Sony Xperia ZZ2 Premium și Xperia Z2 Compact review

Ultimele smartphone-uri de top ale seriei Xperia nu au convins cu adevărat în cadrul testului connect, iată însă că noile modele Xperia XZ2 și XZ2 Compact întorc roata.

Scris de | 20 septembrie, 2018
Sony Xperia ZZ2 Premium și Xperia Z2 Compact review

Faptul că Sony este pregătit pentru un nou început, ne dezvăluie deja design-ul: japonezii renunță la cele două caracteristice unice ale seriei Xperia – carcasa în formă de cutie, cu doar câteva curbe ergonomice și senzorul pentru amprenta digital integrat în rama laterală – și merg în direcția mainstream. Senzorul pentru amprenta digitală s-a mutat pe partea din spate sub cameră, iar partea aceasta a devenit puternic arcuită și se subțiază către margini. O decizie bună, deoarece atât Sony Xperia XZ2 cât și fratelui, mai compact, stau mai bine în mâna utilizatorului decât modelele predecesoare.

Putem trece peste faptul că cel mai gros punct măsoară puțin mai mult de 10 milimetri, și cel puțin în cazul XZ2 nu este un lucru negativ. Însă la modelul mai mic, Sony exagerează, carcasa cu grosime mai mare de 12 milimetri nu prea face parte din categoria dimensiunilor ultra compacte – cei care iau dispozitivul în mână, sunt surprinși de cât de gros și cât de greu este.

Pentru gusturile noastre, cele două smartphoneuri sunt prea grele, cântărind 170, respectiv 200 grame. Un alt motiv de critică: după părerea noastră, senzorul pentru amprenta digital este poziționat prea adânc astfel încât degetul arătător trebuie îndoit, pentru a debloca dispozitivul. Dar colegilor și colegelor cu degete mai scurte înălțimea li s-a părut optimă. Recomandarea noastră este testarea smartphone-ului înainte de achiziție. Și îi sfătuim pe cititori să ia în serios acest detaliu, deoarece deblocarea cu degetul, se realizează de mii de ori la utilizare, și prin urmare ar trebuie să funcționeze fluent.

În ciuda unor constrângeri în ceea ce privește designului, Sony reușește să rămână distinctiv – o simplă privire asupra celor două smartphone-uri, dezvăluie imediat producătorul. Un lucru reușit constant de numai câțiva producători. Partea frontală are o curbură pronunțată către margini, inscripția Sony strălucește prin suprafața sticlei.

La Xperia XZ2 și partea din spate este confecționată din sticlă curbată, materialul rece asigură o senzație excelentă. La XZ2 Compact, japonezii fac o greșeală și înlocuiesc sticla cu plastic. Acesta are un aspect de ceramică, însă nu oferă o calitate comparabilă și nu se ridică la standardele mărcii Sony și nici prețul nu este justificat. În schimb, finisarea ambelor modele este excelentă. Și așa cum ne-a obișnuit Sony de ani de zile, ambele sunt protejate la apă conform IP68.

Multă putere sub carcasă

Sony schimbă multe și în ceea ce privește display-ul. Japonezii, oferă dispozitivului un ecran lat de 18:9, care umple aproape întreaga parte frontală. De noul format se bucură foarte mult modelul compact, care este puțin mai mic decât un iPhone 8, cu ecran de 5 inchi și rezoluție Full HD extinsă (2160 x 1080 pixeli) dar care afișează conținuturile mult mai bine. Am observat totuși că producătorii concurenți oferă mai mult display la formatul 18:9, iar cadrul este puțin mai gros pe toate laturile decât la Huawei sau Samsung. Sony mizează și în continuare pe tehnologia LCD, ceea ce nu reprezintă un dezavantaj atunci când ecranele au o calitate atât de ridicată precum modelele testate.

Ecranele LCD nu au o stabilitate a unghiului de vizualizare atât de mare și nici un contrast atât de bun, dar în împrejurimi luminoase sunt mai bine lizibile. Noul procesor de top de la Qualcomm Snapdragon 845 este unul dintre cei mai buni de pe piață, în afară Apple A11 niciunul nu se ridică la nivelul său. În cadrul testelor Benchmark ambele modele Sony, cu memorie de lucru de câte 4 GB, obțin rezultate mai bune decât aproape toți concurenții.

Cu toate acestea, performanța extraordinar de bună este contracarată de memoria internă, deoarece în 2018, 64 GB nu mai sunt de actualitate în clasa superioară. Peste prețul de 500 euro vrem să vedem 128 GB, și cel puțin Huawei arată, că nu cerem prea mult. La urma urmei, Sony oferă posibilitatea de extindere a memoriei cu carduri microSD, la modelele testate am avut posibilitatea de a alege între un card microSD și o a doua cartelă SIM.

Multimedia

De la Blockbuster la Playstation: Sony este unul dintre cei mai buni în domeniul divertismentului și electronicelor de larg consum din întreaga lume.

Utilizatorul simte că smartphone-ul său Xperia este o parte esențială a unui sistem mai mare, dar Sony irosește potențialul. Au efect pozitiv Remote Play prin Play Station 4 și secțiunea Sound: noile modele Xperia sunt compatibile cu fișiere audio de rezoluție înaltă, dar și diferite îmbunătățiri ale sunetului, în plus, sunetul de la difuzoarele stereo frontale este puternic. Însă artistului de sunet îi lipsește jack-ul audio, Sony renunțând la acesta în premieră.

