Sony a adus pe piaţă un al doilea smartphone outdoor, Sony Xperia Go, un model ce încearcă să-și dovedească „puterile speciale” în în testul connect.
Redactat de: Daniel Chira
Telefoanele mobile robuste, denumite cu plăcere şi smartphone-uri outdoor, sunt la modă de ceva vreme. Nu e de mirare, până la urmă telefonul mobil trebuie să îşi însoțească proprietarul şi la ieşirea la lac, ştrand, la munte sau în turele cu bicicleta. Acolo aproape toate smartphone-urile ajung în cele mai mari pericole, pentru că este umiditate, praf şi şocuri… Însă nu există nici o problemă fără rezolvare: Motorola, Samsung şi Sony au în program câteva modele deosebit de robuste pentru recreere totală. Sony îşi upgradează portofoliul de produse deja cu cel de al doilea smartphone outdoor. Pe lângă foarte compactul Xperia Active, japonezii ajung prin Xperia Go la 263 euro, o clasă mai sus.
Display luminos
Rezultatul este un companion foarte drăguţ, a cărui determinare şi abilităţi le recunoaştem abia de la a doua, dacă nu chiar la a treia privire. Spre deosebire de modelele outdoor disponibile până acum, Sony Xperia Go vine fără şuruburi evidente, denotă un aspect marţial, și se prezintă foarte urban şi şic.
Numai capacele din cauciuc pentru căşti şi mufa micro-USB de pe părţile laterale ale aparatului ne indică decent certificarea IP67. IP67 înseamnă: aparatul este imun la praf şi poate suporta scufundarea în apă pentru o perioadă de timp (maxim un metru adâncime pentru 30 minute).
Aparatul alb testat (sunt disponibile și variante pe galben şi negru) se poate prinde bine în mână chiar şi dacă aceasta este transpirată, datorită suprafeţei sale. Privirea utilizatorului cade pe ecranul tactil de 3,5 inchi, care este protejat împotriva zgârieturilor printr-un capac din sticlă minerală. Display-ul are culori multe, însă din cauza rezoluţiei scăzute de 320 x 480 pixeli acestea nu sunt deosebit de puternice. Iar la navigare, trebuie mult de rulat. Foarte puternică se prezintă luminozitatea afişajului TFT cu 452 cd/m2 – care asigură o lizibilitate bună şi în lumina directă a razelor soarelui.
Manevrare simplă
Interfaţa de utilizare intuitivă place: meniul principal se lasă organizat în patru feluri diferite, ecranul de pornire oferă, prin cele cinci nivele ale sale, loc pentru foldere, widget-uri şi linkuri. Ca sistem de operare este folosit Android 2.3.7, urmează un update la versiunea 4. Ca şi particularitate există pe lângă caracteristicile de dotare uzuale, o busolă şi încă trei programe preinstalate – corespunzătoare pentru clientela activă vizată. Camera de 5 megapixeli deţine un mod de pornire rapidă. Direct din ecranul de blocare se poate face o fotografie – întreg procesul durează mai puţin de două secunde, inclusiv cu reglajul autofocus. În rest Xperia Go pierde puţin la dotări şi vorbim doar de câteva puncte.
Procesor rapid
În ceea ce priveşte baza tehnică nu există nici un motiv de plângeri. Astfel, Sony Xperia Go foloseşte acelaşi procesor Dual Core de 1 GHz denumit NovaThor U8500 de la STEricsson pentru Tempo, care este şi la Samsung Galaxy Beam şi în versiune mai subţiată la Samsung Galaxy Ace 2 (teste în această ediţie). Memoria de lucru deţine 512 MB, care poate fi extinsă cu ajutorul unui Micro SD la 6 GB.
Puncte clar slabe în laborator
Momentul adevărului a sosit în laboratorul connect – şi aici Xperia Go a trebuit să lase urme puternice. Astfel valorile de măsurare atinse de trei ore în utilizarea mixtă, care este relevantă în practică, cât şi maxim zece ore în convorbire în reţeaua GSM nu este un capitol glorios. În prezent Sony pare să aibă o problemă cu managementul energiei, deja Xperia U şi Xperia P au fost cam slabe. Nici acustica în timpul convorbirilor nu convinge. Astfel, s-a auzit în ambele direcţii un zgomot clar. Calitatea emisiei şi recepţiei scade de asemenea sub medie. Păcat, pentru că în ceea ce priveşte optica şi manevrabilitatea Sony Xperia Go poate convinge. Puse cap la cap, în final cele 342 puncte ajung doar pentru un rezultat „satisfăcător“.
Alternative outdoor
În prezent sunt disponibile patru modele outdoor de la producători renumiţi. Cel mai vechi este Defy+ de la Motorola, care cu cele 367 puncte este ca şi până acum cel mai bun model de acest gen. Neimpresionant din punct de vedere vizual, telefonul Android 2.3 prezintă şuruburi vizibile şi prezintă un display mare de 3,7 inchi. Rezoluţia are 480 x 854 pixeli. Punctul slab este totuşi luminozitatea de-a dreptul slabă, de puţin sub 300 cd/m2. Numărul doi este Galaxy Xcover de la Samsung. Modelul cu adevărat mare convinge prin valorile sale deosebit puternice la autonomie. Astfel, Samsung rezistă în utilizare amestecată până la 5:25 ore. Ca puncte slabe sunt de menţionat: display-ul de 3,7 inchi cu rezoluţie de-a dreptul grosieră şi dotarea ceva mai redusă cu o cameră de numai 3,1 megapixeli. Şi Sony are în cursă deja un smartphone outdoor, prin ultracompactul Xperia Active: acesta merge prin outfit-ul stilat şi un touchscreen mare de 3 inchi pe un alt drum şi abordează astfel şi un alt public ţintă. Punctul slab este aici, pe lângă luminozitatea display-ului foarte redusă de numai 206 cd/m2, ca şi la fratele mai mare Xperia Go, anduranţa foarte mică. Şi chiar aceasta este importantă în ieşirile outdoor, departe de prize.