Camera test: Cu Huawei Mate 30 Pro la pas prin Barcelona

Mate 30 Pro este flagship-ul de toamnă al Huawei și unul dintre cele mai performante smartphone-uri de pe piață, cu echipare de top în zona de hardware. Huawei a pus întotdeauna accent pe cameră și chiar dacă seria P este destinată de câteva generații fotografiilor (P de la Photography), chinezii au echipat seria Mate cu camere similare ca și performanțe și capabilități.

Scris de | 16 aprilie, 2020
Camera test: Cu Huawei Mate 30 Pro la pas prin Barcelona

Notă de început: Am avut pe mână un Huawei Mate 30 Pro pentru o perioada mai îndelungată și în Barcelona (lansarea Mate XS și un soi de miniconcediu) am avut ocazia să-l testez mai amănunțit. Au ieșit pozele de mai jos, pe care am considerat că e oportun să le prezint într-un material în aceste vremuri în care stăm în izolare la domiciliu pe perioada stării de urgență. Dar suntem cu gândul la vacanțe, iar Barcelona este o recomandare pe care v-o fac cu drag, găsiți mai jos câteva dintre obiectivele cunoscute ale frumosul oraș catalan. Enjoy!

Despre lipsa serviciilor Google de pe noile dispozitive Huawei am discutat pe larg în review-ul cuprinzător de aici. De la testare și până astăzi, Huawei a adus în ecosismul HMS și AppGallery o soluție care îți permite să navighezi printre cele mai populare aplicații și să le instalezi din diferite surse. MoreApps este cea mai optimă soluție și îți permite să descarci aplicații populare, precum Google Maps (care, de altfel, funcționează fără core-ul GMS), Waze sau Whatsapp.

AppGallery, înlocuitorul PlayStore de pe telefoanele cu Android, are peste 500 de milioane de utilizatori în peste 170 de țări, iar echipa locală Huawei dezvoltă parteneriate cu cele mai importante servicii. Portofoliul local de aplicații cuprinde zona de banking, printre care Banca Transilvania, BCR, Pago, Orange Money, urmând ca BCR să se alăture în curând, iar conform Huawei CBG România se poartă discuții și cu alte bănci ca aplicațiile lor să fie disponibile cât mai curând. App Gallery conține și aplicații importante din zona de știri și divertisment, precum Cinemagia, Ziare.com, Știrile PRO TV, Digi 24, Biziday, Antena Play, Orange TV Go, Telekom TV sau Digi Online. De asemenea, în platformă sunt disponibile și numeroase aplicații dedicate shopping-ului, precum Lajumate.ro, Olx.ro, Elefant.ro, Cel.ro, Dedeman sau Okazii.ro, dar și aplicații utilitare, printre care eJobs, BitDefender, Star Taxi, 7Card, Virtual Cards sau WorldClass.

Citește și: Huawei Mate 30 Pro review: Există viață după Google?

Mate 30 Pro vine cu un ecran de 6.53 inchi, cu un chipset Kirin 990 și o baterie de 4500 mAh, iar pentru camere avem pe spate un ansamblu de 4 camere care asigură versatilitate în toate condițiile. La prima vedere, avem un hardware similar cu ce am văzut la P30 Pro, cu o cameră principală de 40 de megapixeli (f/1.6, 27 mm, PDAF, OIS), o cameră telephoto de 8 megapixeli (f/2.4, 80mm, PDAF, OIS, 3x zoom optic), cameră ultrawide de 40 de megapixeli (f/1.8, 18 mm, PDAF) și un senzor ToF 3D pentru detectarea distanței până la subiect. Mate 30 Pro nu are senzorul telephoto cu zoom optic 5X de la P30 Pro, în schimb folosește un senzor de 8 megapixeli cu zoom optic 3X, similar cu modelul P30 simplu, iar camera ultrawide este schimbată și mai wide decât ce am întâlnit la P30 Pro.  Camera frontală folosește un senzor de 32 de megapixeli (f/2.0, 26 mm). 

Mate 30 Pro a intrat încă de la lansare pe primul loc în topul realizat de prestigiosul site DXOMARK, publicație care testează camere foto tradiționale, iar de câțiva ani și camerele foto de pe smartphone-uri. Între timp s-au lansat și altele modele de la alți producători, dar Huawei a ținut capul de afiș în ultimii ani pe zona de fotografie.

Cel mai puternic terminal din seria Mate oferă rezultate excelente în aproape toate scenariile de fotografii, dar față de toți ceilalți producători excelează în zona de low light. De fapt, Huawei aproape a inventat fotografia low light pe smartphone-uri prin implementarea unui sistem care folosește expunere lungă pentru captarea unor imagini consecutive care apoi vor fi unite cu ajutorul software-ului, procedeu pe care cu siguranță îl recunoașteți de la imaginile HDR sau cele cu expunere lungă. Față de imaginile cu expunere lungă realizate în low light care necesitau ca dispozitivul să nu se miște deloc și practic să stabilizezi aparatul cu un trepied, modul de Noapte (Night Mode) face o îmbinare de imagini chiar atunci când ții telefonul în mână, iar rezultatele sunt excelente.

Culoare în faimoasa piață Bacoa

Mate 30 Pro are performanțe foarte bune și pentru expunere și culoare, iar imaginile mi se par cele mai bune de utilizat în social media. Imaginile sunt expuse corect și au un dynamic range care evidențiază detalii în scenele umbrite. Culorile sunt puțin mai saturate față de ceea ce oferă camerele altor producători, dar asta mie personal îmi place pentru că mă scapă de umblat la culorile imaginilor din călătorii atunci când le urc pe rețelele sociale.

Vedere către Sagrada Familia de pe dealul Bunkers
Sagrada Familia
Vedere peste Barcelona dinspre Tibiado

Așa cum se poate observa din imaginile de mai jos, coloristica este una excelentă, iar detaliile foarte bune. Tinde în unele momente (mai ales cu AI activat) să aplice o tentă galben-verzuie, nederanjantă, iar asta pentru că utilizează un sistem RYYB care a înlocuit pixelii verzi cu unii galbeni (RYYB vs. RGB, adică Red, Yellow, Yellow, Blue vs. Red, Green, Blue).

La pas prin Park Guell

În ceea ce privește obiectivul tele, Mate 30 Pro folosește un obiectiv de 8 megapixeli cu zoom optic 3X. Nu este 5X ca la P30 Pro, iar asta înseamnă că textul de pe  Turnul Eiffel (Paris) nu este la fel de bine suprins în grinzile scheletului de oțel atunci când este fotografiat de la Montmartre, dar cu toate astea am obținut imagini interesante și este cu sigurație o adiție bună pentru pasionații de zoom. Intră în scenă și algoritmul de inteligență artificială care recreează detalii. Redarea culorilor este bună, artefactele sunt prezente la zoom dincolo de zoom-ul optic, dar cred că în cele din urmă importantă este compoziția imaginii, subiectul și coloristica. Iar obiectivul tele de pe Mate 30 Pro face față cu brio la toate aceste aspecte.

În ceea ce privește modul portret, Mate 30 Pro nu folosește obiectivul tele așa cum am observat de exemplu la iPhone sau la modelele din seria P, în schimb folosește camera pricipală și senzorul Time of Flight care detectează distanța până la subiect și are grijă să nu taie elemente din corp sau din păr.

Funcționează foarte bine, detectează adâncimea corect, nu taie zone nedorite și evita estomparea accidentală a părului. Imaginea finală este destul de naturală, cu un efect de bokeh corect realizat, dar am observat o supraexpunere în zona cerului atunci când sunt nori.  

 

Pentru camera frontală, nu sunt foarte multe de spus. Folosește un senzor de 32 de megapixeli cu diafragmă f/2.0 (echiavalent 26 mm), dar față de competiție are adițional un senzor ToF care este folosit la deblocarea facială avansată și la fotografiile de tip selfie. Obiectivul este unul fix, iar Huawei nu permite ajustarea focală așa cum am observat la unele modele ale competiției și care permite un unghi mai larg în unele momente pentru captarea unui cadru mai larg.

Camera frontală a lui Mate 30 Pro oferă o redare bună a culorilor, cu o tentă ușor de saturare atunci când telefonul este plasat la o distanță de aproximativ 30-40 de cm de față. Dacă îndepărtezi telefonul vei obține imagini mai reușite.

 

Vă las mai jos o galerie amplă de fotografii pentru a concluzioa singuri dacă este smartphone-ul potrivit pentru voi. Concluzille noastre pentru fiecare scenariu în parte le-ați văzut mai sus și e adevărat, Mate 30 Pro este extrem de bun pentru fotografie. Vă invităm, de asemenea, să aruncați o privire și peste recenzia completă, iar un test de laborator va fi publicat în perioada următoare. 

Vedere din Temple de Sagrat Cor, Tibiado.
Temple de Sagrat Cor
La pas printre stradutele din Barcelona
Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona.
Portul din Barcelona
Parc Guell
Vedere de pe dealul Bunkers
Vedere peste Barcelona de pe dealul Bunkers

Etichete: , , , , ,