Allview Viva i8 review: cea mai bună tabletă românească a momentului

Scris de | 9 ianuarie, 2014
Allview Viva i8 review: cea mai bună tabletă românească a momentului

Prima tabletă românească cu procesor Intel ne-a întrecut așteptările. Avem o soluție Intel performant integrată într-o construcție din aluminiu, subțire și bine finisată. În sfârșit, am putea spune că tabletele românești reprezintă o soluție în fața producătorilor consacrați, cel puție pe segmentul de tablete cu performanțe medii.

În ultimii doi ani ne-au trecut pragul foarte multe tablete aduse în țară sub brand românesc. Marea lor majoritate nu ne-au surprins prea mult, fiind tablete echipate cu procesoare de o generație mai veche și având performanțe destul de slabe, mai ales în gaming. În plus, primele tablete românești cu procesor quad-core au fost o dezamagire pentru toată lumea și au dovedit că nu cifrele mari și nucleele multe contează atunci când avem parte de un procesor slab.

În noiembrie, Allview a lansat prima tableta locală cu procesor Intel și m-am bucurat. M-am bucurat pentru că nu am empatizat prea tare cu tabletele lansate de brandurile locale, fiind modele destul de slabe -după cum spuneam mai sus-, și trecuse multă vreme de când văzusem vreo mișcare interesantă în această zonă. Și o așteptam de la Allview pentru că dovedise cu gama de smartphone-uri că poate face și mișcări frumoase, iar ultimele versiuni de tablete m-au încântat la capitolul design, dar nu au punctat prea bine la partea de specificații.

Prima tabletă sub brand românesc cu procesor Intel a surprins redacția connect încă de la primul contact. Cu un design slim, pe un format asemănător lui iPad mini, Allview Viva i8 are sub capotă un procesor dual-core de la Intel căruia i-am mai testat performanțele și ne-a plăcut, iar display-ul cu diagonală de 7.9 inchi surprinde prin culori vii și un contrast ridicat.

Design slim

Allview-Viva-I8-9

Cu 7.2 mm grosime și 312 grame în greutate, Viva i8 devine rapid un companion foarte bun pentru deplasări. Având un șasiu subțire, aceasta permite manevrarea cu o singură mână, deși are un raport de aspect 4:3, butoanele fizice amplasate pe dreapta ajutând la manevrabilitate. Partea din față dezvăluie un display IPS de 7.9 inchi cu rezoluție 1024 x 768 pixeli, iar în marginea care înconjoară ecranul se află și camera frontală cu senzor de 2 megapixeli.

Allview-Viva-I8-3

Capacul din spate are o construcție din aluminiu, aspect care ne-a surprins atunci când am scos tableta din cutie. Doar portul microUSB și jack-ul pentru căști sunt situate într-un monobloc din plastic pe muchia superioară, care coboară cam un centimetru spre spate, aici fiind ascunse și antenele. În colțul din stânga avem camera cu senzor de 5 megapixeli, iar în partea inferioară avem două difuzoare stereo. La bază se află un microfon, pe dreapta slotul pentru cardul microSD.

Putere la interior

Allview Viva i8 mizează pe o soluție dual-core de la Intel, la o frecvență de 2 GHz, alăturată unui procesor grafic PowerVR SGX 544MP2 cu o frecvență de 533 MHz și 1 GB memorie de lucru. Procesorul optimizează performanța cu un consum redus de energie prin scalarea inteligentă între nivelul de stand-by, frecvență scăzută, frecvență ridicată și frecvență maximă, rulând la frecvențe cuprinse între 1.3 și 2 GHz. Tehnologia Intel Hyper-Threading integrată înseamnă că patru fire de execuție pot rula în același timp, cu câte două thread-uri software, simultan, pe fiecare dintre cele două nuclee, optimizând multitasking-ul.

Allview-Viva-I8-4

Modern Combat 4, Nova 3, GT Racing 2 sau Real Racing 3 au fost jucate cu succes, filme la cea mai înaltă calitate nu sunt o problemă, iar alte acțiuni mai ușoare, precum cititul unui e-book sau navigatul pe internet, sunt floare la ureche pentru Viva i8. Singura problemă apare în procesele multitasking, cu descărcarea în fundal a unui fișier și browsing pe internet sau rularea unui joc. Aici procesorul Intel își cunoaște limitele, dar per total experiența este una foarte plăcută, probabil cea mai bună experiență oferită de o tabletă sub brand românesc.