De neînțeles de ce castile cu jack audio sunt încă incluse (un adaptor USB tip C se găsește de asemenea în cutie). Vrem să menționăm faptul că Sony produce căști de înaltă calitate – de ce nu vine telefonul însoțit de astfel de căști? Aceeași inconsecvență o găsim și pe partea de redare de filme și muzică: prin intermediul aplicației Xperia se face referire la diferitele oferte din universul multimedia Sony, dar de ce nu poate oferi gratuit un film pe lună pentru fiecare deținător de XZ2? Acesta ar fi un argument bun de cumpărare.

Garanția update-urilor disponibile devreme

Smartphone-urile din generația anterioară XZ1 au fost printre primele modele care au beneficiat de cea mai recentă versiune Android Oreo, ceea ce reprezintă dovada unui suport software excelent, de care se pot bucura cumpărătorii Sony (dar numai în clasele de preț superioare). Și pe modelele succesoare rulează Oreo, însoțit de o interfață de utilizator tipică Sony, care este foarte decentă și pune accente numai în unele zone.

Ne-a plăcut extrem de mult asistentul personal (Xperia Assist), care duce utilizatorul sub forma unei conversații prin funcțiile smartphone-ului și în funcție de comportamentul lui oferă sfaturi privind setările optime. Puternic este și ecranul Always on, care afișează subtil informații importante când dispozitivul este mutat, fără a fi necesară activarea complete a ecranului. Momentan acest ecran nu se poate personaliza mai mult, însă sperăm ca acest lucru să se schimbe în viitorul apropiat printr-un update de sistem. Per ansamblu, Sony face o impresie bună pe partea de software.

Fotografii la nivel de top

În trecut, paradoxal dar Sony nu a excelat în ceea ce privește calitatea fotografiilor. Iată că, modelele XZ2 scot în sfârșit în evidență punctele forte ale japonezilor.

Cu un rezultat de 66,7 procente obținut în cadrul testului nostru, XZ2 este unul dintre cele mai bune telefoane cu cameră de pe piață. Faptul că modelul Compact obține „doar“ 59,4 procente (și astfel pierde două puncte la punctajul total), ar putea fi asociat cu inexactități în procesul de fabricație de înaltă precizie a obiectivelor sau cu probleme de focalizare. Vom relua ulterior măsurătorile cu un alt model. Dar, indiferent de rezultat calitatea imaginii este foarte bună. Remarcabil: este vorba despre aceeași lentilă cu o performanță mai slabă prezentă și la modelul XZ1. Acest lucru arată clar ce influență are procesarea semnalului de imagine dar și optimizarea software-ului asupra rezultatului final. Ambele au fost evident îmbunătățite pe modelele XZ2.

Recomandăm modul automat cu 19 (format 4:3),  respectiv 17 megapixeli (format 16:9). Interfața de utilizator ne este cunoscută de la modele Xperia mai vechi, la acest capitol ne-am dori ca Sony să simplifice structura încâlcită a sistemului și să modernizeze designul. Cu puțină răbdare, găsești cele mai importante funcții, care sunt de așteptat de la clasa superioară, Huawei și Samsung oferă mai multe moduri și setări pentru fotografii ambițioși – la Sony nu este de exemplu posibilă memorarea fotografiilor în format RAW. În schimb, japonezii oferă un mod Super Slow Motion Full HD (Galaxy S9 reușește 960 fps doar în HD). Trebuie menționată și camera frontală, care oferă o calitate puternică în ciuda rezoluției reduse de 5 megapixeli.

Feedback haptic și 3D Creator

Pe de altă parte, am dus din nou lipsa opțiunilor de configurare. La XZ2, Sony a integrat motor haptic, care la fel ca și Apple Taptic Engine, returnează un feedback tactil sub forma unei vibrații măsurate. Sony a denumit motorul de dimensiuni mici „Dynamic Vibration System“ și îl limitează să vibreze în sincron cu sunetul redat în difuzor de pe Youtube, Spotify și alte surse. Se poate regla intensitatea vibrațiilor sau pot fi dezactivate, dar în afară de aceste setări nu oferă ale posibilități de configurare.

Acesta este probabil motivul principal că deși vibrează foarte precis în videoclipuri, nu lasă o impresie de durată. Același lucru este valabil și pentru o altă funcție exclusivă Sony, pe care o găsim pe ambele smartphone-uri: 3D Creator – cu ajutorul camerei frontale sau principale, oamenii (alte motive etc.) sunt transformați în obiecte digitale tridimensionale, care pot fi distribuite pe rețele de socializare sau tipărite la imprimante 3D. De exemplu, poți crea un avatar 3D al persoanei iubite și îl poți folosi ca fundal animat pe smartphone. De regulă, fața este modelată surprinzător de bine, cu toate acestea, în ochii noștri nu este decât un joc, care cu siguranță va găsi mulți fani printre tehnofilii din Japonia, dar nu și la noi.

Autonomie puternică, recepție bună

Laboratorul nostru de testate, dă ambelor smartphone-uri undă verde, atât calitatea acusticii, cât și caracteristicile de transmisie și recepție se află la un nivel bun. Autonomia se apropie de 9 ore, ceea ce se datorează în mare parte și faptului că inginerii Qualcomm au optimizat bine consumul de energie al noului procesor Snapdragon.

Am fost surprinși, că autonomia modelului compact, în ciuda acumulatorului de capacitate mai mică, s-a apropiat foarte mult de autonomia lui XZ2. Din păcate Sony integrează doar la ultimul model o bobină de alimentare pentru încărcarea fără fir via Qi. Și doar la modelul XZ2 printre accesoriile incluse se numără și un încărcător rapid. În concluzie, ambele dispozitive lasă o impresie foarte bună. Modelul compact XZ2 se remarcă prin forma sa: dacă ești în căutarea unui Android compact și puternic, nu poți ignora acest model.

Etichete: , , , ,