Review cu Motorola one Zoom, un smartphone ce iese din sfera midrange

Cu noul One Zoom, Motorola acordă iarăși o atenție deosebită camerelor: smartphone-ul este echipat cu patru senzori pe spate, iar cel principal are 48 de megapixeli, diafragmă f/1.7, cu stabilizare optică a imaginii, dar și tehnologie Quad Pixel, ce combină patru pixeli simultan și care ar trebui să producă imagini de 12 megapixeli la o calitate superioară.

Scris de | 17 decembrie, 2019
Review cu Motorola one Zoom, un smartphone ce iese din sfera midrange

Dincolo de o configurație versatilă a camerei, Motorola One Zoom oferă și un ecran Super AMOLED în locul LCD-urilor care au însoțit cele mai recente telefoane sub egida brandului one, iar display-ul este completat de un cititor de amprentă sub ecran, un procesor mediu de la Qualcomm și pe spate avem și un LED sub sigla Motorola, care luminează atunci când sunt notificări active.

https://www.youtube.com/watch?v=s686tEaGYHQ

Motorola a avut un ritm alert de lansare a dispozitivelor în acest an, dar în continuare lipsește un flagship care să tragă în sus toată gama de produse. Anunțat în toamnă, în cadrul IFA Berlin, One Zoom este cel mai interesant model Motorola din ultima vreme și aduce tehnologia la zi pentru camere, dar și caracteristici pe care ceilalți producători le vând pe modele mai scumpe, precum cititorul de amprentă de sub ecran. Motorola ne-a obișnuit cu telefoane cu raport calitate-preț excelent, dar One Zoom este ceva mai sus, costă circa 2.100 de lei și intră în competiție cu modele mai puternic promovate. Cum se descurcă și care îi sunt plusurile în fața unor modele de la Samsung sau Huawei, rămâne să aflați în cadrul acestui test practic, în numărul următor al revistei va fi pus față în față cu modele de la competitori.5 camere în total, 4 pe spate La capitolul design, nu pot spune că impresionează, dar împrumută multe elemente de la smartphoneurile de top. În primul rând, spatele are o finisare polișată (mată), a la Oneplus 7, cu aluminiu și se remarcă doar zona marcată (lucioasă) – într-un dreptunghi cu marginile rotunjite și care înglobează cele patru camere de pe spate și logo-ul Motorola, care funcționează ca LED de alertare în cazul notificărilor. Lângă această zonă lucioasă avem blițul și inscripția care ne dezvăluie performanțele senzorului principal de pe spate, cel de 48 de megapixeli cu tehnologie Quad Pixel și pixeli de 1.6 microni, o lentilă echivalent a 13-81 mm și stabilizare optică a imaginii duală. Finisarea mată arată excelent în culoarea Electric Gray, telefonul mai este disponibil și pe mov sau auriu.

https://www.youtube.com/watch?v=NnbboKK0xHg

Întors pe față, smartphone-ul propune un ecran cu o diagonală de 6,4 inchi, cu un notch de tip lacrimă în partea de sus, o cască auriculară la îmbinarea cu marginea superioară și un senzor de amprentă sub ecran în partea de jos a panelului. La bază, avem portul de încărcare și transfer de fișiere, USB tip C și jack-ul pentru căști, în timp ce difuzorul a fost plasat pe muchia de sus, acolo unde regăsim și tava pentru sim și card microSD. Butoanele fizice pentru volum sunt pe dreapta, iar butonul Power a căpătat o ușoară textură striată care oferă feedback haptic pentru recunoaștere mai ușoară. Trecerea la un ecran de tip AMOLED este un plus major pentru Motorola, dar o dată cu acest element a crescut semnificativ și prețul. De fapt, prețul a crescut ca urmarea a unui întreg pachet de funcții în plus pe care One Zoom le aduce în fața unor modele mai accesibile precum One Vision sau One Action. Ecranul este extrem de luminos, cu un negru bun și unghiuri de vizualizare largi. Senzorul de sub ecran, de tip optic, funcționează în condiții optime în cea mai mare parte a timpului, dar pentru un telefon situat în această plajă de preț cred că un senzor capacitiv și-ar fi făcut treaba mai bine. Tehnologia de senzori de sub display nu a ajuns încă la maturitate, iar senzorii de amprentă de tip capacitiv sunt în continuare mai rapizi.Super ecran

