Huawei Ascend G300, Nokia Lumia 610 și HTC Desire C: Oferte accesibile

Scris de | 27 noiembrie, 2012
Huawei Ascend G300, Nokia Lumia 610 și HTC Desire C: Oferte accesibile

Nu întotdeauna când doreşti să-ți schimbi smartphone-ul trebuie să scoţi din buzunar mulţi bani – îţi prezentăm trei modele ieftine ale producătorilor HTC, Nokia şi Huawei.

Huawei Ascend G300

La un preţ de 157 de Euro, modelul Huawei Ascend G300 are un display de 4 inchi.

Un nou smartphone cu display mare – până acum preţul pentru un astfel de smartphone era unul piperat. Dar de când producătorii chinezi Huawei şi ZTE sunt prezenţi pe piaţă, acest lux este disponibil şi la un preţ mic.
Display-ul se face imediat remarcat, cu rezoluţia oarecum tipică pentru sistemul de operare Android de 800 x 480 pixeli. Pe lângă mărime, excelează datorită luminozităţii şi a stabilităţii unghiului de vizualizare. Şi atunci când se priveşte ecranul din lateral, contrastul rămâne ridicat şi culorile rămân saturate.
Dotare simplă
Lăsând display-ul deoparte, chiar dacă Ascend G300 nu are dotări spectaculoase, acestea sunt în ordine. Astfel, rulează fluent versiunea nu tocmai actuală 2.3 a sistemului de operare Android, are un procesor Qualcomm la 1 GHz, dar nu se apropie de viteza aparatelor moderne cu procesoare dual core. Un update ulterior la versiunea 4.0 (Ice Cream Sandwich) a sistemului de operare Android, este posibil, cel puţin conform celor indicate pe fişa tehnică a modelului G300.
Pentru a oferi o privire de ansamblu asupra datelor memorate, pe smartphone este instalat un browser de fişiere propriu Huawei. Având în vedere existenţa unui slot pentru card micro SD, memoria disponibilă de 2,7 GB este o bază bună. Astfel, Huawei se poate utiliza şi ca MP3 player, ieşirea permite conectarea unui set de căşti. Imaginile capturate cu camera de 5 megapixeli sunt bune în cazul condiţiilor bune de lumină, pentru cele capturate în întuneric, bliţul LED nu are o rază de acţiune prea mare, iar imaginile au zgomot şi sunt uşor întunecate.
Un smartphone mare
Un display mare cere şi o carcasă pe măsură. Huawei este foarte generos în ceea ce priveşte înălţimea şi astfel Ascend G300  îşi face simţită greutatea la utilizare. Totuşi, este un telefon care se poate ţine uşor la ureche şi se poate transporta uşor. În plus, pare foarte solid. Doar capacul acumulatorului, confecţionat din plastic, scârţâie puţin, dar nu influenţează stabilitatea.
Sunet, transmisie, autonomie
Huawei se prezintă bine la capitolul acustică – în ambele direcţii, calitatea acustică este la nivel înalt. Cei ce întâmpină dificultăţi în a se face auziţi în împrejurimile mai gălăgioase profită la Huawei de două microfoane integrate. Acestea se afirmă în special în simularea atmosferei dintr-un bar, simulare în care G300 obţine rezultate peste medie. În schimb, difuzorul integrat este slab, ceea ce se dovedeşte a fi un dezavantaj mai ales când se utilizează sistemul de navigaţie turn by turn. Huawei Ascend G300 obţine valori bune la capitolul emisie. Aici profită de faptul că nu este confecţionată din metal carcasa, dar şi de competenţa inginerilor Huawei. Nu chiar atât de pozitive sunt rezultatele obţinute la măsurătorile autonomiei. În special, consumul de energie la emisia UMTS este peste medie de ridicat. Astfel, se ajunge la perioade de convorbire scurte, atunci când G300 este conectat la reţeaua UMTS, autonomia tipică scade undeva la sub patru ore. Cei ce doresc să utilizeze smartphone-ul în decursul unei zile pentru mai mult de trei ore ar trebui să recurgă la modele cu autonomie mai bună.
Compromis interesant
Huawei Ascend G300 nu este un smartphone din clasa superioară la un preţ de entry level. În primul rând îi lipseşte autonomia necesară şi înainte de toate funcţiile de lux. Dar, în afară de aceasta, valorile măsurate relevante sunt foarte bune. Şi dotările satisfac complet necesităţile de bază ale multor utilizatori de smartphone-uri, care pot achiziţiona modelul Huawei Ascend G300, care, cu display-ul său mare şi bun, le va încânta privirea zi de zi, la un preţ de 157 de euro.

