Samsung Galaxy Note9 review: Cel mai bun smartphone cu Android

Nu vine dintr-o altă galaxie, dar este cel mai bun smartphone produs de Samsung până acum. Și, probabil, cel mai bun de pe piață, dar și cel mai scump. Nu numai că aduce performanța de top împachetată într-o carcasă de sticlă cu metal, dar are și ecran OLED de mari dimensiuni sau baterie mare și țintește în continuare oamenii de business sau pe cei creativi prin stylus-ul S Pen.

Scris de | 19 septembrie, 2018
Samsung Galaxy Note9 review: Cel mai bun smartphone cu Android

De fiecare dată când pe bancul de teste am o nouă iterația a unui model Note de la Samsung îmi revin în cap scenele de la lansarea lui Galaxy Note 1. Era 2011 și nimeni nu putea să anticipeze că ecranul mare va fi la mare căutare pe smartphone. Astăzi, sau de fapt spus, de câțiva ani deja, ecranele mari au înlocuit aproape complet tabletele de 7 inchi, la vremea lor la mare căutare mai ales pentru gaming sau multimedia. Chiar și cei care aveau modele cu ecrane mai mici fac trecerea la ecrane tot mai mari pentru că o cere conținutul tot mai vast. 

Inventatorul termenului phablet a fost un deschizător de drumuri și un vizionar pe segmentul telefoanelor high end cu ecrane mari, iar Note9 oferă astăzi cea mai completă experiență pe segmentul de modele cu Android. Sigur că cel mai bun are și un preț pe măsură, dar comparând cu alte modele existente pe piață, opinăm că Note9 aduce tot ceea ce ți-ai putea dori astăzi de la un model high end.  Este similar cu Galaxy Note8 din multe puncte de vedere, mai ales ca aspect, dar are cel mai mare ecran, cel mai rapid procesor, cea mai mare baterie și cea mai mare capacitate de stocare. În plus, S Pen este acum mai bun ca niciodată.

Cel mai bun ecran

Spuneam mai sus că Note9 nu arată cu mult diferit față de Galaxy Note8. Are aceeași construcție, aproximativ aceeași greutate (201 grame Note9 vs. 195 grame la Note8), cu sticlă pe față și pe spate, unită printr-un șasiu metalic, cu butonul Power pe dreapta, cele pentru volum pe stânga deasupra butonului dedicat asistentului vocal, Bixby, pe stânga, în timp ce în partea de sus se găsește slotul pentru SIM/card microSD și un microfon de anulare a zgomotului de fundal. La bază se află jack-ul pentru căști (yes!), portul de tip usb C pentru încărcare/transfer de fișiere, difuzorul stereo, microfonul și stiloul S Pen cu lăcașul adecvat.

Ecranul este puțin mai mare decât la Note8, s-a făcut trecerea de la 6.3 inchi la 6.4 inchi, dar corpul și-a păstrat proporțiile. Afișajul este în aceeași linie cu ceea ce știm de la Samsung. Ecranul cu aspect 18:9 asigură cea mai bună experiență pe un smartphone, cu panou OLED care afișează culori bine contrastate, cu un negru adânc, unghiuri largi de vizualizare și o luminozitate excelentă.  În plus, sud coreeni nu adoptă ecranul cu breton, ceea ce îi va face fericiți pe mulți dintre cei care nu suportă decupajul fără sens adoptat de cei mai mulți dintre producători. Mă includ și pe mine aici.

Sticla nu este la fel de curbată ca la Galaxy S9, iar colțurile nu sunt atât de rotunjite. Chiar dacă colțurile dreptunghiulare îl fac mai mare, aspectul general mi se pare mai plăcut, mai business, ideal pentru a scoate S Pen-ul și pentru a realiza un sketch ca pe o hârtie. Așa cum am fost obișnuiți de la alte modele Samsung din gama flagship-urilor, carcasa este protejată împotriva apei și prafului conform standardului IP68.

