REVIEW ASUS ROG Zephyrus G14, un laptop pentru momentele în care ai nevoie de o pauză de joacă

Scris de | 16 decembrie, 2020
REVIEW ASUS ROG Zephyrus G14, un laptop pentru momentele în care ai nevoie de o pauză de joacă

Atunci când vorbim de laptop-uri ne gândim mereu la care ar putea fi cel mai potrivit pentru noi, pentru stilul nostru de viață, pentru domeniul în care activăm. Pentru că nu este ideal să cumpărăm câte un device pentru fiecare tip de activitate de care suntem pasionați sau de pe urma căreia ne câștigăm banii, fie că vorbim aici de editare foto sau video, lucrat în Office sau alte activități, este indicat să găsim o soluție care să împuște mai mulți iepuri deodată. Aici intervine ASUS ROG Zephyrus G14.

ASUS ROG este deja un brand bine implementat în mintea tuturor gamerilor, iar produsele companiei variază, de la perferice de gaming, la componente de PC sau laptop-uri de gaming. „Invitatul” nostru de azi este Zephyrus G14 cu procesor AMD Ryzen 4900HS și placă video Nvidia GeForce RTX 2060 Max-Q, un sistem compact cu display IPS de 14 inci care face față cu brio la toate jocurile apărute recent și care poate fi transportat cu ușurință datorită dimensiunilor reduse și a greutății atipice pentru un device destinat gaming-ului.

Design

Dacă în ultima vreme putem vedea foarte mulți producători care apelează la diverse artificii de image sau de design pentru a oferi un plus de unicitate gadget-urilor, mi-a plăcut foarte mult faptul că ASUS a ales să meargă pe un design simplu, fără prea multe gimmick-uri, care oferă laptop-ului o aură ceva mai aparte. Simplu și elegant, cum s-ar zice, nu atrage neapărat atenția dar este foarte plăcut să îl privești.

Însă nu vreau să ne înțelegem greșit. Elementele specifice gaming-ului se regăsesc pe toată suprafața acestuia, de la aerisiri mai ofertante și mai multe decât la alte terminale, la celebrul capac „punctured” care oferă un aer mai jucăuș. Acest Zephyrus G14 vine și cu AniMe Matrix Display, funcția specială care permite efecte de lumini pe capac, acesta fiind personalizabil din aplicația Asus Armory Crate pe modelele care vin echipate cu așa ceva.

Un alt detaliu important care ține de ergonomie și care mi-a plăcut foarte mult sunt finisajele capacului în partea de jos, lângă balamalele de prindere. Acestea sunt gândite atât cu rol estetic, dar și practic, ele ridicând laptopul într-o poziție mai naturală atunci când este în poziție de utilizare. Deși nu pare mare lucru la prima vedere, este într-adevăr un plus foarte bine gândit adus acestui design. Poziția confortabilă, combinată cu un palm-rest de dimensiuni potrivite (cel puțin pentru mâinile mele) fac experiența de utilizare în gaming sau office una foarte confortabilă.

Tastatura & Touchpad

Și aici voi interveni pentru prima dată pentru a face referire la utilitatea acestui laptop în munca de birou. Dacă ești un gamer pasionat, însă ai nevoie de laptop pentru a face și treabă „on the go”, Zephyrus G14 poate fi alegerea optimă nu numai datorită dimensiunilor reduse, dar și datorită tastaturii de tip Chiclet, care este suficientă pentru sarcinile de zi cu zi și nu te face în nici un moment să regreți că nu ai optat pentru una mecanică.

Cursa tastelor este destul de lungă, de 1,7 mm, acest lucru fiind un plus pentru mine. Senzația la apăsare este una plăcută, iar în cazul în care ești un utilizator care tastează cu o viteză destul de ridicată vei observa că acest lucru ajută în acele momente în care ai sesiuni mai lungi de scris.

Tastatura este foarte comodă la scris intens și nu se lasă mai prejos nici în gaming. Tastele sunt aeriste și dispun de iluminare RGB care poate fi ulterior configurată prin aplicația AURA pentru a obține diferite scheme de culori care să fie pe placul tău. Din acest punct de vedere, Zephyrus G14 este un laptop versatil, potrivit unei game mai largi de nevoi.

În ceea ce privește touchpad-ul, chiar dacă acesta nu este de dimensiuni prea generoase este suficient pentru nevoile de zi cu zi și pentru Microsoft Office. Voi îndrăzi să specific și faptul că este inutil pentru gaming, însă acest fapt este cunoscut deja ca irelevant în astfel de cazuri.

