REVIEW Acer Nitro 5, un laptop de gaming bun și accesibil

Scris de | 25 februarie, 2021
REVIEW Acer Nitro 5, un laptop de gaming bun și accesibil

Laptop-urile de gaming ne obligă adesea să facem compromisuri, fie că ele intervin atunci când vorbim de bani sau de performanța componentelor pe care le găsim în șasiu. Analizând cu atenție modelele disponibile pe piață, observăm că nu este chiar o misiune ușoară să găsim un produs care să se plieze pe cerințele noastre dar să se și încadreze într-o gamă de preț cât mai accesibilă.

Una dintre cele mai recente iterații de Nitro 5 de la Acer, modelul AN515-55 a poposit în ultimele săptămâni pe birourile connect România, pentru că, nu-i așa, toată lumea trebuie să se mai și joace. După o lună în care am avut ocazia să testăm laptop-uri de gaming care mai de care mai performante și mai scumpe, modele de aproximativ 4000 de euro, un Alienware, tot ce trebuie, a venit și rândul „mezinului” Nitro 5, care, deși nu se poate lăuda cu piese flagship la interior, își face treaba cu vârf și îndesat.

Cumva pierdem din vedere destul de ușor faptul că grosul acestei piețe se învârte în jurul modelelor care sunt comercializate la prețuri între 3500 și 6000 de lei, ele fiind preferate de majoritatea gamerilor datorită nivelului ridicat de performanță dar și a costului mai accesibil. Iar când astrele se aliniază și găsim și un model care poate pune umărul serios la rularea celor mai noi jocuri la setări destul de avansate și nici nu ne dă o gaură prea mare în buget nu ne mai rămâne decât să ne bucurăm.

Design

Acer Nitro 5 prezintă la exterior designul clasic cu care ne-a obișnuit producătorul, culori „de gaming”, o combinație mereu reușită între negru și roșu, un șasiu robust, fără să împingă device-ul spre o greutate prea mare și dimensiuni în general acceptabile pentru un laptop al cărui scop principal este joaca. Evident, la capitolul portabilitate nu stă excelent, însă, trebuie să repet, nu îl putem judeca precum un ultrabook sau un laptop destinat task-urilor office.

Un alt lucru pe care îl remarc mereu cu plăcere la modelele care vin echipate în acest fel, este localizarea pe partea din spate a portului de încărcare. Cu cât majoritatea producătorilor înțeleg mai rapid că, pentru gameri, un management al firelor mai bun este cu adevărat o necesitate atât vizuală cât și practică, cu atât vom vedea mai multe astfel de modele care să dispună de o conexiune la priză cât mai ascunsă.

Tastatură & Touchpad

Tastatura care echipează acest model de Acer Nitro 5 este una ergonomică, standard pe modelele de gaming de Acer, și dispune, evident, de iluminare RGB sub taste. Cursa tastelor este una satsifăcătoare, nici prea lungă, cum vedem în unele cazuri, dar nici prea scurtă, fără să aibă nici o legătură cu ce putem vedea pe modelele mai „office”. Chiar și în scris, performanța este una ok, deși nu este neapărat o caracteristică care i-ar interesa pe gameri.

În ceea ce privește touchpad-ul, acesta este amplasat ceva mai în stânga șasiului, iar prima impresia a fost că mi-ar da bătăi de cap în jocuri, atunci când aș trece accidental cu mâna stângă peste el, în timp ce mă folosesc de tastele WASD. Ei bine, nu a fost așa, acesta nefiind incomodant în nici un fel.

De fapt, abia m-am folosit de el, iar în unele momente am și uitat că există. El își face treaba atunci când ești pe fugă și nu ai timp să conectezi un mouse, iar dimensiunile acestuia sunt satisfăcătoare și pentru task-uri zilnice, cum ar fi navigarea pe Internet sau prin documente. Nu pot să spun că mi-aș dori nimic în plus de la un touchpad care echipează un laptop de gaming.

Display

La acest capitol, Acer Nitro 5 stă destul de bine, dispunând de un panou IPS de 15,6 inci setat la rezoluție Full-HD de 1920 x 1080 pixeli. Vorbind strict despre diagonală, pot spune că este exact dimensiunea pe care o vrei de la un laptop pentru joacă, iar în cazul în care vrei să folosești un monitor extern atunci când ești acasă, device-ul nu va ocupa nici prea mult loc pe birou.

Calitatea imaginii este una foarte bună, iar un alt plus important este rata de refresh de 144 de Hz, care devine rapid un nou standard în domeniu. Pentru titlurile eSports, precum Counter-Strike: Global Offensive sau PUBG, vei avea nevoie de un plus de cursivitate a imaginii pentru a obține un avantaj în fața adversarilor, iar un display cu un refresh rate mai mare exact asta îți va oferi.

În ceea ce privește luminozitatea, aceasta este și ea una mai mult decât decentă, de 300 de niți, iar marginile display-ului sunt destul de subțiri încât să nu te deranjeze prea tare sau să îi confere lui Nitro 5 acel aspect de laptop mai vechi.

