REVIEW Asus Zenbook Duo 14 UX482E: Sporește productivitatea cu două ecrane

Crește productivitatea cu noul model Asus. Un ecran nu mai este suficient, așa că vă propunem varianta a două ecrane, o soluție excelentă pentru multitasking și creativi.Faceți lucrurile cu stil, calm și ajutor din partea tehnologiei.Dacă puteți trece peste anumite compromisuri, sunt convins că nu o să regretați.

Scris de | 9 februarie, 2021
REVIEW Asus Zenbook Duo 14 UX482E: Sporește productivitatea cu două ecrane

Anunțat în cadrul CES 2021, cel mai recent produs al taiwanezilor de la Asus ce înglobează două ecrane este modelul Zenbook Duo 14, un model hotărât să aducă tehnologia ecranelor dual-screen pentru mase.Nu suntem la prima iterație a unui laptop cu două ecrane sub această formă. Anterior am pus mâna pe un model Asus Zenbook Pro Duo, primul astfel de dispozitiv care propulsa acest concept pe piață, iar de curând ne-a trecut pragul și am publicat review-ul unui model destinat parțial segmentului de gaming, Asus Zephyrus Duo 15.

Modelul Zenbook Duo 14 este la cea de-a doua generație, varianta din acest an aduce îmbunătățiri minore la nivel de aspect, dar totul pare acum că funcționează mai bine și caracteristicile suplimentare sunt extrem de binevenite.Există și o variantă mai mare, dar noi ne vom concentra atenția asupra modelului de 14 inchi și rezoluție 1080p, cu un ecran suplimentar de 12.6 inchi și rezoluție 1980 x 515 pixeli.

Indiferent de model, Duo este un dispozitiv pe care te simți mândru să îl arăți prietenilor. Nu este doar un notebook elegant și arătos, este un concept interesant care atrage privirile atât în magazine cât și pe mesele creativilor datorită ecranului secundar, cunoscut și ca Screenpad  Plus.

Design șlefuit

Șasiul și capacul lui Asus Zenbook Duo 14 sunt realizate dintr-un aliaj de magneziu și aluminiu și completează finisajul Celestial Blue, amprenta producătorului taiwanez pentru produsele prestigioase din familia Zenbook. Laptopul cântărește 1.6 kilograme și are o grosime de aproape 17 mm (16.9 ca să fim mai preciși). Odată înlăturat capacul, se remarcă fără echivoc prezența a două ecrane. Acest model Zenbook Duo a trecut printr-o reproiectare internă a balamalei Ergolift și AAS plus, în funcție de unghiul de vizualizare a ecranului principal se ajustează și unghiul ecranului secundar. Practic, cu cât dai ecranul mare mai pe spate, cu atât Screenpad-ul se înalță.

La nivel de construcție, noul design al balamalei este format din trei structuri legate ce micșorează mișcarea coaxială. Balamaua este realizată din aliaj de zinc și permite nu numai ca ecranul Screenpad să se ridice, ci și laptopul în sine este ridicat printr-un artificiu care împinge ecranul principal în birou și asigură astfel un flux termic mai bun. Când vine vorba de răcire, Zenbook 14 Duo are două ventilare, fiecare câte 59 de palete, față de generația anterioară care avea doar 43 de palete. O conducă de căldură cu un diametru mai mare ajută la disiparea generală a călduri.

Așa cum aminteam anterior, ecranul principal folosește o rezoluție maximă 1080p, marginile sunt reduse, iar calitatea afișajului este excelentă. Când am urmărit un trailer cu viitorul film Batman, am putut observa detaliile ale actorilor, de la șiroaiele care curgeau pe frunte și până la textele din ziarele înrămate pe perete. Datorită finisajului mat, culorile nu ies din ecran, iar reflexiile sunt reduse. La nivel tehnologic, avem un ecran luminos de 400 de niți, cu rame subțiri și validare Pantone pentru o acuratețe a culorii de calitate profesionale și are este certificat TUV Rheinland pentru emisiile de lumină albastra, asta înseamnă că poate fi folosit cu încredere în sesiunile mai lungi.

În ce privește ecranul secundar, pionieratul Asus în materie de Screenpad pare să fie adus la maturitate. Nu doar că insistă cu Screenpad pe modelele sale, fie că vorbim despre integrarea unui ecran în touchopad sau ca un ecran suplimentar în baza laptopului, deasupra ecranului, soluțiile implementate de compania taiwaneză sunt unice în peisajul laptopurilor de astăzi. Iar inovația nu poate decât să ne bucure, mai ales că producătorul concepe aceste dispozitive în minte cu un plus de productivitate și multitasking.

Avem parte și de compromisuri, evident, cel mai major din perspectiva mea este poziția nenaturală a tastaturii și a touchpad-ului. Nu mă înțelegeți greșit, ador ecranul suplimentar, tastatura este una excelentă, la fel și touchpad-ul, dar ambele sunt poziționate nenatural, ceva mai jos decât m-am obișnuit. Apariția unui ecran în partea superioară plasează tastatura exact la baza șasiului, fără un restpalm pe care să îmi odihnesc podul palmei în sesiunile mele prelungite de scris. Touchpad-ul se află cam în poziția obișnuită a numpad-ului, iar dimensiunile sale sunt reduse.

