Samsung Galaxy S10 5G, în test de laborator

Primul smartphone 5G de la Samsung a convins pe toată linia în cadrul testului și impune standarde noi pentru noua generație de dispozitive. Iată care sunt punctele forte ale modelului Galaxy S10 5G.

Scris de | 14 ianuarie, 2020
Samsung Galaxy S10 5G, în test de laborator

Samsung Galaxy S10 5G și-a făcut intrarea pe piața din România, chiar dacă noul standard de telefonie mobilă se află în faza de implementare. Nu știm când va fi lansată oficial licitația pentru rețele 5G, însă primele abonamente au fost introduse cumva pe ușa din dos – este de salutat acest efort. Și, așa cum anticipam încă din 2018, producătorii de smartphone-uri nu vor aștepta după operatorii de telefoni, iar Samsung a acționat la momentul potrivit. De exemplu, modelul Samsung Galaxy S10 5G, este disponibil online la un preț de circa 817 euro, fără abonament, dar poate fi cumpărat și de la operatori, cu abonament 5G de la Orange sau Vodafone.Aspect nobil cu mega-display

Din punct de vedere vizual, Galaxy S10 5G se încadrează perfect în limbajul de design al seriei S10. Și la acesta, partea din față și partea din spate sunt confecționate din sticlă Gorilla 6, lustruită și rezistentă la zgârieturi, totul îmbinat cu ajutorul unui cadru metalic. La dispozitivul testat, în nuanța de „Crown Silver“, cadrul metalic avea aspect de crom, alternativ modelul 5G este disponibil și pe „Majestic Black“.

Finisarea este perfectă și asigură o haptică excelentă. În schimbul prețului, utilizatorului chiar i se oferă dotări excelente. Pentru ca Galaxy S10 5G să-și păstreze aspectul frumos și elegant cât mai mult timp, smartphone-ul vine însoțit de o husă transparentă de protecție, chiar dacă are carcasa protejată la apă și praf conform standardului IP68. În ceea ce privește ecranul, Samsung a oferit primului model 5G din flotă, caracteristici excelente. Display-ul OLED imens cu diagonală de 6,7 inchi indică cel mai mare touchscreen din seria Galaxy S10, iar prin ecranul dual Edge, curbat pe ambele laturi lungi, obține un aspect aproape fără margini și o rată screen to body excelentă, de 88 procente. Acestora li se alătură o rezoluție fină de 1080 x 3040 pixeli, care asigură o redare excelentă. Fie că sunt afișate fotografii, videoclipuri sau jocuri pe ecran – pur și simplu arată întotdeauna fenomenal! Samsung pune punctul pe i în partea de jos a ecranului, prin integrarea unui senzor cu ultrasunete pentru amprenta digitală, care după configurarea inițială, care a durat mai mult, a lăsat o impresie bună.

Hardware de top – un slot suplimentar lipsește

În interiorul frumosului smartphone 5G se află binecunoscutul procesor Exynos 9820, care oferă o performanță de top datorită celor opt nuclee cu viteze de  până la 2,7 GHz, precum și memoriei de lucru de 8 GB. Se descurcă excelent în cadrul testelor Benchmark și în rutina zilnică nu am simțit pentru nici o clipă nevoia de mai multă putere. În completarea acestor dotări vine o memorie internă disponibilă de 226 GB. Astfel, Galaxy S10 5G oferă mult spațiu pentru fotografii, videoclipuri, muzică și aplicații. Totul este de top, nu? Din păcate răspunsul este nu, deoarece, în mod  evident, noua tehnologie își cere tributul: în ciuda dimensiunilor mari, utilizatorul trebuie să renunțe la o a doua cartelă SIM și chiar la un slot pentru carduri de memorie. Acesta din urmă nu a lipsit niciodată de la un smartphone de top al coreenilor. În viața de zi cu zi, memoria internă ar trebui să fie suficientă pentru majoritatea utilizatorilor, și de îndată ce se stabilește transferul de date rapid prin rețeaua 5G, streaming-ul de conținuturi și stocarea online vor fi și mai solicitate decât în prezent. În rest, nu avem nici un motiv de critică la adresa Samsung, deoarece pe lângă NFC, Bluetooth 5.0 și un port USB tip C 3.1, Galaxy S10 5G este dotat cu cea mai rapidă tehnologie de transmisie wireless, ax-WLAN, precum și LTE Cat.20.

