Smartphone: un rol tot mai important în sănătate

Scris de | 9 mai, 2014
Smartphone: un rol tot mai important în sănătate

Utilizarea dispozitivelor electronice în domeniul sănătăţii este o afacere de miliarde. Aici tehnica inteligentă ar trebui chiar să ajute la reducerea costurilor de sănătate.

UE, prin „Agenda Digitală 2020“ vrea să stimuleze economia digitală. Aceasta a identificat domeniul E-Health drept o piaţă promiţătoare în creştere. Mai multe informaţii găseşti la: http://ec. europa.eu/digital-agenda/en/ about-health.
UE, prin „Agenda Digitală 2020“ vrea să stimuleze economia digitală. Aceasta a identificat domeniul E-Health drept o piaţă promiţătoare în creştere. Mai multe informaţii găseşti la: http://ec. europa.eu/digital-agenda/en/ about-health.

Ziarele şi posturile de televiziune vorbesc despre sănătatea publică aproape în fiecare zi. În connect citeşti rar despre această temă. Însă atunci când medicina ajunge High-Tech, rezultă perspective foarte interesante.

Creştere prin economii forţate

Conform OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) economiile europene cheltuiesc aproximativ zece procente din produsul lor intern brut pentru sănătate. „Prin interesul sănătăţii tot mai mare, progresul tehnic şi îmbătrânirea, conform calculelor noastre, acest procent va creşte la aproximativ 16 procente până în 2020“, explică Dr. Joachim Kartte, şeful Centrului de Competenţă Pharma & Healthcare la compania de cercetare pe piaţă Roland Berger. „Această ramură va avea nevoie tot mai mare pentru a utiliza tehnologia informaţiei şi comunicării, pentru a putea sprijini tot mai mulţi oameni în vârstă, fiind păstrat acelaşi buget” . Soluţiile electronice în domeniul sănătăţii, pe scurt E-Health, profită deci de creşterea razantă a pieţei.

În acelaşi timp, părţile implicate, având o imagine generală asupra întregului sistem sanitar, promit o reducere semnificativă a costurilor. Prin urmare, furnizorii recurg la soluţii corespunzătoare și mizează pe lângă producătorii de hardware şi sisteme E-Health, şi pe industria de telecomunicaţii. Pentru că şi aceasta caută de urgenţă noi domenii de business, pentru a putea creşte în continuare, iar în domeniul E-Health, a identificat o astfel de piaţă în creştere.

Soluţii speciale pentru E-Health

La discuţiile referitoare la aceste pieţe şi soluţii este foarte important să fie întâi clarificaţi termenii. Conform definiţiei comune, E-Health cuprinde toate aplicaţiile tehnicii electronice din domeniul sănătăţii. Mobile Health sau M-Health este un subset, în care utilizarea dispozitivelor mobile în sectorul sănătăţii este în centrul atenţiei. Şi telemedicina se referă la utilizarea serviciilor de telecomunicaţii în domenii precum diagnosticarea şi monitorizarea pacienţilor – până la inclusiv executarea operaţiilor „prin control de la distanţă”.

Bineînţeles că deja acum viaţa de zi cu zi din birouri şi clinici este dominată de hightech. Chiar dacă în acest domeniu, tabletele se înlocuiesc tot mai des cu calculatoare staţionare, multe dintre aparatele utilizate acolo sunt de fapt dezvoltate special pentru piaţa medicală.

Pentru sistemele cu raze, RMN-uri sau EKG-uri acest lucru este foarte adevărat – însă de exemplu şi pentru dispozitivele mobile precum Motorola MC75A0HC ilustrat mai sus. Acesta rulează Windows Mobile iar manevrarea cu ajutorul unei tastaturi mini în comparaţie cu iPad-ul şi Co, nu este neapărat la fel de rapidă ca timp. Însă scanerul său de coduri de bare integrat este conceput să colaborare cu aplicaţii specializate tocmai pentru utilizarea în clinici (de exemplu pentru înregistrarea medicamentelor administrate). În plus, acesta are o suprafaţă specială, care nu poate fi atacată nici de către agenţii de dezinfectare agresivi. Un aspect important, când vine vorba despre asta, este că după o consultaţie sau o vizită trebuie ucişi germenii.

