Smartphone-urile cu display-uri imense nu mai sunt modele pure, dar nici tablete – sunt phablete.
În cazul în care, un smartphone deţine un ecran cu diagonală mai mare de 5 inchi este numit phablet – denumirea reprezintă o combinaţie între phone şi tablet. Aceste dispozitive sunt în vogă. Iniţiatorul valului este Samsung: prin Galaxy Note, în anul 2011, coreeni au lansat pe piaţă un smartphone, care cu un display de 5,4 inchi deţinea un ecran imens pentru acele vremuri, fiind singurul cu aceste dimensiuni.
Modelul de succes Galaxy Note II
În ceea ce priveşte dimensiunea ecranului, Galaxy Note nu avea concurenţă, dar acest lucru s-a schimbat în anul 2012, odată cu apariţia Galaxy Note II cu display şi mai mare de 5,5 inchi. Între timp, fiecare producător renumit deţine un phablet în ofertă, unele având chiar şi display-uri de 7 inchi. Dar, candidaţii testaţi: LG Optimus G Pro, Samsung Galaxy Mega, Acer Liquid S1 şi ZTE Grand Memo LTE nu au ecrane chiar atât de mari, cel mai mare fiind ecranul modelului Samsung, 6,3 inchi. Dar să le analizăm pe rând.
SAMSUNG GALAXY MEGA
Modelul Mega are o autonomie şi o recepţie bună. Doar memoria este mică.
Producătorul Samsung nici că putea găsi un nume mai potrivit decât Mega pentru smartphone-ul cu cel mai mare ecran din ofertă. Modelul, ce rulează sistemul de operare Android 4.2.2 este disponibil la un preţ de 400 euro.
Mare, mai mare, Galaxy Mega!
Cu o lungime de aproape 170 mm, o lăţime de aproape 90 mm şi o greutate totală de 201 grame, Galaxy Mega este foarte mare: doar Asus Fonepad are dimensiuni mai mari. În ciuda dimensiunilor şi a greutăţii mari, Galaxy Mega stă surprinzător de bine în mâna utilizatorului. Astfel, la purtarea conversaţiilor telefonice, niciun utilizator nu trebuie să se ascundă pe motivul că i-ar fi ruşine să se lase văzut cu un telefon atât de mare. Contrar aşteptărilor, modelul Mega se poate ţine bine şi în siguranţă cu o singură mână. Acest lucru reuşeşte mai bine decât cu multe tablete cu ecran de 7 inchi. Nici din punct de vedere haptic nu avem ce reproşa modelului Mega, deoarece acesta urmează linia de design a modelului Galaxy S4 şi are un model frumos pe capacul din poli-carbonat al acumulatorului.
Ecran HD luminos
Fără nicio îndoială, piesa centrală a modelului Mega îl reprezintă display-ul TFT de 6,3 inchi. Ecranul în format XL are rezoluţie HD de 720 x 1280 pixeli. Această combinaţie oferă o densitate a pixelilor de doar 234 ppi. Deci dacă priveşti mai atent poţi deosebi pixelii individuali. Acest lucru este relevant doar în teorie, deoarece în rutina zilnică nimeni nu va ţine smartphone-ul atât de aproape de ochi. Acestor date li se alătură o luminozitate de 380 cd/m2 – Galaxy Mega se poate utiliza fără probleme şi în lumina directă a soarelui.
Perfect pentru navigat
Modelul Mega se face remarcat ca dispozitiv ideal pentru navigarea pe internet şi vizionarea clipurilor video şi se poate utiliza şi pe post de consolă pentru jocuri – display-ul imens joacă un rol important. Pe touchscreen-ul imens, jocuri precum Real Racing 3 sunt puse foarte bine în evidenţă. O contribuţie mare o are şi baza tehnică. Vorbim despre platforma Qualcomm MSM8930AB cu un procesor dual core cu frecvenţă la 1,6 Ghz, precum şi memorie de lucru de 1,5 GB, care asigură o redare fluentă a clipurilor video Full HD şi o viteză mare de operare. Singurul punct slab, pentru un smartphone de calibrul său, este memoria de doar 4 GB. Păcat – Samsung ar fi putut să fie mai darnic la acest capitol. În plus, aplicaţiile nu se pot transfera pe cardul de memorie de 4 GB conţinut în pachetul livrat.
