REVIEW Fitbit Sense, un smartwatch pentru o viață echilibrată

Scris de | 10 decembrie, 2020
REVIEW Fitbit Sense, un smartwatch pentru o viață echilibrată

Încă de când l-am purtat prima dată, mi-am dat seama că Fitbit Sense e un altfel de smartwatch, mai mult decât un gadget care arată cool și pe care poți primi notificările de pe telefon. Chiar dacă dispune de mai toate funcțiile pe care le poți căuta la un astfel de accesoriu, Fitbit Sense se face remarcat prin contribuția pe care o aduce la sănătatea de zi cu zi.

Design

Fitbit Sense este un smartwatch care ține să aibă grijă de sănătatea ta, iar asta nu înseamnă că nu poate să arate și bine. Gadgetul îmi amintește destul de mult de Apple Watch ca design, însă este finisat ceva mai bine la colțuri. Șasiul său dispune de un sistem simplu de prindere și schimbare a curelei de silicon, care este una foarte plăcută la purtare, plus un ansamblu de senzori care se lipesc pe încheietură și care „citesc” datele tale de sănătate în timp real.

Eu am avut ocazia să testez varianta de culoare „Carbon Graphite”, un model ce se apropie destul de mult de genul „Space Gray” și care este foarte elegant și masculin. Ceasul poate fi purtat cu ușurință la sport sau la ocazii mai speciale, iar Fitbit livbrează aici o gamă destul de largă de curele din care îți poți alege în funcție de ce ai nevoie.

ECG, o funcție ce poate salva vieți

Dintr-un review pentru Fitbit Sense nu putea să nu există un focus central pe funcția de ECG, una pe care o vedem din ce în ce mai prezentă pe smartwatch-uri din gama premium. Efectuarea unei astfel de analize durează mai puțin de un minut și îți poate prezenta date extrem de relevante cu privire la ritmul tău cardiac. Chiar dacă nu are valoare medicală, ea poate identifica neregularități cardiologice și te poate avertiza că e cazul să recurgi la investigații suplimentare.

De asemenea, un alt aspect care mi-a plcăut extrem de mult la acest ceas și la funcția de ECG este că poți salva automat un grafic în format PDF al rezultatelor și îl poți trimite direct medicului pentru interpretare. Modul în care se realizează testul este unul facil. Trebuie doar să așezi degetul mare și degetul arătător pe două dintre colțurile opuse ale ecranului ceasului, pentru ca apoi să stai nemișcat preț de 15-20 de secunde. Rezultatul vine rapid, iar Sense oferă și o interpretare ad-hoc din care să îți faci o idee generală.

Chiar dacă există voci care spun că nu este ok să te bazezi pe un astfel de test, voci care au parțial dreptate, eu rămân la părerea că este o funcție care poate salva vieți. Ok, nicidecum nu trebuie înlocuit mersul la doctor cu o analiză de 20 de secunde pe smartwatch, lucru subliniat chiar de Fitbit atunci când îți prezintă termenii și condițiile pe care trebuie să le accepți înainte de primul ECG, însă funcția în cauză poate detecta o problemă înainte să existe urmări mai grave, iar asta nu are cum să facă altceva decât să te ajute.

Aplicația dezvoltată pentru un stil de viață sănătos

Aplicația Fitbit este una dintre cele mai complete, atunci când vorbim despre health&lifestyle, ea monitorizând cam toate aspectele care contează, de la puls, temperatură și chiar și nivelul de oxigenare al sângelui, ceea ce, din păcate, este mai necesar ca niciodată. Platforma te lasă să îți setezi singur obiectivele de sport pe care vrei să le atingi, greutatea ideală la care trebuie să ajungi, cât și monitorizarea nivelului de calorii consumate și arse dintr-o anumită zi.

