Energy Expo - Join the revolution

Mind map: cele mai bune aplicații de mind mapping pentru Android și iOS

Brainstoming la birou, planificarea unui concediu sau pregătirea unei prezentări – mind map (hartă mentală) este modul ideal de lucru. Cu aceste unelte pentru iOS și Android îți poți structura și dezvolta ideile oriunde te-ai afla.

Scris de | 28 martie, 2017

Nici un început nu este ușor – acest lucru îl poate afirma orice scriitor aspirant aflat în fața unei coli albe de hârtie sau a unui ecran gol, care pur și simplu nu se umple. Atunci când trebuie să te concentrezi și să transformi ideile în texte, prezentările în grafice sau informațiile să fie ordonate ierarhic, nu există o rețetă de succes – cu toții avem moduri diferite de abordare. Însă, o metodă de lucru apărută la începutul anilor 2000 ar putea fi soluția: mind mapping-ul reprezintă pentru mulți soluția necesară pentru a formula și organiza idei.

Împărțirea în categorii

Ideea de bază este simplă și se bazează pe principiul asocierii. Gândurile ar trebui să se dezvolte liber, concomitent creierul le structurează tematic: plecând de la un concept principal sau o temă, sunt prelucrare și notate aspecte individuale, care apoi sunt poziționate sub același titlului și în general sunt legate cu acestea prin linii colorate. Sub acest nivel, fiecare aspect poate fi subîmpărțit în mai multe concepte, care la rândul lor se pot îmbogăți cu cuvinte cheie.

Procedând astfel, în timp este creată o hartă a universului gândurilor, care este construită în jurul unui concept principal. Potrivit pentru orice scop Mind mapper-ii inteligenți au finisat permanent această metodă – iar ideile lor sunt transpuse prin numărul mare de aplicații pentru mind mapping: astfel, întocmirea notițelor este aproape standard și chiar și atribuirea icoanelor colorate, a unor imagini sau a anumitor culori este foarte răspândită. Cu ajutorul acestor tehnici de lucru, întâlnirile pot fi mai util organizate. Asocierea liberă permite fiecăruia să își aducă contribuția, fără ca grupul să fie distras de la tema principală.

Mind mapping-ul se poate utiliza la fel de bine, pentru a scrie o poveste, fie că este vorba despre o prezentare, un articol sau propriul roman. Și chiar și în sfera privată utilizarea mind mapping este utilă: cu ajutorul acesteia creezi foarte repede o listă de verificări pentru concediu și te asiguri astfel că nu uiți nimic. Ți-am stârnit interesul? Foarte bine! Am luat sub lupă cele mai bune aplicații de mind mapping pentru iOS și Android.MINDNODE

Design și concentrare asupra tot ce este important, așa promite aplicația pentru Apple originară din Viena.

Incredibil, dar adevărat: istoria celei mai vechi aplicații de mind maping pentru Apple datează din anul 2008. O echipă mică din capitala austriacă dezvoltă de atunci nu doar MindNode pentru mobil, ci și o versiunea pentru Mac, care se ridică la nivelul celei pentru smartphone. Această experiență se simte în fiecare pixel: MindNode – termenul englez Node se traduce printr-un punct de legătură, deci în contextul cu mind map-uri pentru ramificare, impresionează cu un concept de operare, care în caz de necesitate se poate optimiza. Astfel, două indicii decente sugerează calea în cazul creării de mind map-uri noi: în afara suprafeței mobile, pe care ia naștere mind map a utilizatorului, sunt disponibile doar cinci elemente de operare. În stânga de tot se află o icoană, cu ajutorul căreia te poți întoarce la privirea de ansamblu asupra tuturor mind map-urilor, lângă aceasta găsim un buton de Undo. Pe marginea dreaptă, o pensulă duce la personalizarea mind map-urilor, precum cea a elementelor individuale; icoana de partajare ascunde toate opțiunile de export și cu cea din dreapta de tot ajungi la privirea de ansamblu asupra listelor.

Pentru sincronizarea mind map-urilor pe mai multe dispozitive, MindNode oferă trei posibilități: Apple iCloud, standardul Dropbox și propriul serviciu denumit My Mindnode, cu ajutorul căruia mind map-urile se pot publica direct în rețea și astfel se pot integra prin link-uri în bloguri. Comparativ cu versiunea pentru iOS, aplicația pentru Mac se poate testa în avans la mindnode.com, versiunea completă costă 29,99 euro. Aplicația universală iOS este disponibilă începând cu 9,99 euro – un chilipir având în vedere multitudinea de funcții.

