Ai scăpat telefonul în apă? Îți spunem tot ce trebuie făcut!

Contactul cu apa este cea mai comună cauză ce conduce la pierderea unui smartphone. În continuare, îți prezentăm ce ar trebui să faci în cazul în care are loc un astfel de incident, care sunt smartphone-urile protejate la apă și cum îți poți proteja suplimentar smartphone-ul.

Scris de | 8 februarie, 2018
Ai scăpat telefonul în apă? Îți spunem tot ce trebuie făcut!

O secundă de neatenție este de ajuns ca smartphone-ul mult îndrăgit și scump să cadă în apă – fie că vorbim de toaletă, chiuvetă, cada de baie, piscină, pericole sunt peste tot. Nu excludem nici o vizită în mașina de spălat sau o scufundare scurtă făcută în paharul cu alcool. Acestea sunt situații mai des semnalate decât ți-ai putea imagina. Odată ce s-a întâmplat nenorocirea, trebuie să rămâi calm pentru că o reacție necorespunzătoare în acest moment poate atrage după sine o daună totală, chiar dacă aplicând măsurile de urgență corespunzătoare poate s-ar mai fi putut salva. Totuși, sincer vorbind, trebuie să spunem că aceste șanse sunt foarte mici – electronica și apa (sau alte lichide) pur și simplu nu se potrivesc. În aceste situații sfatul bun este binevenit, deoarece garanția producătorului nu acoperă daunele provocate de apă.Cu toate acestea, o încercare de salvare este utilă, chiar dacă numai pentru a transfera în timp util date importante precum fotografii în Cloud sau pe un mediu de stocare extern. Chiar dacă smartphone-ul încă mai este utilizabil, daunele pe termen lung nu sunt o raritate. Citește în continuare ce poți încerca în cazul în care loc un astfel de incident, care sunt măsurile preventive și ce înseamnă clasele de protecție.

CLASE DE PROTECȚIE

Tot mai mulți producători de smartphone-uri, oferă încă din fabrică, protecție (mai mult sau mai puțin utilizabilă) la apă și umiditate. Pentru aceasta, industria apelează la împărțirea în clasele de protecție cunoscute, care se întind de la IP00 (fără protecție) până la IP69k (protecție maximă). IP vine de la „International Protection“, iar la smartphone-uri clasele de protecție disponibile sunt de la IP52 până la IP68.Indicații suplimentare ale producătorilor

Atenție, de multe ori producătorii de smartphone-uri, limitează suplimentar protecția la apă și umiditate în rubrica de – Termeni și condiții generale. Prin urmare trebuie să ai grijă la textul scris cu caractere mici. Astfel, vei descoperi de exemplu că, protecția la apă este valabilă doar pentru scufundarea în apă dulce, curată. În majoritatea cazurilor în care avem de a face cu apă murdară, cu clor sau sărată, la fel și alte lichide precum băuturile, aceste situații reprezintă excepții, ce nu sunt acoperite de garanție. În plus, este indicată o limită de timp și o adâncime maximă admisibilă, deoarece în caz conrar presiunea apei ar face ca umiditatea să pătrundă în dispozitiv prin garnituri. Producătorii înșiși nu acordă întotdeauna atenție propriei garanții. Un autogol clasic vine de la Sony. Cu ceva timp în urmă, japonezii au făcut o reclamă în care utilizatorii de smartphone se scufundau și înregistrau clipuri video subacvatice – și au primit imediat reclamații din cauza daunelor cauzate de apă.CLASIFICARE CLASE DE PROTECȚIE

Corpuri străine și atingere

Prima cifră indică protecția la corpuri străine. Majoritatea modelelor de smartphone-uri obțin clasa 5 sau 6, deoarece, cu excepția portului de încărcare, a jack-ului audio și deschiderile pentru difuzoare, carcasele sunt complet închise. Mai mult cifra indică și protecția la atingere. Aceasta este oferită în complet în cazul smartphone-urilor.