În plus, aplicația are câteva alimente incluse deja într-o bază de date, astfel că atunci când vei vrea să îți contorizezi mesele nu va trebui să introduci manual caloriile fiecărui aliment în parte ci vei putea alege dintr-o listă, iar software-ul va calcula pentru tine. Aceasta funcție poate fi extrem de utilă pentru cei care țin diete bazate pe consumul unui număr exact de calorii, dar și pentru utilizatorii obișnuiți care vor să arunce o privire de ansamblu asupra meselor sau care vor să-și monitorizeze nivelul de hidratare, al consumului de apă.

De asemenea, aplicația Fitbit are și o componentă socială inclusă, care s-a dovedit a fi extrem de antrenantă și de distractivă. Practic, poți vedea un clasament format din tine și prietenii tăi, cine a făcut un număr mai mare de pași într-o săptămână, cine a alergat mai mult, iar sistemul te recompensează cu niște „badge-uri” cu care te poți apoi mândri.

Fitbit Premium, antrenorul tău personal

Un alt lucru important de menționat este faptul că la achiziționarea unui Fitbit Sense, orice client primește gratuit și un abonament pe șase luni la Fitbit Coach, un serviciu care este extrem de util celor care vor să se apuce de exerciții fizice sau celor care vor sa își perfecționeze perfromanțele în sport. Antrenamentele sunt mai ușor de făcut de acasă în această perioadă, iar un abonament lunar aduce după sine nu doar beneficiile unei îndrumări profesioniste.

Una dintre funcțiile cele mai importante sunt rapoartele pe care le poți obține cu lejeritate despre indicatorii cei mai importanți ai stării tale de sănătate, cum ar fi cel despre calitatea și durata somnului sau cel depsre activitatea cardiacă, care este foarte important de monitorizat pe perioade lungi de timp. Practic, smartwatch-ul are capacitatea de a îți recomanda să vizitezi un medic atunci când este cazul, și , cel mai important, înainte să fie prea târziu.

Spotify și factorul de stres

Pe Fitbit Sense poți utiliza o suită de aplicații într-un mod foarte convenabil, iar una dintre cele mai populare aplicații de streaming de muzică din lume este prezentă în ecosistem. Cu ajutorul Spotify poți să asculți cu lejeritate muzica ta, fiind posibil controlul playlist-ului direct de pe ceas. Practic, nu mai ai nevoie de telefon atunci când vrei să schimbi muzica din casă, de exemplu. Iar pentru cei care nu folosesc Spotify exista și soluția Deezer care face același lucru și îți dă control total fără să scoți telefonul din buzunar.

Personal am folosit ceasul cu iPhone 11 Pro Max și nu pot spune că am simțit că aș avea nevoie de ceva mai mult, eventual de un gadget produs de aceeași companie, sinergia dintre hardware și software realizându-se fără nici cea mai mică problemă. Notificări, știri, Fitbit Pay, toate funcționează cum trebuie pe Sense și am ajuns chiar în punctul în care mă întreb dacă un Apple Watch ar fi un înlocuitor mai bun sau nu.

O altă funcție foarte importantă de pe smartwatch-ul premium de la Fitbit este posibilitatea de măsurare a nivelului de stres, care se realizează tot într-un mod facil. Trebuie doar să acoperi cadranul ceasului cu palma mainii opuse și să aștepți rezultatul. Deși poate părea la prima vedere un test mai puțin relevant, eu am avut surpriza să aflu că este unul destul de precis, care te poate atenționa atunci când e nevoie să iei o pauză.

Concluzie

Fitbit Sense e un smartwatch care te face să uiți de cele tradiționale și te face să te întrebi dacă nu cumva ar trebui să faci mai multe pentru sănătatea ta. Nu numai că e capabil să tragă un semnal de alarmă atunci când e cazul dar îți poate oferi și o privire de ansamblu asupra stilului tău de viață, și te poate și poate ajuta atunci când vrei să monitorizezi așa cum trebuie starea ta de sănătate, din cele mai importante puncte de vedere.

Etichete: , , ,