Asus Fonepad Note 6 review: Primul phablet cu procesor Intel

Scris de | 20 decembrie, 2013
Asus Fonepad Note 6 review: Primul phablet cu procesor Intel

Fonepad devine smartphone. Asus a transformat o tabletă de 7 inchi într-un dispozitiv mai portabil, un phablet cu display Full HD de 6 inchi, în timp ce un stylus completează experiența multimedia. Fonepad Note 6 este cel mai accesibil phablet, cu un preț de aproximativ 1.7000 lei. Vedeți în continuare verdictul connect.

 Asus-Fonepad-Note-6

În 2013, au fost lansate foarte multe phablet-uri. Modele ca Samsung Galaxy Note 3, HTC One Max, Sony Xperia Ultra și multe altele au fost lansate rând pe rând de companiile producătoare de smartphone-uri. Totuși, niciun model de buget nu și-a făcut locul până acum între aceste terminale.

Asus, companie recunoscută mai ales pe segmentul laptopurilor și al tabletelor, dar care are și antecedente cu câteva smartphone-uri puternice, precum modelele Padfone 1 și 2, a surprins anul acesta, la IFA, prin lansarea unui smartphone cu ecran de 6 inchi, cu stylus, procesor Intel, un display cu rezoluție Full HD și un preț de aproximativ De altfel, este primul smartphone cu ecran de 6 inchi care vine cu un procesor Intel.

Asus-Fonepad-Note-6-9

În timp ce toată lumea micșorează smartphone-uri și crează modele mini, Asus micșorează o tabletă de 7 inchi și o aduce la 6 inchi, pentru a oferi o portabilitate mai bună. Fonepad 7 este la baza modelului Fonepad Note 6, beneficiind de aceeași construcție și integrând aproximativ aceleași componente.

Ecran Full HD

Ecran IPS de 6 inchi cu rezoluție Full HD este un atuu important pentru un smartphone care costă aproximativ 1.700 de lei. În plus, ecranul este protejat de un strat protector care să țină amprentele la distanță, iar densitatea pixelilor este de 367 ppi.

Asus-Fonepad-Note-6-8

De o partea și de cealalta a ecranului au fost implementate două difuzoare, pe modelul Boomsound de la HTC. Amplasarea difuzoarelor în partea din față oferă audiții mult mai bune, iar pentru că sunt orientate în direcția utilizatorului detaliile din filme și jocuri se aud mai bine. În partea din față mai regăsim elemente precum camera frontală, senzorul de proximitate și cel pentru lumina ambientală, iar în bezelul de jos este implementat logo-ul companiei producătoare, Asus.

Asus-Fonepad-Note-6-7

Cu o înălțime de aproape 8.9 cm, terminalul este destul de greu de manevrat cu o singură mână, dar odată cu integrarea stylusului devine destul de clar că operarea mai facilă se face cu două mâini. Dimensiunile exacte ale terminalului sunt 164.8 x 88 x 10.3 mm și cântărește 210 grame.

Asus-Fonepad-Note-6-2

În partea din spate întâlnim camera principală, cu senzor de 8 megapixeli, precum și logo-urile Asus și Intel. Materialul utilizat pentru capacul din spate este un plastic mat care oferă un grip bun și nu adună amprente. Marginea de jos găzduiește portul microUSB și un microfon, iar tot aici este încastrat stylusul, aproape de colțul din dreapta. Pe dreapta sunt amplasate butoanele fizice, cel pentru controlul volumului și Power/Lock, pe stânga avem sloturile pentru cartelă și pentru card, acoperite de un capac, iar în muchia superioară găsim jack-ul pentru conectarea căștilor.

Procesor Intel

Asus este unul dintre cei mai constanți parteneri Intel pe partea de tablete, după modele ca Fonepad 7 (1 și 2) sau Memo Pad FHD1, iar istoria se repetă și pentru phabletul Fonepad Note 6. Avem de-a face cu un SoC Intel Atom Z2580 dual-core la o frecvență maximă de 2 GHz, în timp ce partea de procesare video este asigurată de o soluție PowerVR SGX 544 MP2 și este completată de 2 GB memorie de lucru. Fonepad Note 6 este disponibil în variantă de 16 sau 32 de GB. Versiunea testată de noi a fost cea cu 16 GB spațiu de stocare, dintre care sunt utilizabili doar 9.5 GB, iar spațiul poate fi extins cu ajutorul unui card microSD cu până la 64 de GB.

