Huawei Mate 30 Pro review: Există viață după Google?

Am luat un Mate 30 Pro și am zis să-l punem sub lupă. Știm că este performant, că are o cameră excelentă și o baterie foarte bună, dar există viață fără GMS? Cum înlocuiesc Maps sau Youtube?

Scris de | 1 aprilie, 2020
Huawei Mate 30 Pro review: Există viață după Google?

Seria Mate de la Huawei rămâne etalon printre smartphone-urile high end de astăzi, iar modelul Mate 30 Pro a fost lansat în toamna anului trecut. Datorită situației ingrate de a fi livrat fără serviciile Google, producătorul a întârzit lansarea locală, dar începând cu luna ianuarie a acestui an a intrat la vânzare în oferta magazinelor și a operatorilor din România.  A fost primul smartphone care s-a livrat fără Google, dar a urmat de curând modelul P40 lite și urmează curând să avem la raft și P40 și P40 Pro, modele care ar trebui să genereze vănzări masive dacă ne raportăm la trecutul seriei P.

Huawei a avut un 2018 excelent și urma un 2019 la fel de bun, pozitionându-se în coasta Samsung pentru a deveni cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel global. A urmat scandalul Trump vs. Huawei, iar din mai anul trecut a pierdut accesul la serviciile mobile Google (GMS) pe viitoarele modele care nu au fost deja certificate. Viitorul producătorului chinez suna incert fără GMS, dar Huawei a anunțat că are o strategie pentru propriul magazin de aplicații mobile, AppGallery și compania a fost destul de agresivă în aducerea dezvoltatorilor, a anunțat inclusiv investiții de 1 miliard de dolari în dezvoltarea ecosistemului HMS (Huawei Mobile System) și a început colaborarea cu producători locali pentru a aduce cele mai utilizate aplicații pentru fiecare regiune în parte.  În fapt, dincolo de Maps sau Youtube trebuie să ai acces la serviciile de internet banking, știri locale sau alte aplicații folosite mai intens, iar în acest sens Huawei România a început să lucreze și să colaboreze cu dezvoltatori.

Ecran cascadă, design spectaculos

La nivel vizual, este poate printre cele mai frumoase smartphone din 2019. Sosit la noi în versiunea Cosmic Purple, adică un violet lucios care își schimbă culoarea și gradientul în funcție de cum pică lumina pe spatele din sticlă. Este un magnet de amprente, dar asta nu mai este o noutate pentru cei obișnuiți cu smartphone-urile construite din sticlă.

 

Privit din față, ecranul de tip waterfall este cel care atrage atenția, dar se remarcă și decupajul generos din partea superioară. Nu prea mai avem notch-uri generoase, dar Huawei folosește în continuare pe seria Mate o soluție avansată de recunoaștere facială și integrează în crestătură camera frontală de 32 de mepapixeli, senzor 3D Depth Sensin și un senzor de gesturi care dectează o serie de mișcări ale mâinilor.

Ecranul are o curbură de 88 de grade spre laterale, conținutul coboară spre margini și impresionează. Așadar, avem un display cu o diagonală de 6.53 inchi cu rezoluție 1176 x 2400 pixeli cu protecție Gorilla Glass 6 și certificare HDR10. Datorită ecranului extrem de curbat, Huawei a plasat butonul fizic Power spre spate, iar butoanele fizice pentru volum lipsesc cu desăvârșire. Pentru a activa cursorul de volum este nevoie de o dublă apăsare rapidă pe oricare laturi și apoi se trage sliderul până la nivelul de sunet dorit.

Ecranul este unul dintre cele mai bune pe un smartphone high end. Avem o luminozitate mare, culori vibrante, dar asta și pentru că vine setat direct pe modul Vivid. Din zona de setări poți opta pentru a utiliza Natural tone, o setare care ajustează automat temperatura de culoare în funcție de lumina ambientală sau poți alege să filtrezi lumina albastră într-un anumit interval orar pentru a reduce extenuarea ochilor. Este disponibil un mod întunecat și poți opta pentru ascunderea decupajului dacă ți se pare deranjant.

