Mic la stat, mare la sfat: Samsung Galaxy A20e în test practic

Modelul A20e este dotat cu cel mai mic ecran, măsoară doar 5,8 inchi, din noua familie de smartphone-uri Galaxy A, dar și cu un acumulator de doar 3000 mAh. Nu întâmplător, cele două aspecte conduc la un rezultat pozitiv.

Scris de | 26 august, 2019
Mic la stat, mare la sfat: Samsung Galaxy A20e în test practic

Samsung a anunțat recent că renunță la seria J, de smartphone-uri entry și că se va axa doar pe dezvoltarea de modele din galaxia A, urmând ca noile device-uri să adopte denumiri în concordanță cu acest aspect. Motivele principale care au stat la baza acestei decizii sunt simplu de intuit: diferențele dintre telefoanele entry și cele din clasa de mijloc au devenit tot mai mici, transferul de tehnologie dar și costurile de producție mai reduse au permis producătorului să adopte ecranele notch și în această categorie de preț, dar și să includă procesoare octa core potente, totul coroborat cu un spațiu de stocare acceptabil, secondat de o memorie RAM extinsă, plus un ansamblu dual camera principal. Galaxy A20e a fost creat pe acest calapod și în plus, față de fratele lui cu ecran mai mare, modelul A20, introdus în luna martie, include și litera e în denumire (n.a. e de la entry), pentru o mai bună evidențiere între cele două. Galaxy A20e a fost prezentat în aprilie, însă dacă ne raportăm la dimensiunea ecranului, de 5,8 inchi, poate fi considerat telefonul care deschide seria A, chiar dacă există și modelul A10, anunțat mai devreme, în februarie, dar acesta are un ecran de 6,2 inchi. În ceea ce privește acest aspect, modelul A20e este urmat de Galaxy A40, cu un ecran de 5,9 inchi, respectiv de A20, a cărui display măsoară 6,4 inchi. Interesantă abordare de marketing, nu?

Design și display

Înainte de toate trebuie menționat faptul că Galaxy A20e are o carcasă unibody, din plastic și să salutăm tranzitul ecranelor notch și în această categorie de preț – forma sub care acest aspect a fost implementat diferă de la producător la producător. În cazul nostru, compania Samsung ne propune un impact vizual: atât modelul A20 cât și A20e sunt echipate cu ecrane notch în formă de V (Infinity-V), în timp ce, de exemplu A40, se evidențiază printr-un afișaj Infinity în formă de U. Dacă e să ne raportăm doar la acest element, este relativ greu din punct de vedere vizual să distingem între A20, respectiv A20e. Lucrurile se schimbă însă când vine vorba de dimensiunea ecranului, la A20e acesta este de 5,8 inchi, în timp ce A20 este dotat cu unul de 6,4 inchi. Și dacă sunt ținute în mână, consemnăm diferențe, A20e are greutatea de 141 grame, iar A20 este puțin mai greu, cântărește 169 de grame. Puse unul lângă altul: A20e măsoară 17,4 x 69,7 x 8,4 mm, iar modelul A20 se laudă cu dimensiunile de 158 x 74,7 x 7,8 mm. Dar să revenim la ecran – Samsung a dotat modelul A20e, cu cel mai mic display (5,8 inchi) din seria Galaxy, și nu s-a oprit aici, deoarece tehnologia de ecran este LCD (PLS TFT), în timp ce atât modelul A20, cât și A40, dețin ecrane Super AMOLED (doar Galaxy A10 mai are ecran LCD). Prin urmare, Galaxy A20e este viciat în raport cu acestea pe partea de contrast – în lumina directă ecranul este o idee mai greu lizibil, dar și vizavi de culori, are nuanțe mai reci, ce nu se ridică la nivelul oferit de modelele cu SuperAMOLED, care redau unele mai calde, frumos nuanțate. Dar prețul accesibil, de 150 de euro, nu putea fi obținut decât și prin astfel de sacrificii. Lucrurile stau totuși bine, Galaxy A20e vine cu un raport de afișaj de 19,5:9, densitatea pixelilor este de 296 ppi, în timp ce rezoluția este de HD+, de 720 x 1560 pixeli. Trebuie totuși să considerăm și lipsa Always on display drept minus. Bixby lipsește și el.

Putere la interior

În ceea ce privește platforma software, Galaxy A20e rulează Android 9, peste care are aplicată interfața One UI. Puterea la interior se bazează pe un procesor octa core, modelul Exynos 7885, tactat la 1,6 GHz, fabricat pe 12 nm, care este ajutat în sarcinile zilnice de o memorie RAM de 3 GB, cu partea de GPU, Mali-G71. Spațiul intern de stocare total este de 32 GB, utilizatorul are la liber aproape 22 GB, iar acesta poate fi extins per microSD până la 512 GB. În testele sintetice de benchmark a scos un total de 95.373 de puncte în Antutu, din care CPU a adunat 41.978, respectiv la testarea Geekbench 4, a obținut 3.695 de puncte (multi-core). În practică, acest lucru înseamnă că Galaxy A20e este un telefon ce se descurcă bine la sarcinile de rutină, chiar și să inițiezi unele jocuri mai puțin solicitante pe partea de grafică – în această categorie de preț, performanța oferită este mai mult decât echitabilă.

Camere foto

Modelul dispune de o cameră duală formată din cea principală de 13 megapixeli (F1.9) și o cameră cu unghi ultra-larg de 5 megapixeli. Cu un câmp de vizualizare la un unghi de 123 de grade, poate surprinde mai mult în fiecare fotografie. Camera principală are autofocus automat și bliț, lipsește OIS, iar zoomul digital este 4X. În lumină naturală, se obțin fotografii bune, pierde din claritate, în special pe partea de detalii la capturile făcute în lumină slabă, iar în cele făcute noaptea artefactele devin mai evidențe. Pe partea de filmări, camera principală poate înregistra video FHD (1920 x 1080 pixeli) la 60 fps. Camera de frontală este de 8 megapixeli, cu Live Focus, fiind numai bună pentru fanii de selfie, care pot adăuga suplimentar sticker-e AR ori filtre distractive.

Alte puncte forte

Galaxy A20e este dotat cu un acumulator cu capacitatea de 3000 mAh, spre deosebire de fratele mai mare, A20, care are 4000 mAh. Exclusiv pe baza acestei informații ai fi tentat din nou să-i mai dai un minus, dar să nu uităm că ecranul este LCD, cu un consum mai mic decât unul Super AMOLED. În plus, optimizarea hardware și software este bună, ceea ce face ca bateria de pe Samsung Galaxy A20e să treacă cu bine peste rutina zilnică. De altfel, producătorul promite că la folosirea de internet per LTE, acesta să reziste până la 15 ore. În cazul în care reușiți să-i goliți acumulatorul, acesta poate fi încărcat rapid, la 15W. Alte puncte forte: NFC, Bluetooth 5.0, USB tip C, slot Dual SIM dedicat, GPS, Glonass, Beidou, Galileo, jack 3.5mm, WiFi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, 4G LTE Cat 4 și Radio FM. Pe partea de senzori, modelul are un senzor de amprentă, poziționat pe spate, care funcționează neașteptat de bine. Poți folosi și deblocarea facială.

Concluzie connect

Samsung Galaxy A20e vine la un preț accesibil, online poate fi cumpărat la 150 de euro și oferă ceea ce promite: vorbim de un telefon compact, cu un ansamblu dual camera bun, cu poze reușite la lumină și o baterie ce ține 15 ore și care beneficiază de funcția de încărcare rapidă.

Etichete: ,