Plusuri

display mare, calitativ
valori măsurate bune
eliminarea zgomotului de fond în direcţia de emisie

Minusuri

autonomie slabă
difuzor slab
cameră slabă în întuneric
autonomie sub medie în reţeaua UMTS
versiunea 2.3.6 a sistemului de operare Android
nu deţine HSUPA

HTC Desire C

Având în vedere preţul mic, Desire C face o impresie bună, dar viteza redusă de operare este enervantă la utilizarea de zi cu zi. HTC extinde seria Desire cu un model entry level.

Desire C este disponibil la 189 Euro şi în ciuda preţului mic rulează sistemul de operare Android 4.0. Carcasa este disponibilă pe negru, roşu sau alb. Finisarea este bună şi smartphone-ul se poate opera cu o singură mână. La fel de compact este şi touchscreen-ul cu diagonala de 3,5 inchi (320 x 480 pixeli).
Prea ambiţios
La fel ca şi la smartphone-urile entry level, şi Desire C are un procesor single core, cu o frecvenţă de 600 MHz, iar memoria de lucru este de 512 MB. Cunoscătorii îşi vor pune întrebarea cum va funcţiona combinaţia dintre un procesor simplu şi sistemul de operare pretenţios Android 4.0., inclusiv interfaţa de utilizator HTC Sense 4. După cum era de aşteptat, există anumite limitări. Astfel, în rutina zilnică, viteza redusă este enervantă. Din când în când s-a ajuns la comenzi eronate, deoarece utilizatorul crede că smartphone-ul nu a primit comanda şi astfel mai apasă o dată pe touchscreen. Dacă tragem linie, versiunea 2.3 a sistemului de operare Android ar fi fost o alegere mai bună pentru Desire C.

Păcat de acest dezavantaj de la capitolul viteză, deoarece interfaţa de utilizator HTC Sense 4, care momentan este cea mai bună interfaţă pentru Android 4.0, oferă enorm de multe opţiuni de personalizare şi înainte de toate se poate opera foarte uşor şi intuitiv. Nu doar cele cinci ecrane de pornire se pot optimiza după nevoi, ci şi meniul oferă o privire bună de ansamblu cu mai multe nivele şi trei opţiuni de sortare. La capitolul dotare, Desire C deţine toate funcţiile de bază necesare Wi-Fi n, HSPA şi Bluetooth. Memoria internă este subdimensionată: utilizatorului îi este pus la dispoziţie 1 GB, care îşi atinge repede limitele. Aparatul testat a fost însoţit de un card microSD de 2 GB. Ca bonus, HTC oferă 25 GB spaţiu de stocare online gratis pentru 2 ani în Dropbox. Entertainment-ul este asigurat de jocul Teeter, radio-ul FM cu RDS şi player-ul de muzică care arată foarte bine, iar datorită aplicaţiilor preinstalate şi integrate, precum Soundhound (serviciul de identificare a pieselor audio), 7digital (magazin de muzică) şi TuneIn (radio online) oferă adevărată plus-valoare. Camera are 5 megapixeli şi, în aer liber, în condiţii bune de lumină, oferă imagini bune. Clipurile video sunt înregistrate la rezoluţie VGA. HTC deţine şi funcţii business, ca de exemplu aplicaţia Polaris Office, cu ajutorul căreia se pot edita fişiere Word, Excel şi Powerpoint. Cu ajutorul aplicaţiei „HTC Sync Manager“, care se poate descărca gratis de pe pagina HTC este posibilă şi sincronizarea cu Outlook şi PC.
Recepţie slabă
În ceea ce priveşte măsurătorile autonomiei, Desire C oferă per ansamblu o imagine bună. Astfel, smartphone-ul compact în utilizarea mixtă atinge o autonomie de 4:30 ore. Rezultatele obţinute pentru duratele de convorbire nu sunt tocmai bune: la utilizarea în reţeaua GSM, autonomia este de maxim 8:36 ore în reţeaua pe 1800 MHz şi doar 5:33 ore în reţeaua pe 900 MHz. Şi caracteristicile de transmisie şi recepţie sunt mai degrabă mediocre; în locurile din oraş cu acoperire bună nu reprezintă o problemă. Foarte plăcută este acustica clară din cadrul conversaţiilor telefonice. În ciuda dezavantajului legat de viteza de operare, Desire C lasă o impresie foarte bună.

Plusuri

aspect atractiv
display bun
interfaţă de utilizator HTC Sense 4, care se operează uşor
spaţiu de stocare online de 25 GB pentru doi ani

Minusuri

procesor încet
operarea se face tocmai fluent
pachet dotări relativ slab
durate scurte de convorbiri
recepţie mediocră

Nokia Lumia 610

Colorat şi ieftin: Nokia coboară standardele pentru pătrunderea în universul smartphone-urilor, în special pentru clientela tânără.