La nivel de construcție, dincolo de panoul frontal care se remarcă prin ecranul de tip waterfall și notch, putem aminti de partea din spate și unde se află un ansamblu de 4 camere poziționate într-un monobloc circular care depășește ușor nivelul carcasei. La bază avem plasat portul USB C, difuzorul și slotul combo pentru cartele, iar în partea de sus senzorul de tip IR pentru controlul televizorului și a altor dispozitive.

Specificații de top

Huawei Mate 30 Pro este disponibil în variantă 4G sau 5G, iar la noi a ajuns modelul 4G. Modelul este motorizat de Kirin 990 și folosește 8 GB de memorie RAM și un chipset grafic Mali G76 MP16, dar și stocare rapidă UFS 3.0. Poate fi folosit în sistem dual SIM sau poate fi utilizat în sistem SIM + card de memorie NanoMemory, soluție proprietară Huawei și care poate mări spațiul intern de stocare cu până la 256 de GB.

Este un telefon extrem de performant și care rulează toate aplicațiile fără prea multe probleme. Ne-am jucat Asphalt 9, care de altfel se află în AppGallery, iar telefonul a rulat fără nicio problemă și nici cu temperaturile nu a stat deloc rău, dar în condiții similare cu alte modele Huawei.

La capitolul autonomie, Huawei Mate 30 Pro vine cu o baterie de 4500 mAh cu încărcare la 40W și încărcare wireless la 27W și permite reverse wireless charging, adică să încarci alte dispozitive care au încărcare wireless. Cu o utilizare mixtă trece tot timpul testul unei zile, dar asta nu mai este o noutate pentru modelele Huawei, care stau bine pe consumul de energie.

În ceea ce privește ansamblul de camere, Mate 30 Pro vine cu 4 camere care asigură versatilitate în toate condițiile. Avem, așadar, un senzor principal de 40 de megapixeli (f/1.6, 27 mm, PDAF, OIS), o cameră telephoto de 8 megapixeli (f/2.4, 80mm, PDAF, OIS, 3x zoom optic), cameră ultrawide de 40 de megapixeli (f/1.8, 18 mm, PDAF) și un senzor ToF 3D pentru detectarea distanței până la subiectm în timp ce camera frontală folosește un senzor de 32 de megapixeli (f/2.0, 26 mm).  Vedeți mai jos câteva mostre cu ceea ce poate Mate 30 Pro, dar venim cu mostre mai multe ale camerei într-un test separat.

Există viață după Google?

La nivel de interfață, Huawei a avansat foarte mult, iar Mate 30 Pro rulează sistemul de operare Android 10 peste care au aplicat interfața EMUI 10 și care a trecut în ultimii 2 ani printr-un upgrade serios și foarte ușor de parcurs sau customizat. Iar pentru cei care nu sunt familiarizați cu opțiunile Huawei aveți întotdeauna posibilitatea de a alege un launcher mai aerisit.

Așa cum știți deja, Mate 30 Pro vine fără serviciile Google la pachet, iar lipsa Maps, Drive, Gmail sau Youtube poate să însemne mult sau nimic pentru cei interesați de un asemenea model. Huawei marșează tot mai puternic spre magazinul propriu de aplicații, AppGallery, iar companii precum Microsoft, Booking sau Opera sunt deja partenere și urmează să își urce suitele de aplicații sau le-au încărcat deja. 1 miliard de dolari va oferi Huawei dezvoltatorilor, iar în primii ani va lasa tot profitul catre cei care își încarcă aplicațiie, iar după 24 de luni va trece la împărțirea 70/30.