În schimb, Samsung Galaxy Mega deţine toate standardele actuale de comunicare de la GSM la UMTS, inclusiv HSPA+, până la LTE. Şi în rest dotările sunt bune: NFC, n-Wi-Fi, A-GPS, Bluetooth 4.0 precum şi senzor infraroşu pentru comanda dispozitivelor audio şi video. Aceleaşi sunt valabile şi la capitolul software: modelul Mega deţine multe funcţii care au făcut modelul Galaxy S4 vedetă (nr. 1 în topul connect). Astfel, gigantul oferă Air view, funcţia de pre-vizualizare a mesajelor şi aplicaţia de multitasking „Multiwindow” – cu ajutorul căreia, pe ecran pot fi afişate concomitent două aplicaţii. Ca o particularitate suplimentară, Galaxy Mega poate afişa şi în format landscape cele până la şapte ecrane de pornire, care se pot personaliza. În funcţie de aplicaţie sau widget, informaţiile se pot afişa mai bine.
Mega performanţă
Chiar dacă în trecut, anumite modele Samsung ca de exemplu Galaxy S4 şi Galaxy S4 Mini au încasat critică la capitolul transmisie şi recepţie, în urma testelor din laborator, Galaxy Mega umbreşte predecesorii la acest capitol. Transmisia şi recepţia sunt excelente. Obţine 26 puncte pentru reţelele GSM şi 23 puncte pentru reţelele UMTS. Acestui rezultat foarte bun i se alătură şi managementul energiei. Astfel, Galaxy Mega obţine valori absolute de top pentru autonomie, datorate acumulatorului de 3200 mAh. În cifre, înseamnă: 8 ore autonomie mixtă de utilizare. Utilizatorii care vorbesc mult la telefon se vor bucura de o durate de convorbiri de 21 ore în reţeaua GSM şi 8:34 ore în reţeaua UMTS. Nici în ceea priveşte acustica, nu putem spune nimic negativ. Per ansamblu, Galaxy Mega este un phablet excelent, ce punctează datorită rezultatelor bune obţinute în laborator şi care este potrivit pentru orice sarcină multimedia. Ecranul extrem de mare reprezintă un avantaj, mai ales la vizionarea filmelor sau la navigarea pe internet.
Plusuri
- design atractiv
- finisare foarte bună
- operare simplă prin intermediul interfeţei de utilizator
- ecran imens
- autonomie foarte bună
- fotografii bune capturate cu camera de 8 megapixeli, în condiţii bune de lumină
- memorie extensibilă
- card microSD de 4 GB în pachetul livrat
Minusuri
- memorie internă mică
- densitate mică a pixelilor
LG OPTIMUS G PRO
Gigantul LG convinge pe toată linia, fiind un multitalent în rutina zilnică.
Încet, dar sigur şi producătorul coreean LG pătrunde şi pe segmentul smartphone-urilor high end şi începe să joace un rol important. Nu în ultimul rând, acest lucru se datorează performanţei excelente a modelului Optimus G. Pentru a scurta perioada de aşteptare a noului model G2, care tocmai a fost prezentat publicului din New York iar la noi va fi disponibil din această lună, LG trimite pe piaţă modelul Optimus G Pro, un smartphone în format XL. Este disponibil la un preţ de 449 euro.
Haptic, fratele mai mare al modelului Optimus G, în comparaţie directă nu arată la fel de bine. Astfel, pe dispozitivul negru testat (este disponibilă şi o versiune pe alb) se pot vedea amprentele digitale şi per ansamblu nu pare să se apropie de calitatea modelului înrudit. În schimb, este foarte plăcut capacul acumulatorului cu pătrăţele în miniatură, care în funcţie de unghiul de cădere al luminii, reflectă diferit lumina. Şi în rest, finisarea modelului Optimus G este bună. O clasă pentru sine o reprezintă touchscreenul acestuia: diagonală de 5,5 inchi, ecran TFT IPS, ce afişează conţinuturile la rezoluţie Full HD de 1080 x 1920 pixeli. Astfel, rezultă o densitate a pixelilor de 403 ppi. Nu e de mirare, conţinuturile sunt afişate cu culori neutre aproape plastice şi în ceea ce priveşte detaliile, display-ul aparţine de cele mai bune display-uri actualmente disponibile pe piaţa smartphone-urilor. Şi luminozitatea de 367 cd/m2 este una bună chiar dacă am avut în laboratorul connect ecrane LG cu luminozitate mai ridicată.
Dotări excelente
În interior, LG Optimus G Pro deţine un procesor Qualcomm Smartdragon 600, în versiunea APQ8064T. Procesorul cu patru nuclee are o frecvenţă de 1,7 GHz şi în combinaţie cu memoria de lucru de 2 GB, nu a prezentat nicio problemă în ceea ce priveşte viteza de operare. Optimus G Pro este performant în orice situaţie. La disciplina conectivitate se poate lăuda cu: LTE compatibil cu 3 benzi de frecvenţe, UMTS, inclusiv HSPA+, Bluetooth 4.0., iar combinaţia dintre senzorul de infraroşu poziţionat pe partea frontală şi aplicaţia preinstalată „Quick Remote On” transformă modelul Optimus Pro G într-o telecomandă pentru dispozitive audio şi video. Optimus G pro are la bord şi funcţia de multitasking „Q Slide”, cu ajutorul căreia, pe lângă o aplicaţie principală se mai pot utiliza concomitent până la alte 2 funcţii. Se poate regla chiar şi transparenţa celor două ferestre suplimentare.
