Huawei Mate 20 lite review: 4 camere cu inteligență artificială

Seria lite a gamei P a propulsat Huawei spre top 3 producători de smartphone-uri la nivel global, iar începând cu 2017 avem versiuni lite și pentru gama Mate. Mate 20 lite este proaspăt lansat, se bucură de avantajele inteligenței artificiale pentru cameră și mizează pe un ecran de mari dimensiuni și pe o baterie excelentă.

Scris de | 26 octombrie, 2018
Huawei Mate 20 lite review: 4 camere cu inteligență artificială

16 octombrie a fost data la care s-au lansat noile modele Mate 20 și Mate 20 Pro, iar în așteptarea celor mai interesante terminale Huawei din toate timpurile ne-a trecut prin redacție versiunea lite a acestei serii. Un model interesant din multe puncte de vedere, un mid-range veritabil, dar care intră pe o plajă de preț extrem de sensibilă și cu foarte multe alte opțiuni.

 

Sticlă pe față și pe spate

Lite în denumire, dar nu pot spune că suferă la capitolul design sau construcție. Mate 20 lite este un dispozitiv cu ecran mare într-un corp compact, realizat din sticlă și metal, colțuri rotunjite și margini subțiri.  Ecranul cu decupaj a fost la mare căutare în 2018, celebrul notch a fost adoptat de aproape toată lumea în rândul producătorilor de mobile inteligente. Huawei nu se dezminte și după seria P20 au urmat și alte modele “cu breton”. Mate 20 lite, cel mai recent smartphone din portofoliul chinezilor, ascunde două camere frontale sub notch și ne propune un ecran uriaș, de 6.3 inchi, un display IPS care afișează imagini la o rezoluție 2340 x 1080 pixeli, aspect ratio 19,5:9, cu o paletă coloristică bună, unghiuri de vizualizare largi și o luminozitate bună.

Întors pe spate, remarcăm cele două camere principale care depășesc nivelul carcasei, dar înconjurate de inele metalice care ar trebui să le protejeze. Imediat sub camere se află senzorul de amprentă, iar tot monoblocul de camere și senzor sunt scoase în evidență de un chenar cu un pattern în dungi. Spatele este realizat complet din sticlă, cu logo-ul Huawei frumos stilizat în partea inferioară și ținând cont de istoria noastră cu telefoanele realizat din acest material, utilizat fără o husă va fi magnet de amprente. Mai puțin varianta pe auriu care nouă ne-a sosit la teste, el fiind disponibil de asemenea în negru sau albastru.

Sub semnul AI

Sub capotă, Mate 20 lite propune o motorizare Hisilicon Kirin 710, un procesor octa-core format din 4 nuclee Cortex-A73 tactate la 2.2 GHz și alte 4 nuclee Cortex-A53 la 1.7 GHz. Se alătură un GPU Mali-G51 MP2 și 4 sau 6 GB de memorie RAM și se obține un smartphone în gama medie capabil să ruleze cea mai mare parte a jocurilor și a aplicațiilor din Google Play, dar nu este vreun maratonist, în sensul în care dacă îl pui la operațiuni multitasking o să se simtă că avem un midrange.  Memoria internă este de 64 de GB, dar spațiul poate fi extins cu ajutorul unui card microSD, ceea ce este un lucru excelent pentru galeria ta de poze sau colecția de muzică.

Datorită ecranului de mari dimensiuni, Mate 20 lite este un companion perfect pentru multimedia. Jocuri precum Asphalt 9, GTA San Andreas sau Modern Combat 5 au rulat fără nicio problemă, în timp ce Netflix sau alte surse video on demand au funcționat la calitate bună. Procesorul folosește inteligența artificială pentru a optimiza performanța în gaming, alocă resursele necesare în funcție de nevoie, iar în timp ce te joci este sistemul de alerte nu îți distrage atenția.

La capitolul autonomie Mate 20 lite nu ar avea cum să ne dezamăgească. Trecerea la ecrane de mari dimensiuni a permis producătorilor să încastreze o baterie de o capacitate mai bună, iar noul model de la Huawei are o unitate de 3.750 mAh, care rezistă fără probleme o zi întreagă cu o utilizare mai intensă. În funcție de scenariu, se pot atinge chiar și 2 zile, dar pentru asta ar trebui să opriți conexiunile Bluetooth, Wireless și Date mobile atunci când nu le utilizați și să reduceți luminozitatea ecranului pe la un 50%.  Punctual, a rezistat 11 ore și 28 de minute în testul nostru clasic în care rulăm un clip video 720p cu ecranul luminat la maxim, iar într-o zi în care ne-am jucat mai mult PUBG a rezistat până la prânz.