Din mai multe puncte de vedere, Lumia 610 este o premieră pentru Nokia şi universul telefoanelor pe care rulează sistemul de operare Windows Phone: astfel, înainte de lansarea modelului cu carcase elegante disponibile în patru culori, nu a existat niciun smartphone pe care să ruleze sistemul de operare Windows Phone şi care să fie disponibil la un preţ recomandat de doar 187 Euro.
Concomitent, Nokia prezintă prin noul Lumia 610 primul reprezentant al telefoanelor pe care rulează sistemul de operare Windows Phone care beneficiază de condiţii mai lejere din partea Microsoft; de acestea profită în special hardware-ul: un procesor încet, memorie de lucru mai mică şi memorie extensibilă redusă – toate acestea vin în ajutorul finlandezilor, iar aceştia oferă telefonul la un super preţ. Pe de altă parte, potenţialii clienţi ar trebui să ştie exact ce primesc în schimbul banilor.
Posibilităţi limitate
Lumia 610 deţine un jack audio de 3,5 mm pe marginea superioară a carcasei şi când se foloseşte un set de căşti sunetul oferit este unul bun, smartphone-ul devenind astfel un player mobil de muzică. Şi având în vedere obiceiul persoanelor tinere, pentru care a fost conceput Lumia 610, de a asculta muzică direct de pe telefon, această opţiune este binevenită. Pe de altă parte, memoria nu este extensibilă, ceea ce limitează plăcerea de a asculta muzică, deoarece din cei 8 GB doar 5,5 GB sunt liberi. Ca alternativă, se pot instala aplicaţii de streaming. La operaţiile de scroll pe pagini de internet şi liste mai lungi, procesorul slab de 800 Mhz îţi poate pune la încercare răbdarea; înainte, Microsoft impunea, şi nu fără motiv, partenerilor săi utilizarea unui procesor cu frecvenţă de minim 1 GHz. În mare, Lumia 610 reacţionează bine la comenzi.
Autonomie bună
Destulă critică, însă. În afara restricţiilor impuse de preţ, Lumia 610 este un smartphone entry-level foarte reuşit: astfel Lumia 610 stă bine în mâna utilizatorului, este bine finisat şi datorită materialelor utilizate oferă o senzație pe care nu o oferă niciun alt smartphone din această clasă de preţ. Nici condiţia fizică a finlandezului nu ar avea motiv să se ascundă de concurenţă: convorbirile de ore întregi, chiar şi în reţelele UMTS nu reprezintă o problemă pentru Lumia 610, şi pentru cei ce mai oferă din când în când câte o pauză ecranului, în mod normal, autonomia va fi suficientă pentru mai mult de două zile. Datorită cablului micro USB livrat, inclusiv adaptor la 220V, încărcarea se poate face aproape oriunde este disponibilă o priză sau un port USB; cablul USB serveşte şi pe post de cablu de date şi în combinaţie cu aplicaţii disponibile gratis pentru PC-uri (Zune) şi Mac (Windows Phone 7 Connector, în Mac App Store) face posibil transferul de muzică, fotografii şi clipuri video.
Efectul Osborne
Totuşi, dacă modelul Lumia 610 se va vinde bine pe termen lung rămâne de văzut. În primul rând acest lucru nu are de-a face cu caracteristicile smartphone-ului colorat, ci cu aşa numitul efect Osborne care înseamnă că anunţarea unor produse noi influenţează negativ vânzările produselor deja lansate pe piaţă. Şi pentru că Microsoft tocmai a anunţat că pentru modelele actuale nu va fi disponibil un update la noul sistem de operare Windows Phone 8 care urmează să fie lansat la toamnă, potenţialii cumpărători pot renunţa cu uşurinţă pentru nici măcar cinci luni la cele mai noi aplicaţii şi funcţii. În plus, există concurenţă de la acelaşi producător – modelul mai vechi Nokia Lumia 710 deţine un procesor mai bun şi o memorie mai mare, acustică mai bună în cadrul conversaţiilor telefonice şi între timp, în funcţie de culoare, este disponibil la 220 Euro. Dar finlandezii oferă şi noului model dotări bune, astfel că Lumia 610 este un smartphone entry level foarte bine finisat cu sistem de navigaţie bun şi operare simplă tipică sistemului de operare Windows Phone – în ciuda diverselor ipoteze, smartphone-ul se recomandă în special pentru clientela mai tânără.

Plusuri

cel mai accesibil Windows Phone
display vizibil în lumină solară
acumulator bun
manevrabilitate bună

Minusuri

memorie nextensibilă
cei 256 Mb RAM fac ca aplicațiile ce necesită resurse mari să nu funcționeze bine
procesorul lent se traduce în timp de reacție mai mare

 

Etichete: , , , , ,