În perspectivă, E-Health, M-Health şi telemedicina au însă ca scop, înainte de toate, detectarea şi monitorizarea datelor de sănătate din cabinetele medicale şi spitale, şi depozitarea acestora acasă. Acest segment de piaţă este încă în fază incipientă, însă există deja primele soluţii adecvate – precum sistemele de urgenţă pentru vârstnici, care pe lângă comunicarea verbală în colaborare cu senzorii corespunzători, monitorizează şi date vitale precum pulsul sau tensiunea arterială şi prin telecomunicaţie le trimit către un calculator central. Acesta declanşează alarma la medicul competent, imediat ce valorile părăsesc standardul şi astfel – indică problemele medicale.

Asistenţi în Cloud

Fără doar şi poate, multe dintre soluţiile E-Health, la fel ca şi în celelalte domenii, se bazează pe inteligenţa din Cloud. Astfel, sistemele utilizate la faţa locului pentru pacienţi nu trebuie să fie deosebit de specializate. Unii furnizori de telefoane mobile pentru seniori experimentează în prezent evaluarea profilelor de mişcare în interiorul locuinţei. Astfel de concepte sunt necesare numai pentru smartphone-urile moderne care au deja încorporaţi senzori din fabrică precum GPS, senzor de poziţie sau busolă. Fundalul ştiinţific: dacă activitatea medie a unui om în vârstă scade semnificativ, timp de mai multe săptămâni – el stă deci mai multe ore pe zi numai pe canapea, deşi cu câteva luni înainte lucrurile au stat altfel –, acest lucru este un indiciu pentru boli emergente.

Un serviciu Cloud corespunzător poate recomanda pacientului sau medicului său, o clarificare a background-ului printr-o investigare mai exactă.Un alt exemplu de îmbinare fericită între datele de sănătate colectate de acasă sau pe drum cu ajutorul Cloud sunt jurnalele digitale pentru diabetici. Pentru a „seta“ un pacient diabetic – deci pentru a-l instrui, astfel încât în funcţie de alimentele consumate să îşi poată injecta singur cantitatea corectă de insulină, medicii au nevoie de o documentaţie cât se poate de complexă a valorilor de glucoză din sânge înainte şi după diverse mese servite timp de mai multe săptămâni. Nu este de mirare faptul că pacienţii uită adesea să noteze totul în astfel de jurnale.

De aceea, soluţiile corespunzătoare M-Health transferă valorile măsurate, în formă criptată online, pe servere specializate, unde medicul specialist le poate vizualiza în orice moment – după un consimţământ al pacientului în prealabil. Pe lângă îmbunătăţirea bazei de date, mai există încă un alt mare avantaj, şi anume faptul că pacientul nu trebuie să vină la clinică pentru un control intermediar.

În domeniul telemedicinii există deci multe soluţii inteligente, care existau înainte doar în filmele ştiinţifico-fantastice. Ramura E-Health cercetează bineînţeles de asemenea şi astfel de soluţii, iar în special furnizorii asiatici au evoluat semnificativ în acest domeniu. Acceptarea unor astfel de soluţii la pacienţi este o altă problemă. Este clar însă că o societate într-o continuă îmbătrânire o poate scoate cu greu la capăt fără o îngrijire şi alimentare parţial automată. Provocarea constă din faptul că, aici limbajul uman nu va fi folosit aproape deloc – chiar dacă va fi vorba despre un video-call cu doctorul.

Între lifestyle şi medicină

În special dispozitivele suplimentare M-Health pentru smartphone-uri care sunt din ce în ce mai ofertate, nu sunt totuşi toate concepute pentru a transfera date medicale de la bolnavi prin internet către alţi medici. Multe dintre soluţii servesc doar pentru ca valorile determinate să le poţi urmări singur, chiar şi pe o perioadă mai lungă de timp. Acestea încep deja cu cântarul electronic sau sistemul de fitness, precum cureaua de piept indicată mai sus pentru aplicaţia de alergat „Runtastic“. Astfel de produse se găsesc adesea mai de grabă în domeniul lifestyle şi fitness. În cazul în care se poate susţine un antrenament ambiţios, pe ecran sunt afişate creşterea performanţei şi rezistenţei proprii pe o perioadă mai lungă de timp. Sau când un cântar electronic îi calculează celui care vrea să slăbească, pierderea greutăţii pe parcursul a câtorva luni. Soluţii similare sunt de asemenea pentru determinarea pulsului şi a tensiunii arteriale, temperaturii corpului şi altor valori asemănătoare. Unele dintre dosarele tale pot face parte dintr-un check-up sau pot fi folositoare pentru o consultaţie la medicul de familie – cu condiţia ca senzorii utilizaţi la acele gadget-uri medicale să funcţioneze cu precizie şi utilizatorul să îi folosească corect.