 Asus-Fonepad-Note-6-4

Procesorul Intel Z2580 cu două nuclee poate procesa până la 4 fire simultan, făcând parte din gama de procesoare CloverTrail+, lansată la începutul acestui an de Intel. Procesorul face față în majoritatea task-urilor, performanța grafică fiind cea care nu va funcționa la cele mai înalte standarde în anumite jocuri 3D cu cele cu grafică sofisticată. Titluri ca Asphalt 8, GT Racing 2, Amazing Spiderman, Fifa 14 sau Riptide GP 2 au fost jucate cu succes. Totodata, filmele la cea mai bună rezoluție funcționează fără cusur, în timp ce browsing-ul pe un ecran cu asemenea dimensiuni este o plăcere.

Asus-Fonepad-Note-6-6

În altă ordine de idei, urmează un an în care Intel va aduce pe piață BayTrail, iar rezultatele pe care le-am văzut până acum sunt foarte bune și gigantul producător va intra în liga celor mari și pe partea de tablete și smartphone-uri. Asus se va număra printre primii producători care va avea produse cu procesoare din gama Bay Trail.

Asus-Fonepad-Note-6-3

În testele de Benchmark, Fonepad Note 6 obține 7085 de puncte în Quadrant, 19.584 puncte în Antutu, 4397 puncte în testul Ice Storm Extreme din 3Dmark, 1.834 în testul HTML5 din Vellamo, 58 de cadre pe secundă în Epic Citadel.

Camera integrată de Asus oferă imagini bune în lumina naturală, dar odată cu lipsa flash-ului LED nu putem vorbi de imagini prea bune în cadrele realizate în lumina slabă. Camera de 8 megapixeli obține imagini pe un format 4:3 la 8 megapixeli, iar la trecerea pe 6 pixeli se obțin imagini cu un aspect ratio de 16:9.

Autonomia phabletului este susținută de o baterie de 3.200 mAh. Rezistă 6 ore și 23 de minute la rularea unui video în buclă și la peste 3 ore de gaming intensiv, iar într-o utilizare zilnică moderată poate ajunge și la peste 2 zile. Pe hârtie, Asus promite până la 23 de ore de convorbiri 2G, până la 334 ore de standby pe 3G și 7 ore de utilizare.

Intefață

Fonepad Note 6 rulează Android 4.2.2, cu o interfață ușor modificată, mai ales în ceea ce privește designul și aplicațiile. Este interfața proprietară Asus, aceeași pe care o utilizează și pentru tablete.

Supernote este aplicația care funcționează împreună cu stylusul, fiind optimizată pentru o folosire ușoară. Atunci când stylusul este scos din lăcașul său, un ecran separat cu aplicația SuperNote este activat și de aici putem alege dintr-o gamă mai mare de layot-uri, să creăm o notă sau un memo. Butonul fizic integrat pe stylus permite încercuirea unei zone pentru a crea un screenshoot pe care să-l salvezi sau împărtășești pe diverse canale social media. În plus, la tragerea instrumentului de desenare din lăcaș, în partea dreaptă apare o mică iconiță care, odată trasă peste ecranul activ, va crea o grilă peste ecran și va permite luarea unei notițe rapide. Este posibilă chiar și derularea paginilor fără atingere, prin amplasarea stiloului pe marginea ecranului.

Asus-Fonepad-Note-6-5

Printre aplicațiile instalate de Asus avem un manager pentru fișiere, o soluție de backup, o aplicație care protejează aplicațiile individuale cu o parolă, precum și un dicționar, calendar, Story sau My Library. AudioWizard este softul care calibrează sunetul în funcție de acțiunile pe care le realizăm – movie, gaming, recording, music sau speech, iar calibrarea ecranului se poate realiza cu ajutorul Asus Splendid. Zona de notificări oferă acces spre o serie de setări rapide.

Aplicația camerei este intuitivă și oferă funcții pe care le cunoaștem: ISO, expunere, balans de alb, reducerea zgomotului de imagine etc, precum și o serie de moduri de fotografiere, între care HDR, Night, Panorama sau Smart Remove, mod în care poți șterge anumite elemente din cadrul realizat.

Concluzie

Asus FonePad Note 6 este un phablet impresionant dacă îl raportăm la concurență și prețul la care este disponibil. Principalele atuu-uri sunt ecranul de 6 inchi cu rezoluție Full HD, procesorul Intel Atom Z2580, stylus-ul și difuzoarele frontale. Sigur că are și minusuri pus lângă alte terminale, dar care costă în jur de 3.000 de lei: procesorul Intel este mai slab decât Snapdragon 800, lipsește 4G-ul, NFC-ul sau un design slim.

Plusuri

  • Ecran Full HD
  • Stylus
  • Procesor Intel Atom Z2580 la 2 GHz
  • 2 GB memorie RAM
  • Difuzoare frontale
  • Experiență multimedia bună

Minusuri

  • Construcție solidă
  • Autonomie neimpresionantă
  • Lipsa flash-ului LED

Etichete: , , , , , ,