Cod Protecție împotriva pătrunderii corpurilor străine

0

  fără protecție

1

  protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametru ≥ 50 mm

2

  protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametru ≥ 12,5 mm

3

protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametru ≥ 2,5 mm

4

protejat împotriva pătrunderii corpurilor străine solide cu diametru ≥ 1 mm

5

  protejat împotriva pătrunderii prafului în cantități dăunătoare

6

  protecție la praf

Apă și umiditate

A doua cifră oferă informații referitoare la protecție împotriva apei și a umidității. Aceasta variază de la stropi de apă, precum ploaie până la încercarea dispozitivului testat cu un aparat de spălat cu presiune. În acest caz, connect atribuie puncte dispozitivelor care ating de la clasa de protecție 5 în sus.

Cod Protecție împotriva pătrunderii corpurilor străine

0

fără protecție

1

protecție împotriva căderilor verticale ale stropilor de apă pe carcasă

2

protecție împotriva căderilor verticale ale stropilor de apă, când carcasa este înclinată până la 60°

3

protecție împotriva căderii apei pulverizate, când carcasa este înclinată până la 60°

4

protecție împotriva apei împroșcate

5

protecție împotriva jeturilor de apă (duză) din orice unghi – cel puțin 3 minute

6

protecție împotriva jeturilor puternice de apă – cel puțin 3 minute

7

protecție la imersiunea în apă până la o adâncime de 1 metru pentru 30 minute

8

protecție la scufundare permanentă la o adâncime de peste 1 metru (detalii definite de producător)

CE TREBUIE FĂCUT, CE TREBUIE EVITAT?

TO DO: cei care reacționează bine și rapid pot preveni eventualele daunele majore cauzate de apă. Însă nu există nici o garanție.

  1. Reacție rapidă

Scoate smartphone-ul imediat din lichid. Cu cât mai mult timp dispozitivul este expus umidității, cu atât mai mare este pericolul unei daune totale.

  1. Oprire

În cazul în care smartphone-ul încă mai este pornit după baia involuntară, oprește dispozitivul și nu îl reporni în niciun caz.

  1. Tamponare și îndepărtarea cardului SIM/microSD

În trecut puteai îndepărta carcasa telefonului, puteai scoate acumulatorul, cartela SIM și cardul de memorie și puteai tampona cu atenție componentele telefonului cu ajutorul unei lavete. Însă în prezent, aproape toate smartphone-urile au un acumulator care nu este interschimbabil. Dar ștergerea carcasei și îndepărtarea cartelei SIM și a cardului de memorie încă este posibilă.

  1. Uscare în regie proprie

Pentru a accelera procesul de uscare care ar dura mai multe zile, smartphone-ul se poate înveli într-un șervețel din hârtie și împreună cu orez necopt se poate introduce într-o pungă din plastic și se pune într-un loc cald. În magazinele online sunt disponibile seturi de uscare speciale. Un astfel de set ar fi bine să îl ai în permanență în casă, mai ales că prețul este foarte accesibil (circa 5 euro).

  1. Drumul la specialist

Cea mai bună soluție este disponibilă doar contracost. Drumul către atelierul de reparații pentru smartphone-uri se merită, deoarece tehnicianul poate deschide și usca dispozitivul, poate curăța placa de bază și să o protejeze la coroziunea. Și poate efectua și o eventuală reparație.

NOT TO DO: acțiunile necorespunzătoare pot înrăutăți deteriorările apărute. Este imperativ trebui să iei în considerare aceste patru puncte.

  1. Cu uscătorul de păr îmi usuc părul, deci funcționează și cu telefonul

În niciun caz! Având în vedere că apa probabil a pătruns deja la componente și se distribuie repede în smartphone, din afară nu poți ajunge cu jetul de aer cald în locurile potrivite. În schimb, carcasa din plastic se deformează, adezivul se desprinde și componentele electronice au de suferit sub atacul de căldură.

  1. Cuptorul cu microunde îmi încălzește mâncarea, de ce nu ar ajuta și în cazul telefonului

În cazul în care smartphone-ul nu a fost deja complet distrus de apă, atunci vei reuși să îl distrugi prin încercarea de a-l usca în cuptorul cu microunde. Risc maxim de incendiu!