+ Design atractiv

+ Numeroase formate de export

+ Multe funcții

+ Potrivit atât pentru începători cât și utilizatorii profesioniști

MINDMEISTER

Compania germană oferă serviciul pe bază de abonament, iar aplicația pentru Android și iOS vine cu un pachet atractiv pentru utilizatorii intensivi.

Cuvântul cheie la Mindmeister este colaborarea. Compania Meisterlabs, în afară de această aplicație mai oferă și un serviciu to-do-list denumit MeisterTask.  Colaborare? Se identifică în acest caz cu munca în echipă, cu colegii sau prietenii. Această aplicație de mind mapping face posibilă colaborarea, care se află în centrul unui serviciu web și se poate accesa și din orice browser. Nu contează dacă utilizezi un smartphone Android sau iOS ori un PC – și în modul de bază serviciul este gratuit și permite actualizarea de mind map-uri în timp real. Totuși trebuie precizat că numărul de mind map-uri posibile pentru utilizatorii care folosesc versiunea gratuită este limitat la trei.

Începând cu 6 euro lunar, se poate îndepărta această limitare, și se pot utiliza și restul funcțiilor puse la dispoziție: astfel utilizatorii pot accesa mai multe funcții de export, deoarece transferul necesar în segmentul business al produselor Office, precum Powerpoint este disponibil doar pentru utilizatorii Pro. (10 euro pe lună). Dar chiar și cei care se decid mai greu să acceseze un abonament lunar, ar trebui să încerce neapărat MindMeister. Aplicațiile pentru iOS și Android se fac remarcate datorită unui design modern, operării simple și a setului complet de funcții disponibil. Fie că este vorba despre idei fulger sau mai vechi – dezvoltatorii companiei au idei proaspete. MindMeister nu se recomandă doar utilizatorilor intensivi, ci și celor din segmentul business.

+ Datorită serviciului web se poate utiliza aproape oriunde

+ Operare ușoară

+ Colaborare în timp real și pentru cei care utilizează aplicația gratis

– Utilizarea gratis se limitează la trei mind map-uri

– Abonamente relativ scump (începând cu șase euro pe an)

iTHOUGHTS

Mai mult nu este posibil: pachetul imens de funcții este îndrăgit și recomandat de profesioniștii mind mapping.

Referitor la operarea aplicației dezvoltate de către compania Einmann din nordul Angliei se pot purta discuții în contradictoriu: fără a exersa și fără o perioadă de acomodare, nici un utilizator nu va fi în stare să opereze iThoughts din cauza multitudinii de iconițe și opțiuni. În ceea ce privește funcțiile, toată lumea este de acord: mai mult și mai bine nu este posibil. Acestea se pot observa încă din momentul creării unor mind map-uri noi, care se pot sincroniza via iCloud, Dropbox sau prin servicii proprii și se pot exporta aproape oriunde. În afară de calea unde se dorește exportul, se poate alege și modulul de prezentare, deci un layout – pe lângă cele zece stiluri, se pot crea și layouturi proprii. În ceea ce privește setările, sunt disponibile setări globale și setări pro mind map – pentru a le explora pe toate ai nevoie de o după-amiază întreagă. În plus, iThoughts oferă 18 formate diferite de export și creează chiar și slide-uri PowerPoint din mind map-urile utilizatorului – aplicația poate și importa aproape orice format.

O listă ierarhică de text (Plain Text sau Markdown) devine mind map cât ai clipi. iThoughts deține toate caracteristicile unei aplicații de mind mapping: iconițe, culori, aranjarea automată și liberă a elementelor etc. Însă aplicația oferă mult mai multe funcții, ca de exemplu o funcție de cercetare cu browser propriu ori funcții de management a proiectelor cu ajutorul cărora se pot monitoriza progresele. iThoughts pentru iOS costă 11,99 euro, aplicația pentru Mac 49,99 euro.

+ Pachet bogat de funcții

+ Preț bun având în vedere multitudinea de funcții

+ Viewer gratis disponibil

+ 18 formate de export, printre care Word și Powerpoint

+ Ideală pentru managementul de proiect

– Necesită o perioadă de acomodare

SIMPLEMIND

Numele spune tot: operare și funcționalitate simplă.

Aplicația olandeză Simple-Mind se remarcă prin interoperabilitate: iOS sau Android, Mac ori PC, pentru fiecare este disponibilă o versiune corespunzătoare a aplicației. Toate se pot testa gratuit, însă cei care doresc să o utilizeze pe termen lung trebuie să investească câțiva euro.