În mare, operarea se face intuitiv şi simplu prin intermediul interfeţei de utilizator. În plus, Optimus G deţine o tastă suplimentară, căreia utilizatorul îi poate atribui o funcţie şi când este pornită aplicaţia pentru cameră se poate utiliza pe post de declanşator. Optmus G pro este un telefon destinat iubitorilor de multimedia. Deţine un player de muzică bun şi un set de căşti in-ear cu acustică bună, în cazul în care sunt bine fixate în ureche. Şi playerul video se remarcă prin funcţia inteligentă de pre-vizualizare. Cu ajutorul acestei funcţii, utilizatorul poate trece degetul peste bara de derulare a clipului şi prin intermediul unei ferestre suplimentare afişate poate alege scena dorită a o viziona şi o poate selecta printr-o simplă atingere. În plus, prin DLNA şi Miracast, Optimus G Pro se poate conecta perfect în reţea şi astfel se poate utiliza ca player suplimentar şi ca dispozitiv suplimentar pentru primirea conţinuturilor multimedia.
Profesionist multimedia
Camera de 13 megapixeli este unul dintre highlight-urile modelului LG. Pe lângă calitatea bună a fotografiilor, camera oferă numeroase posibilităţi de setare. Cei ce doresc metoda simplă, pot alege „Mod automat inteligent”, iar Optimus G recunoaşte automat dacă este vorba despre o fotografie macro, peisaj sau alte motive. Într-adevăr inteligent!
Autonomie puternică
Optimus convinge pe întreaga linie şi nici în laborator nu se lasă mai prejos. Cu un acumulator de 3100 mAh, la utilizarea practică, Optimus obţine o autonomie tipică de utilizare de aproape 8 ore. Şi rezultatele pentru convorbirile telefonice impresionează: autonomie de aproape 10 ore în reţelele UMTS şi 22:49 ore în GSM. Acestora li se alătură o acustică excelentă. Impecabile sunt şi caracteristicile de transmisie şi recepţie ale Optimus Pro G: atât în reţeaua UMTS, cât şi în reţeaua GSM, modelul face o impresie bună. LG obţine un punctaj de 426 puncte şi calificativul „foarte bine”. Felicitări pentru acest rezultat excelent!
Plusuri
- display IPS excelent cu rezoluţie Full HD
- performanţă bună
- interfaţă de utilizator foarte bună
- calitate bună a pozelor capturate cu camera de 13 megapixeli în condiţii bune de lumină
- memorie extensibilă
- tastă rapidă configurabilă
Minusuri
- nu deţine versiunea actuală a sistemului de operare Android
- aspect sumbru al modelului pe negru
ZTE GRAND MEMO
Modelul ZTE convinge datorită interfeţei de utilizator reuşită şi a autonomiei gigantice.
Producătorul chinez ZTE trimite un model şi în această categorie. Astfel, Samsung Galaxy Note II mai are un concurent disponibil la un preţ de 389 euro. În urma testului, vom afla cât de bun este acest phablet.
Dimensiuni mari
La o primă vedere, în schimbul unui preţ accesibil, utilizatorului îi este oferit un smartphone de calitate. Partea din spate stă bine în mâna utilizatorului, dar mai sunt cazuri în care dacă este apăsată cu putere scârţâie. Partea din faţă este dominată de un display cu diagonală de 5,7 inchi care are o luminozitate bună de 386 cd/m2. Ecranul este înconjurat de un cadru mai puţin frumos, dar datorită acestuia utilizatorul poate ţine modelul foarte bine în mână. La o privire mai atentă, designul ZTE este dezamăgitor. Dimensiunile şi greutatea sunt la nivelul modelului Galaxy Mega, care cu un touchscreen de 6,3 inchi oferă un display cu 21% mai mare – ZTE are un display cu diagonală de doar 5,7 inchi. Datorită camerei proeminente, ZTE este mult mai gros decât concurentul Samsung. Această grosime este influenţată şi de acumulatorul care nu este interschimbabil şi care are o capacitate de 3200 mAh.
Tehnologie puternică şi rapidă
Acumulatorul modelului Grand Memo LTE este un as în mânecă şi tehnologia este de top. Este dotat cu platforma potentă Qualcomm APQ8064, procesor cu patru nuclee cu frecvenţă de 1,5 GHz şi o memorie de lucru de 2 GB. Utilizatorul are la dispoziţie o memorie de 11 GB – o valoare bună în cadrul acestei comparaţii. Memoria se poate extinde prin card microSD, pe care se pot stoca fotografii, filme, muzică, dar nu şi aplicaţii. Şi în rest, la capitolul conectivitate ZTE are toate standardele importante la bord.