  1. În cuptor se coace friptura bunicii și se rumenește atât de bine, deci pun și smartphone-ul!

La fel ca și uscătorul de păr nici cuptorul nu sunt mijloace potrivite pentru a încerca uscarea. Chiar și în cazul în care există taste speciale de genul „Coacere la temperaturi joase“ componentele electronice și acumulatorul se vor deteriora. Iar utilizatorii nerăbdători, care mizează pe temperaturile mai ridicate, vor da foc nu doar la smartphone.

  1. Locul pe calorifer sau la soare… este rezervat pisicii tale…

Caloriferul nu îți va usca cu adevărat dispozitivul și sub razele directe ale soarelui suferă carcasa și componentele electronice ale smartphone-ului tău.PERICOL: SCURTCIRCUIT

Așa cum am amintit deja, apa și curentul, deci componentele electronice nu se potrivesc. Acest lucru ar trebui să fie cunoscut și nu este valabil doar pentru smartphone-uri. Din cauza lichidelor care pătrund la componentele electrice sub tensiune, au loc scurtcircuite și astfel componentele fie sunt deteriorate fie sunt imediat distruse.ATENȚIE LA DAUNE INDIRECTE

Dar și dacă la o primă vedere, smartphone-ul a supraviețuit procesului de îmbăiere, trebuie luate în considerare daunele indirecte. Lichidul poate pătrunde neobservat în carcasă și pot cauza corodarea contactelor libere și a îmbinărilor prin lipire de pe placa de bază. Într-un smartphone, care a făcut cunoștință cu lichidele, nu mai poți avea încredere.

PROTECȚIE OFERITĂ DE PRODUCĂTOR

Apple și Samsung oferă soluții complete de asigurare pentru smartphone-urile lor. Se merită încheierea unei astfel de polițe? Și ce daune suplimentare mai sunt acoperite? Cumpărătorii de iPhone sunt obișnuiți să bage mâna mai adânc în buzunar. Aceleași sunt valabile și pentru polița de asigurare „AppleCare+“ care se încheie pe 24 luni.Apple cu costuri suplimentare ridicate

Acesta include suport telefonic acordat de experți și protecție a hardware-ului. Actualmente, pentru pachetul „AppleCare+“, americanii cer un preț de 149 euro pentru iPhone 7 și modelele 6s, precum și 99 euro pentru iPhone SE. Prețurile ar fi în ordine, dacă în caz de daună ar acoperi toate costurile, însă lucrurile stau altfel. Pe perioada asigurării, sunt incluse doar două reparații în caz de daune neintenționate. În cazul spargerii display-ului, clientul mai trebuie să scoată suplimentar din buzunar 29 euro, la toate celelalte deteriorări chiar și 99 euro. Deci în caz de deteriorare, trebuie luate în considerare costuri suplimentare. În multe cazuri, schimbă dispozitivul cu totul, ceea ce scurtează mult timpul de așteptare în comparație cu timpul de așteptare în cazul unei asigurări externe.Și Samsung cere bani

Oferta Samsung se numește „Mobile Care“ și este disponibilă în cinci variante. Acestea pornesc de la 69 euro (preț dispozitiv până la 250 euro) și ajung până la 159 euro (preț dispozitiv 1.000 până la 1.500 euro). În acest caz se ia în considerare prețul „de piață și nesubvenționat“, deci nu prețul real de achiziție. Cu Samsung „Mobile Care“ sunt asigurate pentru 24 de luni – display-ul și deteriorările datorate lichidelor, iar începând cu luna a 13-a și defectele acumulatorului. Asigurarea se poate încheia în momentul achiziției sau până la trei luni după. Numărul defecțiunilor este nelimitat pe durata asigurării, însă clientul trebuie să scoată din buzunar pentru fiecare caz câte 10 procente din prețul de achiziție – deloc puțin. Dispozitivul defect se trimite sau se preia gratuit. Este disponibilă doar parțial în UE.ASIGURARE SUPLIMENTARĂ

Și pe piața noastră există tot mai mulți ofertanți de asigurări pentru smartphone-uri, care se pot folosi în caz de daune. Am analizat diverse oferte și clarificăm dacă se merită sau nu investiția.