Smartphone-uri ca şi laboratoare mobile?

Se speculează cu plăcere şi des faptul că, în câţiva ani, smartphone-urile vor putea supraveghea în permanenţă datele vitale ale utilizatorilor. Pentru aparate specializate precum telefoanele mobile pentru seniori sau smartphone-urile M-Health, acest lucru este uşor de imaginat. Dacă astfel de aplicaţii vor juca un rol mai mare pe piaţă, rămâne de văzut în viitor. Fiindcă astfel de senzori pentru puls, tensiune arterială sau temperatură corporală lucrează exact, şi trebuie să fie în contact direct cu pielea,respectiv corpul. Un smartphone purtat în buzunar ar putea detecta astfel de valori, cu tehnica disponibilă în prezent, doar extrem de inexact. În plus, senzorii corespunzători sunt momentan prea mari şi prea scumpi, pentru a ajunge ca dotare standard la aparatele de serie. Mai probabilă este o altă dezvoltare: senzorii vitali vor fi dispozitive independente – astfel, un ceas de mână, o brăţară de fitness sau un alt tip de dispozitiv aidoma unei bijuterii ar putea detecta destul de corect pulsul, tensiunea arterială şi temperatura corpului.

Acolo unde, din motive medicale, se recomandă supravegherea altor factori precum zahărul din sânge sau colesterolul, senzorii generali pot fi completaţi cu alte componente specializate – precum EKG-urile sau sistemele care supraveghează în somn respiraţia, sau alte date vitale. În câţiva ani, senzorii implantaţi sub piele ar putea chiar să analizeze direct şi în timp real,sângele unui pacient.

Un astfel de mini-laborator cu conexiune Bluetooth au prezentat cercetătorii elveţieni acum câteva săptămâni la Lausanne (vezi dreapta jos); în aproximativ trei ani poate fi gata pentru piaţă. Valorile măsurate sunt transmise prin radio short-range către smartphone.Şi apoi, puterea acestuia de calcul preia şi evaluează datele colectate.

Dacă zahărul din sânge al unui bolnav de diabet scade sau senzorul determină o creştere critică a altor parametri, aplicaţia corespunzătoare va avertiza imediat proprietarul. Suplimentar, datele colectate în aplicaţiile respective, pot fi înregistrate de către telefonul mobil, datorită conexiunii permanente la internet, şi în bazele de date cloud corespunzătoare.

Standarde IEEE pentru E-Health

În această direcţie se îndreaptă activităţile „Institutului de Inginerie Electrică şi Electronică“ IEEE, activ în standardizarea pentru telecomunicaţii şi alte domenii. Prin standardul de informatică medicală IEEE 11073, pentru echipamente şi dispozitive medicale, s-a pus deja bazele pentru reţelele de senzori medicali cu gateway-uri precum smartphone-uri sau routere staţionare şi set-top-box-uri. Ele definesc înainte de toate formatele şi structurile datelor colectate şi nu în ultimul rând protecţia acestora împotriva interceptării sau accesului persoanelor neautorizate. Transportul efectiv de date este preluat apoi de soluţii de comunicare de date, care pentru cititorii connect sunt demult cunoscute: Bluetooth, NFC, ZigBee, conexiunile prin cablu, USB sau Ethernet etc.

Astfel, în funcţie de aplicaţie, senzorii sau dispozitivele speciale necesare, se pot conecta între ele, precum şi cu dispozitive centrale proiectate în acest scop. Ulterior, protocolul de sprijin necesar poate fi singur învăţat de către un telefon mobil sau un router cu ajutorul unui software similar. Astfel, dacă dispozitivele şi componentele de la furnizori diferiţi vor colabora şi se vor completa, va rezulta o reducere a preţurilor – de acest lucru este sigur Dr. Malcolm Clarke, expert E-Health şi membru IEEE.

Exact pe asta se concentrează speranţele şi conceptele tuturor părţilor implicate: aşa cum a fost descris anterior, E-Health trebuie să facă posibilă îmbunătăţirea calităţii îngrijirii medicale, la un număr de cazuri şi pacienţi aflat în creştere. Pentru a evita o explozie a costurilor de sănătate, preţurile pe fiecare caz trebuie în acelaşi timp să scadă. Dacă acest lucru va avea succes şi noi toţi trăim puţin mai sănătos datorită implementării acestor soluţii, s-au realizat multe.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,