Cei care aleg un dispozitiv fără GMS ar trebui să știe din start că sunt soluții pentru a instala serviciile Google, mai ortodoxe sau mai puțin neortodoxe.  Eu am reușit să instalez Google, dar nu pot recomanda oficial această soluție, dar trebuie să înțelegeți că se poate.

Cea mai optimă soluție este să transferi aplicațiile cu ajutorul aplicației PhoneClone, disponibilă pe Mate 30 Pro și care trebuie instalată din Google Play și pe telefonul pe care îl clonezi. Această soluție, cea mai la îndemână de altfel, aduce aplicațiile de pe vechiul telefon, dar ele nu vor primi și actualizări. Așa am adus Facebook, Whatsapp, Instagram, dar și alte aplicații pe care le foloseam în mod constant și nu se găseau în AppGallery. Facebook sau Instagram se mai pot instala și din Amazon AppStore și de aici aplicațiile pot primi update-urile oficiale; Amazon AppStore poate fi descărcat direct de pe site-ul lor oficial și permite instalarea multor aplicații. O altă soluție la îndemână este utilizarea unei mașini virtuale cu Android printr-o aplicație de tipul VMOS, iar de aici veți puteți avea ulterior acces la toate serviciile Google sau alte aplicații din Play Store.

Așa cum am aflat în ultimele luni, sunt persoane care nu sunt legate de ecosistemul de aplicații Google sau sunt fani Huawei de multă vreme încât să nu conteze lipsa acestor aplicații. Cu puțina implicare poți avea mare parte din aplicațiile pe care le aveai și până acum, iar local au început să apară aplicații bancare sau de divertisment. Amintesc serviciile bancare BCR George și Banca Transilvania, serviciile de știri de la Știrile ProTV, Ziare.com, Biziday, precum și alte aplicații precum Bitdefender, OLX, Elefant, Lajumate, Bringo Delivery, Start Taxi, World Class sau Pago. Conform Huawei România, ar urma sa intre și ING, BRD sau Raiffeisen și sunt discuții și cu alți producători locali.

Cât de greu este să aduci o aplicație în AppGallery? Huawei oferă tot suportul pentru a urca o aplicație în propriul magazin de aplicații și pentru că se folosește la bază tot sistemul de Android nu ar trebui să fie o corvoadă prea mare, versiunea de PlayStore ar trebui să funcționeze, dar asta numai dacă versiunea voastră nu este legată de alte servicii Google în genul Maps sau Drive.

Ce îmi lipsește cel mai mult? Youtube l-am folosit în browser, Gmail l-am folosit prin Outlook, iar pentru Maps am utilizat Sygic atunci când am condus (excelentă versiunea și pentru Apple, dar și pentru GMS) sau Maps.me când a trebuit să fiu pieton, iar în cel mai scurt timp ar urma să vedem aplicație oficială de la TomTom care să funcționeze mai bine. De departe cel mai mult îmi lipsesc Spotify și Netflix. Spotify din câte am înțeles ar urma să fie inclus, iar ca alternativă aveți Deezer, iar Netflix sper să ia calea AppGallery curând pentru că este o lipsă mare pentru utilizatorii Huawei, așa cum este și HBO Go sau Prime Video.

Concluzie

Huawei Mate 30 Pro costă la acest moment 3799 lei în versiunea cu 8 GB și 256 GB spațiu de stocare intern, dar posibil să apară diverse promoții dacă urmăriți ofertele din când în când. Huawei Mate 30 Pro este unul dintre cele mai complete smartphone-uri din oferta magazinelor în acest moment și există viață după Google, dar trebuie să fii conștient că este nevoie de diverse scheme pentru instalarea unor aplicații. Lipsește în acest moment o soluție sănătoasă pentru navigație sau acces la servicii video on demand precum Netflix sau HBO, dar Huawei are puterea și avantajul financiar care îi va permite cel puțin o discuție care să aducă și ce lipsește din ecosistemul HMS.

 

Etichete: , , ,