Interfaţă excelentă
Având în vedere această bază bună, viteza de operare nu este o surpriză. Un rol important îl are şi interfaţa de utilizator a modelului Grand Memo LTE. Foarte practică este funcţia „My Easy Acces”: din ecranul de blocare, pe lângă deblocare şi comutare pe mut, se mai pot accesa până la patru funcţii. De asemenea reuşită este şi bara de notificări, unde pe ecran, cu posibilitate de accesare rapidă a funcţiilor, se mai pot amplasa şi aplicaţiile favorite.
Deţine radio FM
Phablet-urile nu sunt concepute doar ca dispozitive Office (ZTE are la bord suita Office de la Kingsoft), ci sunt şi dispozitive multimedia. Dar la acest capitol, ZTE este depunctat: playerele pentru muzică şi clipuri video pot citi fişiere Windows în format wma şi wmv. În afara de aceasta, radioul nu deţine funcţia RDS. Dar programele radio se pot înregistra. De amintit ar fi aspectul că ceilalţi doi candidaţi nici nu deţineau radio FM. ZTE Grand Memo vine echipat cu o cameră de 12,6 megapixeli, care merită laude pentru calitatea bună a fotografiilor. Pentru a obţine fotografii reuşite este absolut necesară activarea stabilizatorului de imagine (se găseşte la „Stabilizer”). În cazul condiţiilor proaste de lumină, calitatea fotografiilor capturate cu ZTE Grand Memo LTE scade vizibil, iar zgomotul imaginilor creşte. ZTE înregistrează clipuri video la rezoluţie Full HD.
Plusuri
- autonomie excelentă
- interfaţă de utilizator bună şi uşor de operat
- recepţie foarte bună în reţeaua GSM
- calitate bună a fotografiilor capturate cu camera
- memorie extensibilă
Minusuri
- recepţie UMTS slabă
- dimensiuni şi greutate mare pentru această mărime a display-ului
- acumulatorul nu este interschimbabil
- camera este proeminentă
- tasta pentru blocarea ecranului reacţionează greu
ACER LIQUID S1
Acer Liquid S1 este disponibil la un preţ de 336 euro şi este un phablet bun. Un model cu display cu diagonală de 5,7 inchi, disponibil la un preţ atât de mic – o idee bună?
Până acum, utilizatorii care îşi doreau un phablet trebuiau să scoată din buzunar o sumă mare de bani. Acer Liquid S1, coboară ştacheta şi oferă un phablet cu display de 5,7 inchi cu rezoluţie HD de 1280 x 720 pixeli la un preţ de doar 336 euro. Luminozitatea de 330 cd/m2 este ideală pentru utilizarea smartphone-ului în aer liber, dar unghiul de vizualizare este instabil. În cadrul primului test, procesorul Mediatek cu frecvenţă de 1,5 GHz, nu reacţionează la fel de rapid ca şi procesoarele cu patru nuclee ale concurenţilor. Suportă două cartele SIM, deţine un modul bun pentru telefonie în reţelele GSM, în UMTS şi HSPA+ asigură rate de transfer de 21 Mbps. Nu deţine LTE. Memoria flash are 8 GB, dar doar 5 GB sunt disponibili. Fotografiile, clipurile video şi colecţia de muzică se pot stoca pe un car de memorie SD. Slotul pentru cardul de memorie, la fel ca şi slot-urile pentru cartelele micro SIN se află sub capacul acumulatorului. Acumulatorul este interschimbabil, dar capacitatea de 2400 mAh este subdimensionată pentru un phablet. Dacă autonomia se ridică la autonomia modelelor concurente, vom afla doar în urma unui test complet. În ceea ce priveşte designul nu avem nimic de obiectat, dar în ceea ce priveşte lăţimea şi lungimea ne-am fi dorit câţiva mm mai puţin. Suprafaţa carcasei este de calitate şi smartphone-ul stă bine în mâna utilizatorului. Conform Acer, pachetul livrat conţine o carcasă albă şi una neagră. Rulează sistemul de operare Android 4.2.2 şi are multe funcţii şi aplicaţii preinstalate: aplicaţia Office şi radio FM, posibilitatea de alegere a profilului şi posibilitatea de a răspunde la apeluri, în timp ce aplicaţiile anterior accesate rămân pe ecran.
Plusuri
- subţire; suprafaţă plăcută la atingere
- tehnologie dual SIM
- acumulator interschimbabil
- slot pentru carduri microSD
- display cu rezoluţie mare şi luminozitate bună
Minusuri
- mai lung şi mai lat decât necesar
- memorie mică
- procesor slab, nu deţine LTE
- capacitate mică a acumulatorului