Patru camere AI

2018 a fost un an nebun pentru producători. Dacă 2 camere principale au sens dacă ne gândim că una ar putea realiza fotografiile normale și alta ar ajuta în zoom-ul optic sau la o captură mai wide, în acest an au apărut 3 camere principale și au apărut zvonuri pentru telefoane cu 4 sau 5 camere principale. Așadar, atunci când am avut în față un smartphone cu 4 camere (2 frontale și 2 principale) nu ne-a mai mirat nimic. Doar le-am pus la lucru.

Camera principală de tip duală este formată dintr-un senzor de 20 de megapixeli cu f/2.0 și un senzor de 2 megapixeli pentru adâncimea de câmp, în timp ce ansamblul de camere frontale de sub notch dezvăluie o cameră de 24 de megapixeli cu f/2.0 și una de 2 megapixeli pentru același efect de bokeh care ajută în autoportrete. Dacă puse pe hârtie, lucrurile par mari, multe și frumoase, supuse testării, nu avem chiar cel mai bun ansamblu pentru un smartphone poziționat la prețul de 1700 de lei.

Fotografie realizata pe modul Auto, cu AI dezactivat
Fotografie realizata pe modul Auto, cu AI activat

AI pentru camera principală recunoaște 22 de categorii de imagini (flori, urs panda, poză de grup, mașină, mâncare, răsărit/apus, clădiri vechi, cascadă, text, portret, noapte, plajă, cer albastru, plantă, artificii, frunze de toamnă, zăpadă, bicicletă, pisică, câine și concert) și realizează optimizări bazate pe recunoașterea obiectelor și a scenariilor, în timp ce inteligența artificială pentru camera frontală recunoaște opt scenarii (cer albastru, noapte, floare, plantă, plajă, cameră, zăpadă și concert).

 

Telefonul focalizează rapid, cu timp optim de declanșare, dar imaginile finale cu modul AI deazctivat nu au atât de multe detalii în fotografia finală. Dacă se activează AI în interfața camerei verdele este mai puternic, cerul mai bine definit (HDR on) și detaliile ceva mai bine pronunțate, dar cu toate astea nu pot să spun că avem un câștigător la capitolul cameră pentru un model midrange. Sunt multe alte opțiuni care se descurcă ceva mai bine.  Filmarea se realizează la maxim 1080p cu 30 de cadre pe secundă.

Cu toate astea, dacă întoarcem camera avem un ansamblu foarte bun pentru camera frontală. 24 de megapixeli care scot rezultate foarte bune când sursa de iluminare este bună. Iar camera adițională de 2 megapixeli ajută la crearea efectului de bokeh dacă asta dorești. Cu ajutorul camerei frontale te poți juca și cu celebrele animoji sau mai bine zis, Qmoji 3D, care se bazează pe inteligența artificială cu câteva animale pentru a imita expresiile faciale, mișcările și vocea. Sunt disponibile și câteva elemente de realitate augumentată cu care poți realiza GIF-uri, o distracție care te poate personaliza la aparițiile pe rețelele de socializarea sau în grupurile cu prietenii.

Concluzia connect

Cu un preț de lansare de aproximativ 1.700 de lei, Huawei Mate 20 lite propune o serie de caracteristici interesante: construcție excelentă, ecran FHD mare, autonomie bună, 4 camere cu inteligență artificială. Dar, așa cum îi stă bine unui midrange, sunt și compromisuri care mențin prețul scăzut, iar eu cred că s-a făcut un compromis pentru camera principală. Pe de altă parte, este excelent la camera din față, iar cei care sunt fani selfie-uri și vor un ecran de mari dimensiuni într-un design cu finisare excelentă ar trebui să arunce o privire peste acest model, care va trece prin reduceri de preț cu siguranță spre sfârșitul acestui an.

Plusuri

  • Finisare excelentă
  • Display de 6.3 inchi luminos și bun
  • 2 camere principale, 2 camere frontale
  • Inteligență artificială
  • Slot microSD pentru creșterea memoriei
  • Autonomie foarte bună

Minusuri

  • Prețul de lansare este cam piperat
  • Camera depășește carcasa
  • Nu filmează 4K

Etichete: , ,