One UI cu multe funcții

Ca și celelalte modele Galaxy S10, varianta 5G are o interfață proprie de utilizator One UI 1.1 la bord, care oferă modelului Android 9 un aspect independent, cu multe opțiuni de personalizare și numeroase funcții speciale. Sunt disponibile două funcții pentru multitasking: „Split screen“ și „Pop Up View “. Sunetul bun este oferit de căștile excelente de la AKG, Dolby Atmos asigură efecte de sunet impresionante și funcția „Adapt Sound“ corectează, dacă este necesar, defectele de auz ale utilizatorului și al căștilor. În ceea ce privește siguranța biometrică, pe lângă senzorul pentru amprenta digitală ne-am fi dorit și funcția de recunoaștere facială 3D, dar din păcate Samsung nu utilizează camera Time of Flight de pe partea frontală a Galaxy S10 5G pentru această funcție practică. Pentru aceasta, asistentul digital Bixby este la bord. Ne plac mai ales Rutinele Bixby. Acestea realizează automat procese funcționale frecvent repetate. De exemplu, hotspotul mobil este activat imediat ce smartphone-ul se conectează la My Car prin Bluetooth. Acest lucru este într-adevăr practic în viața de zi cu zi! Prezență puternică în laborator Dar am fost curioși să vedem rezultatele obținute de Galaxy S10 5G în laboratorul de testare. Mai întâi s-a măsurat autonomia. Având în vedere acumulatorul de 4500 mAh, așteptările au fost mari – și Samsung nu ne-a dezamăgit. Cu o autonomie de 10:37 ore la funcționarea displayului, dispozitivul coreean obține un rezultat impresionant. Pentru încărcarea rapidă a acumulatorului, modelul 5G de la Samsung vine însoțit de un încărcător rapid de 25 Wați. În plus, Galaxy S10 5G este compatibil cu încărcarea fără fir, și asta chiar și prin metoda rapidă, precum „Wireless PowerShare“. Astfel, dispozitivele purtabile, căști sau smartphone-uri compatibile se pot încărca wireless cu energie de la smartphone-ul Samsung. Am continuat cu măsurătorile pentru caracteristicile de transmisie și recepție și măsurătorile pentru acustică. Galaxy S10 5G obține calificativul „bine“. În cadrul măsurătorilor LTE am remarcat, că cele trei modele Galaxy S10 înrudite au obținut calificativul „foarte bine“. Un tribut adus vremurilor noi, frumoase și rapide, care vor începe la introducerea 5G.Cameră bună

Când vine vorba de fotografie, Galaxy S10 5G nu lasă nici o dorință neîmplinită. Datorită celor în total șase senzori pentru cameră, dotările sunt aproape perfecte. În ceea ce privește calitatea imaginilor în întuneric, Samsung mai trebuie să aducă îmbunătățiri.

Grupul de camere este format din trioul cunoscut de la Galaxy S10 și S10+, cu câte 12 megapixeli pentru teleobiectiv și unghi larg, precum și cu un senzor de 16 megapixeli pentru capturi cu unghi ultralarg (123 grade). Noi sunt cei doi senzori Time of Flight de pe partea frontală și cea din spate, care permit o măsurare a adâncimii 3D și deci un efect Bokeh deosebit de precis. O funcție nouă este „Live Focus Video“, prin care se poate înregistra atât cu camera frontală cât și cu cea principală. Astfel, ca și în cazul „Live Focus” pentru fotografii, gradul de estompare poate fi ajustat în timp real. Datorită interfeței de utilizator bune, operarea se realizează intuitiv, toate funcțiile sunt ușor accesibile. Selectarea senzorilor se face direct prin intermediul a trei pictograme din căutare și numeroasele moduri pentru fotografiere, inclusiv un optimizator automat de scenă, asigură confort la realizarea fotografiilor. În condiții bune de lumină, calitatea fotografiilor este impecabilă și capturile cu teleobiectiv sunt „bune“. Punctele slabe, pe de altă parte, ies la iveală în condiții de lumină slabă.

Concluzie connect

Samsung Galaxy S10 5G nu este doar un telefon excelent și o bijuterie tehnologică, ci își asigură și locul trei în clasamentul connect datorită unei performanțe puternice. Smartphone-ul Samsung este mare și cu siguranță nu este pe gustul tuturor, însă compania a făcut totul bine și în prezent oferă cel mai bun reprezentant al primului său telefon compatibil 5G. În comparație directă cu modelele 5G ale concurenților, Huawei Mate 20 X 5G și mai puțin cunoscut la noi, ZTE Axon 10 Pro, modelul semnat Samsung este clar cu un pas înainte.

 

Etichete: ,