Astfel, mind map-urilor din versiunea gratuită nu li se pot atribui icoane și nici nu pot fi exportate corespunzător, ceea ce face imposibilă interacțiunea cu alte sau mai multe dispozitive. Sincronizarea per Dropbox este disponibilă doar pentru utilizatorii care plătesc.

În ceea ce privește plata, domină confuzia: de exemplu pentru iOS sunt disponibile trei versiuni ale aplicației și upgrade-ul din aplicația gratis  SimpleMind+ este cu un euro mai ieftin (4,99 euro) decât cumpărarea versiunii complete (5,99 euro) – pachetul de funcții fiind identic. Utilizatorii de Android plătesc doar 4,75 euro pentru versiunea completă.

+ Poate rula pe mai multe dispozitive

+ Operare simplă

+ Versiune completă ieftină

– Puține funcții gratuite

– Localizare inexactă

THE BRAIN

Produsul din SUA este disponibil pe iOS, Android chiar și pentru Linux – prețul țintește clar clienții business.

Particularitatea aplicației The Brain se remarcă foarte repede: la fiecare apăsare, aplicația se concentrează asupra gândurilor alese, respectiv a termenilor. Dar, elementele de mind mapping nu se pot poziționa aleator – ceea ce este un factor important al lucrului creativ. Și în rest, aplicația este spartană, ceea ce se datorează codului de bază Java, care stă la temelia aplicației The Brain.

Reversul pozitiv al medaliei: aplicația este compatibilă între platforme. Dar este necesar un cont de utilizator care este disponibil gratis, prin intermediul căruia se realizează și sincronizarea mind map-urilor. Astfel, se pot utiliza mai multe dispozitive fără probleme.

Cei care își doresc funcționalitate completă, printre altele cu o prelucrare mixtă, cu tabele și integrare Outlook – plătesc mult: o licență costă începând cu 219 dolari.

+ Compatibilă și cu Linux

+ Focus permanent pe ramura/termenul selectat

+ Set util de funcții

– Versiune completă foarte scumpă

– Designul pare învechit

MINDLY

Un altfel de mind mapping: la Mindly totul este rotund și foarte elegant.

Aplicația gratuită disponibilă pentru Android și iOS este diferită și are multe funcții, având un pont secret: modul de aranjare a elementelor este genial. Aplicația este de sorginte finlandeză și oferă un set atractiv de funcții, vine cu un design modern și permite exportul în format PDF.

Totuși, pentru cei care utilizează versiunea gratuită, numărul posibil de elemente principale este limitat. Cei care doresc să creeze mind map-uri mai mari și au nevoie de mai multe formate de export, precum și de funcția de căutare, plătesc un preț unic de 6,99 euro (iOS), respectiv 5,99euro (Android) –  o ofertă foarte atractivă pentru cei care utilizează în mod curent aplicația.

O versiune pentru Mac este în curs de lansare. Aplicația iOS sincronizează doar via iCloud, aplicația Android via Dropbox. Păcat pentru toți cei care utilizează ambele sisteme.

+Operare intuitivă

+Interfață modernă

+Preț în ordine

+Formate utile de export

-Nu se pot sincroniza aplicațiile iOS și Android

MIND VECTOR

Această aplicație oferă premise convingătoare, dar dracu-i în detalii ascuns.

Contrar majorității produselor de la concurenților, MindVector se poate obține doar în schimbul unui abonament: prețul cerut de americani pentru utilizarea serviciilor lor este de 1,99 euro pe lună. În varianta gratuită se pot crea doar trei mind map-uri și în modul full screen este afișată în permanență publicitate.

Apropo de modul full screen: Mind Vector include o funcție inteligentă pentru navigarea prin hărțile mentale complexe – secțiunile se pot mări pe o lentilă fisheye, prin deplasarea acesteia pe ecran.

În plus, Mind Vector se poate opera ușor, pe lângă osumedenie de iconițe asociabile are la bord cele mai importante funcții și ar fi de recomandat, dacă în cadrul testului aplicația nu ar fi dat dovadă de instabilitate, întreruperi și sincronizare eronată.

+ Sincronizare per serviciul propriu de cloud

+ Disponibil și în magazinul Mac

– Icoane foarte puține

– Reclamă enervantă

– În versiunea gratuită se pot întocmi doar trei mind map-uri

– Abonament în loc de preț de cumpărare

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: