Energy Expo - Join the revolution

REVIEW ASUS ROG Zephyrus Duo 15, o mașinărie atipică

Scris de | 28 februarie, 2021
REVIEW ASUS ROG Zephyrus Duo 15, o mașinărie atipică

Continuăm incursiunea în lumea laptop-urilor de gaming cu poate unul dintre cele mai interesante și mai atipice produse ale anului 2020. ASUS ROG Zephyrus Duo 15 este un laptop hibrid, cu două ecrane, cel secundar fiind integrat chiar în șasiu, deasupra tastaturii. Acest lucru conferă device-ului un aspect inedit, futurist, care nu mai poate fi regăsit pe altele din această categorie.

Anul 2020 a fost foarte prolific pentru industria de gaming, una care a făcut față cu brio provocărilor pe care pandemia mondială de COVID-19 le-a adus cu sine. Am asistat la nenumărate lansări de produse interesante care au inovat cât au putut pe niște segmente care păreau ajunse la maturitate sau chiar la saturație. Pe scurt, sa vii cu ceva nou în ziua de astăzi este destul de greu iar ASUS a reușit asta.

Design

ASUS ROG Zephyrus Duo intră cu siguranță în categoria produselor „statement”, acele device-uri care nu prea au nevoie de prezentare atunci când vorbești despre ele. Încă de la unboxing, laptop-ul produs sub brand-ul Republic of Gamers lasă impresia unui device care se comercializează la un preț de peste 4000 de euro. Să ne înțelegem, dacă ești gamer foarte pasionat și nu te uiți atât de mult la portofel atunci când vrei să-ți hrănești hobby-ul aceasta este una dintre opțiunile cu care mergi la sigur.

Atunci când ridici capacul laptop-ului ROG ești lăsat instant mască de al doilea display care se ridică de lângă tastatură asemeni unui post de comandă care are mai multă legătură cu nava Enterprise din Star Trek decât cu o mașinărie pe care să practici e-sports. Acesta este denumit ROG SCREENPAD PLUS, dispune de o înclinare de 13 grade pentru un plus de ergonomie și se poate lăuda cu suport pentru aplicații de creație sau jocuri, totul pentru ca tu să ai un simț al controlului mai ofertant.

În ceea ce privește specificațiile tehnice ale ecranului secundar, acesta are o diagonală de 14,1 inci și vine setat la o rezoluție de 3840 x 1100. El este destul de folositor în utilizarea de zi cu zi, deși eu personal nu am încercat să-l supun la teste de editare foto sau video.

În gaming, însă, pot găsi cu adevărat o utilitate pentru diverse vrăji sau butoane de acțiune sau chiar pentru aplicațiile de chat, precum Discord sau cele de streaming, precum Twitch. Într-adevăr este mult mai facil să controlezi anumite funcții direct cu ajutorul unui ecran secundar cu touchscreen decât să jonglezi cu veșnicul ALT+TAB între joc și Windows.

Tastatură & Touchpad

Și dacă tot am vorbit despre display-ul secundar, care ocupă o parte importantă din șasiul lui ASUS ROG Zephyrus Duo, este de la sine înțeles că tastatura și touchpad-ul au o formă ceva mai ciudată în acest caz, tocmai din cauza limitării de spațiu. Aici voi puncta poate unul dintre puținele puncte slabe ale laptop-ului, deoarece, obiectiv vorbind, mi s-a părut puțin ciudată experiența de tastare, indiferent că vorbim aici de browsing, editare de text sau chiar gaming.

Este clar că vorbim de un compromis pe care compania l-a făcut atunci când a ales designul lui ASUS ROG Zephyrus Duo, însă, trebuie să recunoaștem că acesta este poate cel mai mic, mai ales când vine vorba de un look nonconformist. Într-o notă oarecum pozitivă, tastatura Chiclet, deși nu are chiar o dispunere care să satisfacă pe toată lumea, este una calitativă, care oferă o senzație plăcută, premium, la apăsarea tastelor.

Și acum ajungem și la cea de-a doua parte a acestei categorii, și anume touchpad-ul. Acesta continuă compromisul făcut la tastatură și este poziționat în dreapta acesteia, în locul numpad-ului. Precizia suprafeței este una bună, fiind una de tip multi-touch care permite diversxe gesturi, exact așa cum vedem la majoritatea laptop-urilor de gaming. De asemenea, un alt „gimmick” este integrarea unei tastaturi numerice care funcționează pe bază de atingere chiar pe touchpad.

Ca să încheiem aici, cred că cel mai important este să-ți adresezi următoarea întrebare. Este mai important să ai ecranul secundar și o tastatură și touchpad mai atipice, sau te poți descurca și fără? La asmenea specificații și preț, ASUS ROG Zephyrus Duo este singurul de pe segmentul său cu două display-uri iar părerea mea este că cel secundar aduce o plus valoare care nu este anulată de compromisul făcut în privința tastaturii.

Display

Și dacă tot am vorbit destul despre display-ul secundar al lui ASUS ROG Zephyrus Duo este momentul acum să trecem la cel mai important, cel principal. Acesta este un panou IPS de 15,6 inci care vine la rezoluție Ultra-HD 4K și care dispune de o rată de refresh de 60 de Hz. Știu ce urmează să spui, că refresh-ul este destul de mic pentru un astfel de device cu asemenea specificații, însă nu pot spune că m-a deranjat prea tare, având în vedere că vorbim despre o placă video de top. Mai multe detalii despre ea vom găsi mai jos în acest text.

Tot la acest capitol trebuie să punctăm că vorbim despre un ecran cu finisaj Anti-Glare care chiar își face simțită prezența, și cu o luminozitate de 400 de niți. Asta înseamnă că fiecare joc mai „întunecat” de care te vei atașa îți va oferi totuși o experiență pe măsura așteptărilor. Eu am încercat Watch Dogs: Legion și Assassin’s Creed Valhalla iar misiunile pe timp de noapte au arătat cu adevărat aparte.

RAM & Stocare

La fel ca în toate privințele, ASUS ROG Zephyrus Duo stă foarte bine și la acest capitol. Discutând despre un laptop de gaming premium, high-end, nici nu avea cum să fie vorba despre altă concluzie aici, iar cei 32 de GB de memorie RAM, împreună cu 1 TB spațiu de stocare pe SSD PCI Express se asigură că ție nu îți va lipsi nimic.

Stocarea este mai mult decât suficientă pentru o serie de 4-5 titluri AAA apărute în ultimii ani. Ca o idee, ai loc de Cyberpunk 2077, Call of Duty: Black Ops Cold War, Assassin’s Creed Valhalla, Watch Dogs: Legion plus încă ceva filme și tot nu ai acaparat tot SSD-ul. Ba chiar îți permiți și ceva titluri e-sports populare precum League of Legends, PUBG sau Counter Strike: Global Offensive.

De asemenea, memoria RAM care poate părea prea multă este exact cât trebuie unui device cu două display-uri și care dispune de o capacitate mărită de a rula concomitent mai multe tipuri de software. ASUS ROG Zephyrus Duo 15 nu prea dă semne de transpirație în full load, iar răcirea se face excelent prin cooler-ul amplasat pe spatele device-ului dar care are o fantă de aer și pe laterala din dreapta.

CPU – Intel Core i9 10980HK

Ajungem astfel și la capitolul „procesor”. Cei de la ASUS au ales să echipeze ROG Zephyrus Duo 15 cu un CPU Intel Core i9 10980HK, care este totodată unul dintre cele mai bune ale companiei americane în ceea ce privește laptop-urile. Deși producătorul de chipset-uri a fost lăsat în urmă de AMD în 2020, pe piața desktop, în acest segment Intel încă mișcă bine și vine cu o soluție foarte puternică, poate nu la fel ca Ryzen 7 4800H de la AMD, însă imediat în vecinătatea acesteia. CPU-ul cu opt nuclee este tactat la o frecvență de 2.4 GHz și poate ajunge până la 5.3 GHz în Turbo Boost.

Tuturor celor care cântă prohodul Intel o să li se pară o veste bună cea de mai sus. Însă trebuie specificat că „băieții în albastru” produc CPU-uri bazate pe un proces de fabricare mai vechi, cu performanțe care se apropie extrem de mult de cele AMD (soluții care sunt totodată și mai scumpe).

Ce încerc, de fapt, să spun aici este că nu trebuie minimalizat sau maximizat impactul pe care cei doi producători rivali îl au pe piață, ba chiar trebuie să ne bucurăm că s-a ajuns la această situație, în care abia mai diferențiem produsul superior. Asta nu poate însemna decât că piața este mai competitivă ca niciodată și că cel care are cel mai mult de câștigat de pe urma acestui „război” este consumatorul.