O privire asupra unui smartphone deschis ne arată de unde provine problema. Când pătrunde apa, lichidul ajunge pe placa de bază unde sunt numeroase componente, sub care se poate infiltra și poate duce la scurtcircuit. Asigurările pentru smartphone prind și la noi. Nici nu e de mirare, la urma urmei dispozitivele costă câteva sute de euro, câteodată chiar mai bine de 1.000 de euro – și dacă nu ai grijă, banii pot fi risipiți într-o secundă. În acest caz se merită investiția într-o asigurare suplimentară. Sau nu?

Avantaj: furt inclus

Un mare avantaj față de ofertele de la Apple și Samsung, la încheierea unei polițe de asigurare pentru smartphone, îl reprezintă opțiunea de asigurare împotriva furtului, deoarece deteriorarea display-ului și daunele din cauza lichidelor sunt de regulă acoperite. Prețurile sunt foarte diferite și pot fi ușor rezumate: acoperire mai mare a poliței de asigurare înseamnă costuri mai mari. Important de reținut: poți încheia o poliță de asigurare nu doar apelând la firmele de asigurări, ci și prin intermediul operatorului de telefonie sau chiar în magazinul de unde este cumpărat telefonul. Noi de exemplu, am analizat câteva oferte pentru Samsung Galaxy S8 (preț dispozitiv nou 659 de euro). Astfel, o asigurare simplă care acoperă display-ul, protecția la apă, respectiv furtul este disponibilă la un preț de circa 100 de euro pentru o perioadă de doi ani, iar una premium poate trece fără probleme de 250 de euro pentru doi ani.Atenție la textul scris cu caractere foarte mici

La prima vedere, majoritatea furnizorilor oferă servicii similare. Însă adevărul se ascunde în spatele textului scris cu caractere foarte mici. Cât de ridicat este aportul propriu (franșiza)? Asigurarea se aplică imediat sau după o perioadă de așteptare? Care este durata? Este limitat numărul de daune? Care este perioada de după cumpărare în care se poate încheia asigurarea? În cazul pierderii dispozitivului se ia în considerare valoarea actuală sau prețul de achiziție? Pentru a nu avea surprize neplăcute, toate aceste aspecte trebuie clarificate și comparate înainte de încheierea poliței.

SMARTPHONE-URI PROTEJATE LA APĂ

În continuare îți prezentăm modelele actuale ce oferă protecție la apă și care sunt excepțiile indicate de producători. Incredibil: o deteriorare datorată apei nu este acoperită de garanția niciunui producător.

Apple iPhone 8 & 8 Plus

Modelele iPhone 8 și 8 Plus sunt primele smartphone-uri ale producătorului Apple, care dețin clase de protecție. Sunt protejate la stropi de apă și praf și clasificate conform IP67. Limitări referitoare la lichide nu sunt stipulate în secțiunea Termenii și condițiile de utilizare, în schimb este specificat faptul că protecția la apă și praf nu este permanentă și se poate diminua în timp din cauza uzurii normale.

LG G6

La smartphone-ul G6, coreenii de la LG oferă pentru prima oară protecție la apă. Modelul de top deține certificare IP68 și astfel este protejat atât la praf cât și la scufundarea în apă la o adâncime de până la 1,5 metri pentru 30 minute. În plus, există indicații că după contactul cu lichide, dispozitivul trebuie clătit și uscat. Încărcarea în stare udă nu este permisă.

Modelele Sony Xperia

De câteva generații, Sony își dotează smartphone-urile de top cu protecție la apă. Astfel modelele Xperia Z3 și Z5, precum și Xperia X Performance dețin certificări IP. Aceasta nu lipsește nici de la seria actuală Xperia XZ. În ciuda specificației IP68, nu este permisă scufundarea completă a modelelor. La Sony, tipul de apă definit este apă dulce.