RAM & Stocare

Varianta de echipare a lui Nitro 5 care a ajuns pe mâna noastră dispune de 8GB de memorie RAM și 1TB spațiu de stocare pe SSD-ul M.2, ceea ce înseamnă că avem parte de specificații decente pentru un setup de gaming în 2021. Chiar dacă RAM-ul poate părea ceva mai puțin ofertant, acesta poate fi upgradat cu o a doua plăcuță, Nitro 5 dispunând de două slot-uri.

La capitolul stocare, pot să spun că 1TB la viteze M.2 ar trebui să reprezinte un standard în acest doemniu, iar orice gamer care nu vrea să facă rabat la calitate sau spațiu ar trebui să meargă pe această variantă, indiferent ce laptop ar alege.

Deja putem spune că mai puțin de 1TB spațiu de stocare nu mai este chiar suficient și nu vrei să te trezești că stai să te chinui cu 512GB pentru jocuri, programe sau date. În plus, viteza SSD-ului garantează o performanță foarte bună în jocuri, cu timpi de încărcare foarte mici.

CPU – Intel Core i7 10750H 

„Creierul” lui Acer Nitro 5 este un procesor Intel Core i7 de generație a zecea, în speță modelul 10750H. Deși nu este cazul aici de vreun vârf de gamă trebuie să punctăm faptul că un Intel i7 nu este deloc un CPU pe care să îl neglijăm, el fiind capabil de frecvențe în boost de până la 5.0 GHz. Acesta rulează la temperaturi în general ok, care nu prea trec de pragul de 75 de grade, chiar și în cazul sesiunilor mai intense de gaming, ceea ce este ok.

Acest lucru înseamnă că răcirea și face treaba și i7-le în cauză, chiar dacă mulți au sărit să spună că nu se ridică la nivelul omologului din „tabăra roșie”, nu este deloc rău. Da, Intel încă poate să producă procesoare mai mult decât ok pentru notebook-uri și PC-uri și va fi extrem de interesant de văzut care este strategia companiei pe termen scurt și mediu, pentru a-și contracara rivalii.

GPU – Nvidia GeForce RTX 2060

Modelul în cauză de Acer Nitro 5 vine echipat cu un combo Intel-Nvidia, iar placa video dedicată este un GeForce RTX 2060, care dispune de 6GB de memorie VRAM care face față ok în mai toate jocurile testate, deși începe să transpire atunci când detallile cresc spre maximum sau chiar ultra, însă acesta este un lucru normal.

Pentru cei care citesc acest review întrebându-se dacă poate rula orice joc apărut în ziua de astăzi, răspunsul este un „da” răspicat, și includem aici și Cyberpunk 2077 cu ray-tracing, într-adevăr cu setări date ceva mai jos. În timpul testării, am reușit să obțin cam 50-60 de FPS-uri în CP2077 cu detallile medii spre high, ceea ce nu este deloc un lucru rău, mai ales având în vedere optimizarea jocului, care lasă de dorit chiar și acum, la trei luni după lansare.

Per total, Acer Nitro 5 a reușit să ruleze peste medie atât Cyberpunk 2077, Asassin’s Creed Valhala sau Watch Dogs Legion. Asta înseamnă că vorbim aici de un device care face față cerințelor din ce în ce mai aspre ale marilor studiouri de jocuri.

Conectivitate

Acer Nitro 5 este un laptop complet, care îți oferă cam tot ce ai nevoie și la capitolul conectivitate. Cum spuneam și în debutul textului, sistemul dispune de un port de încărcare pe partea din spate, iar pe lateralele sale sunt dominante mufele pentru conexiunile wired și fantele de răcire pentru șasiu.

Pe partea stângă a lui Nitro 5 regăsim două porturi USB-A 3.0 Gen1, o interfață de conectare Ethernet cu slot pentru mufa RJ-45 și un jack combo de 3.5mm pentru căști audio și microfon. Pe partea opusă a șasiului, avem parte de un port USB-A 3.1 Gen1, o ieșire HDMI 2.0 și un USB-C 3.1 pnetru o conexiune mai rapidă cu un monitor extern.

La capitolul baterie, Acer Nitro 5 nu stă foarte bine, însă am promis că va fi judecat ca un laptop de gaming. Având în vedere că cei care se joacă pe astfel de dispozitive oricum stau cu ele conectate la priză mai mereu, acest aspect nu ar trebui să fie chiar atât de important. Însă, pentru curioși, laptopul mi-a oferit aproximativ două ore de autonomie în task-uri office și până într-o oră de autonomie atunci când vorbim de jocuri.

Concluzia connect

Acer Nitro 5 este un laptop care oferă o performanță foarte ok pentru prețul său, care este de aproximativ 6000 de lei în România. Avem aici parte de un procesor high-end de la Intel, o placă video lansată anul trecut de către Nvidia, și o configurație ok RAM și stocare, care poate fi oricum îmbunătățită de către utilizator, fără să coste neapărat prea mult în plus.

Per total, am fost mulțumit de Nitro 5 și mi se pare o alegere foarte bună pe acest segment de cost. Cu astfel de componente, laptopul te poate „ține” fără probleme câțiva ani, fără să ai nevoie de upgrade-uri. Te poți juca orice e nou pe el, are un ecran cu rată de refresh mare și nici nu e prea mare sau prea greu, putând fi transportat cu ușurință oriunde.

Etichete: , ,