Display

Aici este posibil să avem prima dezbatere mai serioasă pe tema segmentului pentru care acest laptop este destinat. Nu puține vor fi vocile care vor susține faptul că un ecran de 14 inci este destul de mic pentru gaming, iar aceștea au parțial dreptate. Deși avem aici un compromis făcut de ASUS pentru a păstra  dimensiunile mai mici și greutatea mai redusă a acestui laptop, display-ul nu este rău deloc, deși nu ar fi pe placul tuturor, pe hârtie.

Tehnologia IPS scoate tot ce e mai bun din ecranul Full HD, ecran ce vine cu o rată de refresh de 120Hz, mai mult decât decent pentru gaming. Deși nu putem vorbi aici de rezoluții 2K sau 4K, nici nu am simțit în vreun moment că îmi doresc ceva mai mult de la display, care vine totodată echipat cu funcție Anti-Glare. Per total, este un compromis făcut cu inteligență care nu reduce cu nimic din calitatea vizuală.

RAM & Stocare

La acest capitol, ASUS ROG Zephyrus G14 stă excelent, mai ales în ceea ce privește stocarea. Laptopul vine echipat cu un SSD ofertant de 1TB care face față cu brio nevoilor din 2020. Practic, dacă e să ne luăm după piața de console, Zephyrus are aceeași capacitate de stocare ca Play Station 5 sau Xbox Series X, însă jocurile pe PC ocupă adesea mai puțin spațiu decât pe alte platforme. Pe scurt, dacă nu ai nevoi mai speciale și nu vrei să folosești laptopul la editare video/foto (caz în care vei avea nevoie de un SSD sau HDD extern) 1TB de stocare ar trebui să fie suficient.

În ceea ce privește memoria RAM, cele două module de 8GB cu frecvență de 3200 de MHz sunt bune atât pentru utilizare normală cât și pentru gaming. Dacă pe piața de PC-uri custom build nu s-a trecut încă la „standardul” de 32 de GB, 16 GB fiind încă considerați suficienți pentru a rula orice titlu AAA, nu vad de ce în cazul laptop-urilor ar fi nevoie de ceva în plus. În concluzie, încă un capitol la care Zephyrus G14 punctează bine, mai ales când ne gândim că device-ul poate fi actualizat până la 32 de GB RAM.

CPU – AMD Ryzen 9 4900HS

Această secțiune probabil este una dintre cele mai importante atunci când vorbim de orice mașinărie de gaming, indiferent ce formă ar avea. Suntem cu toții familiari de disputa dintre Intel și AMD, veșnica polemică a fanilor de pretutindeni care își susțin cu tărie pe toate canalele sociale brand-ul preferat. ASUS a optat pentru AMD iar rezultatele se simt, mai ales că trăim niște vremuri în care Intel pare că e înfiptă bine în corzi și nu prea dă semne de revenire. AMD a acaparat mai întâi piața de procesoare desktop iar acum se mișcă foarte bine și pe piața mobile.

Zephyrus G14 vine echipat cu un procesor AMD Ryzen 9 4900HS, CPU din generația a patra a producătorului american, care este construit pe arhitectura nouă, Zen 2, lansată la începutul acestui an. Astfel, ASUS s-a raliat trend-ului din piață și a ales tot AMD, iar perfromanțele înregistrate sunt destul de bune. Procesorul despre care vorbim astăzi este unul cu 8 nuclee și 16 thread-uri care vine din fabrică tactat la o fercvență de 3 GHz, însă care poate fi îmbunătățită cu ajutorul overclocking-ului până la aproximativ 4.3 GHz. În plus, pe lângă un cache de 8MB este de luat în calcul că tehnologia de fabricație folosită în acest caz specific este una pe 7nm, cea mai nouă la nivel mondial, în acest moment.

Un alt aspect de precizat este faptul că Ryzen 4900HS este un procesor care dispune și de grafică integrată, însă nu este cazul folosirii ei aici, unde vorbim deja de o soluție video dedicată care ridică foarte mult performanța device-ului.

Pentru a nu îți obosi ochii cu multe grafice din benchmark-uri, am ales să testez procesorul într-unul dintre cele mai relevante teste și anume Cinebench R15. Rezultatele au fost pe măsura așteptărilor, 4900HS obținând un scor de 1914 în CPU test, fiind „ambalat” într-o configurație cu o placă video Nvidia RTX 2060 Max-Q despre care vom vorbi mai încolo. Acest scor reflectă o realitate interesantă. Nu numai că Ryzen 9 4900HS are un scor mai bun decât Intel i9 9800X (1850), cel din urmă fiind unul dintre cele mai populare procesoare desktop, acesta se apropie de scorul lui Intel i9 9900 (1931), procesor high-end tot pentru desktop.

Per total, Ryzen 9 4900HS este un procesor puternic care rulează fără probleme orice joc de pe piață la detalii „High”, ajutat fiind și de configurația cu placa video de la Nvidia menționată mai sus. Testele benchmark doar mi-au confirmat ce am experimentat în utilizare și anume o performanță ridicată și un gameplay cursiv.