One Zoom este motorizat de un procesor octa core Qualcomm Snapdragon 675, format din 2 nuclee Kryo 460 Gold de 2 GHz și 6 nuclee Kryo 460 Silver la 1,7 GHz, alături de 4 GB memorie RAM, 128 de GB spațiu de stocare intern și un chipset grafic Adreno 612. Spațiul de stocare poate fi extins cu ajutorul unui card microSD cu până la 512 GB. Chipset-ul Snapdragon 675 este perfect pentru un midranger, este capabil să alimenteze toate sarcinile din Google Play, de la aplicații care nu necesită putere mare de calcul, până la jocuri cu grafică complexă. Am testat Modern Combat 5 sau Asphalt 9 pe One Zoom și smartphone-ul a rulat fin, nu s-au simțit diferențe majore față de un flagship din 2019, iar cireașa rămâne ecranul Super AMOLED, o frumusețe în gaming și în toate activitățile multimedia. Un ecran Super AMOLED și unprocesor puternic reduc bateria în mod uzual, dar surprinzător, One Zoom rezistă până la 15 ore de playback video cu o baterie cu capacitatea de 4000 mAh. Cu o utilizare moderată se ating și două zile de utilizare, dar la utilizarea proprie mai intensă a rezistat o zi și atingeam cam 20% autonomie seara, cu două mailuri sincronizate, notificări din Facebook și Instagram, cam 30 de minute de apeluri și playback de 30-40 de minute pe Youtube. La capitolul conectică, procesorul are un modem integrat X12 LTE capabil de viteze LTE Cat12 (600 download/100 Mbps upload), dar vine și cu toate conexiunile necesare operării optime: Blutooth 5.0, A-GPS, Glonass, Galileo, BDS, Wi-Fi dual-band, NFC și chiar radio FM care funcționează la pachet cu căști de 3,5 mm.Pentru ce atâtea camere?

Pentru diversitate. Este anul în care aproape toți producători au trecut de la una sau două camere la trei sau patru senzori, pentru a atinge toate scenariile posibile: portrete mai bune, landscape-uri cu focale diferite, unghiuri mai largi de cuprindere sau zoom până prindem toate detaliile de pe Casa Poporului. Așa cum îi sugerează și numele, One Zoom mizează din plin pe cameră, iar Motorola a propus o combinație versatilă care se descurcă excelent în această gamă de preț. Camera principală folosește un senzor de 48 de megapixeli cu tehnologie Quad Pixel care combină pixelii pentru a obține o imagine la rezoluție de 12 megapixeli. Are o diafragmă cu deschiderea f/1.7, adică este un obiectiv luminos și care ar trebui să obțină imagini bune în lumină mai scăzută, iar adiacent avem și stabilizarea optică a imaginii, ceea ce ar trebui să ne producă imagini mai puțin mișcate. Există și un senzor ultrawide de 16 megapixeli cu f/2.3, o cameră telefoto de 8 megapixeli cu zoom optic3x și OIS, precum și un senzor de adâncime de 5 megapixeli. Camera frontală are un senzor de 25 de megapixeli cu diafragmă f/2.0.

Când vine vorba despre calitate, Motorola propune unul dintre cele mai versatile smartphone-uri midrange e această zonă, efectiv fiecare scenariu posibil gândit de mine a fost îndeplinit decent în lumina puternică a soarelui, cu o mulțime de detalii și culori vibrante. La capitolul nocturn, chiar dacă a reușit implementarea unui mod de noapte, Motorola încă mai are de lucru, în principal cu imaginile cu tenta galbenă pe care tinde să le producă.

Concluzie connect

Motorola One Zoom este disponibil în România la preț dei aproximativ 2.100 de lei, iar în magazinele online coboară chiar și până la 1.600 lei (în ofertă promoțională). Aduce 5 camere într-un corp realizat din sticlă și metal, multă tehnologie curentă la interior și 4 camere pe spate, care sunt excelente și versatile.

 

Etichete: ,