Allview-Viva-I8-7

În testele de benchmark ajunge la 21.859 de puncte în Antutu, 7447 în Quadrant, 4720 în testul Ice Storm Extreme din 3DMark, 58.3 cadre pe secundă în Epic Citadel și 2066 de puncte în testul HTML5 din Vellamo. În comparație cu o altă tabletă românească lansată recent și care vine echipată cu specificații bune și preț asemănător, E-Boda Revo R85, Allview o întrece în toate testele.

Camera foto principală, model OV 5645, are un senzor de 5 megapixeli care nu surprinde prin calitate, imaginile având un zgomot de fundal ridicat, focalizarea realizându-se greu și având nevoie de o secundă de la declanșare până la realizarea fotografiei. Aplicația pentru camera nu are prea multe funcții, dar este capabilă de panorame sau de schimbarea  rezoluției la 2 megapixeli sau VGA. Nici camera frontală de 2 megapixeli nu are cea mai bună calitate, dar este extrem de utilă în videoconferințe.

Autonomia este susținută de o baterie de 4.600 mAh, care oferă o rezistență de până la 4 ore și 22 de minute în gaming, iar într-un test video  cu ecranul la o luminozitate de 100% ajunge până la 5 ore și 49 de minute de utilizare. Surprinde prin durata mare de viață a bateriei în stand-by, iar cu o utilizare moderată și luminozitatea ecranului la 50% se pot atinge și până la 3 zile de autonomie.

Allview-Viva-I8-2

Pentru completarea specificațiilor tehnice trebuie menționat că Allview Viva i8 oferă 16 GB spațiu de stocare (care poate fi extins până la 32 de GB cu un microSD), iar pentru conectivitate avem GPS, 3G printr-un cu ajutorul unui cablu OTG (neinclus), Bluetooth 3.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n și WiFi Display.

Interfață

În privința sistemului de operare și a interfeței rulate, Viva i8 merge pe Android 4.2, fără modificări majore față de sistemul de operare stock. Notificările se deschid printr-o swype de sus în jos în partea dreaptă, în timp ce aceeași operațiune efectuată în stânga ne deschide o parte dintre setările rapide, iar de aici putem seta luminozitatea, dezactiva conectivitatea wireless, să intrăm în modul avion sau să accesam setările generale.

Între aplicațiile preinstalate avem un ativirus de la Bitdefender, un cititor PDF, calculator, manager pentru fișier, task manager, OfficeSuite pentru documente, SeeNow HD pentru programe TV și filme, un recorder. În plus, aplicația Air Click oferă acces rapid la aplicațiile favorite prin afișarea unui buton care se va afla permanent pe ecran, deasupra tuturor celorlalte elemente. Odată apăsat butonul, în partea de jos se deschide o listă cu aplicațiile favorite. Butonul poate fi amplasat oriunde pe ecran, acolo unde ni se pare mai facil.

Allview-Viva-I8-6

Concluzie

Allview Viva i8 este cea mai puternică tabletă adusă în România de brandurile locale și pe care avem ocazia să o testăm. Soluția de la Intel pentru partea de procesare este puternică și reprezintă marele atuu care ajută în activități intense și oferă o autonomie bună, în timp ce construcția din aluminiu și o grosime de numai 7.25 mm sunt elemente care atrag. Tableta se vinde în magazinele din țară pentru 899 lei.

Viva i8 este prima tabletă românească care primește atâtea plusuri din partea mea, dar trebuie ținut cont și de minusurile cu care ea vine. În primul rând, ecranul oferă doar o rezoluție 1024 x 768 pixeli și o rezoluție HD ne-ar fi încântat mai mult. Apoi, nu avem prea multe pe partea de conectică, lipsind portul HDMI, iar 3G-ul este o soluție doar prin utilizarea unui cablu OTG. Și memoria RAM de numai 1 GB incomodează uneori în procesele multitasking.

Plusuri

  • Procesor puternic, Intel Atom Z2580
  • Construcție slim
  • Ecran cu luminozitate bună și contrast ridicat
  • Consum de energie redus, cu autonomie sporită
  • GPS

Minusuri

  • 1 GB memorie RAM
  • Rezoluție mică
  • Sunetul la volum ridicat deranjează

Etichete: , , , , , , , , ,