Odată ce ați reușit să treceți peste acest neajuns și v-ați obișnuit, veți observa că tastele sunt bine spațiate, cursa este excelentă și moale, aspect care contribuie la rapiditate. Tastele sunt iluminate, iar touchpad-ul are o textură plăcută, pe care degetul alunecă natural. Sunt disponibile două butoane sub touchpad, cu rol în click stânga-dreapta și gesturile obișnuite din Windows funcționează. Pentru a schimba compromisul într-un mod mai plăcut de lucru, Asus a plasat pe burtă un stand care ridică și mai mult laptopul de pe birou, iar atunci când nu este folosit acesta se pliază și folosit în acest mod nu mai alunecă pe birou, asta datorită texturii din care este realizat. Modul acesta asigură un flux și mai bun al aerului și un sunet mai bun.

Când vine vorba de sunet, producătorul a echipat sistemul audio cu două difuzoare, iar sunetul a fost certificat Harman Kardon, ceea ce înseamnă că avem parte de o soluție performantă și atent șlefuită. Nu pot evidenția sunetul de cea mai bună calitate, dar este extrem de plăcut și suficient de puternic,fără distorsiuni. Cei care s-au surprins în ultima vreme că stau mai mult în videoconferințe vor aprecia faptul că Asus Zenbook Duo 14 în varianta 2021 are un microfon mai bun și diverse funcții de noise canceling.

La ce poți folosi două ecrane?

Screenpad Plus vine acum cu o nouă interfață de utilizare, mai rapidă. Centrul de control poate fi mutat oriunde pe ecran în funcție de preferințe, iar un nou buton face posibilă reducerea la minimum a barei de sarcini, într-un buton plutitor. Pentru creatorii de conținut, Asus a adăugat o nouă aplicație, compatibilă în acest moment cu Adobe Premiere, After Effects, Photoshop și Lightroom. Oricând deschideți una dintre aceste aplicații, panoul de control deschide o serie de unelte potrivite fiecărei aplicații și permite funcții utilizate în mod regulat de creatorii de conținut, precum zoom in/out, contrast prin glisare, butoane rapide, modificarea dimensiunii brush-ului în Photoshop etc. Panoul de pe ecranul secundar poate fi personalizat și poziționat, astfel încât totul să fie la îndemână în funcție de aplicație pe care o folosești. Funcționează, momentan, doar cu o parte din suita Adobe (Photoshop, Premiere etc).

Windows recunoaște Screenpad drept un ecran secundar, iar asta înseamnă că puteți aduce aici orice aplicație nativă disponibilă pentru Windows. Eu am folosit aici de cele mai multe ori Spotify, Outlook sau Discord, în timp ce îmi pregăteam textele pentru revistă, iar când nu aveam nevoie să mă concentrez asupra activităților mi-am adus un film de netflix pe care să-l văd în timp ce navigam pe internet.

Software-ul Asus ScreenXpert poate redimensiona automat până la 3 aplicații, iar zona de Aplicații permite anumite comenzi rapide care pornește automat, în grup, un set de aplicații și le împarte în funcție de configurație. Zona Task Grup poate împărți aplicațiile pe ecranul principal în 3 zone, la fel și pentru Screenpad, posibilitățile sunt nenumărate.

Complet echipat

 Sub carcasă, Asus Zenbook Duo 14 folosește un procesor de generația a 11a, modelul testat are un model Core i7-1165G7 tactat la 2.8 GHz, alături de 32 de GB de memorie RAM și 1 TB spațiu de stocare pe SSD. La nivel de conectică, avem Thunderbolt, 4, port HDMI 1.2, două porturi USB de tip C și un port de tip USB 3.2 de tip A și o mufă jack de 3.5 mm, lângă un cititor microSD. Laptopul a trecut prin certificarea Intel Evo, ceea ce garanteză că avem un model ultraportabil, cu performanțe bune și cele mai noi tehnologii. Avem o placă video onboard Intel Iris Xe, iar opțional poți adăuga în configurație o placă video dedicată NVIDIA GeForce MX450.

Bateria măsoară 70Wh și asigură, pe hârtie, până la 17 ore de autonomie. Nu am reușit să ating această cifră în testul nostru practic, dar am depășit întotdeauna 10 ore, indiferent de utilizare. Este un perfomer excelent la acest capitol.

Concluzie connect

Asus Zenbook Duo 14 este un laptop excelent din mai toate punctele de vedere, iar ecranul secundar sporește productivitatea și multitasking-ul. Ne bucură că Asus împinge tehnologia și spre mass market, iar îmbunătățirile la nivel de Screenpad sunt extrem de utile, mai ales pentru creativi, panoul de control cu comenzi rapide este excelent. Modelul de teste are un preț de aproximativ 8000-8500 lei, dar el poate fi ales și într-o configurație ceva mai joasă, care pleacă de la 6800 de lei.

Advert 61

Etichete: , , , , ,