Revenind la ale noastre, Intel i9 10980HK face față cu brio în testele benchmark, obținând scoruri foarte bune, pe care nu le voi detalia aici. Cert este că ASUS ROG Zephyrus Duo 15 folosește un CPU care îi pune în valoare specificațiile și nu îl lasă la greu nici în cele mai recente titluri de gaming.

GPU – Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER MAX-Q

Pot să spun că tocmai ce am încercat să închei o dezbatere doar ca să încep o alta. Unul dintre actori e același, în speță AMD, doar că aici vorbim despre alt protagonist pe ASUS ROG Zephyrus Duo 15 și anume Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER MAX-Q. Într-un an în care din ce în ce mai mulți producători s-au orientat spre „purismul roșu” cu CPU și GPU de la AMD, ASUS a ales să echipeze laptop-ul despre care vorbim cu un combo Intel & Nvidia. Iar acesta nu este deloc un lucru rău.

GPU-ul băieților în verde este iterația de dimensiuni reduse (MAX-Q) a lui RTX 2080 SUPER, varianta dezvoltată special pentru laptop-urile de gaming. Aceasta se laudă cu 8GB de memorie GDDR6, suport pentru DirectX 12 și, desigur, ray-tracing. Cea din urmă funcție este poate cea mai interesantă pentru mai toți gamerii, pentru că vedem din ce în ce mai multe titluri AAA care arată cu totul deosebit atunci când o activăm.

Recunosc că de fiecare dată când testez un laptop cu ray-tracing primul lucru pe care îl fac este să pornesc un benchmark dintr-un joc recent iar de această dată a fost rândul lui Watch Dogs: Legion. Deși l-am forțat cu absolut toate opțiunile pe Ultra, ASUS ROG Zephyrus Duo 15 a reușit totuși să scoată o medie de 15-20 de FPS-uri, ceea ce nu este lucru puțin pentru o mașinărie de gaming portabilă.

Trebuie să menționez și faptul că atunci când am dezactivat opțiunea de ray-tracing și am rulat jocul pe Ultra, rezultatul a fost unul foarte bun, de 60-70 FPS în medie, ceea ce ar trebui să mulțumească pe mai toată lumea. Per total am fost impresionat de puterea laptop-ului dar și de răcirea cât de cât silențioasă chiar și atunci când este împins spre limită.

Conectivitate

La capitolul conectivitate, unul dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult la acest laptop de gaming este așezarea celor mai importante porturi pe partea din spate a acestuia. Acest lucru ajută destul de mult la managementul firelor, iar pentru cei care folosesc laptopul mai mult static decât pe fugă este o veste foarte bună.

Cele trei porturi incluse pe partea din spate sunt: HDMI 2.0, USB. 3.2 Type A Gen 2 și cel RJ-45 pentru conexiunea wired Ethernet. Un lucru care totuși putea fi și mai intuitiv era includerea în același loc și a mufei de încărcare, care este în continuare amplasată clasic, pe lateral.

În completarea porturilor menționate mai sus avem încă două USB 3.2 Type A Gen 1 pe laterala dreaptă, însoțite de un USB 3.2 Type C Gen 2 în același loc. De partea cealaltă a șasiului, în partea stângă, pe lângă mufa de încărcare regăsim un port jack pentru căști dar și unul pentru microfon, acestea fiind separate la fel ca în cazul sistemelor desktop.

În final, trebuie să spun și câteva cuvinte despre baterie, care nu pot să spun că m-a impresionat în mod deosebit dar nici nu m-a dezamăgit. Laptop-ul oferă o autonomie medie, însă acest lucru este de înțeles pentru un device cu asemenea specificații și performanțe. Pe scurt, nu te poți juca mai mult de o oră fără să trebuiască să îl conectezi la priză, și nu poți lucra mai mult de două în condiții de utilizare normală, de zi cu zi.

Concluzia connect

ASUS ROG Zephyrus Duo 15 este un laptop de gaming complet din mai toate punctele de vedere. Ecranul secundar nu este deloc doar un artificiu de design, acesta având un rol cu adevărat util, mai ales în jocurile în care timpul de reacție trebuie să fie unul ridicat. Zephyrus Duo 15 dispune de specificații de top, de o placă video care a făcut furori până ce Nvidia a lansat generația 3000 și de un procesor care este unul dintre cele mai bune de pe piața de CPU-uri destinate laptop-urilor. Chiar dacă prețul este cam mare, acesta se justifică prin componentele care sunt pe măsura așteptărilor. (Nota 8.5)

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , ,