Huawei lansează Mate Xs, un smartphone pliabil cu ecran mai bun și balama mai rezistentă

La un an de la lansarea comercială a lui Mate X, Huawei lansează succesorul Mate Xs, o versiune îmbuntățită a primului dispozitiv pliabil de la Huawei. Arată aproape la fel ca modelul de anul trecut, dar cu un ecran mai rezistent, un procesor mai performant, camere mai bune și o balama nouă, iar prețul pentru Europa va ajunge la 2500 de euro.

Scris de | 25 februarie, 2020
Huawei lansează Mate Xs, un smartphone pliabil cu ecran mai bun și balama mai rezistentă
Fotografie: Iulian Machi

Huawei Mate Xs este un upgrade la nivel de construcție și specificații, nu o revoluție. Cu toate acestea, schimbările de construcție sunt extrem de binevenite și ating cele mai importante puncte pentru un dispozitiv cu un asemenea form factor: ecran și balama, pe lângă un upgrade binevenit în ceea ce privește procesorul sau camerele.

Mobile World Congress 2020, cel mai mare târg de tehnologie din Europa, a fost anulat, dar Huawei a găzduit un eveniment în Barcelona în cadrul căruia a anunțat o serie de noi dispozitive. connect a luat parte la evenimentul din Barcelona, iar cel mai așteptat produs al companiei a fost noul model pliabil, Mate Xs, care este acum o versiune îmbunătățiță a lui Mate X. Va fi disponibil curând în România și pe toate piețele europene.

Ecranul lui Mate Xs este mai robust decât cel al lui Mate X. Panoul flexibil are aplicat un strat dublu de poliamidă peste display-ul OLED, iar la exterior se remarcă și o folie de protecție care poate fi înlăturată. Poliamida (strat de plastic flexibil) a fost lipită cu ajutorul unui adeziv, iar Huawei ne certifică că este cu 80% mai rezistent decât ecranul folosit anul trecut. Construcția ecranului este una integral din plastic și nu una cu sticlă subțire cum am văzut în cadrul lui Galaxy Z Flip și cum se zvonea inițial ca va avea Mate Xs. Cu toate astea, este posibil ca soluția aleasă de inginerii Huawei să fie una care rezistă mai mult în timp, sticla subțire de la Galaxy Z Flip a început deja să se zgârie conform unor review-uri preliminare publicate de unii jurnaliști. La nivel vizual, cuta care se formează în zona unde se pliază pare mai puțin vizibilă decât în cazul modelului de anul trecut.

Pliat, Mate Xs poate fi folosit ca un smartphone obișnuit, cu 6.6 inchi în diagonlă, iar dacă alegi să îl utilizezi în modul tabletă te vei putea bucura de un display de 8 inchi FullView (2200 x 2480 pixeli). Ecranul se pliază la exterior, ceea ce îi aduce un display secundar pe spate atunci când este pliat, iar acesta poate fi folosit ca o oglindă la realizarea selfie-urilor, întrucât pe față nu dispune de nicio cameră. Cu toate astea, pe spate avem patru camere, un ansamblu utilizat și în cazul lui Mate 30 Pro.

Tot la nivel de design, Huawei a reiterat balamaua Falcon Wing, opune acum o rezistență mai mică la pliere, are capace în cele două capete și per total are o structură mai închisă care ar trebui să țină departe praful și murdăria.  Rămâne de văzut cum funcționează pe termen lung.

Specificații tehnice Mate Xs

La interior, Huawei Mate Xs mizează pe procesorul Kirin 990 cu 5G, iar upgrade-ul de la Kirin 980 ne aduce o performanță la nivel de CPU mai mare cu 23 de procente, în timp ce chipset-ul grafic este acum cu 39% mai bun, iar unitatea NPU este cu 460% mai performantă. La nivel de eficiență energetică, procesorul consumă cu 23% mai puțin, GPU-ul cu 32% și NPU cu 290%. Pe hârtie, toate par mai bune odată cu update-ul la noul procesor, iar Huawei a echipat noul Mate Xs și cu un sistem nou de răcire, performanța este susținută de 8 GB memorie RAM și stocare internă ajunge până la 512 GB.

Mate Xs dispune de un ansamblu de patru camere, cu o cameră principală de 40 de megapixeli cu diafragmă f/1.8, o cameră telephoto de 8 megapixeli cu f/2.4 și senzor ultrawide de 16 megapixeli cu f/2.2  Există de asemenea un senzor ToF (Time of Flight) pentru detectarea distanței până la subiect și realizarea unor portrete cu bokeh mai bune. Bateria noului dispozitiv pliabil de la Huawei nu s-a schimbat și are o capacitate de 4.500 mAh, cu încărcare rapidă la 55W. Se încarcă de la 0 la 85% în 30 de minute.

Fără Google Play Services

Mate Xs vine cu Android 10 și interfața EMUI 10, dar folosește versiunea open source a sistemului de operare de la Google  și îi lipsesc serviciile GMS (Maps, Youtube, Gmail etc) și va miza la fel ca și în cazul lui Mate 30 Pro pe serviciile proprietare HMS (Huawei Mobile Services), care are la bază magazinul de aplicații AppGallery.

Huawei a anunțat o serie de îmbunătățiri la nivel de securitate pentru dispozitivele care vor avea core-ul HMS în locul GMS, are tot mai multe aplicații disponibile și promite că lucrează la tot mai multe parteneriate pentru a îmbuntăți experianța utilizatorilor.

Odată cu Mate Xs, Huawei a prezentat și un mod multitasking prin care se pot utiliza mai multe aplicații în același timp pe ecranul de 8 inchi. Pentru a utiliza modul multiwindow este nevoie să tragi și să menții apăsată una dintre cele două laturi ale dispozitivului, iar un meniu contextual va fi afișat din care se pot alege aplicațiile. Pot rula două aplicații side by side și alte aplicații să fie trase peste acestea și poate fi utilizat chiar și telefonul în mirroring cu tableta și copia informații sau documente de pe un dispozitiv pe celălalt.

Disponibilitate și preț

Huawei Mate Xs are un preț oficial pentru Europa, 2500 de euro și va fi disponibil în curând în toate regiunile.

Foto: Iulian Machi / connect

Etichete: , , , , ,