BlackBerry Curve 9320 review: Mai puține dotări multimedia, mai multă baterie

Scris de | 30 ianuarie, 2013
BlackBerry Curve 9320 review: Mai puține dotări multimedia, mai multă baterie

blackberry curve 9320La BlackBerry Curve 9320, RIM reduce dotările multimedia şi plusează la acumulator.

Noul model creat de compania RIM, BlackBerry Curve 9320 arată exact ca şi modelul 9360. Abia la o a doua privire iese în edidență carcasa ceva mai groasă, însă la testare ne-am amintit de fratele său, care a dezamăgit la capitolul autonomie. Dacă de această dată ne uităm sub capacul acumulatorului vedem că Research in Motion a făcut din acesta un selling point. Astfel, la noul model 9320, acumulatorul a crescut cu mai bine de o treime. Iar preţul de 190 euro fără abonament indică faptul că RIM a mai și “slăbit” în unele locuri.

Taste în loc de touchscreen
Compania a rămas la tastatura mică dar ergonomică QWERTY, cu care editarea textelor mai lungi este puţin mai obositoare decât cu un Bold 9900, însă mult mai simplu decât cu un touchscreen simplu. Cine vrea acest BlackBerry în principal datorită serviciilor de messaging plăteşte relativ puţini bani. Curve 9320 renunţă la amabilităţile unui touchscreen – în această privinţă îl egalează pe 9360. Dar BlackBerry OS, care este aici instalat în versiunea 7.1, nu a pus încă accentul explicit pe touchscreen ca parte a interfeţei de utilizare. În schimb, pentru navigare, tastatura este înlocuită de un touchpad – o combinaţie care convinge după puţin timp de acomodare.
Sistemul de operare BlackBerry 7.1, în comparaţie cu versiunea 7, permite printre altele utilizarea smartphone-ului ca şi hotspot mobil, deci poate transmite conexiunea proprie de internet prin WLAN către alte aparate. În afară de asta, noul sistem de operare permite implementarea radioului FM în hardware – aici intră şi 9360 după un update. Mai mult decât atât, bineînţeles că rămâne la punctele forte ale sistemului de operare BlackBerry, care pe lângă talentele de messaging universale amintite include şi administrarea informaţiilor personale, schimbul de date cu un calculator şi controlul funcţiilor tipice ale telefonului mobil.

9320Curve_Black_BackInternet neplăcut
Rezoluţia display-ului de 320 x 240 pixeli este clar mai mică decât la fratele geamăn. Pentru navigatul pe internet este prea puţin, de asemenea şi pentru prelucrarea documentelor complicate, deşi software-ul preinstalat oferă ambele. Camera se prezintă cu o rezoluţie sub medie, de 3 megapixeli. Însă calitatea fotografiei, atât cu bliţ cât şi fără, este absolut în regulă, iar cei 2048 x 1536 pixeli sunt suficienţi pentru vizualizarea pe oricare monitor normal şi TV.
Prin procesorul de 800 MHz şi 521 MB RAM, modelul 9320 este echipat adecvat, manipularea se poate face în general rapid; numai la startul programelor mai consumatoare de resurse trebuie luate în calcul pauze scurte. Pornirea la rece a aparatului durează destul de mult. Cu toate acestea, în practică, cu ajutorul comutatorului on-off, îl trimitem rapid pe Curve la “un somn adânc” din care se trezeşte în câteva secunde.

Mai bine fără UMTS
Din punct de vedere tehnic 9320 arată partea sa bună. Acustica foarte bună se îmbină cu cele mai bune caracteristici radio şi autonomie ridicată în GSM. Doar în modul UMTS caracteristicile de emisie şi recepţie şi timpul de funcţionare nu sunt chiar atât de bune. Aici se sugerează următorul sfat, având în vedere transferul de date comprimat prin servere BlackBerry fără accelerare: dacă Curve este folosit numai ocazional pentru sesiuni de internet şi download de date, poate fi folosit de asemenea exclusiv în modul 2G. Totuşi comunicăm încă în mod comod prin email, Twitter sau cu limitări şi prin intermediul Facebook, iar aparatul atinge valori de autonomie la care alte smartphone-uri nici nu visează. Printre utilizatorii business care se bazează pe eficienţă, această limitare este dezvoltată pe elementele esenţiale.

Networker de şcoală veche
Faze plictisitoare cu bypass către navigarea pe internet – Curve 9320 nu este partenerul potrivit pentru asta. Totuşi pentru a rămâne permanent în contact cu cercul de prieteni, colegi sau clienţi, prezintă destul de multe caracteristici ideale la un preţ mic.  Astfel prezintă virtuţi pentru care BlackBerry-urile anterioare au fost lăudate şi dovedeşte că RIM are încă în vedere grupa sa ţintă.

Etichete: , ,