Întors pe spate, dincolo de strălucirea elegantă a panoului de sticlă (sau a amprentelor pe care le tot adună), se observă mutarea senzorului de amprentă sub cameră (la Note8 era lânga cameră), acolo unde arătătorul ajunge natural. Este o mutare care a venit împreună cu S9 și S9 plus inițial, acum preluată de Note9 și pe care o aplaudăm.

În România, Galaxy Note9 este disponibil în culorile Midnight Black, Lavander Purple și Ocean Blue, în timp ce pe alte piețe este disponibilă și varianta Metallic Copper. Hint: versiunea Lavander Purple nu este numai pentru fete dacă mă întrebați pe mine și parcă adună cele mai puține amprente dacă nu alegeți să optați pentru utilizarea împreună cu o husă.

Stocare din plin

Sub capotă, Note9 aduce un procesor octa-core Exynos 9810 în România, în timp ce americanii vor beneficia de modelul cu procesor Snapdragon 845. Indiferent de varianta care îți pică pe mână, este un smartphone care se mișcă fluent indiferent de operațiunile la care este supus. Sigur că meniul mai are mici probleme ocazional, dar cred că cele mai multe probleme apar cu optimizarea aplicațiilor și nu cu interfața. Aduce mai mult spațiu de stocare decât orice alt telefon, modelul de bază are 128 de GB spațiu intern, în timp ce versiunea mai scumpă aduce 512 GB memorie. Prima variantă vine cu 6 GB de RAM, în timp ce modelul cu stocare uriașă îți va aduce 8 GB de memorie de lucru. Indiferent de cel pe care îl vei alege, vei beneficia și de slot pentru cartelă microSD și vei putea suplimenta spațiul cu 512 GB. Trebuie reținut că dacă deții o variantă Dual Sim nu vei mai putea suplimenta spațiul de stocare cu microSD dacă alegi să folosești două cartele SIM simultan.

Este performant, nu încape îndoială, iar jocurile din Google Play nu reușesc să îi pună probleme. Ne-am jucat Asphalt 9, GTA San Andreas și PUBG pentru câteva ore și nu a dat semne de oboseală, s-a încălzit puțin, dar nederanjant. Samsung a integrat un nou sistem de răcire cu apă care elimină căldura mai rapid. Prin comparație cu Note8, sistemul de răcire transmite mai eficient căldura pe suprafața dispozitivului, absorbția de căldură este de trei ori mai mare, iar conductivitatea termică este de 3,5 ori mai mare.

Bateria a trecut prin upgrade serios, are acum o capacitate de 4000 de mAh, mai mult cu 500 de mAh decât Galaxy S9+ și cu 700 mAh mai mult decât Note. Este, din punctul meu de vedere, cea mai importantă îmbunătățire pe care Samsung putea să o aducă pe noul Note, iar asta se traduce într-o durată de viață cu adevărat de o zi chiar și pentru cei mai pretențioși utilizatori. Am utilizat Note9 pe toată durata târgului IFA Berlin și în ultima săptămână ca telefon principal și nu am reușit să epuizez în nicio zi bateria de tot. Și vă rog să mă credeți, sunt dintre cei care primesc 40-50 de mail-uri, scanez Facebook și Instagram constant, consum conținut video pe Youtube și vorbesc între 30 și 40 de minute zilnic. Sigur, dacă vei alege să te joci încontinuu pentru câteva ore vei reuși să descarci bateria mai rapid, dar cu o utilizare moderată vei atinge între o zi și jumătate și două zile autonomie.

Atunci când ați reușit să smulgeți și ultima picătură de viață din Note9 veți conecta telefonul la cablu și veți utiliza tehnologia Samsung de încărcare rapidă. Sau poți opta pentru încărcarea wireless, care câștigă parcă din ce în ce mai mult teren, iar astăzi avem chiar și monitoare care încorporează în piciorul de la bază o stație de încărcare fără fir sau mese de la Ikea care integrează dispozitive de încărcare pe suprafața lor.