GPU – Nvidia RTX 2060 Max-Q

Pentru că vorbim de un laptop de gaming prin definiție, ajungem astfel și la aspectul care poate fi considerat cel mai important pentru această activitate: placa video. „Clientul” nostru de astăzi este Nvidia GeForce RTX 2060 Max-Q, un produs echilibrat care vine în completarea procesorului. Până să trecem la analiză trebuie specificat că modelele Max-Q sunt plăcile video pe care Nvidia le produce într-un factor de formă mai mic, pentru a ajuta la reducerea dimensiunilor și a greutății unui laptop. Deși sunt ceva mai slabe în ceea ce privește performanța în jocuri, având un framerate mai redus, ele sunt ajutate mult de restul specificațiilor, așa cum e cazul și în situația de față, pe Zephyrus G14.

Pentru a testa placa video RTX 2060 Max-Q am apelat la unul dintre titlurile recent lansate de către Ubisoft, Watch Dogs Legion. Fiind un joc proaspăt pe piață cerințele sale sunt destul de ridicate, și, extrem de important, este RTX enabled, adică este dezvoltat special să se folosească de tehnologia ray-tracing, introdusă anul trecut pe seria de plăci video RTX. Performanța în load normal de joacă a fost pe măsura așteptărilor, însă placa a început să dea semne de oboseală pe măsură ce am crescut nivelul detaliilor.

Daca la un nivel mediu jocul s-a dus lejer în 100 de cadre pe secundă, atunci când am crescut la high framerate-ul a început să scadă și s-a oprit undeva pe la o medie de 60 cu ray-tracing OFF. Nu este o performanță chiar de top, însă e mai mult decât ok pe un laptop de asemenea dimensiuni care se vrea a fi și „de birou”. Curiozitatea m-a făcut să testez ulterior și tehnologia ray-tracing pe Max-Q pentru a vedea cum se comportă laptopul, iar la setarea medie a acesteia numărul de cadre pe secundă s-a stabilizat la 30-35. Repet, vorbim de un laptop compact care este capabil să ruleze Watch Dogs Legion cu detaliile pe High și Ray-Tracing ON iar experiența să fie una relativ cursivă, fără să te doară ochii de la framedrops. Eu unul sunt mulțumit.

Chiar dacă GPU-ul Max-Q nu este de nivelul omologului său de dimensiuni normale, el face față cu brio unui nivel mai mult decât decent de gaming și este capabil să ofere o experiență de gameplay care va satisface majoritatea utilizatorilor care caută un laptop încadrat în acest segment de preț.

Conectivitate

ASUS ROG Zephyrus G14 punctează destul de bine și la această categorie, fiind dezvoltat pe un șasiu care permite atât o răcire eficace cât și includerea unor porturi esențiale și pentru gaming dar și pentru birou. Am fost foarte încântat să văd că nu lipsește din peisaj portul HDMI, unul care din păcate riscă să devină din ce în ce mai rar pe modelele noi de laptop-uri.

De asemenea, avem prezente două porturi USB-A 3.2 de primă generație, un port USB-C 3.2 pentru transferul rapid al fișierelor, dar și un USB-C 3.1 care suportă nu doar alimentare dar și conectarea unui al doilea display, ceea ce nu poate fi decât o veste bună pentru cei care vor să renunțe la cât mai multe cabluri. În final, aceste porturi sunt completate și de un jack audio care nu avea cum să lipsească dintr-o configurație de gaming.

Un alt lucru de notat aici este lipsa unui port Ethernet, însă cel mai probabil nu mai avea sens pentru cei de la ASUS să încarce și mai mult un șasiu care se vrea a fi compact.

Concluzia Connect

ASUS ROG Zephyrus G14 este un laptop care are un design foarte elegant, o mașinărie de gaming „îmbrăcată la costum”. Elementele de șasiu sunt foarte plăcute atât pentru ochi cât și la atingere, iar tastatura este una peste medie în ceea ce privește sesiunile mai lungi de scris. La interior, Zephyrus G14 are un procesor mobil de top și o placă video decentă spre bună care lucrează împreună pentru a îți oferi o experiență mai mult decât satisfăcătoare.

Având în vedere că vorbim de un laptop cu un display de 14 inci și o greutate de 1.6 kilograme, care poate rula orice tiltu la detalii High chiar și cu Ray-Tracing activat, concluzia review-ului duce către un produs de top, versatil, care te poate ajuta în mai toate lucrurile pe care le întreprinzi, și atunci când lucrezi și ești serios, dar și atunci când vrei să te joci.

Etichete: , , , , ,