MWC 2014: Samsung a lansat Galaxy S5. Află noutățile aduse de flagship-ul sud-coreenilor

Scris de | 25 februarie, 2014
MWC 2014: Samsung a lansat Galaxy S5. Află noutățile aduse de flagship-ul sud-coreenilor

GALAXY S5_Combi 2P 0219

Samsung a lansat aseară noul vârf de gamă, Galaxy S5, în cadrul Mobile Web Congress. Samsung Galaxy S5 păstrează în linii mari designul cunoscut de la Galaxy S4, dar aduce îmbunățiri importante și o serie de funcții interesante pentru utilizator. Terminalul va ajunge în magazinele din România începând cu 11 aprilie, dar prețul nu este cunoscut momentan.

Noul dispozitiv din familia Galaxy S nu mizează pe funcții smart precum predecesorul S4, dar introduce o serie de caracteristici atractive, între care un senzor de amprentă, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac, certificare IP67, mod Ultra Battery Saving și Download Booster.

Din față, smartphone-ul sud-coreean păstrează designul lui S4, dar spatele a cunoscut o schimbare prin introducerea unui plastic cauciucat cu nervuri, asemănător primei generații Nexus 7.

Dotări tehnice

Contrar așteptărilor și a zvonurilor anunțate înaintea evenimentului de aseară, Galaxy S5 merge pe un ecran de 5.1 inchi cu panou Super Amoled, rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli și 432 ppi densitate a pixelilor. Zvonurile anunțau un ecran de dimensiuni de cel puțin 5.2 inchi și o rezoluție mai mare decât ceea ce s-a folosit și la Note 3. Adevărul este că, la o asemenea dimensiune a ecranului, ochiul uman nu poate vedea încă diferențe și ar fi fost necesară o rezoluție mai mare doar dacă vorbeam de un phablet, ceea ce nu este cazul în momentul de față.

SM-G900F_charcoal BLACK_02

Motorizarea este susținută de un procesor quad-core la 2.5 GHz, model Qualcomm Snapdragon 800, alăturat unui chipset grafic Adreno 330 și unei memorii RAM de 2 GB. Camera principală folosește un senzor de 16 megapixeli, cea secundară are 2 MP, este disponibil în versiune de 16 sau 32 de GB (cu posibilitatea atașării unui card microSD), și dispune de o serie de funcții și senzori care vin în ajutorul utilizatorilor. Bateria măsoară 2.800 mAh, iar S5 funcționează în rețea LTE CAT 4, adică atinge în teorie viteze de download de până la 150 Mbps și upload de 50 Mbps.

Camera lui S5 a făcut trecerea la 16 megapixeli, cu autofocus în 0,3 secunde, fără procesare pentru imagini HDR. În plus, funcția Selective Focus va permite focalizarea într-o anumită zonă în timp ce fundalul este estompat.

Îmbunătățiri și funcții

Senzorul de amprentă nu mai este o noutate, ci un zvon confirmat. După iPhone 5s și HTC One Max, Samsung Galaxy S5 este următorul dispozitiv din liga mare care integrează un senzor de amprente. Avem de fapt un scaner de amprente (Finger Scanner), care funcționează printr-un swype de sus în jops pe butonul fizic Home. Pe lângă posibilitatea de a debloca dispozitivul, Samsung oferă și posibilitatea de a efectua plăți cu mobilul printr-un parteneriat efectuat cu PayPal, dar nu știm încă dacă va funcționa și în România.

S Health a cunoscut un update la versiunea 3.0, iar pe lângă posibilitatea de a monitoriza pașii efectuați, istoricul alimentelor și al exercițiilor, o noutate este reprezentată de senzorul care monitorizează ritmul cardiac. Au fost lansate în ultimul timp o serie de dispozitive de fitness, cu diverse măsurători, iar Samsung a reușit implementarea unui senzor care să facă asta direct din telefonul mobil.

SM-G900F_charcoal BLACK_03

Un alt aspect aplaudat la scenă deschisă de către jurnaliștii prezenți în sala de la Barcelona a fost certificarea IP 67. Certificarea IP 67 înseamnă că smartphone-ul SGS5 este rezistent la apă și praf, dar nu la scufundări, ci la imersiuni accidentale cu apă. Samsung Galaxy S4 Active a primit recunoștința multor utilizatori în 2013, iar Sony Xperia Z, rezistent la apă, a fost de asemenea un succes.

S5 integrează doar o baterie de 2.800 mAh, care asigură până la 10 ore de navigare WEB și 12 ore de redare video, dar a fost implementat un mod, denumit Ultra Power Saving, care va trece telefonul în culori alb-negru și va opri toate aplicațiile și serviciile care nu sunt necesare. Samsung spune că atunci când mai ai 10% baterie și modul este activat, în standby vei atinge aproximativ 24 de ore. În practică tot ce ne interesează este să vedem cât ne va ține bateria până vom ajunge la o priză și cât vom putea vorbi la el. Testăm când primim telefonul la teste și revenim cu detalii.

Download Booster combină Wi-Fi-ul și puterea semnalului 4G pentru a oferi download-uri și mai rapide, aparent cu download de 1 GB în 30 de secunde. Sună interesant, dar aici contează și tipul conexiunii de date a utilizatorului, iar în România acoperirea 4G nu este foarte mare în acest moment (aspect care se poate schimba începând cu 6 aprilie și lansarea în spectru larg a rețelei 4G).

Disponibiltate și preț Samsung Galaxy S5

Oficialii Samsung au anunțat că Galaxy S5 va fi disponibil în peste 150 de țări începând cu 11 aprilie. Vodafone România a făcut deja anunțul în ceea ce privește disponibilitate terminalului, dar suntem siguri că el va fi disponibil începând cu acea dată la toți marii operatori și la magazinele online.

Va fi disponibil în 4 versiuni de culoare: negru, alb, albastru și auriu.

Etichete: , , , , , , ,