Note9 aduce și o îmbunătățire a funcției DEX, care acum permite să conectezi telefonul la un monitor fără un sistem de andocare special, ci numai cu ajutorul unui cablu simplu USB-C la HDMI, iar telefonul poate fi utilizat apoi ca un trackpad.  Este o idee pe care am văzut-o și la Huawei pe seria P20, care sună bine în teorie, dar care are problemele ei pe alocuri. Pentru a face trecerea de la un ecran mic la un monitor mare și pentru a beneficia de avantajele acestuia pentru productivitate este nevoie de o tastatură și un mouse, care nu se pot conecta momentan decât prin USB într-o stație DEX.

Cameră cu AI

 Note9 folosește un sistem de camere similar cu cel de pe Galaxy S9 Plus. Avem pe spate un sistem dual de 12 megapixeli, cu o cameră cu unghi de deschidere larg cu diafragmă variabilă și o cameră cu zoom optic pentru fotografierea mai de aproape sau crearea efectelor portret cu bokeh, care estompează fundalul asemenea camerelor foto profesionale. Camera cu diafragmă variabilă înseamnă că în funcție de lumină camera va comuta între diafragma f/1.5 și f/2.4, iar la nevoie vei putea utiliza modul Pro pentru a opta pentru cea mai bună variantă.

Deoarece folosește aceeași platformă cu S9 Plus, fotografiile rezultate cu Galaxy Note9 sunt similare ca și rezultat, poate cele mai bune pe un smartphone din zilele noastre, dar asta diferă în principal de ochiul care le privește. Capturile foto rezultate oferă culori vii, iar în lumină scăzută se observă o îmbunătățire artificială care scoate rezultate foarte bune. Focusul se realizează rapid, imaginile finale surprind aceleași culori cu ceea ce vede ochiul, nu se pierd foarte multe detalii la zoom-ul optic, iar HDR-ul automat va alege expunerea potrivită atunci când soarele este prea puternic.

Aplicația pentru cameră vine cu o serie de îmbunătățiri, iar cea mai importantă este recunoaștere automată a scenei prin inteligența artificială. Nu este ceva diferit față de ceea ce ne-au propus alte modele în acest an, camera va recunoaște scena sau obiectul și va optimiza setările camerei. Sunt recunoscute 20 de scene sau obiecte diferite, între care peisaje, mâncare, portrete, flori, animale, plaje, apusuri și răsărituri, luna și alte câteva, iar în testele noastre putem spune că a recunoscut scenele adecvat. Mai mult decât această funcție, pe care am utilizat-o fără a vedea schimbări masive în fotografia finală, am apreciat funcția care te notifică atunci când imaginea a ieșit neclară sau dacă o persoană a clipit, astfel încât să repetați scena.

S Pen ca telecomandă

Marele diferențiator al gamei Note este stylus-ul S Pen, care nu doar că nu lipsește nici de la noul model, dar care acum este mai inteligent ca niciodată. Printr-o apăsare ușoară în partea de jos, lângă difuzor, se dezvăluie în toată splendoarea sa S Pen și se afișează un meniu contextual pe ecran. De aici se pot alege diverse înregistrări precum “Creare notă“, “Vizualizare toate notele“, “Selecție inteligentă“, “Scriere pe ecran“, “Mesaj live“, “Traducere“ sau “Penup“ sau se pot adăuga diverse comenzi rapide în meniul dedicat.

Cu funcția “Mesaj live“ poți compune texte animate și le poți trimite direct ca .GIF-uri, cu funcția “Traducere “se pot traduce cuvinte individuale sau chiar fraze întregi. Cu ajutorul aplicației “PenUP“ utilizatori talentați pot crea opere de artă digitale și le pot partaja pe rețelele de socializare și către alți utilizatori ai aplicației.  Dacă vei alege să scoți la iveală S Pen-ul înainte de a debloca telefonul, vei putea crea o notiță direct pe ecran. Este cea mai la îndemână opțiune dacă aveți ceva de notat și sunteți într-o ședință sau dacă aveți nevoie să notați rapid un număr de telefon pe care nu îl vreți neapărat în agendă.

