Allview P5 Quad review: Upgrade reușit

Scris de | 5 aprilie, 2013
Allview P5 Quad review: Upgrade reușit

allview p5 quadAllview P5 Quad preia rețeta de succes a lui P5 Alldro și îi adaugă o serie de ingrediente „la modă”, precum un ecran extins, de 4.5” și un procesor  quad core la 1.2 GHz, fără a afecta prea mult prețul final.

Allview P5 Alldro a fost un smartphone ce s-a bucurat de mult succes pe piața locală, reușind să ofere multe dintre specificațiile modelelor de top la un preț mult mai accesibil. Trendurile se schimbă însă extrem de rapid pe piața smartphone și odată cu ele și pretențiile consumatorilor. Lumea se orientează spre ecranele cât mai mari și spre procesoarele multi core (este suficient să ne uităm la noul reper, Samsung Galaxy S4, cu procesor octa core și display de 5 inchi). În acest context intră în joc P5 Quad, răspunsul celor de la Allview la noile cerințe ale pieței.

p5 quadLess is more

Allview P5 Quad mizează pe un look minimalist și pe eleganța tonurilor de negru pentru a genera atracție. Ne-a surprins în mod plăcut această abordare care îi conferă telefonului un aer business. Dimensiunile carcasei sunt și ele comode, cu o greutate de 140 de grame și o grosime de 9.8 mm, iar construcția este solidă.

Partea frontală a lui P5 Quad este dominată de ecranul de 4.5 inchi, un IPS LCD cu rezoluție 960×540 pixeli și densitate 240 dpi. Este un ecran cu unghiuri de vizibilitate excelente și o luminozitate bună, însă într-o eră a displayurilor Full HD nu ne-ar fi deranjat o rezoluție puțin mai ridicată care ar fi adăugat un factor Wow telefonului. Display-ul este însă una dintre cele mai scumpe componente ale unui gadget mobil iar un ecran de ultimă generație ar fi crescut semnificativ prețul dispozitivului.

Dincolo de ecran, pe partea frontală regăsim o cameră secundară de 1MP, iar tastele de bază – Power și Volum Plus/Minus sunt amplasate pe muchia dreaptă, fiind ușor de accesat. Lipsește tasta dedicată camerei.

Alte elemente de interes sunt dispuse pe muchia superioară – mufa micro USB și jack-ul de 3.5 mm.

Spatele lui P5 Quad este realizat din policarbonat – un capac subțire, însă rezistent, oferă access la baterie și sloturile SIM. Ca și celelalte modele ale companiei și acesta este un Dual SIM dual standby. Practic funcția „Apel în așteptare” este disponibilă doar pentru SIM-ul pe care efectuați convorbirea, prin activarea opțiunii oferite de operator.

Bateria are o capacitate sporită față de P5 Alldro, ajungând la valoarea de 2100 mA. Desigur și ecranul mai mare va solicita mai multă energie, însă aceasta ar trebui să facă față cu brio.  Putem face o comparație cu Samsung Galaxy S3, care la un ecran mai mare, de 4.8 inchi, dispune tot de o baterie de 2100 mA.

allview p5 quadCameră cu pedigree

Allview refolosește la P5 Quad deja celebra cameră OV8830 pe care o integrează și modelele P4 Duo sau P6 Stony, precum și un smartphone mult mai popular – iPhone 4S. Desigur, există diferențe la capitolul software însă camera de 8MP cu iluminare BSI, touch focus și HDR oferă imagini bune și foarte bune chiar și în condiții de iluminare mai slabă. Viteza de declanșare este și ea excelentă, iar cei ce vor să fie siguri că nu ratează nici un cadru pot folosi un mod de fotografiere în rafală.

Capabilitățile video sunt și ele mai mult decât satisfăcătoare, cu o rezoluție maximă a înregistrărilor de 1920 x 1080 pixeli și un sunet sensibil. Trebuie însă să țineți cont mereu de faptul că acest 1080p, folosit intens în marketingul telefoanelor mobile nu garantează imagini de aceeași calitate cu cele oferite de o cameră profesională cu aceeași rezoulție, 1080p . Bitrate-ul și optica au un rol cel puțin la fel de important ca și rezoluția iar diferențele sunt majore.

Screenshot_2013-04-03-17-12-42Performanțe hardware

Allview P5 Quad este primul model al companiei ce are la bază un procesor quad core Cortex-A7 la 1,2GHz și un GPU de ultimă generație, PowerVR SGX 544. La bunul mers al lucrurilor contribuie și cei 1GB memorie RAM .

Aplicațiile rulează fără probleme iar sistemul de operare răspunde excelent, însă pentru a ne face o idee mai clară despre performanțe am apelat la câteva dintre cele mai populare aplicații de benchmark. Am folosit de asemenea datele existente pentru a face o comparație cu modelul precedent, P5 Alldro.

3DMark, unul dintre cele mai apreciate programe de benchmark PC a sosit de câteva zile și în magazinul Google Play. Acesta va deveni rapid unul dintre testele esențiale pentru dispozitivele mobile așa că am decis să-l inaugurăm și noi pe Allview P5 Quad. Am ales testul Ice Storm clasic, în care smartphone-ul a obținut 3058 de puncte.

În Quadrant Standard, o aplicație pe care am folosit-o și pe P5 Alldro, scorul noului model P5 Quad a fost de 3605 puncte (față de 2545 pentru P5 Alldro).

Scorul din Vellamo a fost de 1393 de puncte (1330 pentru P5 Alldro), însă aici discutăm despre testele HTML5, în timp ce punctajul înregistrat în AnTuTu a fost de 12332 de puncte.

La capitolul dotare trebuie să mai amintim că P5 Quad oferă 4GB memorie internă plus până la 32GB suplimentari printr-un card microSD,  viteze 3G HSDPA+ 21,4 Mbps și HSUPA 5,7 Mbps, WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth și GPS cu AGPS.

Software

Allview P5 Quad sosește cu Android 4.1 Jelly Bean, precum și cu o serie de aplicații și customizări implementate de Allview. Vorbim aici despre o paletă destul de variată de teme (sincer tot Android-ul „curat” de pe Nexus-uri este de preferat), efecte de tranziție, widget-uri, precum și despre funcții utile cum ar fi avertizarea luminoasă în cazul apelurior ratate sau accesul la reapelare din bara de comenzi rapide. Pasionații de muzică vor aprecia și posibilitatea de a schimba melodia prin scuturarea telefonului (un tip de Shake to Shuffle).

Accesul la Google Play este disponibil din start, iar portalul de jocuri Gameloft Live îți permite să descarci câteva titluri premium precum racerul Asphalt 6.

Concluzie

Allview P5 Quad este un upgrade important la linia de telefoane a companiei, un model ce reușește să ofere un pachet hardware și software solid, păstrând un preț atractiv de circa 1099 lei. Desigur, anul acesta am asistat la apariția noii generații de smartphone-uri cu display-uri Full HD și procesoare extrem de puternice, însă acestea sosec cu prețuri pe măsură, de regulă de peste 5-600 euro.

ROG Zephyrus G14

Etichete: , , , , ,