli cu lumină foto, care datorită funcţiilor sofisticate face din telefon un artist fotograf. Astfel, printr-un gest simplu – când ecranul este blocat, atinge cu un deget ecranul şi întoarce telefonul din format portrait în landscape – camera poate fi accesată direct din ecranul de blocare. Cu funcţia de fotografii în rafală, utilizatorul poate captura până la 20 de cadre.

Şi în rest, camera mai ascunde câteva funcţii interesante. Auto focusul oferă o presetare pentru recunoaşterea facială şi macro capturi. Mai amintim cele în total nouă moduri de capturare şi 14 moduri de scenă. Nu lipseşte nici setarea pentru ISO şi un stabilizator de imagine. Şi pentru că preferinţele utilizatorilor diferă, patru dintre cele cinci scurtături se pot optimiza individual.

Calitate impresionantă

Cam atât cu teoria, dar cum stăm la capitolul calitatea imaginii? Răspunsul este simplu: foarte bine! Fotografiile capturate în condiţii bune de lumină sunt clare şi cu culori puternice. Aceleaşi date sunt valabile şi în cazul luminii artificiale.

Calitatea imaginilor capturate în întuneric este surprinzător de bună, lumina foto luminează foarte bine obiectele din apropiere. Funcţia video este la fel de bună. Astfel, Galaxy S III capturează imagini Full HD la o rezoluţie de 1920 x 1080 pixeli şi 30 cadre per secundă. Plăcute nu sunt doar culorile, ci şi claritatea bună a fotografiilor cu motive în mişcare. Foarte drăguţ: în timpul înregistrărilor video se pot captura şi fotografii. Şi player-ul video are câteva surprize pregătire.

Astfel, în modul de vizualizare „Thumbnails“, telefonul rulează în thumbnail-urile respective clipurile video. În timp ce este rulat un film, cu ajutorul tastei pentru opţiuni se poate alege un mod de previzualizare, se pot căuta alte materiale multimedia stocate pe smartphone sau de la „Options“ se poate ajusta luminozitatea clipului video sau regla volumul şi se pot alege subtitrări sau se pot ajusta culorile. Fără nicio îndoială, highlight-ul îl reprezintă funcţia „Pop Up Play“.

Utilizatorul, în timpul redării clipului video, găseşte icoana corespunzătoare în colţul din dreapta jos al imaginii. În cazul în care se activează această opţiune, apare o fereastră mică în care este rulat clipul video, asemănător funcţiei picture in picture cunoscute de la televizoare. Această fereastră este afişată aproape în permanență, fiind posibilă vizionarea filmului în timp ce navighezi pe internet, stabileşti o întâlnire sau scrii un email. În plus, fereastra se ajustează în funcţie de poziţia smartphone-ului. Şi datorită hardware-ului potent al Galaxy S III clipurile video rulează fluent.

Comenzi vocale

În cadrul testului, sistemul de comenzi vocale S Voice al Galaxy S III s-a dovedit a fi încă într-un stadiu de dezvoltare, dar funcţiile sunt plăcute.

Cu S Voice, Samsung a dotat modelul S III cu un sistem complex de comenzi vocale, care ar putea însemna concurenţă pentru asistentul vocal Siri al Apple. S Voice deţine un portofoliu variat de comenzi vocale, dar totuşi în cadrul testului connect, a arătat că mai este pe alocuri de lucru la el. În general, pentru recunoaşterea comenzilor vocale smartphone-ul are nevoie de o conexiune de date.

Pe lângă apelare vocală, SMS, căutare de contacte, navigare, prognoză meteo există şi posibilitatea editării de notiţe, taskuri, întâlniri, precum şi redarea muzicii, căutarea de informaţii pe internet şi activarea/dezactivarea unor opţiuni precum Wi-Fi.

Concluzie

Un smartphone extraordinar! Cu Galaxy S III, Samsung ridică ştacheta extrem de sus pentru modelele viitoare (înainte de toate pentru următorul iPhone). Chiar dacă mai sunt necesare câteva îmbunătăţiri, noul număr unu din topul connect este incredibil. Cu dimensiunile mari te obişnuieşti relativ repede, chiar dacă în anumite cazuri ai nevoie de ambele mâini pentru a opera telefonul – unul dintre avantajele unui smartphone mare este un touchscreen de asemenea mare. Un mare avantaj îl reprezintă funcţia “Burst shot”, cu care S III face 20 de cadre în 3 secunde. Ca funcţie specială găsim opţiunea Best Photo: dacă este activată, Galaxy S III capturează opt cadre în rafală ale aceluiaşi subiect, cadre dintre care recomandă imaginea de cea mai bună calitate. Autonomia e excelentă, lucru care în rutina zilnică este aur pur.

Etichete: , , , ,