Samsung Galaxy S8 și S8+

Elita Samsung a fost dotată cu protecție la apă încă începând cu modelele Galaxy S5. La modelele Galaxy S6, coreeni au renunțat la protecție dar au introdus-o din nou la încă foarte îndrăgitele modele Galaxy S7. Și seria Galaxy S8 oferă clasa de protecție IP68. Condițiile sunt aceleași și la modelele seriei Galaxy A. 

Samsung Galaxy A5 și A3 (2017)

Anul trecut, Samsung și-a dotat pentru prima oară și modelele din clasa de mijloc Galaxy A5 (2017) și A3 (2017) cu protecție la apă și astfel aduce această plus valoare și într-o categorie de dispozitive cu prețuri accesibile. Samsung garantează protecție IP68 la o scufundare permanentă în apă adâncă 1,5 metri pentru 30 minute. De la sine înțeles că slotul pentru SIM și/sau card de memorie trebuie să fie închis.

HTC U11

HTC a revenit pe piață cu modelul de top U11. Acesta nu a convins doar în cadrul testului connect, ci oferă și o carcasă elegantă cu clasificare IP67. Oferă protecție la praf, stropi de apă și la scufundare pentru până la 30 minute în apă adâncă de un metru. La fel ca și la Apple, producătorul indică faptul că în timp, uzura normală poate diminua impermeabilitatea.

PROTECȚIE ASIGURATĂ DE CARCASĂ

Cu ajutorul accesoriilor corespunzătoare, orice smartphone poate fi protejat la stropirea cu apă. Carcase specifice, sunt disponibile preponderent pentru modelele de la Samsung și Apple.Mpow Waterproof Case

Cel mai simplu mod, de a asigura smartphone-ului protecție la apă, sunt carcase din plastic transparent precum cea de la Mpow. Costă în jur de 10 euro și sunt compatibile cu aproape toate modelele. Însă în cazul acestor tipuri de carcase, se recomandă testarea înainte de utilizare: pentru aceasta se pune un șervețel din hârtie uscat în carcasă, se închide carcasa, se scufundă pentru mai multe minute în apă apoi se verifică șervețelul.Armor-X MX-Case

În primul rând, Armor X este cunoscut pentru carcasele care se montează foarte bine la biciclete și pentru că oferă protecție la șocuri mecanice. Cu husele seriei MX, producătorul oferă și soluții de protecție la apă, personalizate pentru smartphone-urile Apple și Samsung. Indiferent de model, carcasa deține clasificarea IPX7 sau IPX8 pentru protecția la apă și costă între 35 și 50 euro.Griffin Survivor Extreme

La carcasa Survivor Extreme a producătorului Griffin, numele spune tot. Este disponibilă pentru toate modelele de iPhone începând cu modelul 6 și 6 Plus pentru aproximativ 40 până la 50 euro și protejează smartphone-ul scump nu doar la șocuri mecanice, ci și împotriva umidității și apei. Carcasa Survivor Extreme atinge standardul IP55.Krusell Sealabox Case

Sealabox Case de la Krusell este o carcasă universală pentru smartphone-uri și este disponibilă în diverse mărimi. În timp ce cadrul este confecționat din policarbonat, părțile din față și spate sunt confecționate din silicon. Astfel, este posibilă și în continuare operarea smartphone-ului. În ceea ce privește protecția la apă, carcasa are clasificarea IPX7 și astfel rezistă la scufundarea în apă de 1 metru pentru 30 minute. Un rezultat foarte bun, mai ales având în vedere faptul că, în funcție de dimensiune, Krusell Case costă între 10 și 25 euro.Lifeproof Fre

O adevărată armă universală este carcasa Lifeproof de la Fre. În funcție de versiune, aceasta costă între 40 și 90 euro. Un preț mare, dar în schimb Frē îndeplinește condițiile standardului militar american privind căderea și șocurile mecanice, precum și cele ale clasei de protecție IP68. Pe lângă smartphone-urile Apple și Samsung, carcasa de siguranță scumpă este disponibilă și pentru modelele Google Pixel 2.

Etichete: , , , , ,