Noua îmbunătățire este posibilitatea de a utiliza butonul de pe S Pen ca o telecomandă pentru a declanșa camera foto și pentru a realiza o fotografie, pentru a sări peste o piesă pe Spotify (sau în alt player de muzică) sau pentru a trece la următorul slide într-o prezentare.  S Pen este colorat în galben pe varianta Ocean Blue sau în culoarea carcasei pe celelalte versiuni.

Bixby și interfața proprietară Samsung

Samsung Galaxy Note9 este livrat încă din cutie cu Android 8.1 Oreo și nu există vreo veste cu privire la update-ul pentru Android 9 Pie. El va veni cu siguranță, dar chiar și cu acest update nu pot să zic că Samsung face schimbări msaive la interfață atunci când face trecerea la un upgrade major, deși în spate cu siguranță bifează toate îmbunătățirile pe care Google le operează în sistemul de operare stock. Așadar, la nivel vizual, utilizatorul final nu va vedea vreo schimbare prea mare.

Pe lângă senzorul de amprentă digitală din spate, Note9 integrează și funcții de securitate biometrice, ca recunoaștere facială și scannerul de iris de pe partea din față, asta alături de funcțiile obișnuite de deblocare a ecranului prin pattern, PIN sau parolă. Deblocarea a ecranului prin iris sau recunoaștere facială depinde foarte mult de iluminarea mediului ambiental sau de poziția în care ții telefonul, dar în general funcționează rapid și fără probleme.

Interfața proprietară Touchwiz oferă numeroase posibilități de optimizare a aspectului și a funcțiilor, iar aspectul general este unul plăcut, care a evoluat de la generație la generație. S-a eliminat mult din bloatware-ul cu care sud coreeni ne-au obișnuit la primele iterații de modele Galaxy S sau Note și se mai remarcă numai câteva dintre aplicațiile dublate: două browsere, două aplicații de mail, două galerii foto.

Bixby păstrează un buton dedicat pe marginea din stânga și continuă să facă parte din strategia companiei, care dorește să împingă asistentul vocal pe cât mai multe dispozitive Samsung (a se citi reportajul de la IFA din acest număr pentru mai multe detalii). Bixby trece constant prin update-uri, observ asta des atunci când utilizez smartphone-ul Samsung din dotarea proprie la lansarea aplicației, iar acum are o integrare ceva mai bună și o serie de sugestii ceva mai potrivite. Încă mai este de lucru, dar simt că va trece la next level atunci când Samsung va realiza efortul de a oferi o versiune locală pentru fiecare țară în parte și atunci ar putea lua locul și Google și Alexa, care încă nu au planuri în această direcție.

Concluzie

Pentru ca Note9 să merite investiția, trebuie să vrei tot ceea ce este mai bun pe un smartphone astăzi, iar acest model putem spune că le are pe toate: ecran excelent fără notch, performanță de top, cameră rapidă și bună, autonomie mare, încărcare wireless, difuzoare stereo și o interfață bună pentru cei mai mulți dintre utilizatori. Și cireașa de pe tort este stylus-ul S Pen, care este o unealtă excelentă pentru unii și de neutilizat pentru alții, dar care acum are câteva funcții utile.

Da, poate că nu merită banii dacă ai un Note8 și cu siguranță este un smartphone scump. Numai că trebuie să ne comparăm cu modelele care există în piață, să vedem ceea ce oferă ele pentru prețul lor și să le vedem compromisurile. Acolo este diferența de bani. Samsung nu a făcut nici un compromis la Note9.

Etichete: , , , , , , ,